Τα ευρήματα της νεκροψίας που πραγματοποιήθηκε από τον αιγύπτιο ιατροδικαστή Χισάμ Αμπντέλ Χαμίντ στο πτώμα του ιταλού φοιτητή Τζούλιο Ρεγκένι, που βρέθηκε σε ένα χαντάκι δίπλα σε αυτοκινητόδρομο στις 3 Φλεβάρη, έδειξαν ότι ο ιταλός φοιτητής ανακρίθηκε από πέντε έως εφτά μέρες πριν δολοφονηθεί, σύμφωνα με αποκλειστικό ρεπορτάζ του Reuters την 1η του Μάρτη.
Αυτά τα ευρήματα είναι μέχρι στιγμής οι πιο ισχυρές ενδείξεις ότι ο Τζούλιο Ρεγκένι δολοφονήθηκε από τις αιγυπτιακές υπηρεσίες Ασφάλειας, γιατί παραπέμπουν σε ανακριτικές μεθόδους, όπως το κάψιμο με τσιγάρα κατά διαστήματα για μερικές μέρες με στόχο την απόσπαση πληροφοριών, που είναι το σήμα κατατεθέν των υπηρεσιών Ασφάλειας της Αιγύπτου. Στο σώμα του βρέθηκαν σημάδια βασανιστηρίων και καταγμάτων που έγιναν σε διαφορετικούς χρόνους, αλλά το θανατηφόρο χτύπημα έγινε με αιχμηρό αντικείμενο στο πίσω μέρος του κεφαλιού του.
Ο Τζούλιο Ρεγκένι έμενε προσωρινά στην Αίγυπτο, γιατί έκανε το διδακτορικό του στο πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ με θέμα την άνοδο των ανεξάρτητων εργατικών ενώσεων μετά την λαϊκή εξέγερση το Γενάρη του 2011, ενώ είχε γράψει άρθρα σε ιταλική εφημερίδα, στα οποία ασκούσε κριτική στην αιγυπτιακή κυβέρνηση. Εξαφανίστηκε στις 25 Γενάρη, στην 5η επέτειο της εξέγερσης, και βρέθηκε δολοφονημένος στις 3 Φλεβάρη.
Τα ευρήματα της αυτοψίας διαψεύδουν το αιγυπτιακό υπουργείο Εσωτερικών, που έσπευσε να αποδώσει τα πιθανά αίτια της δολοφονίας σε εγκληματική ενέργεια ή εκδίκηση για προσωπικούς λόγους, ενώ οι αιγυπτιακές αρχές δεν έδωσαν καμιά σημαντική πληροφορία στην ιταλική ομάδα η οποία πήγε στην Αίγυπτο για να ερευνήσει την υπόθεση.
Η υπόθεση αυτή δείχνει ότι οι αιγυπτιακές υπηρεσίες Ασφάλειας δεν εξοντώνουν μόνο τους πολιτικούς αντιπάλους της στρατιωτικής χούντας, αλλά δολοφονούν ακόμα και ξένους πολίτες που τολμούν να ασκήσουν κάποια, έστω και ακίνδυνη, κριτική στο καθεστώς.
Αξίζει μόνο να θυμίσουμε τις στενές σχέσεις που έχει αναπτύξει η συγκυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου με την αιγυπτιακή χούντα. Τα θερμά λόγια του Τσίπρα για τον δικτάτορα στρατηγό Αμπντελφατάχ αλ Σίσι, κατά τις αλλεπάλληλες συναντήσεις τους, στο Κάιρο, την Αθήνα και τη Λευκωσία. Συναντήσεις που έχουν ξεπεράσει κατά πολύ τα όρια της τυπικής διπλωματίας και έχουν πάρει το χαρακτήρα στρατηγικής σχέσης, η οποία συνοδεύεται από μια στενή προσωπική σχέση ανάμεσα στους επικεφαλής των δύο κυβερνήσεων. Αυτή είναι η θέληση των Αμερικανών και ο Τσίπρας σπεύδει να προσφέρει τις υπηρεσίες του για την επιβολή της pax Americana στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής.