Εν αναμονή της ανακοίνωσης του τελικού εκλογικού αποτελέσματος, που δεν αναμένεται να διαφοροποιηθεί ουσιαστικά, όπως ανακοίνωσε η εκλογική επιτροπή μετά την εξέταση χιλιάδων ενστάσεων για νοθεία, οι Αμερικάνοι αναζητούν εναγωνίως πολιτική λύση που θα περιορίζει το ρόλο των σιιτικών κομμάτων και θα διασφαλίζει ικανοποιητική συμμετοχή εκπροσώπων των σουνιτικών κομμάτων στην κυβέρνηση και συνολικά στην πολιτική διαδικασία, με την ελπίδα να αποδυναμωθεί η ιρακινή αντίσταση και να απομονωθούν οι πιο ριζοσπαστικές και αδιάλλακτες αντιστασιακές οργανώσεις. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, οι Αμερικάνοι βρίσκονται σε επαφή με στελέχη του Μπάαθ, που θεωρείται το πιο ευάλωτο κομμάτι να τσιμπήσει στο δέλεαρ της επιστροφής στην εξουσία.
Φυσικά, το πιθανότερο είναι τα σχέδια των Αμερικάνων να μείνουν για άλλη μια φορά στα χαρτιά. Κατ’ αρχήν, γιατί η ηγεσία του Μπάαθ δεν είναι εύκολο να δεχτεί την άνευ όρων συμμετοχή της στην πολιτική διαδικασία ούτε και τα σιιτικά κόμματα τον περιορισμό του ρόλου τους. Ας μην ξεχνάμε ότι το νέο σύνταγμα, που ανοίγει το δρόμο για το διαμελισμό του Ιράκ και τη δημιουργία ενός χαλαρού ομοσπονδιακού κράτους, με μεγάλους χαμένους τον πληθυσμό του κεντρικού Ιράκ, αποτελεί μεγάλο αγκάθι για οποιαδήποτε συμβιβαστική λύση. Τα σουνιτικά κόμματα δέχτηκαν να πάρουν μέρος στις εκλογές με τον όρο ότι το νέο σύνταγμα θα τεθεί ξανά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, όμως τώρα και η σιιτική και η κουρδική πλευρά είναι αρνητικές για οποιαδήποτε ουσιαστική αλλαγή στα βασικά σημεία. Μάλιστα, η τοπική κουρδική κυβέρνηση έχει ήδη προχωρήσει μονομερώς σε συμφωνίες εκμετάλλευσης πετρελαϊκών κοιτασμάτων στο ιρακινό Κουρδιστάν, δημιουργώντας τετελεσμένα στην κατεύθυνση του διαμελισμού της χώρας.
Ομως το μεγαλύτερο εμπόδιο στα σχέδια των Αμερικάνων είναι οι επιχειρήσεις της ιρακινής αντίστασης, που συνεχίζονται με αμείωτη ένταση. Ενδεικτικά μόνο, παραθέτουμε τον απολογισμό της περασμένης Τετάρτης, 18 Ιανουαρίου. 10 ιρακινοί σωματοφύλακες και οδηγοί σκοτώθηκαν και 2 μηχανικοί απήχθηκαν κατά την επίθεση σε κονβόι τριών αυτοκινήτων της εταιρίας κινητής τηλεφωνίας Iraqna, που κατευθυνόταν στο προάστιο Αμπού Γκράιμπ της Βαγδάτης. 9 ακόμη άτομα σκοτώθηκαν από επιθέσεις σε άλλες περιοχές του Ιράκ, μεταξύ των οποίων δύο αμερικάνοι μισθοφόροι ιδιωτικής εταιρίας ασφάλειας. Την ίδια μέρα πέθανε από τα τραύματά του ένας αμερικάνος στρατιώτης, ανεβάζοντας τουλάχιστον στους 2.242 τον αριθμό των νεκρών αμερικάνων στρατιωτών στο Ιράκ από το Μάρτιο του 2003. Επίσης την ίδια μέρα ανακαλύφτηκαν σε πρόχειρο τάφο τα πτώματα 11 ιρακινών αστυνομικών και στρατιωτών, ενώ αγνοείται η τύχη 35 Ιρακινών που έχουν απαχθεί από τις 16 Ιανουαρίου σε επίθεση που δέχτηκε το λεωφορείο που επέβαιναν καθώς επέστρεφαν στη Βαγδάτη από αστυνομική ακαδημία όπου είχαν ζητήσει να εισαχθούν αλλά δεν έγιναν δεκτοί.
Κοντά σ’ όλα αυτά, σοβαρό πονοκέφαλο προκαλεί στην αμερικάνικη στρατιωτική ηγεσία η συντριβή τριών στρατιωτικών ελικοπτέρων μέσα σε δέκα μέρες. Το πρώτο, ένα UH – 60 Black Hawk, κατέπεσε στις 8 Ιανουαρίου κοντά στην πόλη Ταλαφάρ, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν και οι 12 επιβαίνοντες. Το δεύτερο, ένα αναγνωριστικό ελικόπτερο, κατέπεσε στις 13 Ιανουαρίου από εχθρικά πυρά, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, κοντά στη Μοσούλη. Το τρίτο, ένα AH – 64 Απάτσι, κατέπεσε στις 16 Ιανουαρίου βόρεια της Βαγδάτης, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν και οι δύο πιλότοι του. Το αμερικάνικο τηλεοπτικό δίκτυο ABC, επικαλούμενο αξιωματούχους του Πενταγώνου, μετέδωσε ότι η κατάρριψη του τελευταίου ελικοπτέρου έγινε με ρωσικό πύραυλο SA – 7 εδάφους αέρος, επισημαίνοντας ότι αυτό αποτελεί μια «νέα ανησυχητική εξέλιξη», γιατί υπάρχουν εκατοντάδες και πιθανόν χιλιάδες τέτοιοι πύραυλοι στο Ιράκ, που δεν έχουν εντοπιστεί. Τα όπλα αυτά ήταν τμήμα του οπλοστασίου του Σαντάμ Χουσεϊν, το οποίο λεηλατήθηκε μετά την αμερικάνικη εισβολή, όμως δεν είχαν ποτέ μέχρι τώρα χρησιμοποιηθεί εναντίον αμερικάνικων αεροσκαφών. Τα ελικόπτερα Απάτσι είναι σχεδιασμένα να αντέχουν σε επιθέσεις με πυραύλους όπως τους SA – 7, γι’ αυτό και εξετάζεται γιατί το συγκεκριμένο Απάτσι καταρρίφτηκε.
Κι ενώ δεν έχει εκδοθεί ακόμη καμιά επίσημη ανακοίνωση για τα αίτια της συντριβής των τριών ελικοπτέρων , το εβδομαδιαίο αμερικάνικο περιοδικό «Defence News», στο τεύχος που κυκλοφόρησε στις 17 Ιανουαρίου, αποκάλυψε ότι τα αμερικάνικα ελικόπτερα στο Ιράκ αντιμετωπίζουν μια νέα απειλή. Πρόκειται για τις «βόμβες αέρος», τους «αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς αέρος», όπως τους αποκαλούν οι αμερικάνοι αξιωματικοί.
Οι βόμβες αυτές τοποθετούνται κατά μήκος γνωστών πορειών πτήσης που ακολουθούν τα αμερικάνικα ελικόπτερα και εκτοξεύονται όταν οι αντάρτες βλέπουν ένα ελικόπτερο που πετά χαμηλά να πλησιάζει. Σε ύψος περίπου 15 μέτρων πυροβολούν και η βόμβα εκρήγνυται σκορπίζοντας γύρω χιλιάδες μεταλλικά θραύσματα. Οι βόμβες αυτές κατασκευάζονται από βλήματα του πυροβολικού ή παλιά αντιαεροπορικά βλήματα και έχουν καταστροφικό αποτέλεσμα αν εκραγούν κοντά σε ένα μη κατάλληλα θωρακισμένο ελικόπτερο, όπως αυτά που κάνουν καθημερινά στο Ιράκ εκατοντάδες μεταφορές, γιατί θεωρούνται ασφαλέστερο μέσο μεταφοράς.
Ο ταξίαρχος Edward Sinclair, διοικητής του κέντρου έρευνας της αμερικάνικης πολεμικής αεροπορίας στο Fort Rucker, που μίλησε στο περιοδικό «Defence News» για τις «βόμβες αέρος», αποκάλυψε ότι έχουν χρησιμοποιηθεί σε πολλές περιπτώσεις, χωρίς όμως να αναφέρει αν προκάλεσαν την κατάρριψη ελικοπτέρων.
Το ίδιο περιοδικό αποκάλυψε ότι οι αντάρτες χρησιμοποιούν και μια άλλη πιο αποτελεσματική και δυσκολότερα αντιμετωπίσιμη τεχνική . Πρώτα επιτίθενται σε μια αμερικάνικη περίπολο με βόμβα τοποθετημένη στο οδόστρωμα και όταν κληθούν τα ελικόπτερα να μεταφέρουν τους τραυματίες πυροδοτούν τους εκρηκτικούς μηχανισμούς που έχουν τοποθετήσει εκ των προτέρων σε πιθανές θέσεις προσγείωσης των ελικοπτέρων. Σύμφωνα με το περιοδικό, ο αμερικάνικος στρατός έχει χάσει περισσότερα από ένα ελικόπτερα μ’ αυτό τον τρόπο.
Η ιρακινή αντίσταση θα αφήσει σίγουρα πολύ πλούσια εμπειρία και πολύτιμες παρακαταθήκες για τα ένοπλα κινήματα του παρόντος και του μέλλοντος.