Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • Γάζα: Γερό χτύπημα στη δωσιλογική συμμορία του Αμπού Σαμπάμπ
  • Στο τουρκοκυπριακό μόρφωμα κάνει κουμάντο ο Ερντογάν, όχι ο Ερχιουρμάν 
  • Αυτό είναι ταβάνι στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο!
  • Η ευλογιά των αιγοπροβάτων έπληξε κρατικό Ινστιτούτο με πρόβατα δύο σπάνιων ελληνικών φυλών!
  • Εχει ο Λε-Πα σχέση με τον ΟΠΕΚΕΠΕ;
  • Παριστάνουν τους νομιμόφρονες οι νεοναζιστές στο δικαστήριο
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Διεθνή»Ας μη ξεγελιόμαστε από τους χαμαιλέοντες!
Διεθνή

Ας μη ξεγελιόμαστε από τους χαμαιλέοντες!

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr8 Νοέ 2008, 00:00
original img 3175
original img 3175

Τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές, ο νέος Πρόεδρος των ΗΠΑ συσκέπτεται με τους προϊσταμένους των μυστικών υπηρεσιών. Φημολογείται ότι προσπαθεί να τους πείσει να διαλύσουν την επάρατο CIA, να κλείσουν το Γκουαντάναμο και όλες τις μυστικές φυλακές που έχουν σπείρει ανά την υφήλιο, να αποσύρουν μια και καλή όλα τα στρατεύματα των ΗΠΑ από όλες τις χώρες του κόσμου (Ιράκ, Αφγανιστάν, κτλ) και να συστρατευτούν για τα δικαιώματα των λαών όλου του κόσμου! Σε πρώτη φάση μάλιστα, σκοπεύει να μεταφέρει την οικονομική βοήθεια των 2 δισ. δολαρίων που δίνει κάθε χρόνο στο Ισραήλ προς τους λιμοκτονούντες Παλαιστίνιους (ιδιαίτερα της Λωρίδας της Γάζας) και να απαιτήσει από το Ισραήλ να άρει τον αποκλεισμό στους Παλαιστίνιους της Γάζας και τις δολοφονίες, εισβολές και επέκταση των εποικισμών στη Δυτική Οχθη, με την απειλή διακοπής των διπλωματικών σχέσεων μαζί του. Αν δε εξακολουθήσουν να μη συμμορφώνονται, με την επιβολή αυστηρών κυρώσεων!

Επίσης, φημολογείται ότι τις επόμενες μέρες ο Μπαράκ Χουσεΐν Ομπάμα θα πραγματοποιήσει ανάλογες συσκέψεις με τα οικονομικά επιτελεία του για να εξετάσει το πώς θα μεταφερθεί ο τεράστιος πλούτος που βρίσκεται στα χέρια των πολυεθνικών μονοπωλίων και των “golden boys” (που συνήθως δεν είναι και τόσο “boys” όντας στα εξηνταφεύγα τους) στα εκατομμύρια των Αμερικανών εργαζόμενων και των εξαθλιωμένων Αφροαμερικανών και Ισπανόφωνων, των οποίων τα ποσοστά φτώχειας είναι υπερδιπλάσια των λευκών συμπολιτών τους! Για το λόγο αυτό θα φορολογήσει γερά τις επιχειρήσεις (οι οποίες στην περίοδο της «ανάκαμψης», από το 2001 μέχρι λίγους μήνες πριν ξεσπάσει η παρούσα κρίση, αυγάτιζαν τα κέρδη τους με ρυθμό 1.5 φορά περισσότερο από το μέσο όρο αύξησης όλων των συγκρίσιμων περιόδων ανάκαμψης μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο), αλλά και τα στελέχη των επιχειρήσεων (CEO), τα οποία αύξησαν τους «μισθούς» τους κατά 170% από το 1988 μέχρι το 2005. Ταυτόχρονα, θα αυξήσει ριζικά τους μισθούς των εργατών (που την περίοδο 1979-2005 αυξήθηκαν συνολικά μόλις κατά 2% σε ωριαία βάση, λαμβάνοντας υπ’ όψη τον επίσημο πληθωρισμό), έτσι ώστε να ανταποκρίνονται στη μεγάλη αύξηση της παραγωγικότητας, ενώ σε πρώτη φάση θα διπλασιάσει τουλάχιστον το κατώτερο ωρομίσθιο (το οποίο από το 1979 μέχρι το 2005 μειώθηκε κατά 30% λαμβάνοντας υπ’ όψη τον επίσημο πληθωρισμό).

Πρώτο μέλημά του δε, θα είναι η νομιμοποίηση των 12 εκατομμυρίων «παράνομων» μεταναστών που δουλεύουν στις ΗΠΑ και οι οποίοι είχαν πλημμυρίσει πριν δυο χρόνια τους δρόμους των αμερικάνικων πόλεων ζητώντας νομιμοποίηση. Αλλά και η αποσυμφόρηση των φυλακών από τα πάνω από 2 εκατομμύρια φυλακισμένους (οι ΗΠΑ κατέχουν το παγκόσμιο ρεκόρ σ’ αυτό τον τομέα)!

Ξεχάσαμε να αναφέρουμε, ότι θα αναδιανείμει τα χρήματα του σχεδίου Πόλσον (700 δισ. δολάρια στους τραπεζίτες) και θα τα δώσει στα 38 εκατομμύρια Αμερικάνους που πεινάνε, ενώ τα 60 δισ. που είχαν προτείνει οι Δημοκρατικοί για τα συσσίτια (κονδύλι που εγκρίθηκε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, αλλά απορρίφθηκε από τη Γερουσία) θα τα δώσει στα ένα εκατομμύριο νοικοκυριά που έχασαν τα σπίτια τους τον τελευταίο χρόνο και στα άλλα 2 εκατομμύρια που βρίσκονται ένα βήμα πριν από την κατάσχεση! Τέλος, θα υποχρεώσει όλες τις επιχειρήσεις να καλύπτουν την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των εργαζομένων τους (η οποία κάλυψη είχε μειωθεί κατά 13% από το 1979 μέχρι το 2004) και θα προτείνει τη στήριξη των ανέργων με το βασικό μισθό καθ’ όλη την περίοδο της ανεργίας τους, διαθέτοντας χρήματα από τον κρατικό προϋπολογισμό και μειώνοντας ριζικά τις πολεμικές δαπάνες!

Ας προσγειωθούμε

Δεν τα πιστεύετε, φυσικά, όσα παραθέσαμε παραπάνω. Δεν τα είδατε πουθενά γραμμένα στις προεκλογικές εξαγγελίες του αφροαμερικάνου γερουσιαστή από το Ιλινόις. Φυσικά και δεν γίνονται αυτά, θα μας πείτε! Ομως, αγαπητοί φίλοι, μόνο τότε θα μιλούσαμε για «ιστορικής σημασίας νίκη του αμερικάνικου λαού», που υποτίθεται ότι σηματοδοτεί η εκλογή του Ομπάμα στο προεδρικό αξίωμα, όπως υποστηρίζουν οι πολιτικοί, οι δημοσιογράφοι και οι αναλυτές της δεκάρας και στη χώρα μας. Τι σημασία έχει αν στον προεδρικό θώκο καθήσει ένας Αφροαμερικάνος με πατέρα από την Κένυα και μητέρα που αναζητούσε δουλειά στην Ινδονησία; Μήπως ο Κόλιν Πάουελ, που σαν υπουργός Εξωτερικών βομβάρδισε το Ιράκ, δεν καταγόταν από τζαμαϊκανούς μετανάστες και δεν γεννήθηκε στο Χάρλεμ; Επαιξε κανένα ρόλο αυτό στις πολιτικές που εφάρμοσε; ‘Η μήπως η καταγωγή του τον απέτρεψε να πει αυτά τα χοντροειδέστατα ψέματα για τα δήθεν «όπλα μαζικής καταστροφής» του Ιράκ, που ποτέ δεν βρέθηκαν, προκειμένου να δικαιολογήσει την αμερικάνικη εισβολή; Μήπως η Κοντολίζα Ράις δεν καταγόταν από Αφροαμερικανούς του αμερικάνικου Νότου; Η καταγωγή της την απέτρεψε από το να συνεχίσει ως υπουργός Εξωτερικών τη σκληρή ιμπεριαλιστική πολιτική των προκατόχων της;

Αναμφισβήτητα η εκλογή ενός Αφροαμερικάνου στο προεδρικό αξίωμα αποτελεί είδηση. Αυτό όμως μόνο ως προς το «φαίνεσθαι» και όχι ως προς την ουσία. Οι μεγαλύτεροι θα θυμούνται πόσο μας ζάλισαν όταν εκλέχτηκε ο 46χρονος τότε Μπιλ Κλίντον στο προεδρικό αξίωμα, το 1993. Ηταν η εποχή που μιλούσαν για την «γενιά των σαραντάρηδων», που έπαιζε σαξόφωνο και είχε δοκιμάσει μαριχουάνα. Τότε η «είδηση» αφορούσε στο νεαρό της ηλικίας (ο Κλίντον ήταν ο τρίτος νεότερος πρόεδρος στην ιστορία των ΗΠΑ) και το lifestyle του φαν των Beatles. Τώρα, η «είδηση» αφορά στο χρώμα και τη φυλετική καταγωγή. Η προεδρία Κλίντον όμως συνοδεύτηκε από το βομβαρδισμό της Γιουγκοσλαβίας, το σκληρό οικονομικό εμπάργκο στο Ιράκ (και το σύντομο βομβαρδισμό της Βαγδάτης το 1998), την επέκταση της θανατικής ποινής σε 60 επιπλέον κακουργήματα και την πιστή υποταγή στα συμφέροντα των μεγάλων επιχειρήσεων (η οποία δεν αναιρείται με τα ψίχουλα που πέταξε στους αμερικάνους εργάτες με κάποιες περιορισμένες φοροαπαλλαγές που δεν αναίρεσαν την εισοδηματική ανισότητα που εξακολουθού-σε να επικρατεί στις ΗΠΑ).

Ο πολλά υποσχόμενος Μπιλ Κλίντον δε μπόρεσε να αποτρέψει την άνοδο του χρέους των αμερικάνικων νοικοκυριών (που μεταξύ 1995 και 1998 αυξήθηκε κατά 42%), ούτε το ξέσπασμα της κρίσης που σημειώθηκε με καταστροφικό τρόπο ακριβώς στο τέλος της θητείας του (2001). Βλέπετε, πίσω από το ίματζ των εκάστοτε αναλώσιμων προέδρων, υπάρχει η σκληρή πραγματικότητα. Η πραγματικότητα που έχει να κάνει με το ποιος κατέχει την οικονομική και πολιτική εξουσία. Κι αυτή, σε κάθε περίπτωση, ανήκει στους οικονομικά ισχυρούς, τους καπιταλιστές και τους μονοπωλητές εν προκειμένω, και δεν περνά σε κανένα πρόεδρο, είτε λευκός είτε μαύρος είτε κίτρινος είναι αυτός, είτε 40άρης, 50άρης ή 80άρης. Γιατί όλοι αυτοί συνδέονται με χίλια δυο νήματα (ορατά και αόρατα) με τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα που είναι αυτά που σε τελική ανάλυση υποδεικνύουν ποια πολιτική θα ακολουθηθεί.

Follow the money

Γι’ αυτό και η νίκη Ομπάμα δεν θορύβησε και δεν ενόχλησε κανένα από τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα της Αμερικής. Γι’ αυτό κατά την προεκλογική του εκστρατεία τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα δεν δίστασαν να του δώσουν χρήματα τόσο από τη Wall Street (η Goldman Sacks –874.207 δολάρια–αποτελεί το δεύτερο μεγαλύτερο δωρητή του Ομπάμα, μετά από το πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, την  JP Morgan Chase –581.460 δολάρια–, τη Citigroup –581.216 δολάρια–, τη Morgan Stanley –425.102 δολάρια– και ο κατάλογος συνεχίζεται) όσο και από δικηγορικές φίρμες που υπερασπίζονται αυτές τις εταιρίες (όπως η Mayer-Brown, φίρμα που υπερασπιζόταν τν Merrill Lynch σε δίκες που αφορούσαν ρατσιστικές διακρίσεις, η οποία έδωσε γύρω στα 93.000 δολάρια), αλλά και από πολλές άλλες εταιρίες, όπως η Mircosoft (ο τρίτος μεγαλύτερος χορηγός της προεκλογικής του εκστρατείας, που έδωσε 714.108 δολάρια) και η IBM (415.196 σολάρια). Τα παραπάνω στοιχεία προέρχονται από την ίδια την Ομοσπονδιακή Εκλογική Επιτροπή (Federal Election Commission) στο ανακοινωθέν της 27/10/08.

Θα πρέπει να σημειώσουμε, ότι στους πίνακες των δωρητών αναφέρεται ότι τα χρήματα δεν προέρχονται από τις ίδιες τις εταιρίες αλλά από υπαλλήλους, ιδιοκτήτες ή τις οικογένειές τους. Καταλαβαίνει όμως εύκολα κανείς ποιοι έδωσαν τα χοντρά ποσά (οι ιδιοκτήτες φυσικά). Τα υπόλοιπα τα συγκέντρωσαν από τους υπαλλήλους τους, αλλά και η συγκέντρωση χρημάτων από την εταιρία σημαίνει ότι η εταιρία αυτή παίζει ενεργό ρόλο στη χρηματοδότηση του κάθε υποψηφίου.

Επομένως, δεν πείθει ο ισχυρισμός του Ομπάμα, ότι δεν χρηματοδοτείται από τους πλούσιους ή τα lobbies, αλλά από τον απλό κόσμο. Σύμφωνα μάλιστα με διάφορες εκτιμήσεις (https://savagepolitics.com/?p= 165), το 60% των δωρεών στον προεκλογικό αγώνα του Ομπάμα προέρχεται από ανθρώπους που δώρησαν άνω των 1.000 δολαρίων, ενώ μόνο ένα 30% προέρχεται από μικρές δωρεές (κάτω των 200 δολαρίων). Για όσους ενδιαφέρονται να ψάξουν περισσότερο, αναφέρουμε την έκθεση της Pam Martens, επί 21 χρόνια εργαζόμενης στη Wall Street, που στις αρχές του 2008 έκανε μια έρευνα σχετικά με τους οικονομικούς υποστηρικτές του Μπαράκ Ομπάμα (https://www.zcommunications.org/znet/viewArticle/16601). Στην έκθεση αυτή αναφέρονται αρκετά ενδιαφέροντα στοιχεία για τη χρηματοδότηση του Ομπάμα και για τα «δωράκια» που έκανε στις εταιρίες, όπως όταν έδινε την ψήφο του στον κακόφημο νόμο “Class Action Fairness Act” το 2005, που ουσιαστικά έβαζε φρένο στο δικαίωμα των απλών πολιτών να καταγγέλλουν τις εταιρίες στα δικαστήρια, μεταφέροντας τη δικαιοδοσία αυτών των δικών από τα πολιτειακά στα παραφορτωμένα ομοσπονδιακά δικαστήρια και καθυστερώντας τις υποθέσεις τους για πολύ μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Σημειώνουμε ότι αυτό το νόμο δεν τον ψήφισαν ακόμη και ορισμένοι γερουσιαστές του «Δημοκρατικού Κόμματος», όπως οι Κλίντον, Κέρι κ.ά.

Η κρίση πάντα παρούσα

Μπορεί η εκλογή του Ομπάμα να εμφανίζεται ως «ελπιδοφόρα», όμως ακόμα και οι πιο τολμηροί υποστηρικτές του κρατάνε και μια «πισινή». Βλέπετε, είναι και η ρημάδα η οικονομική κρίση που δεν αφήνει και πολλά περιθώρια αισιοδοξίας. Οχι γιατί θα δυσκολέψει τον Ομπάμα στο «προοδευτικό» του έργο, αλλά γιατί όλοι, σε τελική ανάλυση, γνωρίζουν ότι η διακυβέρνηση Ομπάμα δεν θα διαφοροποιηθεί και πολύ από τις προηγούμενες ως προς τη διαχείριση της κρίσης. Θα μετακυλήσει τα βάρη στις πλατιές λαϊκές μάζες τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό.

Ετσι, την ίδια στιγμή με τα «ευχάριστα» νέα της νίκης Ομπάμα, η Wall Street συνέχιζε την κατρακύλα μετά από την καθ’ όλα απογοητευτική έκθεση του ινστιτούτου “ADP (Automatic Data Processing) Employers Services” (Ανάλυση Δεδομένων για τους Αμερικάνους Εργοδότες). Σύμφωνα με την έκθεση αυτή, οι απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα αυξήθηκαν κατά 157.000 τον Οκτώβρη (πάνω από το αναμενόμενο), ενώ το Σεπτέμβρη ήταν τρεις φορές πάνω από την αρχική εκτίμηση (26.000 αντί 8.000 που προβλεπόταν στην προηγούμενη έκθεση). Οι απολύσεις τον Οκτώβρη σημείωσαν ρεκόρ εξαετίας. Ταυτόχρονα, ο δείκτης του αμερικάνικου Institute for Supply Management αναφορικά με την οικονομική δραστηριότητα στον τομέα των υπηρεσιών έπεσε στο χαμηλότερο σημείο από το 1982. Τώρα που οι ιλουστρασιόν εκλογές (οι πιο ακριβές στην ιστορία των ΗΠΑ, δεδομένου ότι κόστισαν 2.4 δισ. δολάρια, σύμφωνα με το “Centre for Responsive Politics”) τελείωσαν, το μόνο που μένει, πέρα από τον πόθο πλατιών λαϊκών στρωμάτων που ζητούσαν αλλαγή (γι’ αυτό και στις εκλογές αυτές είχαμε την μεγαλύτερη συμμετοχή των τελευταίων έξι δεκαετιών, όπως αναφέρουν τα μέχρι στιγμής στοιχεία από τα διεθνή ΜΜΕ, με τους ψηφίσαντες να ξεπερνούν τα 120 εκατομμύρια, 16 εκατομμύρια περισσότεροι απ’ αυτούς που εξέλεξαν τον Κλίντον το ‘93), είναι η δυνατότητα του συστήματος να αλλάζει χρώμα σαν χαμαιλέοντας. Ομως, οι εποχές είναι σκληρές και η όποια αλλαγή χρώματος θα ξεθωριάσει από τη διαβρωτική επήρεια της οικονομικής κρίσης. Γιατί οι αλλαγές μέσα από τις κάλπες ποτέ στην Ιστορία δεν ήταν ούτε ριζικές ούτε προς όφελος των καταπιεσμένων στρωμάτων της κοινωνίας, όσο οι τελευταίες εναπόθεταν στους «σωτήρες» τη λύση των προβλημάτων τους και δεν έβγαιναν οι ίδιες στο προσκήνιο για να τα διεκδικήσουν.

Εκτύπωση 🖨
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο ΆρθροΤαξική ειρήνη;
Επόμενο άρθρο Αξιολόγηση ante portas

Σχετικά Αρθρα

Γάζα: Γερό χτύπημα στη δωσιλογική συμμορία του Αμπού Σαμπάμπ

Διεθνή 21 Οκτ 2025, 23:04

Στο τουρκοκυπριακό μόρφωμα κάνει κουμάντο ο Ερντογάν, όχι ο Ερχιουρμάν 

Διεθνή 21 Οκτ 2025, 22:13

Νέο φρικτό σιωναζιστικό έγκλημα στη Γάζα (videos)

Βομβαρδισμοί αμάχων με πάνω από 44 νεκρούς, ανάμεσά τους πολλά παιδιά

Διεθνή 20 Οκτ 2025, 19:29

Οι σιωναζιστές έκαναν κλοπή οργάνων από Παλαιστίνιους που δολοφόνησαν

Επίσημη καταγγελία από την κυβέρνηση της Γάζας, που ζητά διεθνή έρευνα

Διεθνή 19 Οκτ 2025, 10:01

Η Παλαιστινιακή Αντίσταση δεν συζητά καν τον αφοπλισμό της

Ιδού η συμφωνία του Σαρμ Ελ-Σέιχ

Διεθνή 17 Οκτ 2025, 21:04

Bασάνιζαν, ακρωτηρίαζαν και εκτελούσαν εν ψυχρώ Παλαιστίνιους που έπαιρναν ομήρους από τη Γάζα

Αυτό αποκαλύπτουν οι σοροί ομήρων που παραδόθηκαν στις αρχές της Λωρίδας

Διεθνή 17 Οκτ 2025, 14:27
Ροή Ειδήσεων
Διεθνή

Γάζα: Γερό χτύπημα στη δωσιλογική συμμορία του Αμπού Σαμπάμπ

21 Οκτ 2025, 23:04
Διεθνή

Στο τουρκοκυπριακό μόρφωμα κάνει κουμάντο ο Ερντογάν, όχι ο Ερχιουρμάν 

21 Οκτ 2025, 22:13
Υγεία

Αυτό είναι ταβάνι στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο!

21 Οκτ 2025, 20:40
Αγροτικά

Η ευλογιά των αιγοπροβάτων έπληξε κρατικό Ινστιτούτο με πρόβατα δύο σπάνιων ελληνικών φυλών!

Της πλάκας τα μέτρα βιοασφάλειας του ΥΠΑΑΤ  

21 Οκτ 2025, 19:51
Κόντρες

Εχει ο Λε-Πα σχέση με τον ΟΠΕΚΕΠΕ;

21 Οκτ 2025, 11:55
Πολιτική

Παριστάνουν τους νομιμόφρονες οι νεοναζιστές στο δικαστήριο

21 Οκτ 2025, 08:43
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 21 Οκτώβρη

21 Οκτ 2025, 00:01
Διεθνή

Νέο φρικτό σιωναζιστικό έγκλημα στη Γάζα (videos)

Βομβαρδισμοί αμάχων με πάνω από 44 νεκρούς, ανάμεσά τους πολλά παιδιά

20 Οκτ 2025, 19:29
Αγροτικά

Αναβλήθηκε η δίκη Χλύκα (πατέρα και γιου) και Καλφούτζου – Σίγουρη η καταδίκη

20 Οκτ 2025, 09:21
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 20 Οκτώβρη

20 Οκτ 2025, 00:01
Υγεία

Μια πληρωμένη απάντηση στον διοικητή της 2ης ΥΠΕ

19 Οκτ 2025, 20:17
Ιστορία

«Και για την κόκκινη ελευθερία υπάρχει μια πόρτα, που τη χτυπά κάθε χέρι λουσμένο στο αίμα»

19 Οκτ 2025, 12:10
Διεθνή

Οι σιωναζιστές έκαναν κλοπή οργάνων από Παλαιστίνιους που δολοφόνησαν

Επίσημη καταγγελία από την κυβέρνηση της Γάζας, που ζητά διεθνή έρευνα

19 Οκτ 2025, 10:01
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 19 Οκτώβρη

19 Οκτ 2025, 00:01
Ιστορία

Aχμαντ Σααντάτ: «Κεφάλι αντί κεφαλιού»

18 Οκτ 2025, 18:36
Αντικυνωνικά

ΑΝΤΙΚΥΝΩΝΙΚΑ

18 Οκτ 2025, 00:02
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 18 Οκτώβρη

18 Οκτ 2025, 00:01
Διεθνή

Η Παλαιστινιακή Αντίσταση δεν συζητά καν τον αφοπλισμό της

Ιδού η συμφωνία του Σαρμ Ελ-Σέιχ

17 Οκτ 2025, 21:04
Κόντρες

H επιτομή της βαρβαρότητας

17 Οκτ 2025, 19:06
Διεθνή

Bασάνιζαν, ακρωτηρίαζαν και εκτελούσαν εν ψυχρώ Παλαιστίνιους που έπαιρναν ομήρους από τη Γάζα

Αυτό αποκαλύπτουν οι σοροί ομήρων που παραδόθηκαν στις αρχές της Λωρίδας

17 Οκτ 2025, 14:27
Εκδηλώσεις στην Κόντρα
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 21 Οκτώβρη

Σομαλία, Σουδάν: Ημέρα επανάστασης (1964).

Ονδούρα: Ημέρα στρατού (1956).

Αγγλία: Ημέρα Trafalgar (1805).

1918: Πρώτο πανελλαδικό πανεργατικό συνέδριο (βασιλικό θέατρο Αθήνας), ιδρύεται η Γ.Σ.Ε.Ε.

1945: Οι Γαλλίδες αποκτούν δικαίωμα ψήφου.

1950: Η Κίνα εισβάλει και καταλαμβάνει το Θιβέτ.

1967: 80.000 διαδηλωτές στην Ουάσιγκτον κατά του πολέμου του Βιετνάμ, σύλληψη 250 ατόμων.

1967: Ανακαλύπτεται πίσω από την Εθνική Βιβλιοθήκη αυτοσχέδιος εκρηκτικός μηχανισμός που δεν εξερράγη.

1969: Δύο βαριές καταδίκες μελών του ΠΑΚ για βόμβες κατά της χούντας.

1977: Βόμβα σε γραφείο του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος (Βερολίνο), πυροβολισμοί εναντίον αστυνομικού σταθμού (RAF).

1977: Διαδηλώσεις-συγκρούσεις με την αστυνομία και βόμβες σε Παρίσι, Πον Μαρλί, Τουλούζη, Λιμόζ και Νανσί, βόμβες στο γερμανικό προξενείο στη Μαδρίτη, επιθέσεις στα γερμανικά προξενεία Αμστερνταμ και Μάαστγκιχτ (Ολλανδία), μεγάλες διαδηλώσεις και επεισόδια σε Ρώμη και Φλωρεντία, βόμβες σε γερμανικούς στόχους σε Γένοβα και Μιλάνο, μετά τη δολοφονία των κρατούμενων της RAF.

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

Επιστρέφοντας στα καθ’ ημάς και στο ζήτημα της απεργίας πείνας του Π. Ρούτσι, που απασχολεί το τελευταίο διάστημα τη δημόσια συζήτηση, θέλω να πω ότι η πολιτεία πρέπει να στέκεται με ευαισθησία δίπλα στους ανθρώπους που πονούν, ακόμη κι όταν την αμφισβητούν. Αυτό επιτάσσει η ανθρωπιά και ο πολιτισμός μας. Σεβόμαστε τις αποφάσεις της ανεξάρτητης δικαιοσύνης, όποιες κι αν είναι αυτες, χωρίς να τις σχολιάζουμε. Αυτό επιτάσσει το κράτος δικαίου το οποίο δεν μπορούμε να επικαλούμαστε α λα καρτ. Πόσο μάλλον σε θέματα που αποτελούν αποκλειστική αρμοδιότητα της Δικαιοσύνης, όπως είναι το συγκεκριμένο αίτημα, και βεβαίως η εκδίκαση αυτής της μεγάλης τραγωδίας, που μας έχει πληγώσει βαθιά όλους. Όπως, άλλωστε, ειπώθηκε από την ηγεσία του Αρείου Πάγου, δεν χάνεται κανένα δικαίωμα κανενός συγγενή, καθώς κατά τη διαδικασία στο ακροατήριο θα μπορεί να διατυπωθεί εκ νέου οποιοδήποτε αίτημα οποιασδήποτε πλευράς. Κι ας μην ξεχνάμε ότι νέες αέναες καθυστερήσεις μπορεί να οδηγήσουν ακόμη και σε παραγραφές αδικημάτων, που θα ήταν η απόλυτη ασέβεια στη μνήμη των νεκρών.

Kυριάκος Μητσοτάκης (facebook)

(Για να αφιερώνει ο Μητσοτάκης ένα «κεφάλαιο» της εβδομαδιαίας σινδονιάδας του στο facebook στην απεργία πείνας του Πάνου Ρούτσι σημαίνει πως αισθάνεται και πάλι στριμωγμένος. Μάλλον δεν είχε δει ακόμα τις συγκεντρώσεις που έγιναν στην Αθήνα και άλλες πόλεις, αλλά δεν ήταν καθόλου δύσκολο για τους συνεργάτες του να προβλέψουν το μέγεθός τους. Και τι έκανε; Το έριξε στην υποκρισία. Το έκανε τις προηγούμενες μέρες ο εκπρόσωπός του, χτες βγήκε μπροστά ο ίδιος ο Μητσοτάκης. «Ευαισθησία», «ανθρωπιά», «πολιτισμός», από τη μια, «ανεξάρτητη δικαιοσύνη», από την άλλη. Ο Μητσοτάκης έχει όλες αυτές τις σπουδαίες ιδιότητες, αλλά η αστική Δικαιοσύνη δεν τις έχει. Κι αυτός δεν μπορεί να κάνει τίποτα. Μόνο που και αυτή η εκδήλωση υποκρισίας πάει κατευθείαν «στον κουβά». Γιατί ήταν ο δικός του μηχανισμός που προσπάθησε να συκοφαντήσει τον Ρούτσι όταν ξεκίνησε την απεργία πείνας. Και ήταν ο δικός του υπουργός, ο Φλωρίδης, που προανήγγειλε την απόφαση της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Λάρισας, γεγονός που κατέγραψαν όλα τα φιλοκυβερνητικά μίντια με τον πανομοιότυπο τίτλο: «Παράθυρο από τον Φλωρίδη». Από το Μαξίμου τους έδωσαν τον τίτλο, για να φανεί ότι η κυβέρνηση παρενέβη στην Εισαγγελία και δικαίωσε τον Ρούτσι. Μόνο που ικανοποιήθηκε το μισό αίτημα του απεργού πείνας: εκταφή της σορού του δολοφονηθέντα γιου του, αλλά μόνο για ταυτοποίηση, όχι για χημικές εξετάσεις που θα δείξουν την ακριβή αιτία θανάτου. Οταν ο Πάνος Ρούτσι ανακοίνωσε ότι συνεχίζει την απεργία πείνας, ο Μητσοτάκης, βλέποντας το κυβερνητικό σχέδιο να ναυαγεί, δεν είχε κανένα πρόβλημα να φορτώσει την ευθύνη στην αστική Δικαιοσύνη. Μόνο που δεν ξεγελάει κανέναν. Θέλει δε θέλει, τη λύση θα την δώσει ο ίδιος, μέσω της αστικής Δικαιοσύνης. Και θα χρεωθεί την ευθύνη για μια ανάλγητη και απάνθρωπη συμπεριφορά έναντι ενός χαροκαμένου γονιού που υπέβαλε ένα απλούστατο και απόλυτα νόμιμο αίτημα)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • 17Ν
    • Εφετείο 17Ν
  • ΕΛΑ
    • Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • Εφετείο ΕΛΑ
    • Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • Επαναστατικός Αγώνας
    • Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • 3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • 4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • Σπάζοντας την πολιορκία
    • Το ημερολόγιο της αποστολής
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)
Σύνδεσμοι
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo