Η απεργία κηρύχτηκε από τη Βρετανική Ιατρική Ενωση, συνδικαλιστικό όργανο των εργαζόμενων στον κλάδο της Υγείας, και αποτελεί την πρώτη κινητοποίηση μη ειδικευμένων γιατρών εδώ και 40 χρόνια. Λόγω της απεργίας, πολλά δημόσια νοσοκομεία καλύπτουν μόνο επείγοντα περιστατικά, ενώ οι αναβολές προγραμματισμένων χειρουργείων φτάνουν τις 4.000. Η συμμετοχή στην απεργία ήταν καθολική με το ποσοστό των απεργών να φτάνει το 98%, ενώ σύμφωνα με δημοσκοπήσεις το 66% των Βρετανών στηρίζει την απεργία. Θα ακολουθήσουν δύο ακόμη 24ωρες απεργίες, την Τρίτη 26 Γενάρη και την Τετάρτη 10 Φλεβάρη.
Επιδίωξη της κυβέρνησης, που έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων από τους εργαζόμενους στον κλάδο της Υγείας, είναι να αντικαταστήσει το σύστημα των σταθερών ετήσιων μισθολογικών αυξήσεων των μη ειδικευμένων γιατρών με μια ετήσια αύξηση, το ύψος της οποίας θα καθορίζεται από το αρμόδιο υπουργείο, πάντα σε συνδυασμό με τους διαθέσιμους πόρους του κρατικού προϋπολογισμού. Να αυξήσει τις ώρες εφημερίας καθώς και τις ώρες εργασίας πέραν του κανονικού ωραρίου, οι οποίες δε θα αμείβονται ως υπερωρίες, και να εντάξει το Σάββατο στις μέρες που αμείβονται με κανονικό ημερομίσθιο, με το ωράριο εργασίας να διαρκεί μέχρι τις 10μμ από τις 7μμ που ισχύει μέχρι σήμερα. Να σημειωθεί ότι μη ειδικευμένοι γιατροί είναι όσοι έχουν μέχρι 10 χρόνια εργασιακής εμπειρίας, ενώ καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.
Ηδη από την πρώτη μέρα της απεργίας, η συνδικαλιστική γραφειοκρατία της ΒΙΕ παζαρεύει με την κυβέρνηση την ικανοποίηση κάποιων επιμέρους αιτημάτων προκειμένου να στείλει τους απεργούς σπίτι τους, κάτι που έγινε τον περασμένο μήνα και οδήγησε στην προσωρινή αναστολή της απεργίας.
Η κυβέρνηση Κάμερον επιταχύνει την εφαρμογή μέτρων λιτότητας με αφορμή την μείωση των δημοσίων εσόδων λόγω της οικονομικής κρίσης. Μετά τη μείωση των επιδομάτων, που οδηγεί ολοένα και περισσότερους Βρετανούς και μετανάστες να απευθύνονται στα συσσίτια προκειμένου να τραφούν επαρκώς, συχνά χωρίς να είναι άνεργοι, η κυβέρνηση Κάμερον βάζει εκ νέου χέρι στο Εθνικό Σύστημα Υγείας επιβάλλοντας νέο μισθολόγιο-φτωχολόγιο σε μια σημαντική μερίδα των εργαζόμενων, ενώ τα κενά σε νοσηλευτικό προσωπικό, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, ξεπερνούν τις 10.000 μόνο στην ευρύτερη περιοχή του Λονδίνου.
Να σημειωθεί ότι κανένα από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, συμπεριλαμβανομένων και των Εργατικών του «αριστερού» Τζέρεμι Κόρμπιν, δεν άρθρωσε ούτε μια λέξη αλληλεγγύης στην απεργία των γιατρών. Ποιος ξέρει, μπορεί οι Εργατικοί να πάρουν την εξουσία στις επόμενες εκλογές και δε θέλουν να βρεθούν μπροστά σε εργαζόμενους που θα τους καλούν να υλοποιήσουν αιτήματα που έχουν στηρίξει.