Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • Σαν σήμερα 9 Ιούνη
  • Aναμενόμενα και μη
  • ΕΚΤΑΚΤΟ | Το Ιράν ανακοινώνει παύση των επιχειρήσεων κατά του Ισραήλ
  • Τραμπ: «Εγώ παίρνω όλες τις αποφάσεις. Αυτός [ο Νετανιάχου] δεν είναι εκείνος που αποφασίζει»
  • «Αλλάξαν τα κόζα, άλλαξε και το αποτέλεσμα»: Πάμε για πέντε τελικούς κι όποιος αντέξει…
  • Πολλαπλό βιβλίο: Παράνοια, αντιεκπαιδευτική σκοπιμότητα, άνομα συμφέροντα ή όλα μαζί;
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Διεθνή»Ανυποχώρητη η εξέγερση
Διεθνή

Αίγυπτος

Ανυποχώρητη η εξέγερση

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr12 Φεβ 2011, 00:00

ΟΧΙ στο σχέδιο «ομαλής μετάβασης»

Με τη μεγαλύτερη μέχρι τώρα συγκέντρωση στην πλατεία Ταχρίρ του Καΐρου απάντησαν εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές στο σχέδιο «ομαλής μετάβασης», με το οποίο ο Λευκός Οίκος με τον εμπιστό τους Ομάρ Σουλεϊμάν και την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ενωσης προσπαθούν, κάνοντας κάποιες μικροπαραχωρήσεις, να διασώσουν το καθεστώς και να διασφαλίσουν τα αμερικάνικα και ισραηλινά συμφέροντα στην περιοχή.

Μετά την αποτυχημένη απόπειρα καταστολής και απομάκρυνσης των χιλιάδων διαδηλωτών, που παραμένουν για τρίτη βδομάδα στην πλατεία Ταχρίρ, από τις ορδές των πραιτωριανών και των συμμοριών, στις 2 και 3 Φεβρουαρίου και τη μεγαλειώδη συγκένρωση της Παρασκευής που ακολούθησε, η κλίκα του Μουμπάρακ έβαλε σε εφαρμογή άλλη τακτική. Εδωσε εντολή να ξανανοίξουν οι τράπεζες και οι δημόσιες υπηρεσίες το Σάββατο 5 Φεβρουαρίου, για να δείξει ότι ομαλοποιείται η κατάσταση και να απομονώσει τους διαδηλωτές στην πλατεία Ταχρίρ, παρουσιάζοντάς τους σαν ένα καθημερινό γεγονός, που φθίνει και δεν παραλύει το Κάιρο, ενώ ο στρατός επιχείρησε να απομακρύνει τα οδοφράγματα και τους διαδηλωτές από τους γύρω δρόμους και να τους περιορίσει μέσα στην πλατεία.

Την ίδια μέρα, ανακοινώθηκε η παραίτηση της ηγεσίας του κυβερνώντος Εθνικού Δημοκρατικού Κόμματος, συμπεριλαμβανομένου του Γκαμάλ Μουμπάρακ, γιου του δικτάτορα, όχι όμως και η παραίτηση του Χόσνι Μουμπάρακ από τη θέση του προέδρου του κόμματος.

Διαπραγματεύσεις με το καθεστώς

Παράλληλα, μπήκε σε εφαρμογή η επιχείρηση του «διαλόγου με την αντιπολίτευση». Ο διορισμένος από τον Μουμπάρακ αντιπρόεδρος Ομάρ Σουλεϊμάν συναντήθηκε με εκπροσώπους κομμάτων της αντιπολίτευσης, όπως το Wafd και το Tagammu, τα οποία έχουν ένα μικρό αριθμό εδρών στη βουλή, μια επιτροπή στην οποία συμμετείχαν κάποιοι νεολαίοι, εκπρόσωποι υποτίθεται αντικυβερνητικών κινημάτων, ανεξάρτητοι νομικοί και ο δισεκατομμυριούχος Naguib Sawiris, καθώς και η παράνομη Μουσουλμανική Αδελφότητα, η οποία μέχρι την προηγούμενη μέρα απέρριπτε κάθε διαπραγμάτευση με το καθεστώς πριν από την απομάκρυνση του Μουμπάρακ. Η συμμετοχή της Μουσουλμανικής Αδελφότητας χαρακτηρίστηκε ως ιδιαίτερα σημαντική εξέλιξη, ενώ προκάλεσε δυσάρεστη έκπληξη σε πολλούς διαδηλωτές και αρνητικές κριτικές από πολλούς αναλυτές.

Στο τέλος της συνάντησης, ο Ομάρ Σουλεϊμάν εξέδωσε μια ανακοίνωση στην οποία αναφέρεται ότι θα σχηματιστεί μια επιτροπή νομικών και πολιτικών προσωπικοτήτων για να μελετήσει και να προτείνει συνταγματικές μεταρρυθμίσεις. Χωρίς να δηλώνεται ότι θα είναι δεσμευτικές για την κυβέρνηση και οι οποίες τελικά θα εγκριθούν από μια βουλή, η οποία προέκυψε από εκλογές βίας και νοθείας στο τέλος του 2010 και αποτελείται στη συντριπτική πλειοψηφία από βουλευτές του κόμματος του Μουμπάρακ.

Αναφέρεται επίσης ότι θα αρθεί το καθεστώς έκτακτης ανάγκης «όταν το επιτρέψει η κατάσταση ασφάλειας της χώρας και δεν υπάρχουν απειλές για την ασφάλεια της κοινωνίας». Τα ίδια έλεγε και ο Μουμπάρακ για 30 χρόνια.

Ακόμη ότι θα «φιλελευθεροποιηθούν τα μίντια και οι επικοινωνίες» και ότι θα γίνει έρευνα για τους διεφθαρμένους αξιωματούχους.

Την ίδια μέρα (6 Φεβρουαρίου) σε συνέντευξή του στο αμερικάνικο κανάλι ABCNews, ο Σουλεϊμάν έδειξε καθαρά τις προθέσεις του δηλώνοντας, μεταξύ άλλων, ότι «η Αίγυπτος δεν είναι έτοιμη για τη δημοκρατία και δεν θα είναι μέχρι να αποκτήσει ο λαός κουλτούρα δημοκρατίας», επισήμανε ότι η μετάβαση έχει ήδη αρχίσει με τη συνάντησή του με τα μέλη της αντιπολίτευσης και επανέλαβε ότι ο Μουμπάρακ θα παραμείνει στην εξουσία.

Αντιδράσεις στην ανακοίνωση

Η συνάντηση εκπροσώπων της αντιπολίτευσης και ιδιαίτερα της Μουσουλμανικής Αδελφότητας με το Σουλεϊμάν πρόσφερε στον ίδιο και στο καθεστώς τη νομιμοποίηση που είχε ανάγκη και ενίσχυσε τη θέση του στην εξουσία. Αμέσως η μηχανή της κυβερνητικής προπαγάνδας άρχισε να δουλεύει στο φουλ για να προκαλέσει σύγχυση, αποπροσανατολισμό και διάσπαση στις γραμμές των εξεγερμένων.

Απαντώντας στις αρνητικές αντιδράσεις που προκάλεσε η στάση τους μέσα και έξω από τις γραμμές τους, εκπρόσωποι της Μουσουλμανικής Αδελφότητας ψέλιζαν αστείες δικαιολογίες του τύπου ότι «δεν θεώρησαν τη συνάντηση ως διαπραγματεύσεις αλλά ως ευκαιρία για να ακούσουν τις θέσεις της κυβέρνησης» και δήλωναν ότι δεν εμπιστεύονται την κυβέρνηση και ότι εμμένουν στις θέσεις για απομάκρυνση του Μουμπάρακ, άρση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, διάλυση της βουλής και απελευθέρωση όλων των πολιτικών κρατουμένων. Ομως αυτό που μετράει δεν είναι οι μεγαλόστομες διακηρύξεις, αλλά η συμβολή τους σε μια κρίσιμη στιγμή στην επιχείρηση αποπροσανατολισμού και αποδυνάμωσης της εξέγερσης. Η στάση αυτή καθώς και το γεγονός ότι δεν τάχθηκαν από την αρχή υπέρ των αντικυβερνητικών κινητοποιήσεων, αλλά και το ότι συμμετείχαν στις τελευταίες εκλογές βίας και νοθείας, τη στιγμή που άλλες πολιτικές δυνάμεις είχαν δηλώσει αποχή,  δείχνουν ότι η Μουσουλμανική Αδελφότητα είναι ένα αστικό αντιδραστικό κίνημα, που φιλοδοξεί να παίξει ρόλο στο πολιτικό σκηνικό της Αιγύπτου και για το σκοπό αυτό απαιτείται να διατηρεί προφίλ χαμηλών τόνων και να προσφέρει τα απαιτού-μενα εχέγγυα στους αμερικάνους και στους υπόλοιπους ιμπεριαλιστές ότι δεν θα θίξει τα ζωτικά συμφέροντά τους στην περιοχή.

Αξίζει να σημειωθεί η ανάρτηση στην ιστοσελίδα του «Παλαιστινιακού Κέντρου Ενημέρωσης» (8/2/11δ), που πρόσκειται στη Χαμάς, ενός σύντομου σχολίου του πολιτικού αναλυτή Αντέλ Σαμάρα, στο οποίο χαρακτηρίζεται ως επικίνδυνη παγίδα η έγκριση των ΗΠΑ για τη συμμετοχή της Μουσουλμανικής Αδελφότητας σε μια κυβέρνηση στην Αίγυπτο. «Η Αμερική προσπαθεί να διασπάσει τις γραμμές των αγωνιστικών κινημάτων για να τα σπρώξει να διαπραγματευτούν μ’ αυτό που ήδη υπάρχει στην περιοχή, όπως την ομαλοποίηση των σχέσεων με τη σιωνιστική οντότητα και την αναγνώριση των συμφωνιών που έχουν υπογραφεί» επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, στο σχόλιο.

Σκληρή απάντηση σε όσους συμμετείχαν στη συνάντηση με το Σουλεϊμάν έδωσαν εκπρόσωποι του αποκαλούμενου Συνασπισμού της Εξέγερσης της Οργισμένης Νεολαίας, στον οποίο συμμετέχουν το Κίνημα 6 Απρίλη, οι Νέοι Ανθρωποι για τη Δικαιοσύνη και την Ελευθερία και η νεολαία της Μουσουλμανικής Αδελφότητας. Σε συνέντευξη τύπου που έδωσαν στις 6 Φεβρουαρίου δήλωσαν ότι δεν θα διαπραγματευτούν με το καθεστώς αν δεν παραιτηθεί ο Μουμπάρακ, ότι «οι άνθρωποι που διαπραγματεύτηκαν με το Σουλεϊμάν εκπροσωπούν μόνο τους εαυτούς τους» και ότι «όλες οι νεολαιίστικες οργανώσεις είναι ενωμένες στη θέση τους: καμιά διαπραγμάτευση μέχρι την αποχώρηση του Μουμπάρακ». Την ίδια μέρα, περισσότεροι από 100.000 διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Ταχρίρ, παρότι ήταν εργάσιμη μέρα, για να εκφράσουν την αντίθεσή τους στο κυβερνητικό σχέδιο «ομαλής μετάβασης» και να τιμήσουν τη μνήμη των νεκρών της εξέγερσης.

Τη Δευτέρα, 7 Φεβρουαρίου, ο Σουλεϊμάν ανακοίνωσε ότι ο Μουμπάρακ αποφάσισε τη χορήγηση αύξησης 15% στους εργαζόμενους του δημόσιου τομέα και τη συγκρότηση τριών επιτροπών «στα πλαίσια του σχεδίου ειρηνικής μεταβίβασης της εξουσίας», σε μια νέα προσπάθεια διάσπασης και αποδυνάμωσης της εξέγερσης.

Πρόκειται για μια επιτροπή που θα προτείνει τις συνταγματικές μεταρρυθμίσεις. Μια άλλη που θα παρακολουθεί τα κυβερνητικά μέτρα για την επίλυση της κρίσης και τις διαπραγματεύσεις με την αντιπολίτευση και μια τρίτη που θα ερευνήσει τις βιαιότητες και τις επιθέσεις εναντίον των διαδηλωτών. Ο Μουμπάρακ υποσχέθηκε επίσης να μη συλληφθεί και να μην κατηγορηθεί κανείς απ’ όσους πήραν μέρος στις διαδηλώσεις.

Από τις τρεις επιτροπές, μόνο η πρώτη έχει μέχρι στιγμής σχηματιστεί και ο τρόπος συγκρότησής της αποκαλύπτει και πάλι την υποκρισία και τις προθέσεις της κλίκας του Μουμπάρακ και των πατρώνων της. Οπως αποκάλυψαν οι «New York Times» (8/01/11), όλα τα μέλη της θεωρούνται πιστοί του Μουμπάρακ. Πολλοί είναι ανώτατοι δικαστές, που χρωστάνε τις σημαντικές θέσεις τους στο Μουμπάρακ, δύο καθηγητές Νομικής ήταν μέλη του υπουργικού του συμβουλίου και δύο άλλοι έχουν ήδη δηλώσει την υποστήριξή τους στο σχέδιο βαθμιαίας αλλαγής με την παραμονή του Μουμπάρακ στην εξουσία.

Η λαϊκή απάντηση στους νέους ελιγμούς του καθεστώτος δόθηκε με τη μεγαλύτερη μέχρι τώρα συγκέντρωση στην πλατεία Ταχρίρ και με διαδηλώσεις δεκάδων χιλιάδων στην Αλεξάνδρεια και σε άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας την Τρίτη, 8 Φεβρουαρίου, την 15η μέρα της εξέγερσης.

Ολα τα διεθνή πρακτορεία μιλούν για την πρωτοφανή μαζικότητα, την αποφασιστικότητα και την εμμονή των διαδηλωτών στο αίτημα της παραίτησης του Μουμπάρακ και επισημαίνουν τη συμμετοχή πολλών ανθρώπων για πρώτη φορά στις συγκεντρώσεις καθώς και τον ενθουσιασμό που έχει προκαλέσει η απελευθέρωση και η συμμετοχή στην πλατεία Ταχρίρ του νεολαίου Γουάελ Γκονέιμ, διαχειριστή του Google και της ιστοσελίδας στο Facebook «Είμαστε όλοι Χαλέντ Σαΐντ» (πρόκειται για το νεολαίο που πέθανε από βασανιστήρια στα χέρια της αστυνομίας), που έπαιξε σημαντικό ρόλο στην οργάνωση της κινητοποίησης της 25ης Ιανουαρίου. Ο Γουάελ Γκονέιμ είχε συλληφθεί στις 25 Ιανουαρίου καθώς πήγαινε στην πλατεία Ταχρίρ από ασφαλίτες και είχε κρατηθεί σε απομόνωση με καλυμμένα τα μάτια για 12 μέρες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι για πρώτη φορά ο στρατός εγκατέλειψε τις προσπάθειες να ελέγχει τις ταυτότητες των προσερχόμενων λόγω του μεγάλου πλήθους που περίμενε στις ουρές. Το μήνυμα της συγκέντρωσης, σύμφωνα με τον ανταποκριτή του BBC, ήταν απλό: Υπάρχει τεράστια υποστήριξη απ’ όλη την κοινωνία για τις διαδηλώσεις και οι κυβερνητικές υποχωρήσεις δεν είναι αρκετές. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι, εκτός από την πλατεία Ταχρίρ, χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν μπροστά στο κτίριο της βουλής, το οποίο φρουρείται από ισχυρές δυνάμεις του στρατού, απαιτώντας τη διάλυση της βουλής. Εκεί εξακολουθούν να παραμένουν όλο το 24ωρο αρκετές εκατοντάδες διαδηλωτές, ανοίγοντας έτσι το «δεύτερο μέτωπο της εξέγερσης», όπως πετυχημένα το χαρακτήρισε η βρετανική εφημερίδα «Guardian».

Βλέποντας τους κυβερνητικούς ελιγμούς να προσκρούουν στο τείχος της λαϊκής εξέγερσης, ο εκλεκτός των Αμερικάνων και των Ισραηλινών ως διάδοχος του Μουμπάρακ, Ομάρ Σουλεϊμάν, φανερά εκνευρισμένος, δήλωσε μετά την τεράστια διαδήλωση της 8ης Φεβρουαρίου ότι η «κυβέρνηση δεν μπορεί να ανεχτεί για πολύ τις συνεχιζόμενες διαδηλώσεις», ότι «δεν υπάρχει τέλος του καθεστώτος, ούτε άμεση αποχώρηση του Μουμπάρακ» και έθεσε το δίλημμα «διαπραγματεύσεις ή πραξικόπημα».

Μπροστά στις εξελίξεις αυτές, ο Λευκός Οίκος έσπευσε να πιέσει για κάποιες ακόμη υποχωρήσεις. Ο αμερικάνος αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν σε τηλεφωνική επικοινωνία του με το Σουλεϊμάν τον κάλεσε να προχωρήσει σε άμεση άρση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, να σταματήσει τις συλλήψεις διαδηλωτών και δημοσιογράφων και να ανοίξει περισσότερο τις διαπραγματεύσεις στην αντιπολίτευση.

Είναι φανερό ότι η κλίκα του Μουμπάρακ προσπαθεί να κερδίσει χρόνο με την ελπίδα ότι με κάποιες ακόμη μικροπαραχωρήσεις και τη βοήθεια των κομμάτων της αντιπολίτευσης και ιδιαίτερα της Μουσουλμανικής Αδελφότητας θα καταφέρει να αποπροσανατολίσει και να διασπάσει τους διαδηλωτές και να αποδυναμώσει την εξέγερση, ώστε να μπορέσει να διατηρήσει όσο το δυνατόν πιο αλώβητο το καθεστώς. Το αν και κατά πόσο θα τα καταφέρει δεν είναι προβλέψιμο. Ολα εξαρτώνται από τη μαζικότητα, την αντοχή και τη δυναμική της λαϊκής εξέγερσης, η οποία αναγκάζει και τις αστικές πολιτικές δυνάμεις που θέλουν τις διαπραγματεύσεις να προσαρμόζουν ανάλογα τις κινήσεις και την τακτική τους. Αυτή τη στιγμή, η εξέγερση φαίνεται να κλιμακώνεται και να ενισχύεται με τις απεργιακές κινητοποιήσεις χιλιάδων εργατών σε πολλά σημεία της χώρας.

Εκτύπωση 🖨
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο Άρθρο

Αίγυπτος

Σινεμά
Επόμενο άρθρο

Αίγυπτος

Οι εποχές της σιωπής τελείωσαν

Σχετικά Αρθρα

ΕΚΤΑΚΤΟ | Το Ιράν ανακοινώνει παύση των επιχειρήσεων κατά του Ισραήλ

Προειδοποιεί για ισχυρότερη απάντηση αν συνεχιστούν οι επιθέσεις στον Λίβανο

Διεθνή 8 Ιούν 2026, 14:57

Τραμπ: «Εγώ παίρνω όλες τις αποφάσεις. Αυτός [ο Νετανιάχου] δεν είναι εκείνος που αποφασίζει»

Διεθνή 8 Ιούν 2026, 14:32

Ξινό τους βγήκε το σόου στο Κάστρο Μποφόρ

Διεθνή 7 Ιούν 2026, 09:34

«Ενας τόπος όπου οι άνθρωποι συνεχίζουν να φυτεύουν λουλούδια μέσα στα ερείπια, ενώ κάτω από τα πόδια τους οι τάφοι είναι ακόμα νωποί»

Διεθνή 7 Ιούν 2026, 08:40

Τι έρχεται μετά την καταστροφή της Γάζας; Μια απάντηση στον Γκιντεόν Λεβί

Διεθνή 6 Ιούν 2026, 10:22

Αραγτσί και Αλ-Χάγια επιβεβαίωσαν την ενότητα των μετώπων

Διεθνή 5 Ιούν 2026, 19:30
Ροή Ειδήσεων
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 9 Ιούνη

9 Ιούν 2026, 00:01
Κόντρες

Aναμενόμενα και μη

8 Ιούν 2026, 19:53
Διεθνή

ΕΚΤΑΚΤΟ | Το Ιράν ανακοινώνει παύση των επιχειρήσεων κατά του Ισραήλ

Προειδοποιεί για ισχυρότερη απάντηση αν συνεχιστούν οι επιθέσεις στον Λίβανο

8 Ιούν 2026, 14:57
Διεθνή

Τραμπ: «Εγώ παίρνω όλες τις αποφάσεις. Αυτός [ο Νετανιάχου] δεν είναι εκείνος που αποφασίζει»

8 Ιούν 2026, 14:32
Αθλητισμός

«Αλλάξαν τα κόζα, άλλαξε και το αποτέλεσμα»: Πάμε για πέντε τελικούς κι όποιος αντέξει…

8 Ιούν 2026, 09:11
Παιδεία

Πολλαπλό βιβλίο: Παράνοια, αντιεκπαιδευτική σκοπιμότητα, άνομα συμφέροντα ή όλα μαζί;

Να διαλέξουν οι εκπαιδευτικοί του δημοτικού ανάμεσα σε 257 τίτλους βιβλίων μέχρι τις 18 Ιουνίου;

8 Ιούν 2026, 08:39
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 8 Ιούνη

8 Ιούν 2026, 00:01
Υγεία

Εγκληματική εγκατάλειψη των δημόσιων ψυχιατρικών δομών

7 Ιούν 2026, 11:15
Διεθνή

Ξινό τους βγήκε το σόου στο Κάστρο Μποφόρ

7 Ιούν 2026, 09:34
Διεθνή

«Ενας τόπος όπου οι άνθρωποι συνεχίζουν να φυτεύουν λουλούδια μέσα στα ερείπια, ενώ κάτω από τα πόδια τους οι τάφοι είναι ακόμα νωποί»

7 Ιούν 2026, 08:40
Παιδεία

Ζαχαράκη και Μητσοτάκης «χορηγοί» του ιδιωτικού πανεπιστημιοποιημένου κολλέγιου Ανατόλια

7 Ιούν 2026, 07:05
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 7 Ιούνη

7 Ιούν 2026, 00:01
Πολιτισμός

H Παλαιστίνη «εισέβαλε» ορμητικά και στη Biennale

6 Ιούν 2026, 11:18
Διεθνή

Τι έρχεται μετά την καταστροφή της Γάζας; Μια απάντηση στον Γκιντεόν Λεβί

6 Ιούν 2026, 10:22
Πολιτική

Υποκλοπές-παρακολουθήσεις: Ενα ζόμπι που κυνηγάει τον Μητσοτάκη

6 Ιούν 2026, 08:50
Αντικυνωνικά

ΑΝΤΙΚΥΝΩΝΙΚΑ

6 Ιούν 2026, 00:02
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 6 Ιούνη

6 Ιούν 2026, 00:01
Κόντρες

Πρόδωσε την τάξη του για χάρη του λαού

5 Ιούν 2026, 20:26
Διεθνή

Αραγτσί και Αλ-Χάγια επιβεβαίωσαν την ενότητα των μετώπων

5 Ιούν 2026, 19:30
Οικονομία

ΠΡΟΚΛΗΣΗ: Διπλασιάζουν τους μισθούς των δεσποτάδων!

5 Ιούν 2026, 18:52
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΟΝΤΡΑ
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 9 Ιούνη

1963: Παραιτείται ο Κωνσταντίνος Καραμανλής από την πρωθυπουργία μετά τη ρήξη του με το παλάτι.

1967: Συλλαμβάνονται εννιά κάτοικοι των χωριών Σέλλια και Σουρή Χανίων “ενώ επραγματοποίουν παράνομον κομμουνιστικήν συγκέντρωσιν”.

1969: Συλλαμβάνεται ο δραπέτης Αλέξανδρος Παναγούλης μετά από κατάδοση των Π. Περδικάρη και Δ. Πατίτσα σε διαμέρισμα (Πάτμου 51) στα Πατήσια).

1972: Παραπέμπονται στο στρατοδικείο επτά μέλη της οργάνωσης “Κίνημα 20ής Οκτώβρη“.

1997: Τερματίζεται η βρετανική κυριαρχία στο Χονγκ Κονγκ.

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

Από την πρώτη μέρα που έχω αναλάβει τα καθήκοντα του Υπουργού Ανάπτυξης έχω πει ότι είναι απολύτως σεβαστό το δικαίωμα της επιχειρηματικότητας στο κέρδος. Χωρίς αυτό δεν υπάρχει οικονομία, δεν υπάρχουν επενδύσεις, δεν υπάρχουν θέσεις εργασίας. Αλλά, εξίσου, πρέπει να υπάρχει σεβασμός και στο τμήμα εκείνο της κοινωνίας που τα βγάζει πιο δύσκολα πέρα ή δεν τα βγάζει καθόλου πέρα. Απευθύνθηκα προς την ελληνική βιομηχανία τροφίμων και προς τα σούπερ μάρκετ, ζητώντας να πετύχουμε μία εθνική κοινωνική συμφωνία που θα περιλαμβάνει σοβαρές μειώσεις τιμών σε βασικά προϊόντα.

Τάκης Θεοδωρικάκος (ΕΡΤnews, 29 Μάη)

«Το πλαφόν στο περιθώριο κέρδους είναι ένα μέτρο σκληρό αλλά δίκαιο στις δεδομένες συνθήκες. Λειτουργεί θετικά και βοηθάει την Ανεξάρτητη Αρχή να κάνει τους ελέγχους», τόνισε ο Υπουργός Ανάπτυξης Τάκης Θεοδωρικάκος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ 100,3 και τον δημοσιογράφο Άρη Πορτοσάλτε. Ο κ. Θεοδωρικάκος παρουσίασε στοιχεία για την αποτελεσματικότητα του μέτρου, τονίζοντας ότι στις 63 κατηγορίες προϊόντων που αφορά το πλαφόν «έχουν γίνει 50 φορές λιγότερες ανατιμήσεις τον μήνα απ’ ό,τι γίνονταν πριν και 67 φορές περισσότερες μειώσεις τιμών». Όπως επισήμανε, αυτό αποδεικνύει «τη χρησιμότητα του ελέγχου και τη χρησιμότητα του μέτρου», καθώς χωρίς το πλαφόν, «η Ανεξάρτητη Αρχή δεν θα είχε τίποτα να ελέγξει». Ξεκαθάρισε, ωστόσο, ότι δεν αποτελεί μόνιμο μέτρο: «Δεν είναι για πάντα. Δεν είναι το σχέδιό μας, δεν είναι το όραμά μας για την οικονομία. Αλλά όταν υπάρχει κόσμος ο οποίος δυσκολεύεται να αντιμετωπίσει βασικές ανάγκες και υποχρεώσεις, δεν είναι ανάγκη εκεί να κερδίζεις 120%. Πρέπει να υπάρχει μέτρο, λογική και ισορροπία».

Δελτίο Τύπου υπουργείου Ανάπτυξης (4 Ιούνη)

(Πρώτα πετάς την παπάρα της «εθνικής κοινωνικής συμφωνίας που θα περιλαμβάνει σοβαρές μειώσεις τιμών σε βασικά προϊόντα». Φυσικά, επιλέγεις το προστατευμένο περιβάλλον της ΕΡΤ με την απροκάλυπτη δημοσιοκαφρίλα. Χιλιοειπωμένη είναι, βέβαια, η παπάρα, αλλά έτσι και τσιμπούσαν και αποδέχονταν να παίξουν στο σόου οι σουπερμαρκετάδες και οι βιομήχανοι τροφίμων, φαντάζεστε τι θα είχαμε περάσει. Μια βδομάδα πρώτη μούρη στα κανάλια θα ήταν ο πολιτικός γυρολόγος. Οι σουπερμαρκετάδες και οι βιομήχανοι τροφίμων δεν έχουν όρεξη για τέτοια, οπότε τον έγραψαν στο γνωστό σημείο. Ο γυρολόγος, όμως, έχει αποδείξει ότι είναι αδίστακτος. Αυτή τη φορά διάλεξε το ακόμα πιο προστατευμένο περιβάλλον του Πορτοσάλτε για να κάνει γαργάρα την «εθνική κοινωνική συμφωνία που θα περιλαμβάνει σοβαρές μειώσεις τιμών σε βασικά προϊόντα» και να αναφωνήσει σαν άλλος βουλευτής Καλοχαιρέτας: «Ετελείωσε, με το πλαφόν στο περιθώριο κέρδος, αυτό το πολύ σκληρό μέτρο, η ακρίβεια θα εξαφανιστεί». Ολοι ξέρουμε ότι το περιβόητο πλαφόν έχει ξαναεφαρμοστεί, για μεγάλο χρονικό διάστημα, και κάθε άλλο παρά εξαφάνισε την ακρίβεια. Δεν υπάρχει περίπτωση, όμως, να κάνει αυτή την παρατήρηση και σχετική ερώτηση ο Πορτοσάλτες)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • Αίγυπτος

    17Ν
    • Αίγυπτος

      Εφετείο 17Ν
  • Αίγυπτος

    ΕΛΑ
    • Αίγυπτος

      Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • Αίγυπτος

      Εφετείο ΕΛΑ
    • Αίγυπτος

      Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • Αίγυπτος

    Επαναστατικός Αγώνας
    • Αίγυπτος

      Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • Αίγυπτος

      Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • Αίγυπτος

      Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • Αίγυπτος

    Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • Αίγυπτος

      3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Αίγυπτος

      4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Αίγυπτος

      Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • Αίγυπτος

    Σπάζοντας την πολιορκία
    • Αίγυπτος

      Αίγυπτος

      Το ημερολόγιο της αποστολής
    • Αίγυπτος

      Αίγυπτος

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • Αίγυπτος

      Αίγυπτος

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
    • Αίγυπτος

      Αίγυπτος

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)
    • Αίγυπτος

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)
Σύνδεσμοι
  • Αίγυπτος

    Αίγυπτος

    Ποιοι είμαστε
  • Αίγυπτος

    Αίγυπτος

    Επικοινωνία
  • Αίγυπτος

    Αίγυπτος

    Όροι χρήσης
  • Αίγυπτος

    Αίγυπτος

    Ποιοι είμαστε
  • Αίγυπτος

    Αίγυπτος

    Επικοινωνία
  • Αίγυπτος

    Αίγυπτος

    Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo