Σκύλιασαν οι γαιοκτήμονες από το σχέδιο αναδιανομής της γης, που εξήγγειλε ο Μοράλες. Αν και ο αντιπρόεδρος Αλβάρο Γκαρσία Λινέρα προσπάθησε να διαβεβαιώσει τους επιχειρηματίες ότι η παραγωγική γη δεν πρόκειται να απαλλοτριωθεί, η απόφαση της νέας κυβέρνησης να δοθούν 6.000 ακρ (περίπου 24.300 τετραγωνικά χιλιόμετρα, τα οποία όμως είναι σε ακαλλιέργητες περιοχές) σε φτωχούς αγρότες πυροδότησε τη λυσσαλέα αντίδραση πολλών γαιοκτημόνων που κατέβηκαν σε διαδηλώσεις στις ανατολικές περιοχές της χώρας, απειλώντας ότι θα χυθούν ποτάμια αίματος αν απαλλοτριωθούν τα κτήματά τους.
Απ’ την άλλη μεριά, μερικές ώρες μετά από την απόφαση της κυβέρνησης, φτωχοί αγρότες από το κίνημα των Ακτημόνων εισέβαλαν στα κτήματα των γαιοκτημόνων (έκταση 5.000 ακρ υψηλόβαθμου στελέχους της εταιρίας τηλεπικοινωνιών της Σάντ Κρουζ, αναφέρουν οι «Ουάσιγκτον Τάιμς» ότι κατέλαβαν οι αγρότες) και ο δήμαρχος της Σάντα Κρουζ δήλωσε ότι οι χωρικοί κατεβαίνουν μαζικά από τα υψίπεδα.
Σε συνάντηση που είχε ο Μοράλες με εννέα τοπικούς κυβερνήτες την προηγούμενη Παρασκευή, δήλωσε ότι η αγροτική μεταρρύθμιση θα γίνει μέσω διαλόγου, χωρίς όμως να κάνει παραχωρήσεις στους γαιοκτήμονες των ανατολικών περιοχών της χώρας. Τα παραπάνω δημοσιεύτηκαν στον αμερικάνικο τύπο («Ουάσιγκτον Τάιμς», 22/5), γι’ αυτό και δε μπορούμε να εγγυηθούμε για την αξιοπιστία τους. Θα μπορούσε να ισχυριστεί κανείς ότι ο αμερικάνικος Τύπος υπερβάλλει ή αναμεταδίδει υπερβολικές αναφορές για τις καταλήψεις των χωραφιών, για να ενισχύσει τα «επιχειρήματά» του κατά της νέας κυβέρνησης της Βολιβίας. Ομως, όταν ένα αστικοδημοκρατικό μέτρο (όπως η αναδιανομή της γης και μάλιστα της μη παραγωγικής) πυροδοτεί τέτοιες αντιδράσεις, μπορεί να καταλάβει κανείς πόσο σκληρή αντιπαράθεση θα απαιτήσει μια ευρύτερη κοινωνική αλλαγή στη χώρα.
Το «Κίνημα για το Σοσιαλισμό» (MAS) με τον Μοράλες επικεφαλής δεν ξεφεύγει από τα αστικοδημοκρατικά πλαίσια. Ολα αυτά που έχει εξαγγείλει (εθνικοποιήσεις, αναδιανομή της γης) δεν σηματοδοτούν πορεία προς το σοσιαλισμό, όμως έχουν πυροδοτήσει την οργή τμημάτων της αστικής τάξης που φοβούνται μήπως το κίνημα των ακτημόνων ξεπεράσει την κυβέρνηση και ο Μοράλες δε σταθεί ικανός να τους συγκρατήσει. Αλλωστε, στη Βολιβία δεν έχει στεγνώσει ακόμα το αίμα των πρόσφατων εξεγέρσεων…