Μετά από 103 βασανιστικές μέρες, ο παλαιστινίος κρατούμενος στα ισραηλινά κάτεργα, Μαχέρ Αλ Αχράς, σταμάτησε την Παρασκευή 6 Νοέμβρη την απεργία πείνας μέχρι θανάτου, αναγκάζοντας τους σιωνιστές να τον απελευθερώσουν μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία ανάρρωσής του στο νοσοκομείο Καπλάν του Ισραήλ, όπου νοσηλεύεται τον τελευταίο καιρό.
Ο Αλ Αχράς κρατούνταν αιχμάλωτος από το Ισραήλ υπό το καθεστώς της διοικητικής κράτησης, την οποία μπορούν να ανανεώνουν επ’ αόριστο οι σιωνιστές χωρίς δίκη. Eπικαλούμενοι «απόρρητα στρατιωτικά έγγραφα», ισχυρίζονται ότι ο κρατούμενος είναι επικίνδυνος για την εθνική ασφάλεια της σιωνιστικής οντότητας και φυλακίζουν Παλαιστίνιους επ’ αόριστο, εξωθώντας τους σε απεργία πείνας, το μοναδικό τρόπο που έχουν να αντισταθούν στην ισραηλινή βαρβαρότητα.
Το Ισραήλ συνέλαβε τον Αλ Αχράς για δεύτερη φορά στις 27 Ιούλη. Στο παρελθόν είχε φυλακιστεί για πέντε χρόνια στις ισραηλινές φυλακές. Σε συνέντευξή του στην ισραηλινή εφημερίδα Haaretz, δήλωσε: «Δε θέλω να πεθάνω. Αγαπώ τη ζωή. Δε διαλέγω τον θάνατο, αλλά στέκομαι σταθερός στον αγώνα μου, μέχρι όλοι μας να είμαστε ελεύθεροι».
Λίγο μετά τη σύλληψή του από τον ισραηλινό στρατό, του δόθηκε ένα τηλέφωνο στο οποίο μίλησε με αξωματικό της Σιν Μπετ. Ο αξιωματικός τον απείλησε ότι θα του καταστρέψει τη ζωή ακόμα και αν αποφυλακιστεί. Ο Αλ Αχράς ξεκίνησε την απεργία πείνας αμέσως μετά το τηλεφώνημα. Καθ’ όλη τη διάρκεια της απεργίας πείνας έμεινε προσηλωμένος στο στόχο του: «λευτεριά ή θάνατος», ενώ σύμφωνα με καταγγελίες του οι γιατροί του νοσοκομείου Καπλάν αποπειράθηκαν να τον υποβάλουν σε αναγκαστική σίτιση.
Λίγες μέρες μετά την νικηφόρα ολοκλήρωση της απεργίας πείνας του Αλ Αχράς, την Τρίτη 10 Νοέμβρη, πέθανε ο παλαιστίνιος πολιτικός κρατούμενος Καμάλ Αμπού Γουαάρ, που ήταν έγκλειστος στις ισραηλινές φυλακές εδώ και 17 χρόνια, εκτίοντας πολλαπλή ποινή ισοβίων, με την κατηγορία ότι σκότωσε έναν ισραηλινό στρατιώτη το 2003, κατά τη διάρκεια της δεύτερης Ιντιφάντα. Ο θάνατός του ισοδυναμεί με δολοφονία, καθώς ο κρατούμενος πέθανε λόγω του καρκίνου που είχε στο λαιμό τον τελευταίο χρόνο, σε συνδυασμό με covid-19. Yπήρξε εσκεμμένη ιατρική αμέλεια της διοίκησης των φυλακών, που με αυτόν τον τρόπο έχει οδηγήσει σε αργό και επώδυνο θάνατο τρεις παλαιστίνιους κρατούμενους μόνο το 2020 και 226 από το 1967.
Κατά τη διάρκεια του τελευταίου χρόνου, ο Γουαάρ είχε μεταφερθεί σε πολλές διαφορετικές φυλακές, με τελευταία στάση πριν από το θάνατό του το «σφαγείο», όπως αποκαλούν οι παλαιστίνιοι κρατούμενοι τη φυλακή Ράμλε, λόγω της πλήρους έλλειψης ιατρικής φροντίδας για τους κρατούμενους. Σύμφωνα με την οικογένειά του, οι διοικητικές αρχές των φυλακών αρνούνται να της παραδώσουν το νεκρό του σώμα, ενώ τους είχαν απαγορεύσει κάθε επαφή μαζί του τους τελευταίους μήνες.
Οι παλαιστίνιοι πολιτικοί κρατούμενοι βρίσκονται εκτεθειμένοι στην πανδημία μέσα στα ισραηλινά κάτεργα. Στη φυλακή Γκιλμπόα, όπου κρατούνται οι περισσότεροι παλαιστίνιοι πολιτικοί κρατούμενοι, για λόγους «ασφάλειας», τα κρούσματα ξεπερνούν το 80% του αριθμού των κρατουμένων (!) λόγω της ανεπάρκειας χώρου και της πλήρους έλλειψης ειδών καθαριότητας.