«Κατέστησα σαφές στον πρόεδρο Πούτιν ότι θα εξακολουθήσουμε να εγείρουμε ζητήματα θεμελιωδών ανθρώπινων δικαιωμάτων, γιατί αυτοί είμαστε», δήλωσε ο Μπάιντεν μετά τη συνάντησή του στη Γενεύη με τον Πούτιν, στον οποίο έθεσε και πάλι το ζήτημα του αντικαθεστωτικού Αλεξέι Ναβάλνι.
Την προηγούμενη μέρα, ένας νέος άνδρας, ο Μουσταφά Χασέμ αλ Νταρουΐς, είχε εκτελεστεί με αποκεφαλισμό στη Σαουδική Αραβία. Το έγκλημά του; Ως έφηβος είχε συμμετάσχει σε διαδηλώσεις της σιιτικής μειοψηφία της χώρας ενάντια στη ματοβαμμένη δυναστεία των Σαούδ. Eίδατε καμιά δήλωση από τον Μπάιντεν ή άλλο δυτικό ιμπεριαλιστή ηγέτη; Είδατε πρωτοσέλιδα και δραματικά τηλεοπτικά ρεπορτάζ στα αστικά ΜΜΕ της Δύσης; Μόνο κάποια σημειώματα στα ψιλά των εφημερίδων.
Οι διαδηλώσεις έγιναν το 2011 και ο Μουσταφά ήταν τότε 16 ετών. Συνελήφθη χρόνια αργότερα, το 2015, και οι μπάτσοι της δυναστείας βρήκαν στο κινητό του φωτογραφίες από εκείνες τις διαδηλώσεις. Τον κατηγόρησαν για συμμετοχή σε «τρομοκρατική συνωμοσία» κατά του βασιλείου και για πυροβολισμούς ενάντια σε αστυνομικούς! Τον δίκασαν και τον καταδίκασαν σε θάνατο και την περασμένη Τρίτη τον αποκεφάλισαν, μολονότι πριν από ένα χρόνο το καθεστώς είχε επιβάλει μορατόριουμ στη θανατική ποινή για ανήλικους. Ο 16χρονος διαδηλωτής ήταν πλέον 26χρονος άνδρας, οπότε… δεν τον αφορούσε το μορατόριουμ.
Μάλιστα, για να μην έχουν… αρνητικές παρεμβάσεις, δεν ενημέρωσαν ούτε την οικογένεια του Μουσταφά για την επικείμενη εκτέλεσή του. Δεν τους επέτρεψαν ούτε να αποχαιρετίσουν τον άνθρωπό τους. Η οικογένεια πληροφορήθηκε ότι ο Μουσταφά αποκεφαλίστηκε από την κυβερνητική ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά την εκτέλεση!
Είδατε να γίνεται κανένας μιντιακός ντόρος, σαν αυτόν που γίνεται για τον Ναβάλνι ή για τον Προτάσεβιτς; Κάποιοι βρετανοί βουλευτές, πιεζόμενοι από οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα, απευθύνθηκαν στον υπουργό Εξωτερικών Ντόμινικ Ράαμπ, ζητώντας του να μεσολαβήσει για τη μετατροπή της ποινής του Νταρουΐς, κατά την επίσκεψη που πραγματοποίησε την περασμένη εβδομάδα στο Ριάντ. Το βρετανικό ΥΠΕΞ αρνήθηκε να επιβεβαιώσει ότι ο Ράαμπ έκανε τέτοια προσπάθεια, περιοριζόμενο να αναφέρει ότι στις συνομιλίες του… έθιξε το ζήτημα των ανθρώπινων δικαιωμάτων.
Ετσι είναι. Ο Ράαμπ (και ο κάθε Ράαμπ) πηγαίνει στη Σαουδική Αραβία για «δουλειές», όχι για τα… ανθρώπινα δικαιώματα. Εδώ οι… ευαίσθητοι της Δύσης έχουν «καταπιεί» την παγίδευση, το βασανισμό, τη θανάτωση και το διαμελισμό του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι μέσα στο σαουδαραβικό προξενείο της Ιστανμπούλ, όπου πήγε για να βγάλει άδειες γάμου, θα κάτσουν να χολοσκάσουν για τον κάθε άσημο Μουσταφά; Η ματοβαμμένη δυναστεία των Σαούδ και το μεσαιωνικό-θεοκρατικό καθεστώς της είναι σταθερός σύμμαχος της ιμπεριαλιστικής Δύσης. Αυτό καθορίζει τις διακρατικές σχέσεις. Τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι μόνο για τους αντιπάλους (τη Ρωσία, την Κίνα, το Ιράν, τη Βόρεια Κορέα).