Μια αμυδρή εικόνα του εφιάλτη που βιώνουν οι δυνάμεις κατοχής στο Ιράκ δίνουν τα επίσημα στοιχεία που βγαίνουν κάθε τόσο στο φως της δημοσιότητας από αμερικάνικες και ιρακινές πηγές, παρόλο που απέχουν πολύ από την πραγματικότητα.
Ο επικεφαλής της ιρακινής Υπηρεσίας Πληροφοριών, στρατηγός Μουχάμαντ Αμπντ Αλάχ Σαχβάνι, μιλώντας με δημοσιογράφους στις 3 του Γενάρη, αποκάλυψε ότι, με βάση τα στοιχεία που διαθέτει, οι δυνάμεις της ιρακινής αντίστασης ξεπερνούν τις 200.000. Απ’ αυτούς τους 40.000 περίπου χαρακτήρισε ως φουλ –τάιμ μαχητές και 200.000 περίπου ως παρτ– τάιμ, οι οποίοι προσφέρουν επίσης πληροφορίες, οικονομική βοήθεια και καταφύγια στους αντάρτες.
«Νομίζω – πρόσθεσε – ότι οι δυνάμεις της αντίστασης είναι περισσότερες από τον αμερικάνικο στρατό στο Ιράκ». Τα στοιχεία αυτά απέχουν πολύ από τις μέχρι τώρα εκτιμήσεις της αμερικάνικης στρατιωτικής διοίκησης, σύμφωνα με τις οποίες συνολικά οι δυνάμεις της ιρακινής αντίστασης δεν ξεπερνούν τις 20.000.
Ο επικεφαλής της ιρακινής Υπηρεσίας Πληροφοριών έδωσε ακόμη μερικές πολύ ενδιαφέρουσες πληροφορίες. Παραδέχτηκε ότι η αντίσταση διαθέτει πλατιά λαϊκή υποστήριξη σε αρκετές επαρχίες του Ιράκ και ότι μερικές περιοχές σε μεγάλες πόλεις και αρκετές μικρότερες πόλεις στο κεντρικό Ιράκ έχουν γίνει κυριολεκτικά μη προσπελάσιμες ζώνες για τον αμερικάνικο στρατό. Κατονόμασε περιοχές στην ίδια τη Βαγδάτη όπου διάφορες ομάδες της αντίστασης δρουν ανεμπόδιστα. Σε πλήρη αντίθεση με τις αμερικάνικες εκτιμήσεις, δήλωσε ότι η έκβαση της αμερικάνικης επίθεσης τον περασμένο Νοέμβρη για την κατάληψη της Φαλούτζα απέχει πολύ από στρατιωτικό θρίαμβο. «Αυτό που έχουμε τώρα –είπε – είναι μια άδεια, σχεδόν κατεστραμένη πόλη και τους πιο πολλούς αντάρτες ελεύθερους. Αυτοί έχουν πάει είτε στη Μοσούλη είτε στη Βαγδάτη ή σε άλλες περιοχές». Αξίζει να σημειωθεί ότι σε ερώτηση δημοσιογράφου αν οι αντάρτες παίρνουν τώρα τον έλεγχο της κατάστασης στο Ιράκ απάντησε: «θα έλεγα ότι δεν χάνουν».
Και το χειρότερο για τους Αμερικάνους είναι ότι με τις εκτιμήσεις του στρατηγού Σαχβάνι συμφωνούν και αρκετοί αμερικάνοι ειδικοί αναλυτές και πρώην σύμβουλοι του αμερικάνικου στρατού στο Ιράκ. Αλλωστε, η κόλαση που βιώνουν καθημερινά οι δυνάμεις κατοχής και οι συνεργάτες τους στο Ιράκ από τις επιθέσεις της ιρακινής αντίστασης είναι η καλύτερη επιβεβαίωση των εκτιμήσεων του επικεφαλής της ιρακινής Υπηρεσίας Πληροφοριών.
Η λίστα του θανάτου μεγαλώνει καθημερινά. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το αμερικάνικο Πεντάγωνο, μέχρι τις 4 Γενάρη ο αριθμός των νεκρών αμερικάνων στρατιωτών είχε φτάσει στους 1335 και των τραυματιών στους 10.252, από τους οποίους 5.396 δεν είναι σε θέση να επιστρέψουν ξανά στα καθήκοντά τους. Στον αριθμό των τραυματιών δεν περιλαμβάνονται όσοι απομακρύνονται από το Ιράκ λόγω ψυχικών διαταραχών. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, μέχρι το τέλος του περασμένου Σεπτέμβρη είχαν μεταφερθεί στις ΗΠΑ για νοσηλεία 885 στρατιώτες με σοβαρές ψυχικές διαταραχές. Ωστόσο το πρόβλημα έχει πολύ μεγαλύτερες διαστάσεις. Συνήγοροι των βετεράνων και στρατιωτικοί γιατροί υποστηρίζουν ότι δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες θα επιστρέψουν από το Ιράκ με σοβαρά ψυχικά προβλήματα. Σύμφωνα με τους «Νιου Γιορκ Τάιμς» (16/12/04), μια μελέτη του αμερικάνικου στρατού δείχνει ότι ένας στους έξι στρατιώτες στο Ιράκ αναφέρουν συμπτώματα σοβαρής κατάθλιψης ή διαταραχής μετατραυματικού στρες, αναλογία που, όπως πιστεύουν μερικοί ειδικοί, μπορεί τελικά να ανέβει σε ένα στους τρεις, όσο δηλαδή είχε φτάσει στους βετεράνους του Βιετνάμ. Με δεδομένο ότι οι στρατιώτες που έχουν υπηρετήσει μέχρι στιγμής στο Αφγανιστάν και στο Ιράκ είναι περίπου ένα εκατομμύριο, οι ειδικοί αυτοί προβλέπουν ότι ο αριθμός των αμερικάνων στρατιωτών που θα χρειαστούν ψυχιατρική θεραπεία θα ξεπεράσει τους 100.000. Πρόβλεψη που βασίζουν στην εμπλοκή του αμερικάνικου στρατού σε ένα σκληρό ανταρτοπόλεμο τέτοιας κλίμακας που δεν έχουν ξαναδεί από τον πόλεμο του Βιετνάμ.