Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • Ιράν προς ΗΠΑ: Επιστρέψτε στο Μνημόνιο Κατανόησης του Ισλαμαμπάντ, γιατί δεν σας παίρνει
  • Φοιτητές ΕΜΠ: Κανένας φοιτητής να μη διαγραφεί
  • Σύλλογος Εστιακών Φοιτητών Πανεπιστημίου Ιωαννίνων: Ο νέος χουντικός Εσωτερικός Κανονισμός χρεώνει τα πάντα στους φτωχότερους φοιτητές
  • Και συ Βρούτε; Αλλιώς: Δύσκολοι καιροί για υποστηρικτές του σιωνισμού
  • Μια χαρά τη δουλεύουν τη μηχανή
  • Νέα βάρη στις πλάτες του ελληνικού λαού: Συμφωνία για αγορά δύο μεταχειρισμένων ιταλικών φρεγατών
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Παιδεία»Διαγραφές φοιτητών: Πώς ο Μητσοτάκης γεμίζει τη δεξαμενή πελατών των ιδιωτικών «πανεπιστημίων»
Παιδεία

Διαγραφές φοιτητών: Πώς ο Μητσοτάκης γεμίζει τη δεξαμενή πελατών των ιδιωτικών «πανεπιστημίων»

Αυτό αποκαλύπτουν οι λίστες των διαγραφέντων φοιτητών

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr11 Ιαν 2026, 10:05

Πρώτα, ο απύθμενης αναλγησίας και οδοστρωτήρας των κοινωνικών δικαιωμάτων Μητσοτάκης κατάργησε παράνομα το άρθρο 16 του συντάγματος πετώντας στα σκουπίδια τη ρητή του αναφορά ότι «H ανώτατη εκπαίδευση παρέχεται αποκλειστικά από ιδρύματα που αποτελούν νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου με πλήρη αυτοδιοίκηση» και «H σύσταση ανώτατων σχολών από ιδιώτες απαγορεύεται».

Και αφού επί του πρακτέου «πανεπιστημιοποίησε» τα εγχώρια κολλέγια που είχαν συμφωνίες με πανεπιστήμια «του κιλού» από το εξωτερικό, κάνοντας το χατίρι ντόπιου και ξένου κεφαλαίου, στη συνέχεια βάλθηκε να γεμίσει τη δεξαμενή τους με εγχώριους πελάτες.

Ξεχείλωσε ντιπ κατά ντιπ τα πολυδιαφημισμένα «κριτήρια» άδειας και λειτουργίας τους, με συνεχείς εκπτώσεις, για να βοηθήσει την κυβερνητική ορντινάτσα ΕΘΑΑΕ (Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης) να δώσει τις άδειες, πράγμα που σε πρώτη φάση δεν επιτεύχθηκε 100% γιατί η «ποιότητα» ήταν για κλάματα και δεν μπορούσαν να δικαιολογηθούν στην «κοινή γνώμη», που την είχαν φλομώσει με την προπαγάνδα για τον ερχομό του Χάρβαρντ και του Γιέιλ, τα πανεπιστήμια του ενός ορόφου.

Στη συνέχεια, πέρασε σε πιο δραστικά μέτρα. Διέγραψε από το δημόσιο πανεπιστήμιο εκατοντάδες χιλιάδες φοιτητές (308.605 φοιτητές σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Παιδείας), που υποτιμητικά χαρακτηρίστηκαν «αιώνιοι» από την γκεμπελική κυβερνητική προπαγάνδα, λες και ήταν λεκέδες πάνω στο σώμα του δημόσιου Πανεπιστήμιου και όχι άνθρωποι με πονεμένες ιστορίες, αμέτρητους κόπους και θυσίες. Διέγραψε, δηλαδή προκλητικά με μια μονοκοντυλιά το αναφαίρετο δικαίωμα της πρόσβασης στη γνώση.

Προηγουμένως είχε φροντίσει να νομοθετήσει την πρόβλεψη, οι διαγραμμένοι να μπορούν να μεταφέρουν τις διδακτικές τους μονάδες (ECTS) που κατοχύρωσαν στα δημόσια πανεπιστήμια -και που σύμφωνα με τον εκτρωματικό νόμο δεν αρκούν για να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους σε αυτά-, στα ιδιωτικά «πανεπιστήμια» και να αγοράσουν ένα «πτυχίο» ισότιμο με αυτό των δημόσιων ΑΕΙ.

Σε τί προσβλέπει ο Μητσοτάκης; Στο ότι ανάμεσα στους διαγραφέντες είναι εκατοντάδες που είχαν φθάσει κοντά στο πτυχίο και στην ιστορικά διαμορφωμένη τάση της ελληνικής εργαζόμενης κοινωνίας να αναζητά πανεπιστημιακή μόρφωση για τα παιδιά της, τάση που δεν ανακόπηκε παρά τις γκιλοτίνες που στήθηκαν στο λύκειο (Τράπεζα θεμάτων, Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής).

Ολοι αυτοί, ή ένα μεγάλο μέρος τους, είναι σίγουρο ότι «θα κάνουν το σκατό τους παξιμάδι» για να αποκτήσουν ένα «πτυχίο», έστω από τα ιδιωτικά «πανεπιστήμια», που όμως θα είναι ισότιμο με αυτό των δημόσιων ΑΕΙ, προκειμένου να βελτιώσουν τις πιθανότητες επαγγελματικής διεξόδου ή και κοινωνικής καταξίωσης.

Δεν διεγράφησαν οι πεθαμένοι, αλλά ενεργοί φοιτητές 

Οι αριθμοί μαρτυρούν ότι ο σκοπός των διαγραφών δεν ήταν να καθαρίσουν τάχα τα μητρώα από τους πεθαμένους και από αυτούς που μπήκαν στο πανεπιστήμιο τις δεκαετίες του 50 και του 60. Σκοπός ήταν από τη μια να αποπροσανατολιστεί η εργαζόμενη κοινωνία από τα πραγματικά προβλήματα των πανεπιστημίων και να μετατραπούν τα πανεπιστήμια σε στρατόπεδα, σε «νεκροταφεία» πολιτικών ανησυχιών και συνδικαλιστικών σκιρτημάτων. Η «σιωπή των αμνών» να επιβληθεί ως συμπλήρωμα του επιχειρηματικού πανεπιστήμιου. Και από την άλλη, μεγάλο μέρος των διαγραφέντων να γίνουν αιμοδότες των ιδιωτικών «μαγαζιών» των εμπόρων της ανώτατης εκπαίδευσης.

Διεγράφησαν, λοιπόν, ενεργοί φοιτητές, νέα παιδιά 27, 28 και 29 χρονών, που εισήχθησαν μέχρι το 2017: Φοιτητές που εργάζονται για να εξοικονομήσουν τα προς το ζην, το υψηλό κόστος διαβίωσης, αφού και η Φοιτητική Μέριμνα είναι υποτυπώδης και ανύπαρκτη, φοιτητές που για λόγους υγείας δεν συμπλήρωσαν τον απαιτούμενο αριθμό διδακτικών μονάδων (ο νόμος ερμηνεύεται αυθαίρετα από Τμήματα ΑΕΙ), φοιτητές που χρωστούν ελάχιστα μαθήματα και για λόγους ανωτέρας βίας δεν προσήλθαν στις τελευταίες δύο εξεταστικές, φοιτητές που προς το παρόν για κάποιους λόγους (οικογενειακούς, επαγγελματικούς, κ.ά.) απομακρύνθηκαν από τις σπουδές και που μπορεί να επιστρέψουν στο μέλλον (αναφαίρετο άλλωστε δικαίωμά τους από τη στιγμή που μάτωσαν για να μπουν στο πανεπιστήμιο και κόπιασαν όλα αυτά τα χρόνια, ενώ δεν στοιχίζουν τίποτε, καθώς έχουν στερηθεί όλων των φοιτητικών «προνομίων» -σίτιση, στέγαση, συγγράμματα, πάσο), κ.λπ. Κοντολογίς, οι διαγραφές έχουν ταξικό πρόσημο, είναι μέτρο άκρως πολιτικό και κατασταλτικό.

Ο νόμος μάλιστα είναι κυλιόμενος. Οι διαγραφές δεν έγιναν μια κι έξω. Θα επαναλαμβάνονται κάθε χρονιά, αφορώντας φοιτητές που τώρα κάθονται στα πανεπιστημιακά έδρανα, καθώς θα έχουν ξεπεράσει τον ανώτατο χρόνο σπουδών ( ν+2 ή ν+3 για πενταετείς και εξαετείς σπουδές) που όρισαν οι σάπιοι εγκέφαλοι του ΥΠΑΙΘΑ και της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Μια ματιά στις λίστες των διαγραφέντων που ανήρτησαν τα πανεπιστήμια στα ιστολόγιά τους επιβεβαιώνει αυτήν την εκτίμηση:

Ειδικά στις σχολές αυξημένης δυσκολίας, όπως π.χ. είναι οι φυσικομαθηματικές σχολές, όπου ο μέσος χρόνος αποφοίτησης είναι τα 6,5-7-7,5 χρόνια  (μιλάμε για σχολές τετραετούς φοίτησης όπου ο ανώτατος χρόνος σπουδών είναι το ν+2) γίνεται μακελειό. Εντυπωσιάζουν επίσης οι διαγραφές στις περιζήτητες σχολές όπου η εισαγωγή τους απαιτεί υψηλό αριθμό μορίων (π.χ. Νομικές) ή όπου η επαγγελματική αποκατάσταση είναι σχετικά ευκολότερη τα τελευταία χρόνια (π.χ. Παιδαγωγικά Τμήματα).

ΕΚΠΑ
  • Μαθηματικό

Σύνολο διαγραφέντων 3.660 φοιτητές

Διαγραφέντες έτους εγγραφής

2014=107

2015=74

2016=87

  • Φυσικό

Σύνολο: 2.568

Διαγραφέντες έτους εγγραφής

2015 και 2016=101 φοιτητές

  • Νομική

Σύνολο: 3.291

Διαγραφέντες έτους εγγραφής

2014, 2015, 2016, 2017=140 φοιτητές

ΑΠΘ
  • Πληροφορική

Σύνολο: 509

Διαγραφέντες 2014 έως 2019= 118 φοιτητές

  • Φυσικό

Σύνολο: 2.315

Διαγραφέντες ετών 2016 έως 2018=39 φοιτητές

  • Νομική

Σύνολο: 2.538

Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων
  • Μαθηματικό

Σύνολο 1.260

Διαγραφέντες ετών 2014 έως 2017=109 φοιτητές

  • Φυσικό

Σύνολο 801

Διαγραφέντες ετών 2014 έως 2017=79 φοιτητές

  • Παιδαγωγικό Δημοτικής Εκπαίδευσης

Σύνολο 320

Διαγραφέντες ετών 2014 έως 2017=45 φοιτητές

  • Παιδαγωγικό Νηπιαγωγών

Σύνολο 331

Διαγραφέντες ετών 2014 έως 2017=66 φοιτητές

Πανεπιστήμιο Πατρών
  • Μαθηματικό

Σύνολο 1.934

Διαγραφέντες έτους 2016=52 φοιτητές

  • Φυσικό

Σύνολο 981

Διαγραφέντες έτους 2016=30 φοιτητές

  • Ιστορίας-Αρχαιολογίας

Σύνολο 1.517

Διαγραφέντες έτους 2016=118 φοιτητές

  • Θεατρικών Σπουδών

Σύνολο 351

Διαγραφέντες ετών 2014 έως 2017=63 φοιτητές

Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης
  • Φυσικό

Σύνολο 887

Διαγραφέντες 2015 έως 2017=148 φοιτητές

  • Νομική

Σύνολο 1.756

Διαγραφέντες ετών 2014 έως 2017=89 φοιτητές

Πανεπιστήμιο Κρήτης
  • Μαθηματικό και Εφαρμοσμένων Μαθηματικών

Σύνολο 747

Διαγραφέντες ετών 2015 έως 2017=81 φοιτητές

  • Φυσικό

Σύνολο 413

Διαγραφέντες ετών 2015 έως 2017=78 φοιτητές

Πανεπιστήμιο Αιγαίου 
  • Μαθηματικό

Διαγραφέντες ετών 2015 έως 2017=39 φοιτητές

Πελάτες για τα ιδιωτικά ΑΕΙ είναι και όσοι φοιτούν ακόμη στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση

Η αίσθηση (αλίμονο αν γίνει τελικά και πεποίθηση) ότι οι σπουδές στο δημόσιο πανεπιστήμιο είναι τελικά χαμένη υπόθεση, αφού για την εισαγωγή σε αυτό απαιτούνται αμέτρητοι κόποι, ξενύχτια και οικονομικές θυσίες (φροντιστήρια), ενώ και η αποφοίτηση καθίσταται «αχαρτογράφητα νερά» επειδή καραδοκεί το ν+2 (ν+3 για πενταετείς και εξαετείς σπουδές), δημιουργεί μια εν δυνάμει έτοιμη «πελατεία» για τα ιδιωτικά «πανεπιστήμια», που φοιτά ακόμη στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Ο μαθητής και η οικογένειά του σκέφτονται ότι είναι προτιμότερο να «σφίξουν το ζωνάρι», να ζοριστούν ακόμη και παραπάνω και τα χρήματα που θα δαπανήσουν για χρόνια στα φροντιστήρια να τα ξοδέψουν για τα δίδακτρα σε ένα ιδιωτικό «μαγαζί» «ανώτατης εκπαίδευσης», που θα εξασφαλίσει «πτυχίο» ισότιμο με αυτό των δημόσιων πανεπιστημίων, όπου ούτε άγρια ξενύχτια διαβάσματος και «βαθμάρες» απαιτούνται για την εισαγωγή.

Τα δημόσια πανεπιστήμια με το να συναινέσουν να στείλουν τους καταλόγους διαγραφών έβαλαν τα χέρια τους και έβγαλαν τα μάτια τους

Είναι γεγονός ότι τα πανεπιστήμια, παρά τις αρχικές αντιρρήσεις της συντριπτικής πλειοψηφίας των συλλόγων μελών ΔΕΠ, έσπευσαν να συμμορφωθούν με τις αντιδραστικές, εγκληματικές διατάξεις των διαγραφών.

Με την πράξη τους αυτή στιγματίστηκαν ως γιουσουφάκια του Μητσοτάκη και της άθλιας πολιτικής του σε βάρος της σπουδάζουσας νεολαίας.

Και εδώ πρέπει να στιγματίσουμε και την μειοψηφική συμμετοχή των διοικητικών υπαλλήλων στην απεργία-αποχή από τις διαδικασίες που σχετίζονται με τις διαγραφές, παρότι η απεργία-αποχή που κήρυξε η ΟΔΠΤΕ κρίθηκε νόμιμη από το Μονομελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης και το Μονομελές Εφετείο, αλλά και την στάση των μελών ΔΕΠ που έσπευσαν να επικυρώσουν τους καταλόγους που σύνταξαν οι Γραμματείες (οι Συνελεύσεις Τμημάτων).

Και να σημειώσουμε ότι και το φοιτητικό κίνημα δεν έδειξε τα απαιτούμενα μαζικά, μαχητικά αγωνιστικά ανακλαστικά. Φαίνεται ότι στους ώμους του βαραίνει το αίσθημα της ήττας από τους προηγούμενους αγώνες να ανατραπεί η κατάργηση του άρθρου 16 και η ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων. Αυτό το αίσθημα είναι κακός σύμβουλος που οδηγεί στην παραίτηση, ενώ οι ανάγκες των καιρών απαιτούν να ξεπεραστεί και οι φοιτητές να ξεχυθούν ξανά στους δρόμους.

Το θέμα δεν είναι, όμως, μόνο ζήτημα ηθικής τάξης. Θα έχει και ολέθριες συνέπειες για την ύπαρξη των ίδιων των ιδρυμάτων, αλλά και των εργαζόμενων σε αυτά (πανεπιστημιακούς καθηγητές και διοικητικούς υπαλλήλους) και για τον αριθμό των φοιτητών.

Η συρρίκνωση του φοιτητικού πληθυσμού, που θα βαίνει μειούμενος από χρόνο σε χρόνο, θα γυρίσει μπούμεραγκ στα πανεπιστήμια. Είναι βέβαιο ότι θα ακολουθήσει μπαράζ συγχωνεύσεων-καταργήσεων τμημάτων, που θα πλήξει με βαναυσότητα ιδίως τα περιφερειακά ΑΕΙ. Αν θα διασωθούν θα είναι μόνο οι περιζήτητες σχολές των μεγάλων αστικών κέντρων και αυτές όχι χωρίς απώλειες.

Το νέο «σχέδιο Αθηνά» θα έχει επιπτώσεις και στο προσωπικό των δημόσιων ΑΕΙ (ερευνητικό, διδακτικό, διοικητικό, κ.λπ.). Γενικώς, θα πέσει μεγάλος κόφτης (απολύσεις συμβασιούχων, μη πρόσληψη νέου προσωπικού).

Η συρρίκνωση πανεπιστημιακών τμημάτων, φοιτητών, προσωπικού θα δώσει αφορμή για να πέσει ακόμη μεγαλύτερο μαχαίρι στη χρηματοδότηση των δημόσιων ΑΕΙ, με ό,τι συνεπάγεται αυτό για την ποιότητα των σπουδών και τους εργαζόμενους.

Γιούλα Γκεσούλη

Εκτύπωση 🖨
«ΑΙΩΝΙΟΙ ΦΟΙΤΗΤΕΣ» ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΑΕΙ
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο ΆρθροΣαν σήμερα 11 Γενάρη

Αυτό αποκαλύπτουν οι λίστες των διαγραφέντων φοιτητών

Επόμενο άρθρο Καμία έκπληξη: Ο Ζοράν Μαμντάνι χαρακτηρίζει σαν τρομοκρατία την Παλαιστινιακή Αντίσταση

Αυτό αποκαλύπτουν οι λίστες των διαγραφέντων φοιτητών

Σχετικά Αρθρα

Φοιτητές ΕΜΠ: Κανένας φοιτητής να μη διαγραφεί

Παιδεία 9 Σεπ 2026, 20:03

Σύλλογος Εστιακών Φοιτητών Πανεπιστημίου Ιωαννίνων: Ο νέος χουντικός Εσωτερικός Κανονισμός χρεώνει τα πάντα στους φτωχότερους φοιτητές

Παιδεία 9 Σεπ 2026, 19:20

Αθώοι και πειθαρχικά οι εκπαιδευτικοί Πάνος Χουντής και Ζήσης Γκέρτσος

Τους κατηγόρησαν για... «αναξιοπρεπή συμπεριφορά εκτός υπηρεσίας»

Εργατικά 8 Σεπ 2026, 10:56

ΔΣ Συλλόγου Μεταπτυχιακών Σπουδαστών (ΥΔ) ΕΜΠ: Για την εκδικητική παραπομπή συναδέλφου μας στο πειθαρχικό συμβούλιο του ΕΜΠ

Παιδεία 8 Σεπ 2026, 10:46

Υπουργείο Παιδείας: Απαράλλαχτη η πολιτική των χιλιάδων κενών και της καταστολής με διαγραφές φοιτητών

Παιδεία 4 Σεπ 2026, 07:41

Φιέστα του υπουργείου Παιδείας: παρουσίαση του «εθνικού διαλόγου» και του «νέου Λυκείου» με τοποτηρητές ΟΟΣΑ και ΕΕ

Παιδεία 3 Σεπ 2026, 21:29
Ροή Ειδήσεων
Διεθνή

Ιράν προς ΗΠΑ: Επιστρέψτε στο Μνημόνιο Κατανόησης του Ισλαμαμπάντ, γιατί δεν σας παίρνει

Ιρανικά πυραυλικά πλήγματα σε αμερικάνικα αντιτορπιλικά, αμερικάνικες βάσεις και τάνκερ

9 Σεπ 2026, 20:37
Παιδεία

Φοιτητές ΕΜΠ: Κανένας φοιτητής να μη διαγραφεί

9 Σεπ 2026, 20:03
Παιδεία

Σύλλογος Εστιακών Φοιτητών Πανεπιστημίου Ιωαννίνων: Ο νέος χουντικός Εσωτερικός Κανονισμός χρεώνει τα πάντα στους φτωχότερους φοιτητές

9 Σεπ 2026, 19:20
Πολιτισμός

Και συ Βρούτε; Αλλιώς: Δύσκολοι καιροί για υποστηρικτές του σιωνισμού

9 Σεπ 2026, 19:03
Κόντρες

Μια χαρά τη δουλεύουν τη μηχανή

9 Σεπ 2026, 14:54
Πολιτική

Νέα βάρη στις πλάτες του ελληνικού λαού: Συμφωνία για αγορά δύο μεταχειρισμένων ιταλικών φρεγατών

9 Σεπ 2026, 11:08
Διεθνή

Δώδεκα χώρες ανακοίνωσαν κοινές κυρώσεις στο εμπόριο με παράνομους σιωνιστικούς εποικισμούς

9 Σεπ 2026, 08:45
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 9 Σεπτέμβρη

9 Σεπ 2026, 00:01
Διεθνή

Το Ιράν απαιτεί την πλήρη τήρηση από τις ΗΠΑ της συμφωνίας του Ισλαμαμπάντ ως προϋπόθεση για την αποκλιμάκωση

8 Σεπ 2026, 20:49
Αγροτικά

Ασίγαστη η επιζωοτία της ευλογιάς των αιγοπροβάτων

8 Σεπ 2026, 20:12
Αγροτικά

Η ΠΟΓΕΔΥ ζητά από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία να ασκήσει έφεση στη δικαστική απόφαση για τα 22 λαμόγια του σκανδάλου ΟΠΕΚΕΠΕ

8 Σεπ 2026, 19:28
Κόντρες

Ναρκισσιστική διαταραχή

8 Σεπ 2026, 19:21
Υγεία

Αντιμετωπίζουν τους ψυχικά ασθενείς σαν σκουπίδια

Η αθλιότητα της Ψυχιατρικής Κλινικής του «Σωτηρία»

8 Σεπ 2026, 12:56
Διεθνή

Ο Μπεν-Γκβιρ ζητά κυρώσεις κατά του Ηνωμένου Βασιλείου για την κατοχή των Φόκλαντ

Μετά από δημοσίευμα για βρετανική απαγόρευση του εμπορίου με τους σιωνιστικούς εποικισμούς

8 Σεπ 2026, 11:27
Εργατικά

Αθώοι και πειθαρχικά οι εκπαιδευτικοί Πάνος Χουντής και Ζήσης Γκέρτσος

Τους κατηγόρησαν για... «αναξιοπρεπή συμπεριφορά εκτός υπηρεσίας»

8 Σεπ 2026, 10:56
Παιδεία

ΔΣ Συλλόγου Μεταπτυχιακών Σπουδαστών (ΥΔ) ΕΜΠ: Για την εκδικητική παραπομπή συναδέλφου μας στο πειθαρχικό συμβούλιο του ΕΜΠ

8 Σεπ 2026, 10:46
Υγεία

Ο Σπυράδωνης εκδικείται το Νοσοκομείο Νίκαιας αφήνοντάς το χωρίς ειδικευόμενους

8 Σεπ 2026, 09:59
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 8 Σεπτέμβρη

8 Σεπ 2026, 00:01
Διεθνή

Νέες σιωναζιστικές απειλές για εκδίωξη όλων των Παλαιστίνιων από τη Γάζα και για ολοκληρωτικό πόλεμο στη Δυτική Οχθη

7 Σεπ 2026, 19:50
Πολιτική

ΚΥΠατζής έκανε μήνυση επειδή τον παρακολουθούσαν με το Predator!

7 Σεπ 2026, 19:12
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΟΝΤΡΑ
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 9 Σεπτέμβρη

Βόρεια Κορέα: Εθνική γιορτή.

Βουλγαρία, Λουξεμβούργο: Ημέρα απελευθέρωσης (1944).

1941: Ιδρύεται ο ΕΔΕΣ.

1942: Απολύονται όσοι δημόσιοι υπάλληλοι απήργησαν τις δύο προηγούμενες μέρες στην κατοχική Αθήνα, οι συλληφθέντες εκτοπίζονται.

1961: Δολοφονική απόπειρα κατά του προέδρου της Γαλλίας Σαρλ Ντε Γκολ από μέλος ακροδεξιάς οργάνωσης.

1969: Ανακάλυψη αυτοσχέδιου εκρηκτικού μηχανισμού στην αίθουσα «Γαλαξίας» του «Χίλτον».

1970: Συλλαμβάνονται στην Αθήνα δύο άραβες κομάντο με εκρηκτικές ύλες.

1971: Συλλαμβάνονται δέκα μέλη της Κου Κλουξ Κλαν που έβαλαν βόμβες σε ισάριθμα σχολικά αυτοκίνητα στο Πόντιακ (ΗΠΑ).

1976: Πεθαίνει ο Μάο Τσε Τουνγκ.

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

Τα έργα δεν γίνονται για λόγους κομματικής ανταπόδοσης. Δεν τα κάνουμε, δεν τα ανακοινώνουμε, δεν τα υλοποιούμε, δεν κόβουμε κορδέλες γιατί πιστεύουμε ότι με κάποιον τρόπο έτσι κάποιοι θα μας ψηφίσουν, ή περισσότεροι θα μας ψηφίσουν, ενδεχομένως, στο μέλλον. Το κάνουμε διότι αυτή είναι η κεντρική υποχρέωση μιας κυβέρνησης, η οποία πρέπει να μεριμνά, ώστε η ανάπτυξη της χώρας να φτάνει σε κάθε γωνιά της πατρίδας μας. Καλύτερες μέρες για όλους, μέρισμα ανάπτυξης σε κάθε Ελληνίδα, σε κάθε Ελληνα, όπου και αν αυτοί βρίσκονται, είτε βρίσκονται στα μεγάλα αστικά κέντρα είτε στο πιο απομονωμένο χωριό της ελληνικής επικράτειας. Αυτή είναι η προτεραιότητα αυτής της κυβέρνησης. Αυτόν τον σκοπό υπηρετούμε.

Κυριάκος Μητσοτάκης

(Οι αστοί πολιτικοί λένε συνέχεια ψέματα. Υπάρχουν ψέματα και ψέματα, όμως. Ψέματα που μπορεί να κοροϊδέψουν κάποιο κόσμο και ψέματα αυταπόδεικτα. Οταν ο Μητσοτάκης ξαναπάει στο ψευτομετρό της Θεσσαλονίκης και ξανακόβει κορδέλα, επειδή έγινε ο σταθμός στην Καλαμαριά, οι πάντες γνωρίζουν ότι ζεσταίνει τις μηχανές της κοινωνικής δημαγωγίας λίγο πριν από την ομιλία του στη ΔΕΘ. Το κάνει κάθε χρόνο και δεν είναι ο μοναδικός πρωθυπουργός που το κάνει. Οταν όμως λέει «εγώ δεν κάνω έργα για να πάρω ψήφους», το ψέμα μετατρέπεται σε χλευασμό της νοημοσύνης του ελληνικού λαού. Και μετατρέπεται σε μπούμερανγκ γι’ αυτόν που έχει το θράσος να το ξεστομίσει. Κανένας πρωθυπουργός σε αποδρομή δεν ανέκαμψε επειδή έκοψε μερικές κορδέλες παραπάνω ή επειδή μοίρασε μερικά επιδόματα. Ακόμα και όσοι ενδεχομένως επωφελήιθηκαν δεν άλλαξαν γνώμη)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • 17Ν

    Αυτό αποκαλύπτουν οι λίστες των διαγραφέντων φοιτητών

    • Εφετείο 17Ν

      Αυτό αποκαλύπτουν οι λίστες των διαγραφέντων φοιτητών

  • ΕΛΑ

    Αυτό αποκαλύπτουν οι λίστες των διαγραφέντων φοιτητών

    • Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ

      Αυτό αποκαλύπτουν οι λίστες των διαγραφέντων φοιτητών

    • Εφετείο ΕΛΑ

      Αυτό αποκαλύπτουν οι λίστες των διαγραφέντων φοιτητών

    • Πρώτη Δίκη ΕΛΑ

      Αυτό αποκαλύπτουν οι λίστες των διαγραφέντων φοιτητών

  • Επαναστατικός Αγώνας

    Αυτό αποκαλύπτουν οι λίστες των διαγραφέντων φοιτητών

    • Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα

      Αυτό αποκαλύπτουν οι λίστες των διαγραφέντων φοιτητών

    • Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα

      Αυτό αποκαλύπτουν οι λίστες των διαγραφέντων φοιτητών

    • Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα

      Αυτό αποκαλύπτουν οι λίστες των διαγραφέντων φοιτητών

  • Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς

    Αυτό αποκαλύπτουν οι λίστες των διαγραφέντων φοιτητών

    • 3η Δίκη Σ.Π.Φ.

      Αυτό αποκαλύπτουν οι λίστες των διαγραφέντων φοιτητών

    • 4η Δίκη Σ.Π.Φ.

      Αυτό αποκαλύπτουν οι λίστες των διαγραφέντων φοιτητών

    • Δίκη Σ.Π.Φ.

      Αυτό αποκαλύπτουν οι λίστες των διαγραφέντων φοιτητών

Παλαιστίνη
  • Σπάζοντας την πολιορκία

    Αυτό αποκαλύπτουν οι λίστες των διαγραφέντων φοιτητών

    • Το ημερολόγιο της αποστολής

      Αυτό αποκαλύπτουν οι λίστες των διαγραφέντων φοιτητών

      Αυτό αποκαλύπτουν οι λίστες των διαγραφέντων φοιτητών

    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)

      Αυτό αποκαλύπτουν οι λίστες των διαγραφέντων φοιτητών

      Αυτό αποκαλύπτουν οι λίστες των διαγραφέντων φοιτητών

    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)

      Αυτό αποκαλύπτουν οι λίστες των διαγραφέντων φοιτητών

      Αυτό αποκαλύπτουν οι λίστες των διαγραφέντων φοιτητών

    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)

      Αυτό αποκαλύπτουν οι λίστες των διαγραφέντων φοιτητών

      Αυτό αποκαλύπτουν οι λίστες των διαγραφέντων φοιτητών

    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)

      Αυτό αποκαλύπτουν οι λίστες των διαγραφέντων φοιτητών

Σύνδεσμοι
  • Ποιοι είμαστε

    Αυτό αποκαλύπτουν οι λίστες των διαγραφέντων φοιτητών

    Αυτό αποκαλύπτουν οι λίστες των διαγραφέντων φοιτητών

  • Επικοινωνία

    Αυτό αποκαλύπτουν οι λίστες των διαγραφέντων φοιτητών

    Αυτό αποκαλύπτουν οι λίστες των διαγραφέντων φοιτητών

  • Όροι χρήσης

    Αυτό αποκαλύπτουν οι λίστες των διαγραφέντων φοιτητών

    Αυτό αποκαλύπτουν οι λίστες των διαγραφέντων φοιτητών

  • Ποιοι είμαστε

    Αυτό αποκαλύπτουν οι λίστες των διαγραφέντων φοιτητών

    Αυτό αποκαλύπτουν οι λίστες των διαγραφέντων φοιτητών

  • Επικοινωνία

    Αυτό αποκαλύπτουν οι λίστες των διαγραφέντων φοιτητών

    Αυτό αποκαλύπτουν οι λίστες των διαγραφέντων φοιτητών

  • Όροι χρήσης

    Αυτό αποκαλύπτουν οι λίστες των διαγραφέντων φοιτητών

    Αυτό αποκαλύπτουν οι λίστες των διαγραφέντων φοιτητών

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo