Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • Η Χαμάς διέλυσε την κυβέρνηση της Γάζας και δηλώνει πανέτοιμη να παραδώσει στην Εθνική Επιτροπή για τη Διοίκηση της Γάζας
  • Σαν σήμερα 7 Ιούλη
  • Πυρετώδεις διαβουλεύσεις στο τρίγωνο Βηρυτός-Ουάσιγκτον-Τεχεράνη
  • Pain in the ass
  • Συνεχίζεται το τεράστιο φούσκωμα του αριθμού των αιγοπροβάτων, για να καλύπτεται η συνεχής δράση της εγκληματικής οργάνωσης του ΟΠΕΚΕΠΕ
  • Γαλιμπάφ: Η διπλωματία πρέπει να διασφαλίζει τα κέρδη του πεδίου της μάχης
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Παιδεία»Διαγράφονται φοιτητές που παλεύουν να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους
Παιδεία

Διαγράφονται φοιτητές που παλεύουν να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους

Τα ψέματα του Μητσοτάκη

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr30 Δεκ 2025, 12:46

Διαπιστώνοντας ότι χάνουν το πόλεμο οι ναζί και λίγο προτού ξεκουμπιστούν από την κατεχόμενη Ελλάδα, διέπραξαν σωρεία εγκλημάτων κατά του λαού της και του άμαχου πληθυσμού. Την τακτική αυτή θυμίζει ο  ευρισκόμενος σε πολιτική αποδρομή, καθυβριζόμενος από πλατιά λαϊκά στρώματα πλέον Μητσοτάκης, που έχει βαλθεί να ισοπεδώσει τα πάντα και να δώσει γην και ύδωρ στους φίλους του καπιταλιστές.

Και αφού πανεπιστημιοποίησε τα ήδη λειτουργούντα κολλέγια, νομοθετώντας τα ιδιωτικά πανεπιστήμια (παραρτήματα-ΝΠΠΕ), με τις πλάτες του «δικαστήριου του μονάρχη», του ΣτΕ, και προθύμων συνταγματολόγων, πασχίζει τώρα να γεμίσει τη δεξαμενή τους με πελάτες βάζοντας μπροστά και τις διαγραφές των λεγόμενων «αιώνιων φοιτητών».

Διαγράφει από το δημόσιο πανεπιστήμιο ενεργούς φοιτητές, νέους 30 χρονών, που πασχίζουν με τεράστια εμπόδια να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους  (οικογενειακά, κοινωνικο-οικονομικά, λόγων υγείας) και να τους στείλει πεσκέσι στα πανεπιστημιοποιημένα κολλέγια, εφόσον διαθέτουν την οικονομική δυνατότητα.

Ετσι οι διαγραφέντες μπορούν να μεταφέρουν τις διδακτικές τους μονάδες (ECTS) που κατοχύρωσαν στα δημόσια πανεπιστήμια -και που σύμφωνα με τον εκτρωματικό νόμο δεν αρκούν για να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους σε αυτά-, στα ιδιωτικά «πανεπιστήμια» και να αγοράσουν ένα «πτυχίο» ισότιμο με αυτό των δημόσιων ΑΕΙ.

Δεν διαγράφονται, λοιπόν, οι πεθαμένοι, αυτοί που μπήκαν στο πανεπιστήμιο τις δεκαετίες του 50 και του 60, αλλά ενεργοί φοιτητές, νέα παιδιά, που εισήχθησαν το 2017. Φοιτητές που εργάζονται για να εξοικονομήσουν τα προς το ζην, το υψηλό κόστος διαβίωσης, αφού και η Φοιτητική Μέριμνα είναι υποτυπώδης και ανύπαρκτη, φοιτητές που για λόγους υγείας δεν συμπλήρωσαν τον απαιτούμενο αριθμό διδακτικών μονάδων (ο νόμος ερμηνεύεται αυθαίρετα από Τμήματα ΑΕΙ), φοιτητές που χρωστούν μόνο δύο μαθήματα και για λόγους ανωτέρας βίας δεν προσήλθαν στις τελευταίες δύο εξεταστικές, κ.λπ, είναι υπαρκτές περιπτώσεις  (και όχι μια και δυο) που διαγράφονται πλέον από το δημόσιο πανεπιστήμιο.

Ο νόμος μάλιστα είναι κυλιόμενος. Οι διαγραφές (περίπου 280.000 φοιτητές φέτος) δεν θα γίνουν μια κι έξω. Θα επαναλαμβάνονται κάθε χρονιά, αφορώντας φοιτητές που τώρα κάθονται στα πανεπιστημιακά έδρανα, καθώς θα έχουν ξεπεράσει τον ανώτατο χρόνο σπουδών ( ν+2 ή ν+3 για πενταετείς και εξαετείς σπουδές) που όρισαν οι σάπιοι εγκέφαλοι του ΥΠΑΙΘΑ και της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Απαιτείται, λοιπόν, γενικός ξεσηκωμός. Η σφαγή έχει ταξικά, κοινωνικά χαρακτηριστικά, αφορά τη νεολαία της εργαζόμενης κοινωνίας, αφορά τα παιδιά μας και το αδιαπραγμάτευτο δικαίωμά τους στη γνώση.

Στην πολιτική της κυβέρνησης εναντιώνονται και πανεπιστημιακοί καθηγητές, σύλλογοι μελών ΔΕΠ, εργαζόμενοι στο πανεπιστήμιο, διοικητικοί υπάλληλοι, που έχουν πάρει μάλιστα απόφαση για απεργία-αποχή από κάθε δραστηριότητα που έχει σχέση με τις διαγραφές.

Στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων, καθώς αύριο 31/12/2025, είναι και η καταληκτική ημερομηνία αποστολής στο υπουργείο Παιδείας των λιστών με τους προς διαγραφή φοιτητές, δόθηκε στις 29/12 στην κεντρική βιβλιοθήκη του ΑΠΘ κοινή συνέντευξη τύπου από τους συλλόγους εργαζομένων του ΑΠΘ (ΕΣΔΕΠ, ΕΔΙΠ, ΕΤΕΠ, Διοικητικούς Υπαλλήλους, κ.λπ.) και τους φοιτητικούς συλλόγους.

Παραθέτουμε όσα ειπώθηκαν σε αυτήν.

ΕΣΔΕΠ ΑΠΘ: «Διαγράφονται φοιτητές που εισήχθησαν το ’17 – Δεν πρόκειται για πεθαμένους»

«Οι μεγάλες αντιδράσεις και συγκρούσεις είναι μπροστά μας»

«Αυτό που πραγματικά λιμνάζει στα δημόσια ΑΕΙ της χώρας μας δεν είναι οι φοιτήτριες/τες μας αλλά η κρατική αδιαφορία για την υποστήριξή τους» τόνισαν τα μέλη του Ενιαίου Συλλόγου Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού του ΑΠΘ, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου παραχωρήθηκε σήμερα, επ’ αφορμή της ολοκλήρωση της διαδικασίας των διαγραφών, η οποία σύμφωνα με τις νομικές προβλέψεις αναμένεται την Τετάρτη, 31 Δεκεμβρίου 2025.

Ο Ηλίας Κονδύλης, καθηγητής στο τμήμα Ιατρικής ΑΠΘ και πρόεδρος ΕΣΔΕΠ ΑΠΘ υπογράμμισε πως «οι διαγραφές είναι ένα βαθιά αντικοινωνικό μέτρο. Οι προς διαγραφή φοιτητές δεν επιβαρύνουν τα ιδρύματα καθώς δεν έχουν πρόσβαση σε εστίες, λέσχη, πάσο και δεν στερούν θέσεις εισακτέων από άλλους υποψήφιους φοιτητές. Επίσης η διαγραφή τους δεν θα επιλύσει κανένα από τα εκρηκτικά προβλήματα των ΑΕΙ, δεν θα αντιμετωπιστεί έτσι η υποστελέχωση των πανεπιστημίων, ούτε η μισθολογική απαξίωση των μελών ΔΕΠ. Αντιθέτως, οι διαγραφές χρησιμοποιούνται ως ένα αποπροσανατολιστικό επιχείρημα που θέλει να στρέψει την κοινή γνώμη, μακριά από τα πραγματικά προβλήματα των ΑΕΙ. Επίσης, οι διαγραφές στοχοποιούν τους πλέον ευάλωτους καθώς, τα κύρια αίτια της φοιτητική αποτυχίας είναι η παράλληλη εργασία, τα κοινωνικά προβλήματα και τα θέματα υγείας. Αλλεπάλληλες μελέτες, ανάμεσαά τους της ΕΛΣΤΑΤ, έχουν δείξει ότι πάνω από το 50% των φοιτητών που καθυστέρησαν ή εγκατέλειψαν τις σπουδές τους το έκαναν είτε γιατί εργάζονταν παράλληλα με τις σπουδές τους είτε γιατί αντιμετώπιζαν άλλα κοινωνικά ή σοβαρά προβλήματα υγείας».

«Πολύ υψηλότερη αναλογία φοιτητών/καθηγητών από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο»

Ο κ. Κονδύλης τόνισε ότι στο ΑΠΘ, σε σύνολο 50.000 ενεργών φοιτητών, δωρεάν σίτιση λαμβάνουν λιγότεροι από 4.000 και, δωρεάν στέγαση λιγότεροι από 1.250. «Οι διαγραφές δεν βελτιώσουν τα World University Rankings (δείκτες αριστείας) καθώς ακόμη και μετά τις διαγραφές, η αναλογία των μελών ΔΕΠ ανά φοιτητή θα «πέσει» από ένας προς 52, σε έναν ανά 39 φοιτητές άρα υπερτριπλάσιο αριθμό φοιτητών από τον διεθνή ευρωπαϊκό μέσο όρο». Συμπλήρωσε πως «οι διαγραφές αποτελούν ένα “δώρο” στα Μη Κρατικά Πανεπιστήμια καθώς οι διαγραφέντες μπορούν να μεταφέρουν τις διδακτικές τους μονάδες (ECTS) που κατοχύρωσαν στα δημόσια πανεπιστήμια και με το αζημίωτο φυσικά, να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους».

«Απορρίφθηκε ένα 10-30% των αιτήσεων παράτασης»

Ο ίδιος δεν παρέλειψε να επισημάνει πως «η απουσία πραγματικών δεδομένων αποτελεί μία ακόμη απόδειξη του αντιακαδημαϊκού χαρακτήρα του μέτρου. Δύο μέρες πριν την ολοκλήρωση των διαγραφών, δεν έχουμε ακριβή και συγκεντρωτικά στοιχεία για το πόσοι φοιτητές θα διαγραφούν, δεν έχουμε ηλικιακά στοιχεία, καθώς και δεν γνωρίζουμε πόσες αιτήσεις εξαίρεσης κατατέθηκαν και πόσες εξ αυτών απορρίφθηκαν. Ξέρουμε, αποσπασματικά, πως απορρίφθηκε ένα 10-30% των αιτήσεων που κατατέθηκαν, ανάλογα με το τμήμα, δίχως όμως να γνωρίζουμε τους λόγους απόρριψης».

Μετέφερε ότι απορρίφθηκαν αιτήσεις φοιτητών που πληρούσαν το 70% των ECTS αλλά δεν είχαν προσέλθει στις δύο τελευταίες εξετάσεις. «Αυτόν τον άνθρωπο πρέπει να τον ενθαρρύνεις να ολοκληρώσεις τις σπουδές του και όχι εκδικητικά να τον διαγράφεις» υπογράμμισε ο κ. Κονδύλης κάνοντας λόγο για «κρεσέντο αναλγησίας». Ο ΕΣΔΕΠ ΑΠΘ, όπως είπε, στηρίζει τους διοικητικούς υπαλλήλους από την απόφασή τους να απέχουν από τις διαδικασίες κατάθεσης των τελικών καταλόγων με τις λίστες των προς διαγραφή φοιτητών.

«Ξεκαθαρίζουμε, ως Σύλλογος ότι δεν θα ανεχτούμε την πειθαρχική ή ποινική δίωξη όσων δεν συναινέσουν στην αποστολή της λίστας των διαγραφέντων και καλούμε τους προέδρους και κοσμήτορες των Τμημάτων να αναλογιστούν τις ευθύνες τους και να σεβαστούν τις αποφάσεις των συνδικαλιστικών οργάνων. Οι διαγραφές είναι ένα κυλιόμενο μέτρο, του χρόνου τέτοια εποχή θα διαγράφουν φοιτητές που σήμερα παρακολουθούν τα μαθήματά μας σε αμφιθέατρα, κλινικές, εργαστήρια».

Διαγράφεται από την Νομική

Ο Τρύφωνας μετέφερε την ιστορία του αδερφού του ο οποίος εισήχθη στη Νομική ΑΠΘ το 2014, αντιμετώπισε οικονομικά προβλήματα και σοβαρά προβλήματα υγείας και πλέον διαγράφεται. «Είναι ένας ύπουλος νόμος που θέλει να διώξει κόσμο από τα πανεπιστήμια. Μία σωρεία οικονομικών προβλημάτων, καθώς είμαστε μονογονεϊκή οικογένεια, έφεραν τον αδερφό μου σε αδιέξοδο και αντιμέτωπο με ψυχικές ασθένειες αδυνατώντας έτσι να παρακολουθήσει τα μαθήματα. Πλέον στηρίζω εγώ την οικογένειά μας, μπορεί να παρακολουθήσει τα μαθήματά του και τον διαγράφουν. Όπου βέβαια, σύμφωνα με τον νόμο, όταν κάποιος αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας, δεν απαιτείται να έχει συμπληρώσει συγκεκριμένα ECTS. Χαλάνε έτσι τα όνειρα ενός ανθρώπου που πέρασε στη Νομική με μεγάλη προσπάθεια και στερήσεις. Πίσω από όλους όσοι διαγράφονται υπάρχει ένας άνθρωπος που αντιμετώπισε δυσκολίες και σήμερα, τον πετάνε έξω». Ο ίδιος ανέφερε πως θα εξετάσουν το ενδεχόμενο να κινηθούν νομικά.

«Από 180.000 το ’15 φτάσαμε στους 330.000»

Από την πλευρά του ο Γιώργος Αγγελόπουλος, αναπλ. καθηγητής στο τμήμα Ιστορίας Αρχαιολογίας ΑΠΘ και γραμματέας του ΕΣΔΕΠ ανέφερε πως σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΟΣΑ, μόλις το 39% των φοιτητών αποφοιτά εντός του προβλεπόμενου χρόνου σπουδών στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της βόρειας Αμερικής. «Σε όλες τις υπόλοιπες χώρες υιοθετούνται πολιτικές ενίσχυσης της φοίτησης και όχι τιμωρητικά μέτρα». Τόνισε πως υπάρχει μία δραματική αύξηση των φοιτητών/τριων που καθυστερούν τη λήψη του πτυχία τους. «Από 180.000 που ήταν το 2015, σε 330.000 το 2024. Αυτό σημαίνει πως αυξήθηκαν οι δυσκολίες στα χρόνια της κρίσης. Η κυβέρνηση στοχοποιεί τους φοιτητές/τριες μας. Ως ΕΣΔΕΠ λέμε: καμία διαγραφή, κανενός φοιτητή».

«Διαγράφεται ο κόπος μας»

Ο Τάσος Μερτζιανίδης είναι δευτεροετής φοιτητής και πρόεδρος φοιτητικού συλλόγου του τμήματος Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής ΑΠΘ. Επεσήμανε πως «θα έρθουμε αντιμέτωποι με τον άδικο και ταξικό νόμο των διαγραφών που έρχεται στην ουσία να διαγράψει τους κόπους μας. Είναι αιώνιος ένας φοιτητής που εισήχθη το 2017, ένας φοιτητής που δούλευε σεζόν κάθε καλοκαίρι για να τα βγάλει πέρα χάνοντας έτσι δύο εξεταστικές; Το μέτρο των διαγραφών αφορά τους ενεργούς φοιτητές που παλεύουν να πάρουν το πτυχίο τους. Το μέτρο των διαγραφών έρχεται τη στιγμή που η φοιτητική μέριμνα είναι ανύπαρκτη. Είναι χαρακτηριστικό ότι ένας στους δύο φοιτητές δουλεύει, παράλληλα με τις σπουδές του για να ανταποκριθεί στο αυξημένο κόστος ζωής. Ενδεικτικά, μόλις το 2% δικαιούται δωμάτιο στις υποβαθμισμένες φοιτητικές εστίες. Ταυτόχρονα το 55% των αιτήσεων για δωρεάν σίτιση στη λέσχη, απορρίπτεται μπαίνοντας σε έναν διαγωνισμό φτώχειας». Επεσήμανε πως το όριο φοίτησης ν+2 δεν ανταποκρίνεται ούτε στον μέσο όρο λήψης πτυχίου. «Στις Σχολές Θετικών Επιστημών, κυρίως σε Φυσικό και Μαθηματικό, ο μέσος ο όρος αποφοίτησης είναι στα 6,5 με 7 χρόνια άρα, πολλοί φοιτητές που θα μπορούσαν να πάρουν το πτυχίο τους, θα το στερηθούν για ένα ή δύο εξάμηνα». Ο ίδιος τόνισε πως οι φοιτητικοί σύλλογοι οργανώνονται και «θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας προκειμένου αυτό το άδικο και ταξικό μέτρο, να μείνει στα χαρτιά».

Νέες κινητοποιήσεις με το νέο έτος

Ο Γιάννης Κουρμούλης, πρόεδρος του σωματείου διοικητικών υπαλλήλων ΑΠΘ, υπενθυμίζοντας ότι η απεργία-αποχή των διοικητικών υπαλλήλων από τη διαδικασία κατάρτισης των καταλόγων των προς διαγραφή φοιτητών κρίθηκε νόμιμη και από το Πρωτοδικείο και από το Εφετείο, ανακοίνωσε πως «θα συνεχίσουμε προκηρύσσοντας νέα απεργία από 1/1. Το ΑΠΘ είναι ένα υποχρηματοδοτημένο πανεπιστήμιο. Πριν από 15 χρόνια οι τακτικοί προϋπολογισμοί ανέρχονταν στα 45 εκατ. ευρώ και σήμερα είναι 17 εκατ. ευρώ. Ο τακτικός προϋπολογισμός που ψηφίστηκε από την κυβέρνηση την προηγούμενη εβδομάδα, προβλέπει 42 εκατ. ευρώ λιγότερα για την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Σε έναν τέτοιο περιβάλλον έρχεται το μέτρο των διαγραφών με το επιχείρημα ότι είναι λιμνάζοντες ή πεθαμένοι. Μόνο που πρόκειται για φοιτητές και φοιτήτριες που εισήχθησαν πριν το ’17, του χρόνου θα αφορά όσους εισήχθησαν το ’17 και όχι πεθαμένους».

Σύμφωνα με τον ίδιο, μέχρι και μεθαύριο που είναι η καταληκτική ημερομηνία που έχει θέσει το υπουργείο Παιδείας για την αποστολή των καταλόγων των προς διαγραφή φοιτητών, πολλά τμήματα δεν θα έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία. «Το Υπουργείο κάνει για την ώρα τα στραβά μάτια και θεωρούμε πολύ πιθανό με μια τροπολογία να ξεχειλώσουν την προθεσμία, προκειμένου να πετύχουν τον στόχο τους». Τέλος, ο ίδιος ανέφερε πως προϊσταμένη γραμματείας τμήματος του ΑΠΘ παραιτήθηκε καθώς αρνήθηκε να συμμετέχει στη διαδικασία διαγραφής φοιτητών/τριων και τόνισε πως «θα φροντίσουμε να κινητοποιήσουμε και άλλους συναδέρφους».

Πηγή: emakedonia.gr

Εκτύπωση 🖨
«ΑΙΩΝΙΟΙ ΦΟΙΤΗΤΕΣ» ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΙ ΑΕΙ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟΙ
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο ΆρθροΟΠΕΚΕΠΕ: Εδιναν μέχρι το 2024 παράνομες επιδοτήσεις στους ποινικά διωκόμενους και ήδη καταδικασθέντες

Τα ψέματα του Μητσοτάκη

Επόμενο άρθρο Αθάνατοι! Οι Ταξιαρχίες αλ-Κασάμ πενθούν τον Αρχηγό του Επιτελείου τους και ομάδα ανώτερων ηγετών που σκοτώθηκαν σε μάχες

Τα ψέματα του Μητσοτάκη

Σχετικά Αρθρα

Μαζικές απολύσεις σε ιδιωτικά σχολεία

Εργατικά 1 Ιούλ 2026, 19:32

Εκδικητική ομηρία και συνειδητή κωλυσιεργία της κυβέρνησης στην υπόθεση της Χρύσας Χοτζόγλου

Εργατικά 30 Ιούν 2026, 07:37

Πανελλαδικές Εξετάσεις: η «ιερή αγελάδα» του συστήματος γιατί αποτελεί τον αποφασιστικό κόφτη της πρόσβασης στα ΑΕΙ

Παιδεία 26 Ιούν 2026, 19:40

Πρόκληση! Κρατικός οργανισμός σπεύδει να νομιμοποιήσει κολλέγιο που έχει κάνει αίτηση να πανεπιστημιοποιηθεί

Παιδεία 26 Ιούν 2026, 08:31

ΟΛΜΕ: Αφωνία μπροστά στην πρόκληση του υπουργείου Παιδείας για το πολλαπλό βιβλίο

Παιδεία 25 Ιούν 2026, 05:54

Ντράπηκε και η ντροπή: Κατακρατούν αυθαίρετα αντικείμενα εστιακών και φοιτητών στα Γιάννενα

Καταγγελία του Συλλόγου Εστιακών Φοιτητών Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

Παιδεία 24 Ιούν 2026, 18:52
Ροή Ειδήσεων
Διεθνή

Η Χαμάς διέλυσε την κυβέρνηση της Γάζας και δηλώνει πανέτοιμη να παραδώσει στην Εθνική Επιτροπή για τη Διοίκηση της Γάζας

7 Ιούλ 2026, 11:45
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 7 Ιούλη

7 Ιούλ 2026, 00:01
Διεθνή

Πυρετώδεις διαβουλεύσεις στο τρίγωνο Βηρυτός-Ουάσιγκτον-Τεχεράνη

6 Ιούλ 2026, 18:54
Κόντρες

Pain in the ass

6 Ιούλ 2026, 14:01
Αγροτικά

Συνεχίζεται το τεράστιο φούσκωμα του αριθμού των αιγοπροβάτων, για να καλύπτεται η συνεχής δράση της εγκληματικής οργάνωσης του ΟΠΕΚΕΠΕ

6 Ιούλ 2026, 12:05
Διεθνή

Γαλιμπάφ: Η διπλωματία πρέπει να διασφαλίζει τα κέρδη του πεδίου της μάχης

Συνάντηση του ιρανού προέδρου της Βουλής με το ηγετικό στέλεχος της Χαμάς, Μοχάμαντ Νταρουίς

6 Ιούλ 2026, 09:39
Εργατικά

Η αλήθεια για τις συντάξεις χηρείας: Τις πετσόκοψε ο Μητσοτάκης με παράνομες εγκυκλίους των Βρούτση και Τσακλόγλου

Τώρα παριστάνουν τους γενναιόδωρους, αλλά δεν επιστρέφουν αναδρομικά στους/στις συνταξιούχους που πετσοκόπηκαν οι συντάξεις τους

6 Ιούλ 2026, 05:26
Υγεία

Αγαπηδάκη: Κατασκευές για προεκλογική… σταυροφορία

6 Ιούλ 2026, 05:05
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 6 Ιούλη

6 Ιούλ 2026, 00:01
Πολιτισμός

Γιάννη Μανέτα, Τα Δαρβινικά Δεινά

5 Ιούλ 2026, 19:49
Διεθνή

«Με έφεραν εδώ για να με σκοτώσουν… Αυτό είναι το τέλος»

5 Ιούλ 2026, 18:38
Αθλητισμός

Οταν το ποδόσφαιρο γίνεται κάτι παραπάνω από ένα άθλημα

5 Ιούλ 2026, 14:01
Διεθνή

Φρανσουά Μπουργκά: «Η καταδίκη μου αποκαλύπτει τα όρια του διαλόγου στη Γαλλία σχετικά με το πολιτικό Ισλάμ, την Παλαιστίνη και την αποικιακή κληρονομιά»

5 Ιούλ 2026, 10:48
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 5 Ιούλη

5 Ιούλ 2026, 00:01
Διεθνή

Είναι ή δεν είναι ξεμωραμένος;

4 Ιούλ 2026, 14:04
Η παπάρα

Πώς τα λες και δεν γελάς ή δεν κοκκινίζεις;

4 Ιούλ 2026, 11:44
Διεθνή

Κι ο διάολος φοβέρα θέλει: ο Αούν δηλώνει ότι δε σχεδιάζει να διώξει τον αρχηγό του Λιβανέζικου Στρατού

Την καταγγελία είχε κάνει η Χεζμπολά

4 Ιούλ 2026, 10:14
Διεθνή

Ηταν υπεύθυνος για τη διευκόλυνση της δολοφονίας του Εζεντίν Αλ-Χαντάντ

Γάζα: Εκτελέστηκε δωσίλογος

4 Ιούλ 2026, 09:26
Διεθνή

Κηδεία Αλί Χαμενεΐ: «Αλλαξαν τα κόζια» στη Μέση Ανατολή

4 Ιούλ 2026, 08:39
Αντικυνωνικά

ΑΝΤΙΚΥΝΩΝΙΚΑ

4 Ιούλ 2026, 00:02
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΟΝΤΡΑ
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 7 Ιούλη

1927: Καθιερώνεται το επίδομα ανεργίας στη Γερμανία.

1939: Ο Ανδρέας Παπανδρέου υπογράφει δήλωση μετανοίας ενώπιον του καθεστώτος της 4ης Αυγούστου.

1967: Συλλαμβάνονται στη Θεσσαλονίκη πέντε κομμουνιστές νέοι που έγραφαν αντιδικτατορικά συνθήματα.

1975: Το 684 βούλευμα της ολομέλειας του Αρείου Πάγου, χαρακτηρίζει στιγμιαίο το αδίκημα της έσχατης προδοσίας των χουντικών.

1979: Δύο βόμβες στις αποθήκες Πετζετάκι στην Καλλιθέα (ΕΛΑ).

2005: Τετραπλή βομβιστική ενέργεια στον υπόγειο σιδηρόδρομο και σε αστικό λεωφορείο του Λονδίνου προκαλεί τον θάνατο 56 ανθρώπων και τον τραυματισμό περίπου επτακοσίων.

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

– Τι σας έπεισε ότι το νέο εγχείρημα του Αλέξη Τσίπρα μπορεί να εκφράσει τον προοδευτικό χώρο;

Συνάντησα έναν ώριμο, πεπειραμένο και κατασταλαγμένο άνθρωπο χωρίς την οποιαδήποτε προσωπική φιλόδοξη ανάγκη να γίνει πρωθυπουργός, αφού έχει βιώσει την εμπειρία αυτή. Αντιλαμβάνομαι ότι είναι η εσωτερική του αγωνία για τον λαό μας που βρίσκεται σε τεράστια αδιέξοδα, που τον παρακίνησε να βγει μπροστά για να υπάρξει και πάλι μια Ελλάδα της αξιοπρέπειας, όπου ο ήλιος θα λάμπει για όλους. Και ήδη περπατά με σοβαρά βήματα και με συνδυασμό οραματισμού και ρεαλισμού για τη μεγάλη πολιτική αλλαγή. Στην ΕΛΑΣ εναποτίθενται πια οι ελπίδες της χώρας για να υπάρξει ο προοδευτικός πόλος που θα βάλει τέλος στην κυβέρνηση της ΝΔ και θα εργαστεί για το κοινωνικό σύνολο και όχι για τα συμφέροντα. Ο δρόμος έχει ανοίξει.

Συνέντευξη Μαρίνου Σκανδάμη στην Political

(Πλάκα μας κάνεις; Αυτό είναι το ερώτημα που θα έρθει στα χείλη όποιου ή όποιας διαβάσει αυτό το απόσπασμα από συνέντευξη στην καραδεξιά Political του Μαρίνου Σκανδάμη, ο οποίος τη μια μέρα αποχώρησε από το ΠΑΣΟΚΙΝΑΛ και την επομένη «ορκίστηκε» σκιώδης υπουργός Προ Πο του Τσίπρα. Ωραία, πρέπει να γλείψει τον νέο αρχηγό, αλλιώς θα πέσει το τσιπρόκομμα να τον πλακώσει. Μα μ’ αυτό τον εντελώς γελοίο τρόπο; Δεν είχε, λέει, ανάγκη να γίνει πρωθυπουργός, γιατί… έχει βιώσει την εμπειρία αυτή! Δηλαδή, όποιος γίνεται μια φορά πρωθυπουργός «κλείνει»; Τότε γιατί διεκδικούν με νύχια και με δόντια δεύτερη και τρίτη άμα λάχει θητεία; Ο Τσίπρας τη διεκδίκησε το 2019, τη διεκδίκησε και το 2023. Εχασε και τις δυο φορές. Αναγκάστηκε να παραιτηθεί να παραιτηθεί από πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, δεν ήταν επιλογή του. Εκλογές άλλες δεν έγιναν από το 2023. Οι επόμενες θα είναι αυτές του 2027 στις οποίες θα είναι και πάλι αρχηγός κόμματος εξουσίας. Δεν μπορεί καν να το παίξει Κιγκινάτος που είχε αποσυρθεί στα κτήματά του και τον παρακάλεσε η σύγκλητος να επιστρέψει για να αντιμετωπίσει τους εχθρούς της Ρώμης. Επί τρία χρόνια σχεδιάζει και ξανασχεδιάζει το πώς θα επιστρέψει. Μέχρι και «αλμυρή» εταιρία γάλλων συμβούλων προσέλαβε για να του κάνει τον προσωπικό πολιτικό σχεδιασμό. Και κάτι Σκανδάμηδες προσπαθούν να μας πείσουν ότι τον επανέφερε η… η εσωτερική του αγωνία για τον λαό μας που βρίσκεται σε τεράστια αδιέξοδα! Και ο Σκανδάμης, βέβαια, την ίδια δοαδρομή ακολουθεί, σε πιο χαμηλό όροφο: κατάλαβε ότι έδρα στην Αχαΐα με το ΠΑΣΟΚΙΝΑΛ δεν πρόκειται να δει και έριξε γέφυρες προς το τσιπρόκομμα, διαπραγματευόμενος μια θέση σκιώδους υπουργού που θα του δώσει το προβάδισμα στη σταυροδοσία. Οταν μας φτύνουν μέσα στα μούτρα μας με τέτοιες παπάρες, εκείνο που ομολογούν είναι ότι δεν έχουν ούτε ένα τόσο δα ιδεολογικοπολιτικό επιχείρημα. Ενα επιχείρημα προγραμματικό. Η πολιτική είναι δεδομένη για όλους τους. Κατευθυνόμενη από τον αυτόματο πιλότο των Βρυξελλών. Εκείνο που διεκδικούν ν’ αλλάξει είναι οι διαχειριστές της. Γι’ αυτό καταφεύγουν σε τέτοιες γελοιότητες)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • 17Ν

    Τα ψέματα του Μητσοτάκη

    • Εφετείο 17Ν

      Τα ψέματα του Μητσοτάκη

  • ΕΛΑ

    Τα ψέματα του Μητσοτάκη

    • Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ

      Τα ψέματα του Μητσοτάκη

    • Εφετείο ΕΛΑ

      Τα ψέματα του Μητσοτάκη

    • Πρώτη Δίκη ΕΛΑ

      Τα ψέματα του Μητσοτάκη

  • Επαναστατικός Αγώνας

    Τα ψέματα του Μητσοτάκη

    • Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα

      Τα ψέματα του Μητσοτάκη

    • Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα

      Τα ψέματα του Μητσοτάκη

    • Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα

      Τα ψέματα του Μητσοτάκη

  • Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς

    Τα ψέματα του Μητσοτάκη

    • 3η Δίκη Σ.Π.Φ.

      Τα ψέματα του Μητσοτάκη

    • 4η Δίκη Σ.Π.Φ.

      Τα ψέματα του Μητσοτάκη

    • Δίκη Σ.Π.Φ.

      Τα ψέματα του Μητσοτάκη

Παλαιστίνη
  • Σπάζοντας την πολιορκία

    Τα ψέματα του Μητσοτάκη

    • Το ημερολόγιο της αποστολής

      Τα ψέματα του Μητσοτάκη

      Τα ψέματα του Μητσοτάκη

    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)

      Τα ψέματα του Μητσοτάκη

      Τα ψέματα του Μητσοτάκη

    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)

      Τα ψέματα του Μητσοτάκη

      Τα ψέματα του Μητσοτάκη

    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)

      Τα ψέματα του Μητσοτάκη

      Τα ψέματα του Μητσοτάκη

    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)

      Τα ψέματα του Μητσοτάκη

Σύνδεσμοι
  • Ποιοι είμαστε

    Τα ψέματα του Μητσοτάκη

    Τα ψέματα του Μητσοτάκη

  • Επικοινωνία

    Τα ψέματα του Μητσοτάκη

    Τα ψέματα του Μητσοτάκη

  • Όροι χρήσης

    Τα ψέματα του Μητσοτάκη

    Τα ψέματα του Μητσοτάκη

  • Ποιοι είμαστε

    Τα ψέματα του Μητσοτάκη

    Τα ψέματα του Μητσοτάκη

  • Επικοινωνία

    Τα ψέματα του Μητσοτάκη

    Τα ψέματα του Μητσοτάκη

  • Όροι χρήσης

    Τα ψέματα του Μητσοτάκη

    Τα ψέματα του Μητσοτάκη

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo