Γενεές επί γενεών έχουν μεγαλώσει με το μύθο της «απόλυτης ανεξαρτησίας των δημοσιογράφων του BBC», η οποία αντιπαραβάλλεται συχνά-πυκνά με τα τεκταινόμενα στα ελληνικά ΜΜΕ και το ανοιχτό τσατσιλίκι-ρουφιανιλίκι των «σταρ της ενημέρωσης». Εχουμε κουραστεί να λέμε ότι δεν πρέπει να μπερδεύουμε το φαίνεσθαι με την ουσία, το στιλ με την πραγματικότητα. Στη Βρετανία, με τη μακρά κοινοβουλευτική παράδοση, με το αυτοκρατορικό-αποικιοκρατικό παρελθόν και με το ιμπεριαλιστικό παρόν, κάποια πράγματα λέγονται και γίνονται διαφορετικά σε σχέση με την Ελλάδα. Για παράδειγμα, στη Βρετανία η εικόνα ενός υπουργού «ντίρλα» αποτελεί λόγο αποπομπής του από την κυβέρνηση, ενώ στην Ελλάδα μέχρι και… τίτλος τιμής μπορεί να γίνει.
Εν πάση περιπτώσει, το BBC είναι οργανωμένο με τέτοιο τρόπο που να υπάρχει και αμφισβήτηση της κυβέρνησης. «Τόσο όσο». Ποτέ, όμως, αμφισβήτηση του συστήματος. Τότε πέφτει πέλεκυς.
Αυτό το αγνόησε ο «πολύς» Γκάρι Λίνεκερ. Μεγάλη δόξα του ποδοσφαίρου στο παρελθόν (Λέστερ, Εβερτον, Μπατσελόνα, Τότεναμ και Εθνική Αγγλίας, για την οποία κατέχει ακόμη το ρεκόρ γκολ σε Παγκόσμιο Κύπελλο) και παρουσιαστής τα τελευταία 24 χρόνια της πιο δημοφιλούς αθλητικής εκπομπής της βρετανικής τηλεόρασης (Match of the Day). Το αποτέλεσμα ήταν η καρατόμησή του, που προκάλεσε σάλο και μια κρίση που χρόνια είχε να αντιμετωπίσει το βρετανικό δίκτυο.
Ο Λίνεκερ έχει πολιτικές απόψεις. Μην φανταστείτε κανέναν επαναστάτη, σκεφτείτε έναν συριζαίο της προεδρικής ομάδας. Είναι κοντά στο Εργατικό Κόμμα, αλλά όχι στη λεγόμενη αριστερή του πτέρυγα (αρκετές φορές είχε ασκήσει κριτική στον Κόρμπιν). Και συνηθίζει να διατυπώνει τις πολιτικές απόψεις του. Ειδικά για το μεταναστευτικό, έχει στραφεί πολλές φορές ενάντια στην ακολουθούμενη πολιτική. Αυτή τη φορά, όμως, ξεπέρασε το «τόσο όσο», ανεβάζοντας στο twitter το εξής πολιτικό σχόλιο:
«Δεν υπάρχει τεράστια εισροή. Λαμβάνουμε πολύ λιγότερους πρόσφυγες από άλλες μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες. Αυτή είναι απλώς μια απίστευτα σκληρή πολιτική που απευθύνεται στους πιο ευάλωτους ανθρώπους, με μια γλώσσα που δεν είναι διαφορετική από αυτήν που χρησιμοποιούσε η Γερμανία τη δεκαετία του 1930».
Αυτό ήταν. Να συγκρίνεις τη… δημοκρατική Βρετανία με τη ναζιστική Γερμανία δεν είναι κριτική στην κυβέρνηση των Συντηρητικών, είναι έγκλημα καθοσιώσεως κατά του συστήματος. Πρέπει εξ ορισμού να γίνεται δεκτό ότι καμία βρετανική κυβέρνηση, Συντηρητική ή Εργατική, δεν πρέπει να συγκρίνεται με τον ναζισμό.
Ο Λίνεκερ τέθηκε αμέσως σε διαθεσιμότητα από το BBC. Για σχόλιο που έγραψε στο twitter και όχι για σχόλιο που έκανε στην εκπομπή του BBC. Ο πολίτης Λίνεκερ εκδιώχτηκε γιατί παρουσίασε μια προσωπική πολιτική άποψη. Το BBC αποκάλυψε τη… δημοκρατικότητα, την… αμεροληψία και την… ανεξαρτησία του.
Δεν τα λογάριασαν καλά, όμως. Ο Λίνεκερ έχει ένα όνομα πιο δυνατό από τους διοικούντες το BBC. Στο πλευρό του τάχθηκαν αμέσως σύσσωμο το αγγλικό ποδόσφαιρο αλλά και όλο το δυναμικό του BBC που ασχολείται με τον αθλητισμό. Οι συμπαρουσιαστές του Λίνεκερ, Ιαν Ράιτ και Αλαν Σίρερ, επίσης παλιές δόξες του αγγλικού ποδοσφαίρου, αρνήθηκαν να βγουν στον αέρα. Δεν κατάφεραν να βρουν ούτε έναν εκπαιδευόμενο αθλητικογράφο για να διαβάσει τη βαθμολογία του πρωταθλήματος και το Match of the Day του περασμένου Σαββάτου κράτησε μόλις 20 λεπτά!
Η Αλεξ Σκοτ, παρουσιάστρια της εκπομπής Football Focus, ανακοίνωσε από το twitter ότι δεν πρόκειται να βγει στον αέρα και η εκπομπή δεν μεταδόθηκε. Ακολούθησε ο Τζέισον Μοχάμαντ και έτσι δεν μεταδόθηκε και η εκπομπή Final Score. Προπονητές και παίχτες των 12 ομάδων της Premier League που αγωνίστηκαν το Σάββατο αρνήθηκαν να κάνουν δηλώσεις μπροστά από τις κάμερες και τα μικρόφωνα του BBC. Οι δημοσιογράφοι της πρωινής εκπομπής BBC 5 Live’s Radio και ο παρουσιαστής Κόλιν Μάρεϊ αρνήθηκαν να εργαστούν. Ο παρουσιαστής του Match of the Day 2, Μαρκ Τσάπμαν, αρνήθηκε να παρουσιάσει την εκπομπή, ενώ απείχε και ο πανελίστας Ζερμέν Ντεφό.
Μπροστά στον κίνδυνο να περάσει η «ανταρσία» και στο πολιτικό ειδησεογραφικό τμήμα του καναλιού, ο γενικός διευθυντής του BBC, Τιμ Ντέιβι, πρώην υποψήφιος των Συντηρητικών, έβαλε την ουρά στα σκέλια και άρχισε τα παζάρια με τον Λίνεκερ. «Εργαζόμαστε πολύ σκληρά για να επιλύσουμε την κατάσταση και να διασφαλίσουμε ότι θα επιστρέψει στον “αέρα”» δήλωσε στο BBC News.
Ο πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ δήλωσε πως η διαμάχη BBC-Λίνεκερ «είναι δικό τους θέμα, όχι της κυβέρνησης», όμως ο υπουργός Εξωτερικών Τζέιμς Κλέβερλι επέλεξε να επιτεθεί στον Λίνεκερ από παρισινού εδάφους, δηλώνοντας πως «κάποιοι άνθρωποι θέλουν απελπισμένα να τραβήξουν την προσοχή χρησιμοποιώντας βαθιά προσβλητική και ακατάλληλη γλώσσα σε αυτό το θέμα (σ.σ.: το νομοσχέδιο για τους πρόσφυγες). Θα τους πρότεινα να διαβάσουν τα βιβλία τους της Ιστορίας λίγο πιο προσεκτικά. Η απλή αλήθεια είναι πως το Ηνωμένο Βασίλειο είναι μια φιλόξενη χώρα». Τι να του πεις τώρα του συντηρητικού μπουλντόγκ, ότι ο Λίνεκερ είναι πολύ περισσότερο γνωστός από τον ίδιο και το σινάφι του και δεν έχει ανάγκη να τραβήξει την προσοχή;
Πριν από λίγο ανακοινώθηκε ότι ο Λίνεκερ επιστρέφει στην εκπομπή του. Δεν ξέρουμε αν ανέλαβε καμιά δέσμευση να είναι «περισσότερο προσεκτικός» στο twitter, όπως ζητούσε ο Ντέιβις, όμως η ουσία είναι πως το BBC έπαιξε με το δόγμα του No Politica και έσπασε τα μούτρα του πάνω στον Γκάρι Λίνεκερ.