Αυξάνουν τα ζόρια για την κυβέρνηση Μητσοτάκη και τον Μελισσανίδη, καθώς τα καθεστωτικά ΜΜΕ φέρνουν στη δημοσιότητα νέα στοιχεία, κυρίως video, που αποδεικνύουν ότι στη Νέα Φιλαδέλφεια είχαμε οπαδικό ραντεβού που οδήγησε στη δολοφονία, του 29χρονου οπαδού της ΑΕΚ από τη νεοναζιστική συμμορία των οπαδών της Ντινάμο Ζάγκρεμπ και των παναθηναϊκών συνοδοιπόρων τους.
Η κυβέρνηση (κόντρα στις ανακοινώσεις των μπάτσων) και η ΠΑΕ ΑΕΚ, από τη στιγμή που έγινε γνωστή η δολοφονία του κιτρινόμαυρου οπαδού, «υιοθέτησαν» το αφήγημα της απρόκλητης επίθεσης των κροατών νεοναζί σε αμέριμνους φιλάθλους και οικογένειες που είχαν βγει βόλτα στις καφετέριες γύρω από το γήπεδο. Θεωρούσαν ότι θα μπορούσαν να εκμεταλλευτούν αφενός την οργή από τη δολοφονία ενός νέου ανθρώπου από τους νεοναζί οπαδούς και αφετέρου την ουδετερότητα των καθεστωτικών ΜΜΕ για να κρύψουν τις ευθύνες τους. Δυστυχώς γι΄ αυτούς, μετά το πρώτο «μούδιασμα» από την είδηση της δολοφονίας του Μιχάλη Κατσουρή, τα ΜΜΕ άρχισαν να δημοσιεύουν στοιχεία που ανατρέπουν την επίσημη εκδοχή της κυβέρνησης και της κιτρινόμαυρης διοίκησης.
Η αρχή έγινε από τα ΜΜΕ και τις ιστοσελίδες που ελέγχονται από τον Βαγγέλη Μαρινάκη, ο οποίος βρήκε μια καλή ευκαιρία για να στριμώξει ακόμη περισσότερο τον Μελισσανίδη. Με σειρά δημοσιευμάτων τα ερυθρόλευκα ΜΜΕ ενίσχυσαν την άποψη όσων θεωρούσαν τα γεγονότα στη Νέα Φιλαδέλφεια ως σύγκρουση οπαδικών στρατών, θεωρώντας ότι με αυτό τον τρόπο θα αποδομούσαν την πλευρά Μελισσανίδη και την προσκείμενη σε αυτή διοίκηση της ΕΠΟ, που είναι «ανύπαρκτη» και δεν παίζει κανένα ρόλο στις διεργασίες που ακολούθησαν μετά τη δολοφονία του κιτρινόμαυρου οπαδού. Είναι προφανές ότι ο Μαρινάκης έβαλε σε δεύτερη μοίρα τη ζημιά που θα έκανε στην κυβέρνηση Μητσοτάκη (άλλωστε δεν υπάρχει αντιπολίτευση για να καρπωθεί τη ζημιά) η κατάρρευση του αφηγήματος της «απρόκλητης» επίθεσης από τους κροάτες νεοναζί, προκειμένου να κερδίσει πόντους στη διαμάχη του με τον Μελισσανίδη για τον έλεγχο του ελληνικού επαγγελματικού ποδοσφαίρου.
Την τακτική του Μαρινάκη ακολούθησε με δυο-τρεις μέρες καθυστέρηση και ο Αλαφούζος. Η προβολή στο κανάλι του ΣKAΪ του βίντεο που δείχνει τον 29χρονο οπαδό της ΑΕΚ να συμμετέχει στο ντου που επιχείρησαν οι κιτρινόμαυροί οπαδοί προς τους Κροάτες και στη συνέχεια την υποχώρησή τους, κατά την οποία δέχεται χτύπημα με καδρόνι, επέφερε συντριπτικό πλήγμα στο κυβερνητικό και κιτρινόμαυρο αφήγημα για «απρόκλητη» επίθεση των κροατών νεοναζί και των βάζελων κατά των οπαδών της ΑΕΚ. Επίσης είναι σίγουρο ότι θα επηρεάσει σημαντικά και τη νομική πλευρά της υπόθεσης, όταν αυτή φτάσει στις δικαστικές αίθουσες, καθώς οι συνήγοροι υπεράσπισης των κατηγορούμενων έχουν ήδη κάνει αναφορές στην έλλειψη στοιχείων που μπορούν να οδηγήσουν στην ταυτοποίηση του δολοφόνου του Μιχάλη Κατσουρή.
Τις προηγούμενες μέρες, δημοσιεύματα, κυρίως σε φιλικά προς τους ερυθρόλευκους ΜΜΕ, τόνιζαν ότι δεν υπάρχει υλικό από τις κάμερες του γηπέδου της ΑΕΚ, αφήνοντας να εννοηθεί ότι αυτό ήταν επιλογή της κιτρινόμαυρης διοίκησης για να μην φανεί ότι οι οπαδοί της ΑΕΚ ήταν ενήμεροι για την έλευση των οπαδών της Ντινάμο και προετοιμάζονταν για να τους αντιμετωπίσουν. Τόνιζαν μάλιστα ότι από τη στάση της κιτρινόμαυρης διοίκησης είναι δυσαρεστημένος ο πρόεδρος της ΟΥΕΦΑ, Αλεξάντερ Τσέφεριν, γιατί η ευρωπαϊκή Ομοσπονδία δεν έχει πάρει το υλικό από τις καταγραφικές κάμερες που υπάρχουν στο γήπεδο της ΑΕΚ. Οπως αναφέρουν τα δημοσιεύματα, για τη δυσαρέσκεια του Τσέφεριν έχει ενημερωθεί και ο Μητσοτάκης και το κλίμα για την Ενωση δεν είναι καλό, γιατί ενώ οι κιτρινόμαυροι έβγαλαν μια καυστική ανακοίνωση για τη στάση της ΟΥΕΦΑ και την ατιμωρησία της Ντινάμο Ζάγκρεμπ, δεν κάνουν το παραμικρό για να διευκολύνουν την έρευνα και τη διαλεύκανση της υπόθεσης, αντιθέτως αποκρύπτουν υλικό που θα μπορούσε να βοηθήσει.
Είναι ξεκάθαρο ότι μετά τη σύγκρουση των διοικήσεων της ΑΕΚ και της Ντινάμο Ζάγκρεμπ, με στόχο να εκμεταλλευτούν τη δολοφονία του κιτρινόμαυρου οπαδού για να προωθήσουν τα συμφέροντά τους και να εξασφαλίσουν την πρόκριση και τα φράγκα στο ταμείο τους (ΔΙΑΒΑΣΤΕ: Το αίμα του Μιχάλη ήταν ακόμη ζεστό, όταν οι διοικήσεις ΑΕΚ και Ντινάμο Ζάγκρεμπ συγκρούστηκαν για τα κέρδη τους), τη σκυτάλη πήραν οι καπιταλιστές που λυμαίνονται το ελληνικό ποδόσφαιρο.
Η δολοφονία του Μιχάλη από τους νεοναζί της Ντινάμο ήταν η αφορμή για να ξεκινήσει ένα ακόμη επεισόδιο στη διαμάχη των Μελισσανίδη, Μαρινάκη και Αλαφούζου για τον έλεγχο του ελληνικού επαγγελματικού ποδοσφαίρου. Τα φράγκα και τα κέρδη είναι για τους καπιταλιστές το «ιερό δισκοπότηρο», με συνέπεια η ζωή ενός νέου ανθρώπου να αποτελεί γι’ αυτούς απλά και μόνο μια ακόμη αφορμή για να λύσουν τις διαφορές τους και να προωθήσουν τα επιχειρηματικά τους συμφέροντα.
Οσοι λοιπόν τοποθετούμε πολιτικά τον εαυτό μας «εκτός των τειχών» του αστισμού, αντί να ψάχνουμε τις διαφορές μεταξύ των νεοναζιστικών οπαδικών συμμοριών και των «ακροαριστερών» οπαδικών στρατών, θα πρέπει να εντείνουμε τις προσπάθειές μας για να σπάσει το δόγμα του «No Politica» στις εξέδρες των γηπέδων, για να πάψουν οι νεολαίοι της εργατικής τάξης να στοιχίζονται κάτω από ξένα λάβαρα και να επανδρώνουν τους οπαδικούς στρατούς των καπιταλιστών ιδιοκτητών των ομάδων. Θα πρέπει να δυναμώσουμε τον αγώνα μας για να τσακίσουμε τον καπιταλισμό που γεννά και εκμεταλλεύεται τις φασιστικές συμμορίες και τους οπαδικούς στρατούς για να διαιωνίζει την κυριαρχία του.
ΥΓ1. Εκτός από την πίεση που δέχεται η κυβέρνηση στην ελληνική κοινωνία, από τα νεότερα στοιχεία που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, τα οποία αναδεικνύουν την εγκληματική διαχείριση της υπόθεσης από τους μπάτσους, υπάρχει σημαντικό ζόρι και από τις πολιτικές αντιδράσεις της κροατικής πλευράς. Με αιχμηρές δηλώσεις που ξεπέρασαν τα συνήθη διπλωματικά όρια, ο κροάτης πρόεδρος, Ζόραν Μιλάνοβιτς, κατηγόρησε την ελληνική κυβέρνηση ότι συμπεριφέρεται στους συλληφθέντες οπαδούς της Ντινάμο σαν να είναι αιχμάλωτοι πολέμου, ότι καθυστερεί τη διαλεύκανση της υπόθεσης και τον εντοπισμό του δολοφόνου του οπαδού της ΑΕΚ, για να μην αναδειχτούν οι ευθύνες της στην αντιμετώπιση της «εισβολής» των κροατών οπαδών, ότι λειτουργεί με τη λογική της «συλλογικής ευθύνης» προφυλακίζοντας όλους τους συλληφθέντες και ότι αποφάσισε τον εγκλεισμό των οπαδών της Ντινάμο σε μικρές ομάδες και το διασκορπισμό τους σε 16 «σωφρονιστικά ιδρύματα» για να γίνουν εύκολος στόχος σε βασανιστήρια και βιασμούς.
Διαβάζοντας τις προκλητικές δηλώσεις Μιλάνοβιτς, είναι ξεκάθαρο ότι αφενός προσπαθεί να ασκήσει πίεση στην ελληνική κυβέρνηση ενόψει των εξελίξεων στις δικαστικές αίθουσες και αφετέρου να απευθυνθεί στο εσωτερικό της χώρας του, στέλνοντας το μήνυμα ότι δεν θα αφεθούν στην τύχη τους οι οπαδοί της Ντινάμο. Ισως κάποιοι να παραξενεύτηκαν από το προκλητικό ύφος των δηλώσεων του κροάτη προέδρου, αν εξετάσουμε όμως πιο προσεχτικά τα δεδομένα και τη σύνδεση του κροατικού ποδοσφαίρου με την πολιτική ζωή της χώρας θα λυθούν οι απορίες που δημιουργήθηκαν.
Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι επιτυχίες της Εθνικής Κροατίας έχουν αξιοποιηθεί διαχρονικά από την πολιτική ηγεσία της χώρας για να τονωθεί το εθνικιστικό φρόνημα του λαού. Οι περισσότεροι ποδοσφαιριστές της Εθνικής Κροατίας δεν κρύβουν τον θαυμασμό τους για τη συμμορία των Ουστάσι, που πολέμησαν στο πλευρό των ναζί κατά των παρτιζάνων και πολύ συχνά πανηγυρίζουν τις αγωνιστικές επιτυχίες της ομάδες τραγουδώντας εμβατήρια των Ουστάσι ή τραγούδια που υμνούν τη δράση τους και χαιρετώντας ναζιστικά. Επίσης, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι από τις τάξεις των οργανωμένων οπαδών της Ντινάμο στρατολογήθηκε ένας σημαντικός αριθμός μελών για τις παραστρατιωτικές ομάδες που έδρασαν κατά των Σέρβων κατά τη διάρκεια του εμφύλιου που οδήγησε στη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας. Είναι λοιπόν φυσικό να υπάρχει πολιτική «μέριμνα» για τους συλληφθέντες οπαδούς και πίεση προς την κυβέρνηση Μητσοτάκη για τη σύντομη ολοκλήρωση των ενεργειών της ελληνικής δικαιοσύνης.
Παρά την προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης και των ΜΜΕ να αξιοποιήσουν όσα δήλωσε ο κροάτης πρωθυπουργός, Αντρέι Πλένκοβιτς, για να αποδομήσουν τις κατηγορίες του Μιλάνοβιτς, αρκεί μια προσεχτική ανάγνωση των δηλώσεων Πλένκοβιτς, για να δούμε ότι οι δυο κροάτες πολιτικοί ζητούν τα ίδια πράγματα από την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Απλώς, ο Πλένκοβιτς χρησιμοποιεί τη συνηθισμένη διπλωματική γλώσσα και τηρεί τα προσχήματα, αποδεχόμενος τη διάκριση μεταξύ της εκτελεστικής εξουσίας και της «ανεξαρτησίας» της αστικής δικαιοσύνης. Οι δηλώσεις Πλένκοβιτς είναι απάντηση στην επιστολή ομάδας γονέων και μελών των οικογενειών των οπαδών της Ντινάμο Ζάγκρεμπ, που προφυλακίστηκαν για τη συμμετοχή τους στην επίθεση στη Νέα Φιλαδέλφεια που κατέληξε στη δολοφονία του Μιχάλη Κατσουρή. Οι γονείς των συλληφθέντων ζητούσαν κυβερνητική παρέμβαση για την ασφάλεια των παιδιών τους και μια δίκαιη δίκη. Ο κροάτης πρωθυπουργός τους απάντησε τα εξής: «Κατηγορούνται για τρία εγκλήματα: συνεργασία με εγκληματική οργάνωση, υλικές ζημιές και τραυματισμός. Πρόκειται για σοβαρά εγκλήματα και ένας άνθρωπος σκοτώθηκε. Δεν γίνεται να κατηγορηθούν για τον θάνατος και οι εκατό. Κάνουμε έκκληση στις ελληνικές Αρχές να ολοκληρώσουν τη διαδικασία το συντομότερο δυνατό και η συντριπτική πλειοψηφία των κροατών πολιτών να απελαθούν στην Κροατία. Πρέπει να θυμόμαστε ότι αυτό είναι στα χέρια των ελλήνων εισαγγελέων και της δικαιοσύνης, όχι στα χέρια της εκτελεστικής εξουσίας».
Είναι σίγουρο ότι όσο περνούν οι μέρες η πίεση προς την κυβέρνηση του Κούλη για συντόμευση του χρόνου διαλεύκανσης της υπόθεσης θα αυξάνεται. Στην Κροατία, όπως συμβαίνει και σε αρκετές χώρες του πρώην «ανατολικού» μπλοκ, η ιστορία γυρίζει τούμπα και τα φασιστικά υποκείμενα που πολέμησαν στο πλευρό των Ναζί στη διάρκεια του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου τιμώνται ως εθνικοί ήρωες, ενώ οι σύγχρονοι οπαδοί τους θεωρούνται εξέχοντα μέλη της κοινωνικής και πολιτικής ζωής της χώρας. Κατά συνέπεια, πολύ δύσκολα θα δεχτεί η κροατική πολιτική ηγεσία να παραμείνουν για μεγάλο χρονικό διάστημα στις ελληνικές φυλακές 100 επίλεκτα στελέχη του νεοναζιστικού οπαδικού στρατού της Ντινάμο Ζάγκρεμπ, που είχε μεγάλη «προσφορά στο έθνος» και στην «ανύψωση του εθνικού φρονήματος του λαού» κατά τη διάρκεια της διάλυσης της Γιουγκοσλαβίας.
ΥΓ2. Η συνάντηση του προέδρου της ΟΥΕΦΑ, Αλεξάντερ Τσέφεριν, με τον Μητσοτάκη και τους υπουργούς του, με την παρουσία των εκπρόσωπων των Big 4 του ελληνικού ποδοσφαίρου (ΑΕΚ, Παναθηναϊκός, Ολυμπιακός, ΠΑΟΚ), παρουσιάστηκε σαν μια μεγάλη πρωτοβουλία του «εξαφανισμένου» Μητσοτάκη. Η πραγματικότητα είναι ότι ο πρόεδρος της ΟΥΕΦΑ, θα ερχόταν στην Ελλάδα για να παρακολουθήσει το ευρωπαϊκό Super Cup ανάμεσα σε Μάντσεστερ Σίτι και Σεβίλλη, Συνεπώς, δεν είχε κανένα λόγο να αρνηθεί τη συνάντηση, σε μια χρονική περίοδο που το γόητρο του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου είχε δεχτεί ένα σοβαρό πλήγμα από την οπαδική σύγκρουση στη Νέα Φιλαδέλφεια, που είχε σαν αποτέλεσμα τη δολοφονία του κιτρινόμαυρου οπαδού. Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι στη συνάντηση δεν θα συμμετέχει εκπρόσωπος της ΕΠΟ, γεγονός που δείχνει ξεκάθαρα την ανυποληψία της διοίκησης Μπαλτάκου. Στο θέμα θα επανέλθουμε για να σχολιάσουμε τις ανακοινώσεις μετά το πέρας της συνάντησης.
ΥΓ3. Η νίκη της ΑΕΚ στο Ζάγκρεμπ με 1-2 κόντρα στη Ντινάμο θα λειτουργήσει σαν «βαλβίδα αποσυμπίεσης» για τον Μελισσανίδη και τη διοίκηση της ΑΕΚ, που ήθελαν ένα ευχάριστο γεγονός για να συσπειρώσουν γύρω τους τον κόσμο της ΑΕΚ, που έδειχνε «παγωμένος» με τη δημοσιοποίηση των νεότερων στοιχείων που έδειχναν ότι η σύγκρουση στη Νέα Φιλαδέλφεια ήταν ραντεβού των δυο οπαδικών στρατών. Πλέον, η ΑΕΚ έχει τεράστιο πλεονέκτημα πρόκρισης στα play offs του Champions League και στα φράγκα που αυτή συνεπάγεται.
Κος Πάπιας