Το φωτομοντάζ για το θάνατο του ερασιτεχνικού αθλητισμού «ταξιδεύει» στο διαδίκτυο, σε λογαριασμούς που διατηρούν παίχτες, προπονητές και παράγοντες που ασχολούνται με τον ερασιτεχνικό αθλητισμό και στις ιστοσελίδες ερασιτεχνικών ομάδων. Συνοδεύεται από ανάρτηση με τίτλο: «Εκκληση για την επιβίωση του Ερασιτεχνικού Αθλητισμού».
Η ανάρτηση έγινε με αφορμή τις «διαρροές» πριν από την ανακοίνωση των νέων κυβερνητικών μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας της Covid-19 και τόνιζε ότι το νέο μηνιαίο lockdown που σχεδιάζει η κυβέρνηση θα είναι καταστροφικό για τον ερασιτεχνικό αθλητισμό. Ο συντάκτης της ανάρτησης, για να στοιχειοθετήσει την άποψή του ότι πρέπει να συνεχιστούν κανονικά οι αθλητικές δραστηριότητες, με αυστηρούς ελέγχους για την τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων, αναφέρθηκε στις αθλητικές, οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες που θα έχει το lockdown.
Ξεκινώντας από το αθλητικό μέρος, ανέφερε ότι το «κλείσιμο» των αθλητικών δραστηριοτήτων και ιδιαίτερα η επανέναρξη των αγώνων, στην πράξη θα έχει διάρκεια μεγαλύτερη από ένα μήνα. Η αναστολή των προπονήσεων θα καταστρέψει την προετοιμασία που έχουν κάνει οι ομάδες, καθώς βρισκόμαστε στην αρχή των πρωταθλημάτων, και η αγωνιστική δράση θα ξαναρχίσει στην καλύτερη περίπτωση στις αρχές του Γενάρη, αφού οι ομάδες μετά το «άνοιγμα» θα πρέπει να ξανακάνουν προετοιμασία, καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα κινδυνέψει η υγεία των αθλητών από τραυματισμούς. Περνώντας, στις κοινωνικές επιπτώσεις του lockdown, ανέφερε τον κίνδυνο να απομακρυνθούν τα παιδιά από τον αθλητισμό και να συνηθίσουν σε άλλους είδους δραστηριότητες, όπως τα διαδικτυακά παιχνίδια και η ενασχόληση με τα social media. Η τάση απομάκρυνσης από τον αθλητισμό που είχε ξεκινήσει εξαιτίας της γενικότερης κοινωνικής κατάστασης, ενισχύθηκε από το πρώτο lockdown και υπάρχει κίνδυνος με το δεύτερο να γίνει μη αναστρέψιμη. Στην οικονομική διάσταση, ανέφερε ότι εξαιτίας της οικονομικής κρίσης και των μνημονίων έχουν «εξαφανιστεί» τόσο η κρατική χρηματοδότηση όσο και οι ιδιώτες χορηγοί. Το αποτέλεσμα είναι ότι ο ερασιτεχνικός αθλητισμός έχει δεχτεί ένα μεγάλο οικονομικό χτύπημα και το lockdown θα οξύνει ακόμη περισσότερο το οικονομικό αδιέξοδο και θα οδηγήσει στη διάλυση πολλών ομάδων. Κλείνοντας, τόνιζε ότι «ο αθλητισμός που διεξάγεται σε άδεια γήπεδα σίγουρα αποτελεί απείρως μικρότερη απειλή από τα πάρτι μέχρι τώρα στις πλατείες, τον συνωστισμό στα κέντρα διασκέδασης και την σαρδελοποίηση των επιβατών στα μέσα μαζικής μεταφοράς», καλούσε την κυβέρνηση να βάλει πρώτα σε αυτά τάξη και μετά να ασχοληθεί με τα μέτρα για τον ερασιτεχνικό αθλητισμό και έκανε την ευχή να πρυτανεύσει η λογική, έστω τη τελευταία στιγμή.
Με μια πρώτη ματιά, τα επιχειρήματά του δείχνουν λογικά και αν τα αξιολογήσουμε μεμονωμένα και εκτός του πραγματικού πλαισίου για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης της Covid-19, θα δυσκολευτούμε να βρούμε αντίλογο για να τα απορρίψουμε. Αν όμως βάλουμε τα δεδομένα στην πραγματική τους διάσταση, που είναι η διασφάλιση της υγείας όσων εμπλέκονται με τις αθλητικές δραστηριότητες και του περιβάλλοντός της (ας μην ξεχνάμε ότι μιλάμε για πανδημία ενός ιού που διαδίδεται ταχύτατα), θα διαπιστώσουμε ότι στην ανάρτηση δεν υπάρχει ούτε ένα επιχείρημα που να αναφέρεται στην υγειονομική διάσταση του θέματος και να αποδεικνύει ότι μέσω των αθλητικών δραστηριοτήτων δεν υπάρχει κίνδυνος εξάπλωσης της διασποράς του κοροναϊού. Υπάρχει μόνο σύγκριση με άλλες δραστηριότητες που έχουν μεγαλύτερη συμβολή στην εξάπλωση του ιού, προκειμένου να βγει το συμπέρασμα ότι δεν υπάρχει λόγος να σταματήσουν οι ερασιτεχνικές δραστηριότητες.
Δε θα εκφράσουμε αμφιβολία για τις προθέσεις του συντάκτη της ανάρτησης και τη διαδρομή του στο χώρο του ερασιτεχνικού αθλητισμού, όμως δεν ξεχνάμε τη φράση του Δάντη: «Ο δρόμος προς την κόλαση είναι στρωμένος με τις καλύτερες προθέσεις». Οσοι ενδιαφερόμαστε πραγματικά για τον ερασιτεχνικό αθλητισμό και την ποιοτική του αναβάθμιση θα πρέπει να δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις για να αναδείξουμε ότι στην κατάσταση που βρισκόμαστε το πρωτεύον είναι να διασφαλίσουμε την υγεία όσων εμπλέκονται με τις αθλητικές δραστηριότητες. Αυτή θα πρέπει να είναι η βασική μας προτεραιότητα για να μπορεί να υπάρξει ο ερασιτεχνικός αθλητισμός την επόμενη μέρα, μετά την αντιμετώπιση της πανδημίας.
Πριν από περίπου ένα μήνα, στις 26 Σεπτέμβρη, με αφορμή το αίτημα για να επιτραπεί η παρουσία θεατών στις αθλητικές συναντήσεις, η στήλη έθεσε δυο ρητορικά ερωτήματα: Υπάρχει αθλητισμός χωρίς υγιείς παίχτες, προπονητές, θεατές; Ποιο είναι σημαντικότερο, να προστατεύσουμε την υγεία μας ή να παίξουμε/παρακολουθήσουμε μια αθλητική αναμέτρηση; Εχοντας ως δεδομένο την άθλια κατάσταση που επικρατεί στη συντριπτική πλειοψηφία των αθλητικών εγκαταστάσεων στη χώρα μας και την αδυναμίας να τηρηθούν οι στοιχειώδεις κανόνες προστασίας από την Covid-19 ή κάποια άλλη μεταδοτική ασθένεια σε αυτές τις συνθήκες, η απάντηση ήταν ότι πρέπει να σταματήσει κάθε δραστηριότητα στον ερασιτεχνικό αθλητισμό, προκειμένου να διασφαλιστεί η υγεία όσων εμπλέκονται με τις αθλητικές δραστηριότητες και να γίνει η αρχή για να αλλάξει η άθλια κατάσταση που επικρατεί στις αθλητικές εγκαταστάσεις.
Το ίδιο φωνάζουμε και τώρα που η πανδημία έχει πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, εξαιτίας της επιλογής της κυβέρνησης να διασφαλίσει τα κέρδη των καπιταλιστών και όχι την υγεία του λαού. Αυτή είναι η αναγκαία και ικανή συνθήκη για την αντιμετώπιση της πανδημίας στον ερασιτεχνικό αθλητισμό.
Κος Πάπιας
ΥΓ1. Τα οπαδικά μου αισθήματα είναι γνωστά. Η διακοπή των αθλητικών δραστηριοτήτων βρίσκει το Παγκράτι στην κορυφή του βαθμολογικού πίνακα στο μπάσκετ (Α2) και στο βόλεϊ (Β’ Εθνική). Το βασικό πολιτικό μας καθήκον είναι ο αγώνας για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης της Covid-19 και τη διασφάλιση της υγείας του λαού και των λαϊκών κατακτήσεων. Η ευχή μας είναι οι «μαυροκόκκινοι» να καταφέρουν να έχουν την πολύ καλή αγωνιστική εικόνα που έδειξαν στην αρχή των πρωταθλημάτων και μετά την επανέναρξη της αγωνιστικής δράσης. Και το σύνθημα μας: «Lockdown τώρα και μετά μονάχα ΓΚΡΑΤΙΠΑ»!