Η Super League αποφάσισε τη Δευτέρα 18/5 την επανέναρξη της αγωνιστικής δράσης και το Σαββατοκύριακο 6-7/6 αναμένεται η μπάλα να κυλήσει στο χορτάρι. Στην αθλητική επικαιρότητα, όμως, κυριαρχούν μη αγωνιστικά θέματα, αφού οι επιχειρηματικές κόντρες με φόντο το ποδόσφαιρο συνεχίζονται με αμείωτη ένταση. Στα νέα επεισόδια έχουμε την εμπλοκή της κυβέρνησης, την επανεμφάνιση του Μελισσανίδη, νέες ποινικές διώξεις σε βάρος του Μαρινάκη και συλλήψεις οπαδών του Ολυμπιακού για το θέμα με τις αφίσες στοχοποίησης δημοσιογράφων.
Θα ξεκινήσουμε με τον υφυπουργό Αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη, ο οποίος δήλωσε ότι η κυβέρνηση αποφάσισε να μεταθέσει τις εκλογές στις αθλητικές Ομοσπονδίες για το φθινόπωρο. Η αλλαγή ημερομηνίας, σύμφωνα με τον Αυγενάκη, κρίθηκε σκόπιμη για να υπάρχει χρόνος προκειμένου να ενημερωθούν οι εμπλεκόμενοι για τα προβλεπόμενα (όρια ηλικίας για υποψηφιότητα, χρόνος θητείας κτλ.) και να προετοιμάσουν χωρίς πίεση χρόνου την εκλογική διαδικασία. Η δήλωση Αυγενάκη είχε ως αποτέλεσμα θύελλα αντιδράσεων και ανέβασε στα «κάγκελα» ΕΠΟ και ΑΕΚ. Κυβέρνηση, ΦΙΦΑ, ΟΥΕΦΑ και ΕΠΟ είχαν συμφωνήσει οι εκλογές στην Ομοσπονδία να γίνουν το καλοκαίρι και πριν από την έναρξη του νέου πρωταθλήματος και η αθέτηση της συμφωνίας από την πλευρά της κυβέρνησης ερμηνεύεται ως προσπάθεια να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις του Μαρινάκη.
Την άποψη αυτή ενισχύει και η φιλολογία για αλλαγή του εκλογικού συστήματος, προκειμένου να ψηφίσουν τα σωματεία και όχι οι Ενώσεις. Είναι κοινό μυστικό ότι εφόσον οι εκλογές γίνουν με το σημερινό εκλογικό σύστημα, θα κυριαρχήσει η πλευρά Μελισσανίδη και η νέα διοίκηση της ΕΠΟ δε θα είναι αρεστή στους ερυθρόλευκους. Ο Σαββίδης, το προηγούμενο διάστημα, ενεργώντας έξυπνα, αποφάσισε να αφήσει τον Μελισσανίδη να παίζει μόνος του (είναι σίγουρο ότι στο παρασκήνιο τα έχουν βρει και για το λόγο αυτό η σημερινή διοίκηση της ΕΠΟ αβαντάρει ανοιχτά τον ισχυρό άντρα της κιτρινόμαυρης ΠΑΕ) και να μη δημιουργήσει τριβές με την εμπλοκή του. Με τη συγκεκριμένη τακτική κατάφερε να έχει λόγο στις εξελίξεις, να οξύνει την αντιπαράθεση Μελισσανίδη – Μαρινάκη και το κυριότερο να μην επιτρέψει στον Μαρινάκη να «αλώσει» την ΕΠΟ.
Η τροπολογία που αναμένεται από την κυβέρνηση είναι πιθανό να ανατρέψει αυτόν το σχεδιασμό, αφού ο Μαρινάκης κερδίζει χρόνο για διαβουλεύσεις με τους «ανιδιοτελείς εργάτες» του ελληνικού επαγγελματικού ποδοσφαίρου και ταυτόχρονα ελπίζει σε αλλαγή του εκλογικού συστήματος και διεύρυνση των ψηφοφόρων για να «ανακατέψει» την τράπουλα. Οι ερυθρόλευκοι, από τη στιγμή που έχασαν την κυριαρχία, αρχικά στις Ενώσεις και στη συνέχεια στην ΕΠΟ, έπαθαν κρίση δημοκρατικότητας και ζητούν να αλλάξει το αναχρονιστικό εκλογικό σύστημα και να ψηφίζουν όλα τα σωματεία (υπολογίζονται σε 2.599, σύμφωνα με τη λίστα που έστειλε η ΕΠΟ στη ΓΓΑ). Ελπίζοντας ότι με τη βοήθεια του Αυγενάκη (η ΓΓΑ μπορεί να βρει τρόπους για να «επιχορηγήσει» τα φιλικά της σωματεία) θα μπορέσουν να αλλάξουν τους σημερινούς συσχετισμούς.
Η ΕΠΟ από την πρώτη στιγμή ενημέρωσε ΦΙΦΑ και ΟΥΕΦΑ για την υπαναχώρηση της κυβέρνησης στη συμφωνία για τις εκλογές. Υπάρχει, καταρχάς, η σχετική δήλωση από τον εκπρόσωπο των διεθνών Ομοσπονδιών, Χέρμπερτ Χούμπελ, που τόνισε ότι «η ΕΠΟ χειρίζεται τις υποθέσεις της ανεξάρτητα και ελεύθερα από οποιαδήποτε μορφή αθέμιτης πολιτικής παρέμβασης». Ο Χούμπελ ανέφερε ότι οι εκλογές της ΕΠΟ πρέπει να γίνουν όπως έχει συμφωνηθεί στα τέλη Ιούλη, για να μπορέσουν οι εμπειρογνώμονες της ΦΙΦΑ και της ΟΥΕΦΑ «να παρακολουθήσουν και να επιβλέψουν την εκλογική διαδικασία και τα διαδικαστικά θέματα, πριν από την ολοκλήρωση της εντολής τους».
Εκτός από την ΕΠΟ, οργισμένη ήταν και η αντίδραση του Μελισσανίδη. Αρχικά, η Original έβγαλε μια πολύ σκληρή ανακοίνωση εναντίον του Αυγενάκη, που τον χαρακτηρίζει άνθρωπο χωρίς μπέσα και υπάλληλο των ερυθρόλευκων. Στη συνέχεια, φιλικές προς την ΑΕΚ ιστοσελίδες και εφημερίδες ανέφεραν ότι ο Μελισσανίδης είναι έξαλλος με τον Αυγενάκη, ότι δε θα τον ξανασυναντήσει, ότι τον θεωρεί «Φιλιππινέζα του Ολυμπιακού» και γι' αυτό θα του στείλει μια στολή οικιακής βοηθού (μια από τις ιστοσελίδες έκανε «γκάλοπ» στους ΑΕΚτζήδες για το είδος της στολής!).
Υπάρχουν δυο ακόμη θέματα της επικαιρότητας που συνδέονται έμμεσα ή άμεσα με τις εξελίξεις στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο. Οι μπάτσοι, μετά από έλεγχο στην Αργυρούπολη, βρήκαν στο αυτοκίνητο που επέβαιναν τρεις οπαδοί του Ολυμπιακού 220 αφίσες όμοιες με αυτές που είχαν κολληθεί στον Πειραιά και στοχοποιούσαν τον νομικό σύμβουλο της ΠΑΕ ΠΑΟΚ Τάκη Μπαλτάκο και τέσσερις δημοσιογράφους που είναι φιλικά προσκείμενοι στον ΠΑΟΚ και ασχολούνται με θέματα που αφορούν τις επιχειρηματικές, τις ποδοσφαιρικές και τις λοιπές δραστηριότητες του Μαρινάκη. Μετά την προσαγωγή τους, οι τέσσερις νεαροί (δυο από τους οποίους είναι οργανωμένοι οπαδοί του Ολυμπιακού και ο ένας είχε κατηγορηθεί στο παρελθόν για συμμετοχή σε οπαδικά επεισόδια), αφέθηκαν ελεύθεροι, αφού η κατοχή των αφισών δεν είναι αδίκημα. Οι μπάτσοι προσπαθούν να βρουν στοιχεία που να τους συνδέουν με την αφισοκόλληση της συγκεκριμένης αφίσας στην περιοχή του Πειραιά.
Αν και είναι πολύ δύσκολο να αποδειχτεί ότι οι συγκεκριμένοι οπαδοί του Ολυμπιακού συμμετείχαν στην αφισοκόλληση, επικοινωνιακά ο Μαρινάκης και η ερυθρόλευκη ΠΑΕ δέχτηκαν ένα πλήγμα, αφού άπαντες θεωρούν δεδομένο ότι βρίσκονται πίσω από την αφισοκόλληση και τη διαπόμπευση των δημοσιογράφων και του Μπαλτάκου. Στα αθλητικά στέκια θεωρείται επίσης δεδομένο ότι κάποιος «έδωσε» τους οπαδούς και πως ο «τυχαίος» έλεγχος, σύμφωνα με την αστυνομία, μόνο τυχαίος δεν ήταν.
Θα κλείσουμε με τη νέα ποινική δίωξη που ασκήθηκε σε βάρος του Μαρινάκη, για ηθική αυτουργία στις πράξεις των υπαλλήλων του, οι οποίοι κατηγορούνται για παράνομη βία σε βάρος δημοσιογράφου. Η δίωξη είναι σε βαθμό πλημμελήματος και αφορά καταγγελία του δημοσιογράφου Πάρη Κουρτζίδη, σύμφωνα με την οποία πέντε μπράβοι του Μαρινάκη του άσκησαν βία για να τους ακολουθήσει στην εφημερίδα του εκδότη Πίκουλα (είναι κι αυτός κατηγορούμενος για συνέργεια), προκειμένου να γράψει και να αναρτήσει κείμενο επανόρθωσης και να ζητήσει συγγνώμη για δημοσίευμά του που αφορούσε τον Μαρινάκη. Το περιστατικό έγινε στις 15 Μάρτη του 2018 έξω από το ξενοδοχείο Hilton και κατά τη διάρκεια της έρευνας έγινε άρση του τηλεφωνικού απόρρητου με δικαστική συνδρομή από την Αγγλία, για να διαπιστωθεί αν υπήρχαν επαφές του Μαρινάκη με τους μπράβους του.
Αν και η συγκεκριμένη δίωξη δε σχετίζεται άμεσα με το ποδόσφαιρο, είναι αντικείμενο συζήτησης στα αθλητικά στέκια. Το τελευταίο χρονικό διάστημα, ο Μαρινάκης έχει ανοιχτές δικαστικές υποχρεώσεις για υποθέσεις που μια σημαντική μερίδα των φιλάθλων θεωρούσε ότι δεν είχαν νομική βάση και θα έμπαιναν στο αρχείο. Κάποιοι θεωρούν ότι έχει χάσει την «κάλυψη» από την κυβέρνηση, ενώ κάποιοι άλλοι θεωρούν ότι ο ίδιος ο Μαρινάκης επέλεξε να τις «κλείσει» υπέρ του και με δικαστική βούλα, θεωρώντας ότι θα έχει τις κατάλληλες αβάντες από την κυβέρνηση.
Η στήλη δεν έχει πρόθεση να μπει στη σχετική σεναριολογία. Δεν υπάρχει λόγος «να ψάξουμε γωνία στο δεκάρικο», που λέει και η λαϊκή ρήση. Αναφερόμαστε στη συγκεκριμένη παράμετρο γιατί είναι δεδομένο ότι οι δυνατότητες ελιγμών του Μαρινάκη, όντας «φορτωμένος» με τόσες εκκρεμότητες και έχοντας απέναντί του Σαββίδη και Μελισσανίδη, περιορίζονται αισθητά. Ολα δείχνουν ότι ο πόλεμος των καπιταλιστών στο χώρο του ποδοσφαίρου θα συνεχιστεί σε υψηλούς τόνους, τουλάχιστον μέχρι τις εκλογές της ΕΠΟ. H κυβέρνηση Μητσοτάκη έμεινε σταθερή στη γραμμή ουδετερότητας και αναγκάστηκε να εμπλακεί στη διαμάχη μόνο όταν η κατάσταση έφτασε στα όρια. Με την (ν)τροπολογία Γεραπετρίτη αποφάσισε να σώσει τον ΠΑΟΚ, εκτιμώντας ότι η κατάσταση στη βόρεια Ελλάδα θα ξεφύγει. Στη συνέχεια, επανήλθε στην «ουδετερότητα» και μένει να δούμε αν η δήλωση Αυγενάκη για τη μετάθεση των εκλογών στην ΕΠΟ είναι κυβερνητική πολιτική ή προσωπική του πρωτοβουλία. Αν ο Αυγενάκης έχει το πράσινο φως από τον Κούλη, έχουμε νέα δεδομένα και από την πολιτική της ουδετερότητα θα περάσουμε στη στήριξη της ερυθρόλευκης πλευράς με την κατάσταση να αλλάζει άρδην.
Κος Πάπιας
papias@eksegersi.gr
ΥΓ1. Τα ΜΜΕ του Μαρινάκη έχουν αναλάβει να αποδομήσουν τον Μελισσανίδη και να υπερασπιστούν τον Αυγενάκη. Τα δημοσιεύματα είναι παρόμοια και αναφέρουν αναλυτικά τα «κατορθώματα» του Γατούλη (εξαγορά ΟΠΑΠ, αλλαγή νόμου για το ασυμβίβαστο κατοχής μετοχών σε ΠΑΕ και στοιχηματική εταιρία, προνομιακές σχέσεις με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, υπόθεση Aegean και εμπλοκή με Αμερικάνους, εξαγορά ΟΔΙΕ από τον ΟΠΑΠ, αβάντες για να γίνει το γήπεδο στη Νέα Φιλαδέλφεια κόντρα στη νομοθεσία και στη θέληση των κατοίκων και της δημοτικής αρχής κ.ά.). Καταλήγουν στο ότι πρέπει επιτέλους να βρεθεί μια κυβέρνηση που να του βάλει φρένο. Το προηγούμενο διάστημα, ο Μαρινάκης προσπάθησε να σπάσει τη συμφωνία ΑΕΚ – ΠΑΟΚ στην ΕΠΟ, όμως όλα δείχνουν ότι δεν τα κατάφερε και τώρα τρέχει πίσω από τις εξελίξεις. Είναι φανερό ότι ο Μαρινάκης έχει ανησυχήσει από τη δραστηριοποίηση του Μελισσανίδη και θυμίζοντας τις «κολεγιές» του με το ΣΥΡΙΖΑ, προσπαθεί να απευθυνθεί στο «σκληρό» πυρήνα της Δεξιάς και να ξυπνήσει τα αντί-ΣΥΡΙΖΑ αντανακλαστικά της παράταξης για να τον σταματήσει.