Εναρμονισμένος με την ερυθρόλευκη «γραμμή»

0

Σε δύσκολη θέση βρίσκονται η κυβέρνηση και ο υφυπουργός Αθλητισμού Αυγενάκης μετά την επιστολή της ΦΙΦΑ και της ΟΥΕΦΑ σχετικά με τις εκλογές στην ΕΠΟ. Οι διεθνείς ομοσπονδίες επί της ουσίας «αδειάζουν» την κυβέρνηση και ζητούν να γίνουν οι εκλογές εντός του καλοκαιριού, όπως προβλέπει η συμφωνία του Γενάρη.

Μετά τη δημοσιοποίηση της επιστολής, ΕΠΟ, ΠΑΟΚ και ΑΕΚ δηλώνουν δικαιωμένοι στην αντιπαράθεσή τους με την κυβέρνηση και τον Αυγενάκη, ενώ είναι έκδηλη η αμηχανία στο ερυθρόλευκο στρατόπεδο και στην κυβέρνηση. Διαβάζοντας την επιστολή-απάντηση των διεθνών ομοσπονδιών προς την ΕΠΟ διαπιστώνουμε ότι είναι στην ίδια κατεύθυνση με την αρχική δήλωση που έκανε ο εκπρόσωπός τους στην ΕΠΟ, Χέρμπερτ Χούμπελ, ο οποίος τόνισε ότι «η ΕΠΟ χειρίζεται τις υποθέσεις της ανεξάρτητα και ελεύθερα από οποιαδήποτε μορφή αθέμιτης πολιτικής παρέμβασης». Τόνισε επίσης ότι υπάρχουν συγκεκριμένα σημεία που «κωδικοποιούν» την ουσία της παρέμβασης ΦΙΦΑ/ΟΥΕΦΑ. 

Το πρώτο σημείο είναι ότι χαρακτηρίζουν «μονομερή» την απόφαση της κυβέρνησης να μην προχωρήσει άμεσα στις αναγκαίες ρυθμίσεις που είχαν συμφωνηθεί και να μεταθέσει τις εκλογές του καλοκαιριού. Το δεύτερο σημείο είναι ότι χαρακτηρίζεται «αξίωμα» και κοινή συμφωνία όλων των εμπλεκόμενων πλευρών η διεξαγωγή των εκλογών τον Ιούλη. Το τρίτο και πιο ουσιαστικό είναι ότι ΦΙΦΑ και ΟΥΕΦΑ «συνεχίζουν να υποστηρίζουν την θέση τους» για πρόωρες εκλογές, αφού θεωρούν ότι έχουν στόχο «το μέγιστο συμφέρον του ελληνικού ποδοσφαίρου» και εξηγούν τους λόγους που κάνουν μονόδρομο τις εκλογές τον Ιούλη (η εκλογική διαδικασία θα πρέπει να συμπέσει με τη λήξη της θητείας των εκπρόσωπων της ΦΙΦΑ και της ΟΥΕΦΑ στην ΕΠΟ στις 31 Ιούλη, θα υπάρχει δυνατότητα επίβλεψης των εκλογών από τους εκπρόσωπους των διεθνών ομοσπονδιών και πιστοποίηση της εγκυρότητας της εκλογικής διαδικασίας και θα δοθεί ο απαραίτητος χρόνος στη νέα διοίκηση για να προετοιμάσει τη νέα αγωνιστική περίοδο και να εκλέξει τη νέα Κεντρική Επιτροπή Διαιτησίας). 

ΦΙΦΑ και ΟΥΕΦΑ ξεκαθαρίζουν με την επιστολή τους ότι δε θα ανεχθούν αλλαγή της συμφωνίας, απειλώντας με σοβαρές κυρώσεις την κυβέρνηση, αν προσπαθήσει να θέσει σε αμφισβήτηση το αυτοδιοίκητο του ποδοσφαίρου. Η ΕΠΟ, λίγες ώρες πριν από τη δημοσιοποίηση της επιστολής, είχε αποφασίσει έκτακτη Γενική Συνέλευση στις 16 Ιούνη (προφανώς γνώριζαν το περιεχόμενο της επιστολής) για να εκτιμηθεί η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί. 

Το μοναδικό σημείο «παρηγοριάς» για τον Κούλη και την παρέα του είναι η προτροπή των διεθνών ομοσπονδιών προς την ΕΠΟ να επιδιώξει συνάντηση με την κυβέρνηση για να αποφευχθεί η αντιπαράθεση και για να οριστεί με συνεννόηση των δυο πλευρών ο χρόνος των εκλογών. Το σημείο αυτό αποτέλεσε «σανίδα σωτηρίας» για τα φιλικά προς τους ερυθρόλευκους ΜΜΕ (έντυπα και ηλεκτρονικά), που προσπάθησαν να ενισχύσουν το ηθικό της απανταχού γαβροσύνης. Παρουσιάζοντας την προτροπή των διεθνών ομοσπονδιών για συνεργασία της ΕΠΟ με την κυβέρνηση ως εντολή για συνεργασία με την κυβέρνηση, εκτίμησαν ότι η ΕΠΟ δεν έχει την πλήρη στήριξή τους, γιατί τις εκθέτει με τις ενέργειές της. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε όλα σχεδόν τα ερυθρόλευκα έντυπα και sites δεν υπήρχε ολόκληρη η επιστολή, αφού αρκεί μια απλή ανάγνωση για να καταρρεύσει η «γραμμή» που επέλεξαν στο λιμάνι. 

Εξίσου χαρακτηριστική είναι και η τοποθέτηση του Αυγενάκη στο ραδιοφωνικό σταθμό «Θέμα 104,6», με την οποία παραδέχτηκε ότι υπήρχε συμφωνία για τις εκλογές στην ΕΠΟ το καλοκαίρι, υποστηρίζοντας ότι η μετάθεσή τους για το φθινόπωρο είναι κυβερνητική απόφαση και όχι δική του. Σχετικά με την επιστολή, εναρμονισμένος με την ερυθρόλευκη «γραμμή», τόνισε ότι «από την απάντηση της FIFA στην ΕΠΟ κρατώ την τελευταία παράγραφο. Και τους λέει συνεννοηθείτε με την κυβέρνηση. Εμείς είμαστε ανοιχτοί. Πηγαίνουμε βήμα-βήμα και οργανωμένα». Προσπαθώντας να αποποιηθεί τις ευθύνες του, ο Αυγενάκης δίνει την εντύπωση ότι είναι περισσότερο πιστός στον Ολυμπιακό και λιγότερο στην κυβέρνηση.   

Κος Πάπιας
[email protected]

Την επανεκκίνηση του γερμανικού πρωταθλήματος την παρακολούθησαν περίπου 12.000.000 τηλεθεατές, με αποτέλεσμα η ΟΥΕΦΑ και οι υπέρμαχοι της επανέναρξης να πανηγυρίζουν και να δηλώνουν ότι ο κόσμος τους έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης. Δε νομίζουμε ότι χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια για να αντικρούσουμε την αισιοδοξία τους. Ηταν αναμενόμενο μετά από δυο μήνες χωρίς μπάλα, το μοναδικό πρωτάθλημα με αγωνιστική δράση να συγκεντρώσει την προσοχή των φιλάθλων.

Ο υπέρμετρος ενθουσιασμός της ΟΥΕΦΑ σχολιάστηκε αρνητικά και από ορισμένες ευρωπαϊκές ιστοσελίδες που τόνισαν ότι ο αριθμός των τηλεθεατών ήταν μεγάλος στο σύνολό του, τόνισαν όμως ότι δεν υπήρχε ενδιαφέρον για όλους τους αγώνες και ότι η μεγάλη τηλεθέαση οφείλεται στο ντέρμπι Ντόρτμουντ-Σάλκε, το οποίο παρακολούθησαν 5.400.000 άτομα. 

Οσον αφορά την αγωνιστική εικόνα των ομάδων, τα πρώτα δείγματα από την επανέναρξη της Μπουντεσλίγκα δεν είναι ενθαρρυντικά όσον αφορά το θέαμα που πρόσφεραν οι ομάδες. Ολα δείχνουν ότι το ποδόσφαιρο την εποχή του κοροναϊού θα είναι πιο «ξενέρωτο», με λιγότερες ντρίμπλες, λιγότερα τάκλιν και λιγότερες θεαματικές ενέργειες, καθώς μετά τη διακοπή οι ποδοσφαιριστές δεν έχουν την κατάλληλη φυσική κατάσταση και γι’ αυτό προσέχουν την κάθε τους κίνηση. 

Ενας επιπλέον λόγος που έχει επηρεάσει τον τρόπο παιχνιδιού των ομάδων είναι ότι οι προπονήσεις για την επανεκκίνηση έγιναν με βάση τα υγειονομικά πρωτόκολλα και για χρονικό διάστημα μικρότερο από αυτό που θα έπρεπε, με αποτέλεσμα οι παίχτες να μην έχουν καταφέρει να βρουν τους «αυτοματισμούς» τους, καθώς δεν έχουν επανέλθει στο απαραίτητο αγωνιστικό επίπεδο. 

Αυτό όμως που πρέπει να τονίσουμε, γιατί δείχνει  την ουσία των συνεπειών της επανεκκίνησης, είναι ότι με το καλημέρα υπάρχουν 11 τραυματισμοί. Οι αθλίατροι είχαν εκφράσει σοβαρές επιφυλάξεις για την επανέναρξη της αγωνιστικής δράσης, τονίζοντας ότι είναι πολύ δύσκολο να επανέλθουν οι παίχτες στην αγωνιστική ετοιμότητα που απαιτούν οι αγώνες. Οι φόβοι τους επιβεβαιώθηκαν στην πρεμιέρα. Με το καλημέρα φάνηκαν οι συνέπειες από τη βιασύνη της ΟΥΕΦΑ να ξεκινήσουν οι αγώνες για να μειωθεί η οικονομική ζημιά των χορηγών και των καπιταλιστών που «επενδύουν» στο ποδόσφαιρο και δικαιωνόμαστε όσοι υποστηρίζαμε ότι ρισκάρουν την υγεία και τη σωματική ακεραιότητα των παιχτών για τα φράγκα. 

Η ξενέρωτη αγωνιστική εικόνα που παρουσίασαν οι ομάδες στην πρεμιέρα συνεχίστηκε και τις δυο επόμενες αγωνιστικές, στις οποίες το θέαμα κυμάνθηκε σε μέτρια επίπεδα. Οσον αφορά το βαθμολογικό ενδιαφέρον, μετά την εκτός έδρας νίκη της Μπάγερν στο ντέρμπι με τη Ντόρτμουντ, η διαφορά των δυο ομάδων ανέβηκε στους επτά βαθμούς, η υπόθεση τίτλος δείχνει να έχει ξεκαθαρίσει και το ενδιαφέρον επικεντρώνεται πλέον στη μάχη για τα ευρωπαϊκά εισιτήρια και στη μάχη της παραμονής.

Πριν από μερικές μέρες, είχαμε αναφερθεί στην ανακοίνωση που συνυπέγραψαν δεκάδες σύνδεσμοι οπαδών ευρωπαϊκών ποδοσφαιρικών ομάδων κατά της επανέναρξης των πρωταθλημάτων, ανάμεσα στους οποίους ήταν και οι οργανωμένοι οπαδοί της Μπάγερν Μονάχου. Στην ανακοίνωσή τους οι οπαδοί τόνιζαν ότι το επαγγελματικό ποδόσφαιρο ανήκει σε αδίστακτους επιχειρηματίες που ενδιαφέρονται μόνο για μπίζνες και ανέφεραν ότι «το ποδόσφαιρο χωρίς τους οπαδούς του είναι απλώς ένα άδειο σόου για τους χορηγούς, ενώ ταυτόχρονα είμαστε της άποψης ότι κανένας εργαζόμενος (εργάτες αποθήκης, stewards, οδηγοί κλπ) δε θα πρέπει να διακινδυνεύει την ζωή του για μια ζωντανή μετάδοση». 

Συνεχίζοντας τη δράση τους κατά της επανεκκίνησης της αγωνιστικής δράσης οι οπαδοί της Μπάγερν, με αφορμή την αναμέτρηση της ομάδας τους με την Αιντραχτ Φρανκφούρτης, γέμισαν τους δρόμους, τους τοίχους και τις γέφυρες του Μονάχου με πανό κατά της επανέναρξης της Bundesliga. «Μην πνιγείτε στα εκατομμύριά σας. Οχι στους αγώνες χωρίς κόσμο», «Ανθρωποι αντί για εκατομμύρια», «Η αθλητική διοργάνωση είναι μια φάρσα εδώ και καιρό. Ματαίωση της σεζόν χωρίς εναλλακτική!», «Τελειώστε με το ανάξιο θέαμα», ήταν τα μηνύματα στα πανό και δείχνουν ότι αρκετοί οπαδοί διαπιστώνουν ότι το επαγγελματικό ποδόσφαιρο είναι μια μπίζνα που παίζονται πολλά φράγκα. Ομως από τη διαπίστωση μέχρι να πάψουν οι νεολαίοι της εξέδρας να βάζουν την ομάδα πάνω από την ταξική τους θέση και να στοιχίζονται κάτω από λάθος λάβαρα υπάρχει μεγάλη απόσταση που πρέπει να διανυθεί.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ: