Εντονες είναι οι διεργασίες σχετικά με την ανάδειξη νέου προέδρου και διοίκησης στην Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία. Μέχρι στιγμής η μοναδική επίσημη υποψηφιότητα -και μάλιστα διά στόματος Κούλη- είναι ο Θοδωρής Ζαγοράκης, ο οποίος ξαναγύρισε στο μαντρί και στην ομάδα των ευρωβουλευτών της ΝΔ με στόχο να είναι ο επόμενος πρόεδρος της ΕΠΟ.
Η επίσημη ανακοίνωση της υποψηφιότητας Ζαγοράκη έγινε πριν από περίπου ένα μήνα, στις 27/1 (ανεπίσημα, οι φήμες περί Ζαγοράκη υπήρχαν από τα τέλη του 2020) και συνοδεύτηκε από δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία θα είναι ο πρόεδρος που θα έχει τη στήριξη των «Big 4» (των τεσσάρων μεγάλων ομάδων), προκειμένου να χαράξει μια νέα εποχή στο ελληνικό επαγγελματικό ποδόσφαιρο. Σύμφωνα με αυτά τα δημοσιεύματα, υπήρχαν κάποιες «διαφωνίες» από την πλευρά του Μελισσανίδη, ο οποίος ήθελε εγγυήσεις για την επόμενη μέρα, αλλά άπαντες οι «αναλυτές» θεωρούσαν τις διαφωνίες αυτές καθαρά διεκπεραιωτικού χαρακτήρα, που δεν μπορούσαν να χαλάσουν τη συμφωνία.
Στο χρονικό διάστημα από την ανακοίνωση της υποψηφιότητας Ζαγοράκη μέχρι σήμερα, όπως ήταν φυσικό, υπήρξε έντονη κινητικότητα ανάμεσα στις φατρίες των ανιδιοτελών εργατών του ελληνικού ποδοσφαίρου. Ταυτόχρονα, είχαμε έντονες αντιπαραθέσεις ανάμεσα σε Ολυμπιακό, ΑΕΚ, ΠΑΟΚ και Παναθηναϊκό για τα τεκταινόμενα στο ελληνικό ποδόσφαιρο (αθώωση του ΠΑΟΚ για το θέμα της πολυϊδιοκτησίας, κλήρωση Κυπέλλου, αναβολή αγώνων και αλλαγή έδρας για το Κύπελλο κτλ.) και σκληρές ανακοινώσεις με σοβαρούς υπαινιγμούς που δείχνουν ότι ακόμη και αν υπάρχει η πρόθεση για να βρεθεί λύση κοινής αποδοχής στην ΕΠΟ, η οριστική συμφωνία δεν έχει «κλειδώσει» ακόμη και μπορεί ένας απρόβλεπτος παράγοντας να τα τινάξει όλα στον αέρα. Αλλωστε, μόνο τυχαία δεν είναι η «αφωνία» ΦΙΦΑ-ΟΥΕΦΑ που παρακολουθούν τις εξελίξεις χωρίς να έχουν πάρει θέση για τις εξελίξεις, παρά το γεγονός ότι η ανακοίνωση της υποψηφιότητας Ζαγοράκη από την κυβέρνηση συνιστά ανοιχτή παραβίαση του αυτοδιοίκητου του ποδοσφαίρου.
Αρκεί μια καταγραφή όσων διαδραματίστηκαν μετά την επίσημη ανακοίνωση της υποψηφιότητας Ζαγοράκη για να καταλάβουμε ότι η κατάσταση είναι ρευστή και οι εξελίξεις πολυπαραγοντικές. Την επόμενη της επίσημης ανακοίνωσης είχαμε την πρώτη αντίδραση από πλευράς των εκλεκτών του Μελισσανίδη, που ετοιμάζονταν να αντικαταστήσουν τον Γραμμένο και την παρέα του στο τιμόνι της ΕΠΟ. Οι αντιδράσεις αυτές από πολλούς αξιολογούνται σαν μια πρώτη έμμεση αλλά σαφής προειδοποίηση του Μελισσανίδη, ότι χωρίς την δική του συμφωνία δεν μπορεί να προχωρήσει ο σχεδιασμός της κυβέρνησης.
Στις 28/1, με δήλωσή του, ο πρόεδρος της ΕΠΣ Λέσβου Σταύρος Ψαρόπουλος, «εκλεκτός» του Μελισσανίδη για τη θέση του προέδρου και στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας, τόνισε ότι παραμένει υποψήφιος για την προεδρία, έχοντας τη στήριξη της πλειοψηφίας των Ενώσεων, και κάλεσε την κυβέρνηση να μην παρεμβαίνει στα «εσωτερικά» της Ομοσπονδίας, γιατί όσοι το επιχείρησαν στο παρελθόν έσπασαν τα μούτρα τους. Η δήλωση Ψαρόπουλου έχει σημασία, γιατί μετά τις συνεχείς αναβολές των εκλογών (όταν έγινε η δήλωση ήταν για τις 19/2, ακολούθησε όμως και νέα αναβολή για τις 19/3), η υποψηφιότητά του είχε χάσει τη δυναμική της, καθώς στις 8/2 συμπλήρωσε τα 70 χρόνια και συνεπώς δεν μπορούσε να θέσει υποψηφιότητα, με βάση το ηλικιακό όριο που υπάρχει στο νέο αθλητικό νόμο του Αυγενάκη.
Σε συνδυασμό με την κοινή ανακοίνωση 40 Ενώσεων (το 75% του εκλεκτορικού σώματος), με την οποία εξέφραζαν την αντίθεσή τους στις «μεθοδεύσεις του Υφυπουργού Αθλητισμού, κ. Λευτέρη Αυγενάκη (με πιο πρόσφατη την αναβολή της προγραμματισμένης συνάντησης με τη συμμετοχή FIFA-UEFA με τον Υφυπουργό και την ΕΠΟ), με προφανή στόχο την άλωση της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας, στην οποία –κατά τρόπο απαράδεκτο– εξακολουθεί να αγνοεί ότι κυρίαρχο όργανο είναι η Γενική Συνέλευση των Ποδοσφαιρικών Ενώσεων σε κάθε γωνιά της Ελλάδας», το μήνυμα προς την κυβέρνηση ήταν σαφέστατο: Αν δεν πάρουμε τα ανταλλάγματα που θέλουμε, δε θα συναινέσουμε στη λύση Ζαγοράκη και θα επικαλεστούμε το αυτοδιοίκητο του ποδοσφαίρου για να δρομολογήσουμε τις εξελίξεις στην ΕΠΟ.
Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ΦΙΦΑ και ΟΥΕΦΑ είχαν αμφισβητήσει ανοιχτά κάποιες από τις διατάξεις του νέου αθλητικού νομοσχεδίου, που αφορούν το μητρώο σωματείων, τη συμμετοχή στην ΕΕ της ΕΠΟ εκπροσώπων του ΠΣΑΠ, της ΟΔΠΕ και της ΟΠΠΕ, την αναδρομική ισχύ στα όρια θητείας και ηλικίας των μελών του ΔΣ της ΕΠΟ. Οι διεθνείς Ομοσπονδίες, σε τηλεφωνική επικοινωνία με την ΕΠΟ, έχουν ζητήσει συνάντηση για το αθλητικό νομοσχέδιο προς το τέλος Φλεβάρη, μετά τη λήξη της δημόσιας διαβούλευσης που ξεκίνησε στις 13/2.
Εκτός όμως από την πλευρά Μελισσανίδη, μήνυμα προς την κυβέρνηση έστειλε και η πλευρά Σαββίδη. Με ανάρτηση στις 2/2 στην ιστοσελίδα τους 1926.gr, οι οργανωμένοι οπαδοί του ΠΑΟΚ με πολύ σκληρό τρόπο ξεκαθαρίζουν ότι ο Ζαγοράκης είναι ανεπιθύμητος γι’ αυτούς, καθώς επέλεξε να γίνει «γιουσουφάκι του χοντρού κατ’ επάγγελμα αθώου, χρηματοδότη και μέγα χορηγού της κυβέρνησης απάτη, με την οποία συντάσσεσαι, δήθεν για το καλό του ποδοσφαίρου». Δε χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια για αποκρυπτογράφηση του «μηνύματος» Σαββίδη: Αν η κυβέρνηση συνεχίσει να ικανοποιεί τις απαιτήσεις του Μαρινάκη και να στηρίζει επιχειρηματικά του σχέδια που είναι αντίθετα με τα δικά μου συμφέροντα, δε θα υπάρξει συναίνεση και η εκλογή Ζαγοράκη θα αντιμετωπιστεί σαν εχθρική πράξη από τον λαό του ΠΑΟΚ.
Οπως ήταν αναμενόμενο, τα μηνύματα Μελισσανίδη και Σαββίδη θορύβησαν το κυβερνητικό στρατόπεδο, μείωσαν τους πανηγυρικούς τόνους και δημιούργησαν ένα κλίμα εσωστρέφειας. Σε φιλοκυβερνητικές ιστοσελίδες υπήρξαν δημοσιεύματα για λανθασμένους χειρισμούς σχετικά με την υποψηφιότητα Ζαγοράκη, που θα δημιουργήσουν προβλήματα στο έτσι και αλλιώς δύσκολο έργο που θα πρέπει να διαχειριστεί ,αν όλα πάνε καλά και αναλάβει την προεδρία της ΕΠΟ. Η κριτική αφορά σε βιαστικές κινήσεις από την πλευρά του Αυγενάκη και στη βιαστική ανακοίνωση της υποψηφιότητας, προτού συμφωνηθούν όλες οι λεπτομέρειες ανάμεσα στους τέσσερις ισχυρούς του ποδοσφαίρου και χωρίς να αξιολογηθούν οι «ιδιαιτερότητες» που επικρατούν στο ελληνικό ποδόσφαιρο και συνδέονται με τις επιχειρηματικές αντιπαλότητες των εμπλεκόμενων.
Εκτός από τις δηλώσεις των «ανιδιοτελών εργατών» του ποδοσφαίρου και των οπαδών του ΠΑΟΚ, η άποψη «ο Ζαγοράκης έχει το προβάδισμα, όμως τίποτα δεν πρέπει να θεωρείται σίγουρο» ενισχύεται και από τις επίσημες αντιπαραθέσεις μεταξύ των εμπλεκόμενων ΠΑΕ. Με αφορμή των κλήρωση του Κυπέλλου Ελλάδος, που έβγαλε το ζευγάρι Ολυμπιακός–Αρης, οι ερυθρόλευκοι, με μια σκληρή ανακοίνωση στις 5/2, έκαναν λόγω για κλήρωση–παρωδία «από το σάπιο κύκλωμα της “εξυγίανσης“ προκειμένου να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα των αφεντικών του», κατηγορώντας εμμέσως πλην σαφώς την ΕΠΟ για στημένη κλήρωση.
Ακολούθησε η ανταλλαγή ανακοινώσεων μεταξύ Ολυμπιακού και ΠΑΟΚ, μετά την απόφαση της Επιτροπής Εφέσεων της ΕΠΟ (9/2), με την οποία ο ΠΑΟΚ κρίθηκε αθώος για το θέμα της πολυϊδιοκτησίας. Οι ερυθρόλευκοι χαρακτήρισαν την απόφαση ως «το μεγαλύτερο σκάνδαλο από καταβολής του ελληνικού ποδοσφαίρου» και η ΠΑΕ ΠΑΟΚ απάντησε με αναφορά στις υποθέσεις που εμπλέκεται ο Μαρινάκης («στημένοι αγώνες», Τζήλος, Noor 1 κτλ.). Το ύφος των εκατέρωθεν ανακοινώσεων ήταν ιδιαίτερα οξύ και θα χρειαστεί μεγάλη προσπάθεια από τα «παπαγαλάκια» της κυβέρνησης για να πείσουν όσους τις διάβασαν ότι οι εμπλεκόμενες πλευρές έχουν βρει ένα μίνιμουμ συνεννόησης και είναι έτοιμες να συμφωνήσουν σε μια λύση κοινής αποδοχής για την επόμενη μέρα στο ελληνικό επαγγελματικό ποδόσφαιρο.
Η επόμενη χρονολογικά εξέλιξη που αξίζει να αναφέρουμε είναι δημοσιεύματα σε ιστοσελίδες στις 13/2, που ενημερώνουν για τα παζάρια σχετικά με τα πρόσωπα που θα πλαισιώσουν τον Ζαγοράκη. Σύμφωνα με αυτά, υπάρχει αρνητική απάντηση από τον Γιώργο Καραγκούνη και σοβαρές αντιδράσεις από την πλευρά των Ενώσεων στην επιθυμία της κυβέρνησης να συμμετέχουν στο ΔΣ της ΕΠΟ οι πρόεδροι των ΕΠΣ Χανίων, Λακωνίας και Πειραιά, Κώστας Κωνσταντινίδης, Τάκης Kαρράς και Γιώργος Ανατολάκης, αντίστοιχα (οι υποψηφιότητες τους θεωρούνται «καμένες»).
Το τελευταίο (μέχρι το επόμενο) επεισόδιο στις εξελίξεις για την ΕΠΟ και την εκλογή της νέα διοίκησης και ίσως το πρώτο που αμφισβητεί ανοιχτά το ενδεχόμενο να είναι ο Ζαγοράκης ο νέος πρόεδρος της ΕΠΟ, είναι η παρέμβαση που έκανε με ανάρτηση στο facebook ο αναπληρωτής πρόεδρος της ΕΠΟ και πρόεδρος της ΕΠΣ Σάμου, Νίκος Βακάλης. Ο Βακάλης, που είναι γνωστός οπαδός της ΑΕΚ και πιστός συνεργάτης του Μελισσανίδη, έγραψε τα εξής: «Ολες οι Ποδοσφαιρικές Ενώσεις πρέπει να καταλάβουμε κάτι πολύ βασικό, αν θέλουμε να υπάρχουμε και την επόμενη μέρα. Και αυτό είναι το ότι πρέπει να υπάρχει οπωσδήποτε υποψήφιος πρόεδρος από τον χώρο μας. Ας είναι και δύο. Είναι ζήτημα επιβίωσής μας, αυτός να είναι και ο επόμενος Πρόεδρος. Δεν υπάρχουν πλέον περιθώρια. Και η νέα διοίκηση να ανακτήσει τα όσα έχασε (παρέδωσε θα έλεγα καλύτερα) αυτή. Στην άκρη λοιπόν οι συμπάθειες, οι αντιπάθειες και τα χρώματα και ας κοιτάξουμε το συμφέρον των Ενώσεών μας. Ισως είναι και η μεγάλη ευκαιρία να φτιάξουμε πράγματα που άλλοι δεν μας άφησαν να φτιάξουμε. Και δεν θα υπάρξει άλλη».
Από την καταγραφή όσων διαδραματιστήκαν από την επίσημη ανακοίνωση της υποψηφιότητας Ζαγοράκη μέχρι την παρέμβαση Βακάλη είναι φανερό ότι όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά. Η αρχική εκτίμηση ήταν ότι ο παλαίμαχος ποδοσφαιριστής, με τη στήριξη των «Big 4», έπαιζε χωρίς αντίπαλο και θα έκανε περίπατο. Οι εκλογές στην ΕΠΟ έχουν προγραμματιστεί για τις 19 Μάρτη (αν μέχρι τότε δεν υπάρξει νέα αναβολή), το χρονικό διάστημα είναι μεγάλο και μένει να δούμε ποιες θα είναι οι επόμενες κινήσεις των δυο πλευρών. Οι εξελίξεις, όμως, επιβεβαιώνουν όσους υποστήριζαν ότι έγινε κακή διαχείριση της υποψηφιότητάς του και πλέον θα χρειαστεί μεγάλη προσπάθεια από την κυβερνητική πλευρά για να μην επιβεβαιωθεί η λαϊκή ρήση ότι «έτρεχαν μόνοι τους και βγήκαν δεύτεροι».
Κος Πάπιας
ΥΓ. Ο ΣΚΑΙ (ραδιόφωνο και τηλεόραση) από την περασμένη Παρασκευή κάνει εκτενή αναφορά σε ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ. Η ερώτηση αφορά την προμήθεια από την Περιφέρεια Αττικής rapid test κόστους 1.000.000 ευρώ, από την εταιρεία Amani Swiss, συμφερόντων Καρυπίδη (ιδιοκτήτης ΠΑΕ Αρης), χωρίς ανοιχτό διαγωνισμό και σε υπερκοστολογημένη τιμή. Ο Πατούλης τα αγόρασε με 9,26 ευρώ έκαστο, ενώ ο Τζιτζικώστας τα είχε αγοράσει από την ίδια εταιρεία με 7,96 ευρώ. Ταυτόχρονα, ο σταθμός κάνει αναφορά και για μια παλιότερη σύμβαση ανάμεσα στην Περιφέρεια Αττικής και την εταιρεία του Καρυπίδη, για την προμήθεια μασκών συνολικής αξίας 226.628 ευρώ (η συμφωνία έγινε τον Απρίλη του 2020 και οι μάσκες ήταν υπερκοστολογήμενες). Από την πλευρά του ο Καρυπίδης, σχολιάζοντας τα σχετικά δημοσιεύματα και τις αναφορές από τον ΣΚΑΙ, τόνισε ότι ο στόχος όσων αναφέρονται στο θέμα είναι ο Αρης, που έχει μπει σφήνα στο κατεστημένο. Με δεδομένο ότι ο Καρυπίδης είναι στενός σύμμαχος του Μαρινάκη, εντός και εκτός ποδοσφαίρου, θα παραβιάζαμε ανοιχτές πόρτες, αν λέγαμε ότι ο Αλαφούζος έβαλε στο στόχαστρο Πατούλη και Καρυπίδη, προκειμένου να στείλει μήνυμα (όχι κατ’ ανάγκη ποδοσφαιρικό) σε Μαρινάκη και κυβέρνηση.