Μια γυναίκα 85 ετών έχασε το σπίτι της, στο οποίο ζούσε τα τελευταία 50 χρόνια, λόγω έξωσης επειδή μπήκε εγγυήτρια στο δάνειο του γιου της, ο οποίος λόγω της οικονομικής κρίσης δεν μπόρεσε να αντεπεξέλθει στις απαιτήσεις της τράπεζας. Ολα φαίνονταν δύσκολα γι’ αυτή, αφού ο δήμος και οι κοινωνικές οργανώσεις δήλωσαν αδυναμία να τη βοηθήσουν. Η λύση ήρθε από την ομάδα της συνοικίας.
Εύκολα μπορούμε να καταλάβουμε ότι το περιστατικό δεν αφορά την Ελλάδα. Εγινε στη Μαδρίτη, στο Βαγιέκας, και την ευθύνη για τη βοήθεια στη γιαγιά ανέλαβαν οι παίχτες και η διοίκηση της Ράγιο Βαγιεκάνο, η οποία αποτελεί σημείο αναφοράς των κατοίκων, καθώς εκπροσωπεί τις αξίες και τα ιδανικά της εργατικής τάξης του προαστίου. Οπως αναφέρει ο προπονητής της ομάδας Πάκο Χέμεθ, «η ομάδα δίνει το παρών όλο και περισσότερο στη γειτονιά του Βαγιέκας. Μπορεί να χάσεις την ιδιοκτησία σου τη Δευτέρα, αλλά επιστρέφεις, ξυπνάς και συνεχίζεις τη μάχη».
Σε όσους ασχολούνται με το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο είναι γνωστό ότι η Ράγιο Βαγιεκάνο είναι η τρίτη ομάδα της Μαδρίτης, πίσω από τη Ρεάλ και την Ατλέτικ, έχει όμως βαθιές εργατικές ρίζες και πλούσια αντιστασιακή δράση. Ηταν και παραμένει μια από τις λίγες ομάδες που αντιπροσωπεύουν τις αξίες και τα ιδανικά των οπαδών της, παλεύοντας εκτός του ποδοσφαιρικού συστήματος των χορηγών και του σταρ σίστεμ. Τα τελευταία τρία χρόνια, έχοντας το μικρότερο μπάτζετ, η Ράγιο καταφέρνει και παραμένει στην πρώτη κατηγορία του ισπανικού πρωταθλήματος, με οδηγό το σύνθημα: «προτιμάμε να πέσουμε μαχόμενοι, παρά να συμβιβαστούμε». Σταθερά στο πλευρό των αδικημένων και μπροστάρηδες στους κοινωνικούς αγώνες και στις εκδηλώσεις αλληλεγγύης (ήταν η μοναδική ομάδα που συμμετείχε στην μεγάλη απεργία ενάντια στα μέτρα λιτότητας του Ραχόι), οι «φρανχιρόχος» συνεχίζουν να αποτελούν ένα «γαλατικό χωριό» που αποδεικνύει στην πράξη ότι μπορείς να διατηρήσεις τις αξίες και τα ιδανικά σου ακόμη και στο «βόθρο» του επαγγελματικού ποδοσφαίρου, κάνοντας περήφανους τους οπαδούς σου.