Η διαδικασία απαξίωσης του ελληνικού επαγγελματικού ποδοσφαίρου συνεχίζεται με αμείωτη ένταση. Η Προσωρινή Διοικούσα Επιτροπή (ΠΔΕ) της ΕΠΟ ανακάλεσε την απόφασή της για διακοπή των εθνικών πρωταθλημάτων και αποφάσισε την επανέναρξη της αγωνιστικής δράσης, χωρίς να έχουν εκπληρωθεί οι όροι που έθετε στην αρχική ανακοίνωσή της.
Στο προηγούμενο φύλλο αναφερθήκαμε αναλυτικά στο μπάχαλο που επικρατεί στο ελληνικό ποδόσφαιρο και στην προχειρότητα με την οποία το αντιμετωπίζουν οι διεθνείς ομοσπονδίες, και δεν υπάρχει λόγος να επανέρθουμε. Αξίζει όμως να σχολιάσουμε μια νέα εξέλιξη, που συμπληρώνει την εικόνα της «διάλυσης» και δικαιώνει όσους υποστηρίζουν ότι με το ελληνικό ποδόσφαιρο δεν μπορείς να πλήξεις ποτέ. Η εξέλιξη αφορά την ανακατανομή της χορηγίας για τα τηλεοπτικά δικαιώματα και την απόφαση του προέδρου της Σούπερ Λιγκ, Γιώργου Στράτου, να μην υπογράψει το νέο τρόπο ανακατανομής που αποφασίστηκε μια φορά ομόφωνα, στη συνεδρίαση του συνεταιρισμού στις 12/4/2016, και μία κατά πλειοψηφία (διαφώνησαν Ολυμπιακός, ΠΑΟΚ και Παναθηναϊκός) στις 9/11/2016.
Σύμφωνα με τον τρόπο που μοιράζονται σήμερα τα φράγκα από τα τηλεοπτικά δικαιώματα, λαμβάνονται υπόψη η βαθμολογική θέση των ομάδων στο πρωτάθλημα, η εμπορικότητά τους και ένα ποσό δίνεται στάνταρ σε όλες τις ΠΑΕ. Με το νέο σύστημα διανομής, θα μοιράζεται ισομερώς το 40% της χορηγίας και το υπόλοιπο θα κατανέμεται σύμφωνα με τη βαθμολογική θέση των ομάδων. Η αλλαγή αυτή στην πράξη σημαίνει ότι οι μικρομεσαίες ομάδες θα βάλουν στο ταμείο τους 300.000 – 350.000 ευρώ περισσότερα σε σχέση με το σημερινό σύστημα και κατά συνέπεια οι μεγάλες ομάδες θα χάσουν έσοδα κοντά στο 1.000.000 ευρώ η καθεμιά.
Ο πρόεδρος της Λίγκας, για να δικαιολογήσει την απόφασή του, επικαλέστηκε το καταστατικό του συνεταιρισμού, που προβλέπει ομόφωνη απόφαση. Ακολουθώντας τη σχολή Τσίπρα, πήρε με πόνο ψυχής μια οδυνηρή γι' αυτόν απόφαση, αν κρίνουμε από το περιεχόμενο της ανακοίνωσής του, στην οποία δηλώνει: «Συμμερίζομαι ολόψυχα το δίκαιο του αιτήματος και αντιλαμβάνομαι απολύτως την καθοριστική σημασία που έχει για τη βιωσιμότητα των μικρομεσαίων ομάδων και συνεπώς για την ύπαρξη ενός πραγματικά ανταγωνιστικού και διαφανούς πρωταθλήματος». Επί της ουσίας, όμως, πήρε το μέρος των τριών μεγάλων ΠΑΕ (η ΑΕΚ στο συγκεκριμένο θέμα είχε συνταχθεί με τις 12 μικρομεσαίες).
Το πρώτο μας σχόλιο αφορά την επιβεβαίωση του κανόνα ότι για το χρήμα και το κέρδος οι καπιταλιστές είναι πρόθυμοι να συμμαχήσουν και με το διάβολο. Μαρινάκης, Σαββίδης και Αλαφούζος βρίσκονται σε συνεχή κόντρα, τόσο για τα δρώμενα στο ποδόσφαιρο όσο και στις εκτός αθλητισμού μπίζνες τους, αλλά αυτό δεν τους εμπόδισε να ενώσουν τις δυνάμεις τους προκειμένου να μη μειωθούν τα φράγκα που μπαίνουν στο ταμείο των ομάδων τους. Oσο για τον Μελισσανίδη, είναι προφανής η προσπάθειά του να ενισχύσει τα ερείσματά του ανάμεσα στις ΠΑΕ (δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι είναι το φαβορί να αναλάβει τον έλεγχο της «παράγκας» σε περίπτωση ανατροπής της ερυθρόλευκης κυριαρχίας), χωρίς μάλιστα να έχει μεγάλο ρίσκο και κόστος η απόφασή του και χωρίς να διακινδυνεύει να χάσει φράγκα, αφού το βέτο των τριών μεγάλων του εξασφαλίζει ότι δε θα υπάρξει οποιαδήποτε αλλαγή. Η συγκεκριμένη κίνηση δείχνει ότι ο Μελισσανίδης ως παράγοντας είναι μια κλάση πάνω από Σαββίδη και Αλαφούζο, που δείχνουν να ακολουθούν τις εξελίξεις χωρίς να έχουν συγκεκριμένο πλάνο.
Το δεύτερο σημείο που πρέπει να σχολιάσουμε είναι η στάση που θα κρατήσουν οι 12 μικρομεσαίες ΠΑΕ. Ανεξάρτητα από τη σχέση που η καθεμιά είχε με τους 4 μεγάλους, είχαν καταφέρει να βρίσκουν μια κοινή συνισταμένη και να εκφράζονται ενιαία. Σε αυτό βοηθούσε και η «ρευστότητα» που επικρατεί στο ελληνικό ποδόσφαιρο, αφού ακόμη δεν έχει ξεκαθαρίσει η μάχη για τον έλεγχο της παράγκας, οπότε όλοι μπορούν να είναι με όλους. Μετά όμως το «άδειασμά» τους στο θέμα της ανακατανομής, οι «12» θα πρέπει να αποφασίσουν με ποιους θα παν και ποιους θ' αφήσουν. Στην πρώτη τους αντίδραση δείχνουν ότι συνεχίζουν να είναι ενωμένες και να συνεχίζουν όλες μαζί, ενώ κάνουν και μια κίνηση που μπορεί να θεωρηθεί «επιθετική», ζητώντας από την ΠΔΕ της ΕΠΟ να συζητήσει και μαζί τους για τα δρώμενα στο ελληνικό ποδόσφαιρο και όχι μόνο με τους «4» οι οποίοι «έχουν δημιουργήσει όλα τα προβλήματα, εξαιτίας των οποίων, είτε θεσμοθετημένα όργανα, είτε η Πολιτεία, έχουν οδηγηθεί στη διακοπή των Πρωταθλημάτων».
Οι ιδιοκτήτες των μικρομεσαίων ΠΑΕ έχουν καταλάβει ότι θα είναι αυτοί που θα πληρώσουν το μεγαλύτερο τίμημα από τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στο χώρο του ποδοσφαίρου και προσπαθούν να ενισχύσουν τη διαπραγματευτική τους ικανότητα ενώνοντας τις δυνάμεις τους, φιλοδοξώντας να αποτελέσουν την «πέμπτη» μεγάλη ΠΑΕ και να αποκτήσουν λόγο στις εξελίξεις. Θα μπορούσε κάποιος να υποστηρίξει ότι αν συνεχίσουν να είναι ενωμένες θα μπορούσαν να πετύχουν το στόχο τους. Επειδή όμως μιλάμε για καπιταλιστική μπίζνα και ανταγωνισμό μεταξύ καπιταλιστών και επειδή είναι γνωστό ότι στον καπιταλισμό το μεγάλο ψάρι τρώει το μικρό, οι πιθανότητες να πετύχουν είναι πολύ λίγες, εκτός αν έχουν εξωγενή βοήθεια, από τις διεθνείς ομοσπονδίες ή την κυβέρνηση.
Το τρίτο σημείο του σχολιασμού μας αφορά τη στάση που θα κρατήσουν οι διεθνείς ομοσπονδίες και η κυβέρνηση. Λόγω έλλειψης χώρου η συνέχεια στη διπλανή στήλη.
Κος Πάπιας
papias@eksegersi.gr
Μετά το κοινό δελτίο Τύπου των 12 ΠΑΕ, οι διεθνείς ομοσπονδίες και η κυβέρνηση πρέπει να πάρουν θέση και να «επέμβουν». Τυπικά το θέμα δεν τους αφορά, αφού η ρύθμιση του τρόπου διανομής των εσόδων είναι αποκλειστικά εσωτερική υπόθεση των ομάδων που συμμετέχουν στη Σούπερ Λιγκ, ουσιαστικά όμως θίγει τον «πυρήνα» της προσπάθειας για την εξυγίανση και την ανασυγκρότηση του ελληνικού ποδοσφαίρου.
Σε δυο σημεία το δελτίο Τύπου συνδέει το θέμα της ανακατανομής των τηλεοπτικών εσόδων με την κατάσταση που επικρατεί στο ελληνικό ποδόσφαιρο και τους πετάει το μπαλάκι, καλώντας τους να ενεργήσουν επί της ουσίας και όχι επί του τύπου: «Ο τρόπος Διανομής Τηλεοπτικών Εσόδων του πρωταθλήματός μας είναι τριτοκοσμικός και πνίγει όλες τις μικρομεσαίες ομάδες. Είναι αυτές που έχουν τη μικρότερη, αν όχι τη μηδαμινή συμμετοχή, στα κακά συμβαίνοντα του Ελληνικού Επαγγελματικού Ποδοσφαίρου, και παρόλα αυτά, είναι αυτές που πληρώνουν “τα σπασμένα“, είναι αυτές που με αυτή την τριτοκοσμική κατανομή των τηλεοπτικών εσόδων, με βάση τα σημερινά δεδομένα των άλλων ευρωπαϊκών χωρών, είναι έτοιμες να κλείσουν σαν εταιρίες».
«Οι 12 ΠΑΕ διαφωνούμε ρητά με την επιλογή της Διοικούσας Επιτροπής της ΕΠΟ να καλέσει σε σύσκεψη μόνο τους τέσσερις μεγάλους, των οποίων οι ομάδες, ενώ εισπράττουν τη μερίδα του λέοντος από τα έσοδα του Ελληνικού Επαγγελματικού Ποδοσφαίρου, όπως και από τα έσοδα στις Ευρωπαϊκές συμμετοχές τους, έχουν δημιουργήσει όλα τα προβλήματα, εξαιτίας των οποίων, είτε θεσμοθετημένα όργανα, είτε η Πολιτεία, έχουν οδηγηθεί στη διακοπή των Πρωταθλημάτων».
Από τα δυο αποσπάσματα είναι φανερή η προσπάθεια των «12» να εμπλέξουν στη διαμάχη τους ΦΙΦΑ, ΟΥΕΦΑ και κυβέρνηση, αφού γνωρίζουν ότι χωρίς τη βοήθειά τους δε θα μπορέσουν να έχουν καμία τύχη κόντρα στους «4» μεγάλους. Σε απλά ελληνικά, οι «12» στέλνουν το μήνυμα ότι είναι διατεθειμένες να βοηθήσουν στην προσπάθεια «εξυγίανσης» και να αποδεχτούν τη λύση που θα αποφασίσουν ΦΙΦΑ και ΟΥΕΦΑ (η κυβέρνηση έχει συμφωνήσει εν λευκώ), αρκεί να πάρουν κάποια επιπλέον φράγκα από τα τηλεοπτικά έσοδα.
Αν ΦΙΦΑ/ΟΥΕΦΑ είχαν κάποιο συγκεκριμένο σχέδιο για την επόμενη μέρα στο ελληνικό ποδόσφαιρο, θα μπορούσαμε να πούμε με σιγουριά ότι θα έκαναν δεκτή την πρόταση των «12» και θα ασκούσαν πίεση για να γίνει δεκτό το αίτημά τους. Επειδή όμως, όπως έχουμε τονίσει σε προηγούμενα φύλλα, οι διεθνείς ομοσπονδίες αυτοσχεδιάζουν στο θέμα της «εξυγίανσης», όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά. Θα διακινδυνεύσουμε την πρόβλεψη ότι θα υπάρξει συνάντηση των «12» με την ΠΔΕ της ΕΠΟ ή τον Κουτσοκούμνη και θα επανέλθουμε στο θέμα με τις νεότερες εξελίξεις.
Για μια ακόμη φορά ο Γατούλης μένει στα λόγια, υποσχόμενος έργα. Πήγε στα Σπάτα και τα έψαλε στους παίχτες της ΑΕΚ, απειλώντας με δραστικά μέτρα αν δεν σοβαρευτούν. Η στήλη του προτείνει ως μια πρώτη άμεση λύση να αναδιατάξει το υπάρχον έμψυχο υλικό, τοποθετώντας στην κορυφή της επίθεσης τον Ανέστη, που τα βάζει, και στη θέση του τερματοφύλακα τον Αλμέιδα, που τα βγάζει.