Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η ετήσια έκθεση της Deloitte, από την οποία προκύπτει ότι τα φράγκα που τζιράρονται στο ευρωπαϊκό επαγγελματικό ποδόσφαιρο αυξάνονται συνεχώς τόσο στο μέρος που αφορά τα έσοδα των ομάδων όσο και στο μέρος που αφορά τα συμβόλαια και τις μεταγραφές ποδοσφαιριστών. «Αιχμή του δόρατος» αποτελούν τα πέντε μεγάλα πρωταθλήματα, με την αγγλική Premier League να συνεχίζει να βρίσκεται στην κορυφή.
Από τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν από τη Deloitte στην 26η έκδοση του «Annual Review of Football Finance», η αύξηση του τζίρου των ομάδων προέρχεται κυρίως από δυο πηγές, τα τηλεοπτικά δικαιώματα και τη συμμετοχή στις διοργανώσεις της ΟΥΕΦΑ. Οσον αφορά τα έσοδα από τα τηλεοπτικά δικαιώματα, με σημείο αναφοράς την περίοδο 2015-16, η τάση είναι αυξητική σε ποσοστό γύρω στο 10-12%. Η αυξανόμενη ροή χρημάτων, σύμφωνα με τις προβλέψεις, θα συμβάλει στην ενίσχυση των ομάδων που αγωνίζονται στα πέντε μεγάλα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, γεγονός που θα συμβάλει στην ενίσχυση της δυναμικότητάς τους, άρα και του ενδιαφέροντός τους για τους φιλάθλους, ταυτόχρονα όμως ελλοχεύει ο κίνδυνος να ανοίξει η «ψαλίδα» ανάμεσα στις ομάδες που συμμετέχουν σε αυτά τα πρωταθλήματα και να δημιουργηθεί ένα είδος αγωνιστικού μονοπωλίου όσον αφορά την ομάδα ή τις ομάδες που κατακτούν το τίτλο του πρωταθλητή (εξαίρεση αποτελεί το αγγλικό πρωτάθλημα).
Ο βασικός τρόπος που προτείνεται από τους ειδικούς για να αντιμετωπιστεί ο κίνδυνος αύξησης της διαφοράς δυναμικότητας μεταξύ των ομάδων ενός πρωταθλήματος είναι η συλλογική διαχείριση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων και το αυξημένο ποσοστό προς τις μικρομεσαίες ομάδες, προκειμένου να μπορέσουν να καλύψουν ένα μέρος της απόστασης που τις χωρίζει από τις πρωτοκλασάτες ομάδες. Στην πράξη, όμως, τα αποτελέσματα δεν είναι τα επιθυμητά και δε θα μπορούσαν να είναι, αφού στην ανάλυση που κάνουν οι ειδικοί δεν λαμβάνουν υπόψη τους ότι το επαγγελματικό ποδόσφαιρο είναι μια καπιταλιστική μπίζνα που στοχεύει στην επίτευξη του μέγιστου κέρδους και ως μπίζνα υπακούει στους βασικούς οικονομικούς νόμους της αγοράς και όχι στις ποδοσφαιρικές ανάγκες και επιθυμίες.
Η επικράτηση των νόμων της καπιταλιστικής οικονομίας και το άνοιγμα της «ψαλίδας» μεταξύ των ομάδων επιβεβαιώνεται από τα αποτελέσματα εντός του αγωνιστικού χώρου. Η σεζόν 2015-16 ήταν η τέταρτη σερί που η Γιουβέντους, η Παρί και η Μπάγερν κατέκτησαν τον τίτλο σε Ιταλία, Γαλλία και Γερμανία αντίστοιχα, Μπαρτσελόνα και Ρεάλ κοντραρίστηκαν για τον τίτλο στην Ισπανία και μόνο στην Αγγλία είχαμε σε τέσσερις χρονιές, τέσσερις διαφορετικούς πρωταθλητές.
Η ΟΥΕΦΑ, έχοντας διαγνώσει τις «παρενέργειες» από την αύξηση των εσόδων μέσω των τηλεοπτικών δικαιωμάτων και μη μπορώντας να παρακάμψει τους οικονομικούς όρους που διέπουν μια καπιταλιστική δραστηριότητα, προσπαθεί να τις μειώσει, ενισχύοντας το ποσοστό των χρημάτων που μπαίνει στο ταμείο των μικρομεσαίων ομάδων από τη συμμετοχή τους στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Οι σημαντικές αυξήσεις στα φράγκα που μοιράζει η ΟΥΕΦΑ έκαναν ακόμα πιο κερδοφόρα τη συμμετοχή στις διοργανώσεις της, γεγονός που αποτελεί κίνητρο στις ομάδες για να συμμετάσχουν σε αυτές και να δουν φράγκα στο ταμείο τους. Για να δουν όμως οι ομάδες το «φως το αληθινό» στο ταμείο τους, θα πρέπει να αποδεχτούν τους οικονομικούς κανονισμούς που έχει θεσπίσει η ΟΥΕΦΑ και να εναρμονιστούν με το Financial Fair Play, στόχος του οποίου είναι να λειτουργήσει ως αντίβαρο στην τακτική των ομάδων να ξοδεύουν σημαντικά, χωρίς να έχουν εξασφαλίσει τα αντίστοιχα έξοδα.
Η έκθεση της Deloitte αναφέρεται στο συγκεκριμένο θέμα παραθέτοντας στοιχεία από την Αγγλία και την Championship, από τα οποία προκύπτει ότι τα μικτά λειτουργικά έσοδα των ομάδων που ανέβηκαν στην Premier League είχαν αυξητική τάση και παρουσίασαν μεγαλύτερη ζημιά σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Το γεγονός αυτό αποδεικνύει ότι οι ομάδες, στην προσπάθειά τους να ανεβούν στην Premier League, δε διστάζουν να ξοδέψουν περισσότερα από τα έσοδά τους, ελπίζοντας ότι θα «ρεφάρουν» με την άνοδό τους (στην πράξη, οι καπιταλιστές που επενδύουν σε αυτές τις ομάδες βάζουν στην τσέπη ένα σημαντικό μέρος από τα έσοδα για να κάνουν «απόσβεση» της επένδυσής τους).
Ωστόσο, αν και σε απόλυτα νούμερα υπάρχει αύξηση, το ποσοστό των εσόδων που δαπανάται για μεταγραφές και συμβόλαια μειώνεται συνεχώς. Την αγωνιστική περίοδο 2012-13, το ποσοστό των εσόδων που κάλυπταν τα συμβόλαια και τους μισθούς των παιχτών ήταν 99%, ενώ την περίοδο 2015-16 είχε μειωθεί στο 44%, γεγονός που αποδεικνύει ότι έχει αλλάξει ο τρόπος διαχείρισης των ομάδων. Αυτό που παραμένει όμως σταθερή αξία είναι η σχέση ανάμεσα στην «επένδυση» σε έμψυχο δυναμικό και στη θέση της ομάδας στον βαθμολογικό πίνακα. Από τα στοιχεία της έκθεσης προκύπτει ότι οι ομάδες που ξοδεύουν περισσότερα χρήματα για μεταγραφές βρίσκονται στις πρώτες θέσεις του βαθμολογικού πίνακα, με την αγγλική Premier League να πετυχαίνει το «απόλυτο», αφού στις έξι πρώτες θέσεις του πρωταθλήματος βρίσκονται οι έξι ομάδες που ξόδεψαν τα περισσότερα φράγκα.
Κος Πάπιας
papias@eksegersi.gr
♦ Απογοητευμένος από τους παράγοντες των μεγάλων ομάδων και την κατάσταση που επικρατεί στο ελληνικό επαγγελματικό ποδόσφαιρο δηλώνει ο υφυπουργός Αθλητισμού, Γιώργος Βασιλειάδης, σε πρόσφατη συνέντευξή του, στην οποία εμφανίζεται σαν ένα απλός φίλαθλος, ο οποίος προσπαθεί να καταγράψει την πραγματικότητα και όχι σαν υπουργός ο οποίος καλείται να δώσει λύση στα προβλήματα που και ο ίδιος διαπιστώνει.
Από τη συνέντευξη του υφυπουργού προκύπτει ότι έχει ανοιχτή γραμμή με την ΟΥΕΦΑ και τη ΦΙΦΑ (σε αντίθεση με τον προκάτοχό του, Σταύρο Κοντονή, ο Βασιλειάδης δε δείχνει να ενδιαφέρεται έντονα για το επικοινωνιακό κομμάτι), ότι έχουν δρομολογηθεί οι διαδικασίες για να υπάρξει εναρμόνιση της νομοθεσίας με τις κατευθύνσεις και τις υποδείξεις των διεθνών ομοσπονδιών και ότι συντομεύει ο χρόνος για τις εκλογές στην ΕΠΟ, που θα αναδείξουν τη νέα διοίκηση και τον νέο πρόεδρο.
Εμμέσως πλην σαφώς, παίρνει θέση και για τη μάχη που μαίνεται στο παρασκήνιο ανάμεσα σε Μαρινάκη, Μελισσανίδη και Σαββίδη, προκρίνοντας ως λύση την ανάδειξη μιας κοινά αποδεκτής διοίκησης στην ΕΠΟ. Τους καλεί να αντιληφθούν ότι «οι επιχειρηματικοί ανταγωνισμοί δεν μπορούν να επηρεάζουν αυτό το άθλημα, δεν μπορούν να επηρεάζουν αυτή την πραγματικότητα και δεν μπορούν να οδηγούν τον κόσμο στα άκρα».
Ιδιαίτερα επικριτικός ήταν για τη διαιτησία, για την οποία παραδέχτηκε ότι έχει σχέση με διάφορους παράγοντες και αναφέρθηκε σε αναγκαίες αλλαγές σε πρόσωπα και πράγματα. Στην κυβέρνηση προσανατολίζονται να δώσουν τη θέση του αρχιδιαιτητή της ΚΕΔ σε διαιτητή από το εξωτερικό, ευελπιστώντας ότι με αυτόν τον τρόπο θα αντιμετωπιστούν οι άσχημες διαιτησίες και θα σταματήσει η απαξίωση του πρωταθλήματος.
Ενας ακόμη παράγοντας που η κυβέρνηση θεωρεί ότι θα συμβάλλει στη βελτίωση της αξιοπιστίας του πρωταθλήματος είναι η χρήση του βίντεο για την εξέταση των κρίσιμων φάσεων, αφού με τον τρόπο αυτό θα «διορθώνονται» τα λάθη που μπορεί να γίνουν από τον διαιτητή και θα αποκαθίσταται η τάξη.
Κατά τα λοιπά, ακολούθησε τον δρόμο των προκατόχων του, καλύπτοντας τις αποφάσεις της αθλητικής δικαιοσύνης και την επιλογή των τακτικών δικαστών στην απονομή της και προανήγγειλε, όπως κάθε υφυπουργός Αθλητισμού, τη θέσπιση ενός αυστηρού νομοθετικού πλαισίου για την αντιμετώπιση της αθλητικής βίας, που θα έχει κατασταλτικό και προληπτικό χαρακτήρα.
Από τη συνέντευξη το συμπέρασμα είναι ότι ο Βασιλειάδης θα προστεθεί στη λίστα των υφυπουργών Αθλητισμού που πέρασαν και δεν ακούμπησαν.

Η στήλη δεν μπορεί να ξέρει τους λόγους για τους οποίους η γερμανική κυβέρνηση επέλεξε να πραγματοποιηθεί η σύνοδος των G20 στο Αμβούργο. Ξέρει όμως τους λόγους για τους οποίους μετάνιωσε για αυτή την επιλογή της. Οι σφοδρές συγκρούσεις των διαδηλωτών με τις δυνάμεις καταστολής έκαναν το γύρο του κόσμου και χάλασαν το προφίλ της Μέρκελ εν μέσω προεκλογικής περιόδου. Η πόλη του Αμβούργου τίμησε την ιστορία της και η «Ζανκτ Πάουλι» για μια ακόμη φορά βρέθηκε στο πλευρό των αγωνιζόμενων διαδηλωτών. Το ΔΣ της ομάδας αποφάσισε να δημιουργήσει 200 θέσεις φιλοξενίας και ύπνου για τους διαδηλωτές στο γήπεδο της ομάδας (στάδιο Millerntor), ως απάντηση στην απαγόρευση της δημοτικής αρχής.