Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • Το Εθνικό Θέατρο ως άθλιος διαφημιστής του σιωνισμού
  • Γάζα: Μέλη δωσιλογικών συμμοριών παραδίνονται στην Αντίσταση
  • Πρώην επικεφαλής της σιωνιστικής ασφάλειας: Το Ιράν νίκησε· οι ΗΠΑ και το Ισραήλ βρίσκονται σε αδιέξοδο
  • Σαν σήμερα 24 Μάη
  • O ξεφτιλισμένος δε φοβάται την ξεφτίλα…
  • ΑΝΤΙΚΥΝΩΝΙΚΑ
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Αθλητισμός»Τελικά, ίσως να υπάρχει ελπίδα!
Αθλητισμός

Τελικά, ίσως να υπάρχει ελπίδα!

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr8 Μαρ 2019, 00:00

Σερφάροντας στις αθλητικές ιστοσελίδες πέσαμε πάνω σε ένα ενδιαφέρον θέμα, σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας των ποδοσφαιρικών ακαδημιών και τη φιλοσοφία πάνω στην οποία έχει στηθεί το ελληνικό ποδόσφαιρο. Στο άρθρο γίνεται αναφορά στη διαφορά νοοτροπίας που έχουν οι ποδοσφαιρικές ακαδημίες στην Ελλάδα, σε σχέση με τον τρόπο λειτουργίας στον ευρωπαϊκό χώρο και ειδικότερα σε συλλόγους που έχουν συνεχή «παραγωγική» διαδικασία και έχουν σημαντικά έσοδα από πωλήσεις παιχτών που προέρχονται από τις υποδομές τους. Στο άρθρο δεν υπήρχαν αναφορές για τις διαφορές στις εγκαταστάσεις και τις υποδομές ανάμεσα σε Ελλάδα και Ευρώπη που αποτελούν μια βασική παράμετρο για τη λειτουργία και την αποτελεσματικότητα των ακαδημιών, αλλά επικεντρωνόταν κυρίως στη διαφορά νοοτροπίας, με αφορμή τις πολύ μεγάλες διαφορές στο σκορ (10, 12, 15 γκολ) σε αγώνες ακαδημιών ποδοσφαίρου.
 
Η ουσιαστική διαφορά στην προσέγγιση είναι ο «πρωταθλητισμός» που αποτελεί αυτοσκοπό για τις περισσότερες ελληνικές ποδοσφαιρικές ακαδημίες. Χαρακτηριστικό είναι απόσπασμα από οδηγό του εκπαιδευτικού συμβουλίου της ΕΠΟ για τις αναπτυξιακές ηλικίες στο ποδόσφαιρο, που απαριθμεί τους κινδύνουςαπό την πίεση για νίκη σε αγώνες μικρών ηλικιών. «Η πίεση για νίκη σε κάθε ηλικία από παράγοντες, προπονητές και γονείς, η έλλειψη κατάλληλης για κάθε ηλικιακό επίπεδο μεθοδολογίας, η υπερφόρτωση με αγώνες, ο σχεδιασμός των προπονητικών μονάδων χωρίς να λαμβάνονται υπ' όψη τα χαρακτηριστικά ανάπτυξης των παιδιών, η έλλειψη επιμόρφωσης των προπονητών, είναι μερικοί παράγοντες που αποπροσανατολίζουν από τον στόχο».
 
Αν στα παραπάνω προσθέσουμε τη χαρακτηριστική εικόνα από τους παιδικούς αγώνες, με τους γονείς να είναι κρεμασμένοι στα κάγκελα και στα σύρματα, να δίνουν οδηγίες διαφορετικές από αυτές του προπονητή, να λογομαχούν και να τσακώνονται με τους γονείς της αντίπαλης ομάδας, με τους παράγοντες να θέλουν τη νίκη προκειμένου να προσελκύσουν νέους πελάτες στην ομάδα, αλλά και να προσπαθούν να βγάλουν τα απωθημένα τους και να πάρουν τη ρεβάνς για την ήττα της ανδρικής ομάδας, με προπονητές που την έχουν δει Γουαρδιόλα ή Μουρίνιο και συμπεριφέρονται λες και κοουτσάρουν στο Καμπ Νόου ή στο Ανφιλντ, μπορούμε να καταλάβουμε γιατί η ελληνική ποδοσφαιρική «παραγωγική» διαδικασία πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο.
 
Στην αντίπερα όχθη είναι ο τρόπος με τον οποίο δουλεύουν οι ευρωπαϊκοί σύλλογοι με αναπτυγμένες ακαδημίες. Σύμφωνα με τον Ερνστ Τάνερ, πρώην διευθυντή Ακαδημιών της Ζάλτσμπουργκ (η αυστριακή ομάδα είναι στο top-5 των ομάδων με έσοδα από πωλήσεις παικτών που προέρχονται από τα τμήματα υποδομής) και πλέον τεχνικό διευθυντή των Philadelphia Union, είναι πολύ σημαντικό για τη φιλοσοφία των ακαδημιών να αφήνουν το παιδί να δοκιμάσει και να κάνει λάθος. Οι προπονητές στις αναπτυξιακές ηλικίες θα πρέπει να μην ενδιαφέρονται για το αποτέλεσμα, αλλά να επικεντρώνονται στο πώς το παιδί θα μάθει και μέσω της προπόνησης και της παιδαγωγικής διαδικασίας, που κινείται παράλληλα στις ακαδημίες, θα εξελιχθεί, θα μάθει ποδόσφαιρο και θα ωφεληθεί ως άνθρωπος από τις αξίες του. Οι ακαδημίες που λειτουργούν σωστά θα πρέπει να δίνουν, στο πλαίσιο της λογικής, βάση στο αποτέλεσμα, χωρίς ωστόσο να το κάνουν αυτοσκοπό, χωρίς να σμπαραλιάζουν την ψυχολογία και τη δίψα για παιχνίδι των παιδιών στην αντίπαλη ομάδα. Χωρίς να βγάζουν απωθημένα.
 
Βλέπουμε ότι ανάλογα με τους στόχους που βάζουν οι ομάδες, οδηγούμαστε σε εντελώς διαφορετικές προσεγγίσεις, μολονότι μιλάμε για το ίδιο άθλημα. Ο τρόπος με τον οποίο έχουν δομήσει τη λειτουργία των ακαδημιών τους οι ομάδες τύπου Ζάλτσμπουργκ δεν αναιρεί το βασικό αξίωμα ότι ο επαγγελματικός αθλητισμός είναι μπίζνα με σκοπό το κέρδος. Απλά, έχουν ένα διαφορετικό τρόπο προσέγγισης της «παραγωγικής» διαδικασίας στις υποδομές τους, που με βάση το τελικό αποτέλεσμα τους εξασφαλίζει περισσότερα κέρδη σε σχέση με τη λογική της «αρπαχτής».
 
Εδώ βρίσκουμε και μια ακόμα αιτία που εξηγεί την απαξίωση του ελληνικού επαγγελματικού ποδοσφαίρου, πέρα από τη λογική της αρπαχτής, του εύκολου κέρδους και της εξυπηρέτησης των επιχειρηματικών συμφερόντων των καπιταλιστών που δραστηριοποιούνται στο ποδόσφαιρο. Η ΕΠΟ και οι «ανιδιοτελείς εργάτες του ελληνικού ποδοσφαίρου» θα πρέπει να καταλάβουν ότι το παιδικό δεν είναι ποδόσφαιρο ενηλίκων, όπως το βλέπουν. Είναι διασκέδαση και υπάρχει κίνδυνος, όταν υπάρχουν μεγάλες διαφορές στα σκορ, κάποια παιδιά να σταματήσουν τον αθλητισμό, επειδή απλά δεν το χαίρονται, δε διασκεδάζουν όσο θα έπρεπε, αφού μπαίνουν στη διαδικασία να ικανοποιήσουν τις ανάγκες των ενηλίκων και όχι να διασκεδάσουν και να περάσουν καλά.
 
Ενας εύκολος τρόπος για να περιοριστούν οι αρνητικές συνέπειες του «πρωταθλητισμού» στα παιδικά πρωταθλήματα, σύμφωνα με τον Μιχάλη Παπαδάκη, προπονητή στα τμήματα υποδομής του Νηρέα Νάουσας Πάρου, είναι η αλλαγή στην προκήρυξη για τα παιδικά πρωταθλήματα. Σύμφωνα με τον έμπειρο τεχνικό, θα πρέπει να πάψουν οι προκηρύξεις για τις ακαδημίες να είναι πιστά αντίγραφα αυτών για τα ανδρικά πρωταθλήματα, και στην περίπτωση ισοβαθμίας δυο ομάδων να γίνεται μπαράζ. Σήμερα, ο πρωταθλητής μεταξύ δυο ομάδων με ίδιους βαθμούς και ίδια μεταξύ τους αποτελέσματα κρίνεται από την καλύτερη επίθεση και τη μεγαλύτερη διαφορά τερμάτων και αυτό οδηγεί τις ομάδες να «κανιβαλίζουν» τις ασθενέστερες. Αυτή η λογική έχει ως αποτέλεσμα τα παιδιά να αγαπούν τη νίκη και όχι το άθλημα, με συνέπεια να απογοητεύονται και να σταματούν μετά από διαδοχικές ήττες.
 
Τα λεγόμενά του επιβεβαιώνει και η έρευνα της Εθνικής Συμμαχίας για τον Παιδικό Αθλητισμό στις ΗΠΑ, από την οποία προκύπτει ότι το 70% των παιδιών-αθλητών εγκαταλείπουν τα σπορ (η έρευνα αφορά συνολικά τα αθλήματα και όχι μόνο το ποδόσφαιρο) στην ηλικία των 13 χρόνων, γιατί πλέον δεν αντλούν καμία χαρά από αυτά. Στη συγκεκριμένη έρευνα υπάρχει αναφορά και σε μια άλλη πτυχή του θέματος «ακαδημίες και πρωταθλητισμός». Τα ευρήματα της έρευνας δείχνουν ότι «κάθε χρόνο, περισσότερα από 3,5 εκατομμύρια παιδιά ως 15 ετών χρειάζονται θεραπεία από τραυματισμούς, οι μισοί εκ των οποίων προέρχονται από την πίεση να κάνουμε τα παιδιά μας τους αυριανούς σουπερστάρ, ωθώντας τα πέρα από τα φυσικά και συναισθηματικά τους όρια». Για να αντιμετωπιστεί αυτό το δυσάρεστο γεγονός, σύμφωνα με τον Μαρκ Χάιμαν, καθηγητή Αθλητικής Οικονομίας στο Πανεπιστήμιο Τζορτζ Ουάσινγκτον στις ΗΠΑ, θα πρέπει να επαναπροσδιοριστούν οι στόχοι των αθλητικών ακαδημιών και να τεθεί στο επίκεντρο της προσοχής πώς θα μάθει το παιδί να παίζει σωστά και να αγαπάει το άθλημα που έχει επιλέξει και όχι το αποτέλεσμα και η νίκη.
 
Με τις διαπιστώσεις του Παπαδάκη και του Χάιμαν δεν μπορούμε να διαφωνήσουμε, αφού στις παιδικές ηλικίες προέχει η χαρά της συμμετοχής και η κοινωνικοποίηση των αθλητών και όχι το αποτέλεσμα. Ομως, δεν είμαστε αισιόδοξοι ότι μπορεί να αλλάξει εύκολα η φιλοσοφία και η νοοτροπία που διέπει την πλειοψηφία των ακαδημιών και ιδιαίτερα των ποδοσφαιρικών, σε καθεστώς ακραίας επαγγελματοποίησης του αθλητισμού. Οταν ο σκοπός αυτών που επενδύουν στον αθλητισμό είναι το μέγιστο κέρδος και η προώθηση των επιχειρηματικών τους συμφερόντων, όταν οι αθλητές αντιμετωπίζονται σαν ανθρώπινες «μηχανές» που παράγουν κέρδη, όταν η επιτυχία κρίνεται από το αποτέλεσμα και όχι από την προσπάθεια, είναι λογικό να κυριαρχεί η λογική «ο σκοπός αγιάζει τα μέσα» και ο «κανιβαλισμός» της ασθενέστερης ομάδας από την ισχυρή. Δε θα πρέπει να ξεχνάμε ότι η οργάνωση και λειτουργία του αθλητισμού, του πολιτισμού, της παιδείας στον καπιταλισμό είναι δομημένες με τρόπο που εξυπηρετεί την αναπαραγωγή και τη διαιώνιση του συστήματος.
 
Θα κλείσουμε με μια αισιόδοξη νότα. Σε μια συζήτηση του προπονητή με τους αθλητές του τμήματος under 14 του Νηρέα Νάουσας Πάρου, οι μικροί ποδοσφαιριστές ρωτήθηκαν αν έχουν σκεφτεί ποτέ πώς θα αισθάνονται αν κερδίσουν ένα παιχνίδι με 19-0 ή αν χάσουν με το ίδιο σκορ. Ενας 12χρονος απάντησε: «Δεν ξέρω, κύριε, αλλά δεν έχω σκεφτεί ποτέ να κερδίσω μια άλλη ομάδα με τόσο μεγάλο σκορ». Τελικά, ίσως να υπάρχει ελπίδα!
 
Κος Πάπιας
 
papias@eksegersi
 
 

 

Η φύση κερδίζει κατά κράτος την τεχνολογία.

 

Εκτύπωση 🖨
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο ΆρθροΠροσπαθούν να κρύψουν την προστασία που προσφέρουν στους γαλακτοβιομήχανους της νοθείας
Επόμενο άρθρο Σε τεντωμένο σχοινί

Σχετικά Αρθρα

Χαιρετισμός στον Λαμίν Γιαμάλ από το λαό της Γάζας

Αθλητισμός 14 Μάι 2026, 11:02

Γιατί λύσσαξαν με τον Λαμίν Γιαμάλ οι σιωναζιστές;

Αθλητισμός 12 Μάι 2026, 08:29

Τeam Melli: Με τις φωτογραφίες των δολοφονημένων στα χέρια και τη θλίψη στα μάτια

Αθλητισμός 1 Απρ 2026, 22:39

Team Melli: Στη μνήμη των δολοφονημένων κοριτσιών του Μινάμπ

Αθλητισμός 28 Μαρ 2026, 08:26

Αθληση στο Αττικό Αλσος: Η Αντιπεριφερειάρχης περί άλλα τυρβάζει

Αθλητισμός 24 Φεβ 2026, 19:39

Αρωμα Παλαιστίνης και στο All Star 2026 του ΝΒΑ

Αθλητισμός 18 Φεβ 2026, 10:22
Ροή Ειδήσεων
Πολιτισμός

Το Εθνικό Θέατρο ως άθλιος διαφημιστής του σιωνισμού

24 Μάι 2026, 19:39
Διεθνή

Γάζα: Μέλη δωσιλογικών συμμοριών παραδίνονται στην Αντίσταση

24 Μάι 2026, 10:17
Διεθνή

Πρώην επικεφαλής της σιωνιστικής ασφάλειας: Το Ιράν νίκησε· οι ΗΠΑ και το Ισραήλ βρίσκονται σε αδιέξοδο

24 Μάι 2026, 09:55
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 24 Μάη

24 Μάι 2026, 00:01
Πολιτική

O ξεφτιλισμένος δε φοβάται την ξεφτίλα…

23 Μάι 2026, 10:34
Αντικυνωνικά

ΑΝΤΙΚΥΝΩΝΙΚΑ

23 Μάι 2026, 00:02
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 23 Μάη

23 Μάι 2026, 00:01
Πολιτική

Απροκάλυπτη αμερικανοδουλεία και σιωνιστοδουλεία από τον Μητσοτάκη

Σε συνέντευξη στους Financial Times

22 Μάι 2026, 18:15
Παιδεία

Το φιάσκο των εξετάσεων PISA

22 Μάι 2026, 12:11
Διεθνή

Οι επιπτώσεις του ισραηλινοαμερικανικού πολέμου κατά του Ιράν στην Παλαιστινιακή Αντίσταση

22 Μάι 2026, 12:02
Καταστολή

Και οι υπόλοιποι φυλακισμένοι για την υπόθεση της 17Ν

Από το 2021 έπρεπε να έχει αποφυλακιστεί ο Αλ. Γιωτόπουλος

22 Μάι 2026, 10:42
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 22 Μάη

22 Μάι 2026, 00:01
Διεθνή

H χίμαιρα των 70 δισ. δολαρίων του Τραμπ για τη Γάζα καταρρέει

Οι δωρητές αρνούνται να χρηματοδοτήσουν το λεγόμενο «Συμβούλιο Ειρήνης»

21 Μάι 2026, 17:10
Διεθνή

Η απελπισία του σιωναζιστή στρατιωτικού

21 Μάι 2026, 14:08
Παιδεία

Σύλλογος μελών ΔΕΠ Παντείου: Οχι δίδακτρα στα μεταπτυχιακά

Υπερασπιζόμαστε τον Δημόσιο και Δωρεάν χαρακτήρα του Πανεπιστήμιου

21 Μάι 2026, 13:19
Υγεία

Ξαναδοκιμάζουν να βάλουν εξετάσεις στους γιατρούς για έναρξη ειδικότητας – Να μην περάσει!

21 Μάι 2026, 13:06
Παιδεία

Με ευθύνη της κυβέρνησης το βρώμικο κύκλωμα έκδοσης παράνομων πτυχίων και πιστοποιήσεων για μοριοδότηση στον ΑΣΕΠ καλά κρατεί

Μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου από την ΟΙΕΛΕ

21 Μάι 2026, 12:20
Εργατικά

Η κατακραυγή, η αλληλεγγύη, ο αγώνας κράτησαν την μάνα του παιδιού με αυτισμό στη δουλειά της στη Σάμο

21 Μάι 2026, 12:09
Πολιτική

Ανέλεγκτοι, ανεξέλεγκτοι, εξαρτημένοι

21 Μάι 2026, 12:04
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 21 Μάη

21 Μάι 2026, 00:01
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΟΝΤΡΑ
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 24 Μάη

Ημέρα των γυναικών για τον αφοπλισμό.

Ευρωπαϊκή ημέρα πάρκων.

Βουλγαρία: Ημέρα παιδείας – πολιτισμού.

1919: Πραγματοποιείται στην Αθήνα το πρώτο συνέδριο του Εθνικού Συμβουλίου του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος Ελλάδας.

1972: Δύο παγιδευμένα αυτοκίνητα ανατινάζονται στο αρχηγείο του στρατού των ΗΠΑ στη Χαϊδελβέργη, τρεις νεκροί και πέντε τραυματίες (RAF).

1972: Συλλαμβάνονται πέντε εργάτες στη Νέα Ιωνία με την κατηγορία της αναγραφής κομμουνιστικών συνθημάτων στο εργοστάσιο που δουλεύουν.

1973: Παραπέμπονται έξι φοιτητές της ΑΑΣΠΕ με τον Ν.509, δύο προφυλακίζονται.

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

Τα κόμματα της Ζωής Κωνσταντοπούλου, του Βελόπουλου, του Βαρουφάκη, η Νέα Αριστερά, το κόμμα Τσίπρα, το κόμμα Καρυστιανού, το πιθανό κόμμα Σαμαρά και, δυστυχώς, μαζί το αγχωμένο από την έλευση Τσίπρα και Καρυστιανού ΠΑΣΟΚ, είναι εκδοχές του κόμματος των Τεμπών. Ολα μαζί και το καθένα χωριστά απειλούν την πολιτική σταθερότητα (το ΠΑΣΟΚ ήδη, με την επιπόλαιη πρότασή του για τα funds, είναι σαν να προεικάζει για τη χώρα ένα στάτους κρίσης). Ολα τα κόμματα που προανέφερα, αν και έχουν πολλές φορές αποτύχει να ανατρέψουν τη σταθερότητα, συνεχίζουν να προετοιμάζονται για τη μητέρα των μαχών· τις εκλογές.

Hλίας Κανέλλης

(Εξαίρεσε μόνο το ΚΚΕ. Οχι γιατί το συμπαθεί αλλά γιατί το κατατάσσει σε άλλη, χειρότερη κατηγορία. Και γιατί αυτοί που θα ψηφίσουν ΚΚΕ είναι απίθανο να προέλθουν από τη ΝΔ. Ενώ όλα τα άλλα κόμματα, αριστερά και δεξιά της ΝΔ στον εικονικό πολιτικό χάρτη, απειλούν με αφαίμαξη τη ΝΔ του Μητσοτάκη. Ολα μπορούν να της αφαιρέσουν ψηφοφόρους, άλλο περισσότερους άλλο λιγότερους. Οπότε, λίγο το ένα κόμμα, πολύ το άλλο, πέφτει ο Μητσοτάκης κάτω από το 25% και… πιάνει αεροδιάδρομο. Χτύπησε συναγερμό ο μηχανισμός προπαγάνδας του μεγάρου Μαξίμου: πρέπει να ιδρώσετε τη φανέλα. Πρέπει να βάλλετε μπροστά στον ψηφοφόρο το δίλημμα «σταθερότητα ή περιπέτειες», ο εστί μεθερμηνευόμενον – που λέει και ο ευαγγελιστής – «Μητσοτάκης ή χάος». Πώς τους βάζεις όλους σε κοινό παρονομαστή, όταν η πολιτικοϊδεολογική τους ρητορική παρουσιάζει τεράστιες αποκλίσεις; Μπορείς, για παράδειγμα, να βάλεις το ΠΑΣΟΚΙΝΑΛ και όλα τα κομμάτια του άλλοτε ενιαίου ΣΥΡΙΖΑ σε κοινό παρονομαστή: να τα χαρακτηρίσεις εκδοχές της σοσιαλδημοκρατίας. Αυτό, όμως, δεν βολεύει, γιατί η σοσιαλδημοκρατία είναι ένα συστημικό πολιτικό ρεύμα που ουδείς διανοήθηκε να την χαρακτηρίσει φορέα σκόπιμης πολιτικής αστάθειας. Μπορείς, επίσης, να βάλεις τα ακροδεξιά μορφώματα στον ίδιο παρονομαστή, συμπεριλαμβάνοντας και τον Σαμαρά, αν φτιάξει κόμμα. Ούτε αυτό βολεύει, όταν ο μεν Σαμαράς προέρχεται από τα σπλάχνα της ΝΔ, στην οποία επιπροσθέτως κατέχουν περίοπτες θέσεις φασίστες πογκρομιστές σαν τον Βορίδη, άνθρωποι που ζητούσαν να υπάρξουν νεκροί μετανάστες στα σύνορα σαν τον Πλεύρη και θαυμαστές του Παττακού και του πατριάρχη του ελληνικού νεοναζισμού Κ. Πλεύρη σαν τον Γεωργιάδη. Σε κάθε περίπτωση, δεν μπορείς να βάλεις στον ίδιο παρονομαστή τη σοσιαλδημοκρατία με την ακροδεξιά. Οπότε κάνεις μια κατασκευή και τους μαζεύεις όλους σ’ αυτήν: «κόμμα των Τεμπών». Εκτός του ότι αυτή καθαυτή η κατασκευή θυμίζει την ετοιμόρροπη καλύβα του καραγκιόζη, είναι στο φινάλε προβληματική για το αφεντικό. Γιατί η συντριπτική πλειοψηφία του λαού έχει εδραία πεποίθηση ότι στα Τέμπη διαπράχτηκε ένα μαζικό έγκλημα, για το οποίο την ευθύνη φέρει η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Η οποία, εκτός του ότι δε ανέλαβε την ευθύνη της, διέπραξε και το έγκλημα της συγκάλυψης. Οταν το έγκλημα στα Τέμπη κατέβασε στο δρόμο πάνω από ένα εκατομμύριο ανθρώπους σε όλη τη χώρα, τόσους όσους δεν είχε κατεβάσει κανένα άλλο ζήτημα εδώ και δεκαετίες, το να χαρακτηρίζεις σύσσωμη την αντιπολίτευση, αριστερά και δεξιά της ΝΔ, «κόμμα των Τεμπών», μάλλον τιμητικό είναι γι’ αυτήν. Οπότε το δίλημμα «Μητσοτάκης ή χάος», που κατασκεύασες, εύκολα μετατρέπεται σε «οποιονδήποτε άλλο ή άλλη, εκτός από τον Μητσοτάκη». Είναι ντεφορμέ τα παπαγαλάκια, οι γκεμπελίσκοι της μητσοτακικής προπαγάνδας. Δε φταίνε αυτοί. Η κατάσταση είναι τόσο στριμόκωλη για το αφεντικό που στέρεψαν από ιδέες)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • 17Ν
    • Εφετείο 17Ν
  • ΕΛΑ
    • Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • Εφετείο ΕΛΑ
    • Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • Επαναστατικός Αγώνας
    • Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • 3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • 4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • Σπάζοντας την πολιορκία
    • Το ημερολόγιο της αποστολής
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)
Σύνδεσμοι
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo