► Τεράστιες διαστάσεις έχει πάρει η κίνηση του προπονητή της Τσέλσι Ζοζέ Μουρίνιο να μην πάει στη συνέντευξη Τύπου, μετά την λήξη του αγώνα Μπαρτσελόνα – Τσέλσι, διαμαρτυρόμενος για μια συνομιλία ανάμεσα στον προπονητή της Μπαρτσελόνα Φρανκ Ράικαρντ και τον διαιτητή της συνάντησης Αντρες Φρισκ. Ο Μουρίνιο δικαιολόγησε την άρνησή του να πάει στη συνέντευξη Τύπου σαν μορφή διαμαρτυρίας για τη διαιτησία του Φρισκ, ο οποίος, κατά τη γνώμη του προπονητή της Τσέλσι, «άλλαξε» τα σφυρίγματά του μετά την συνομιλία του με τον Ράικαρντ, αφήνοντας ένα σαφέστατο υπονοούμενο για την «ακεραιότητα» της διαιτησίας του Φρισκ. Ο διαιτητής λίγες μέρες μετά ανακοίνωσε την απόφασή του να σταματήσει να ασχολείται με τη διαιτησία γιατί δέχεται απειλές για τη ζωή του και την οικογένειά του, συνδέοντας με τη σειρά του, εμμέσως πλην σαφώς, τις απειλές με τις δηλώσεις του Μουρίνιο, ότι «οι ασκοί του Αιόλου άνοιξαν».
Το παιχνίδι έχει αρχίσει να χοντραίνει επικίνδυνα μετά τις δηλώσεις του προέδρου της Επιτροπής Διαιτητών της ΟΥΕΦΑ, Φόλκερ Ροτ, ο οποίος δήλωσε ότι «άνθρωποι σαν τον Μουρίνιο είναι οι εχθροί του ποδοσφαίρου» και συνέχισε: «Δεν μπορούμε να δεχτούμε ότι ένας από τους καλύτερους διαιτητές μας αναγκάστηκε να παραιτηθεί εξαιτίας προπονητών που χειραγωγούν τη μάζα και στην πραγματικότητα την ωθούν να απειλεί τη ζωή άλλων ανθρώπων». Αλλά και μετά τις δηλώσεις του παλαίμαχου πλέον Ελβετού διαιτητή Ουρς Μάιερ, που παραιτήθηκε το περασμένο καλοκαίρι, μετά από απειλές που δεχόταν για τη διαιτησία του στον προημιτελικό αγώνα Πορτογαλία – Αγγλία του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος, ο οποίος υποστήριξε ότι «πρέπει να γίνει κάτι, ειδάλλως όλο και περισσότεροι διαιτητές θα τα βροντήξουν. Οι αρμόδιοι έχουν καθήκον να πάρουν σκληρές αποφάσεις κατά ομοσπονδιών, συλλόγων, προπονητών, οποιουδήποτε υπονομεύει τους διαιτητές».
Μετά τις δηλώσεις των εκπροσώπων της διαιτησίας, τόσο ο Μουρίνιο όσο και η Τσέλσι αναγκάστηκαν να πάρουν θέση για το θέμα που έχει δημιουργηθεί. Ο Μουρίνιο, παρά το σάλο που έχει ξεσπάσει, δεν κάνει πίσω και απειλεί με μηνύσεις όσους τον κατηγορούν χωρίς στοιχεία. Ο ιδιόρρυθμος τεχνικός αποκάλυψε ότι θα προχωρήσει σε μήνυση κατά του προέδρου της Επιτροπής Διαιτητών, αν αυτός δεν ζητήσει τις επόμενες 48 ώρες δημόσια συγνώμη για το χαρακτηρισμό που του απέδωσε και δήλωσε: «Ο κύριος Ροθ έχει δυο επιλογές. Να απολογηθεί για ό,τι είπε ή να οδηγήσει το θέμα στο δικαστήριο. Είναι κρίμα που ο Φρισκ αποφάσισε να εγκαταλείψει το ποδόσφαιρο. Αν, όπως υποστηρίζουν μερικοί, αυτή η απόφαση έχει σχέση με την κριτική που άσκησα προς αυτόν για την εμφάνισή του στον αγώνα με την Μπαρτσελόνα, τότε αυτό φαίνεται περίεργο σε μένα. Ενας διαιτητής σαν τον Φρισκ δεν θα έπαιρνε μια δραστική απόφαση εξαιτίας μιας κριτικής. Αν έχει κάτι να κάνει με απειλές, τότε αυτό είναι θέμα της αστυνομίας». Από την μεριά της η διοίκηση της Τσέλσι προσπάθησε να διατηρήσει τις ισορροπίες προκειμένου και τον προπονητή της να στηρίξει και να μην έρθει σε ευθεία αντιπαράθεση με την ΟΥΕΦΑ και τη διαιτησία. Με ανακοίνωσή της, καταδίκασε τις όποιες απειλές προς το πρόσωπο του Φρισκ και υποστηρίζει ότι «αν υπάρχει οποιοδήποτε στοιχείο τέτοιας συμπεριφοράς από φίλους της Τσέλσι, θα θέλαμε να διαφοροποιήσουμε τη θέση μας από αυτούς και επίσης θα κάναμε δεκτό με ευχαρίστηση οποιοδήποτε στοιχείο προς έρευνα, έτσι ώστε και εμείς να δράσουμε αναλόγως».
Το θέμα δεν πρόκειται να λυθεί σύντομα και δεν αποκλείεται να υπάρχει κάποια σχέση με τις πρόσφατες αποκαλύψεις για τα στημένα παιχνίδια που συγκλονίζουν την Γερμανία. Ο Μουρίνιο έχει δίκιο, όταν ισχυρίζεται ότι δεν μπορεί ένας διαιτητής της κλάσης του Φρισκ, που έχει τη στήριξη της ΟΥΕΦΑ, να αποφασίσει να σταματήσει γιατί του άσκησε κριτική ή ακόμη και αν τον κατηγόρησε ευθέως κάποιος προπονητής για μεροληπτική διαιτησία. Επιπλέον, το ειδικό βάρος της Τσέλσι στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο δεν είναι τόσο μεγάλο που να δικαιολογεί τόσο εκτεταμένες απειλές που να αναγκάσουν ένα κορυφαίο διεθνή διαιτητή να φοβηθεί για τη ζωή του.
Το φαινόμενο που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα με κορυφαίους διαιτητές να εγκαταλείπουν την ενεργό δράση, δεν μπορεί να είναι ανεξάρτητο από τα τεράστια οικονομικά μεγέθη που συνδέονται με το στοίχημα. Τα κυκλώματα που ελέγχουν οικονομικά τον αθλητικό τζόγο είναι σίγουρο ότι έχουν έρθει σε συμφωνία με ομάδες και παράγοντες και ότι έχουν προσπαθήσει να ελέγξουν ή να αποκτήσουν δικούς τους ανθρώπους και στο χώρο της διαιτησίας. Μάλιστα, οι διαιτητές που τους χρειάζονται δεν μπορούν να είναι ταυτόχρονα και καλοί διαιτητές, γιατί αυτοί κάνουν καριέρα και βγάζουν νόμιμα φράγκα, υπακούοντας στις εντολές της ΟΥΕΦΑ (σύμφωνα με το ρεπορτάζ οι ετήσιες αμοιβές του Κολίνα από τη διαιτησία φτάνουν τις 200.000 ευρώ). Είναι λοιπόν πολύ πιθανόν τα κυκλώματα αυτά να προσπαθούν να ωθήσουν εν ενεργεία διαιτητές σε αποχώρηση, ώστε να προωθηθούν δικοί τους ανθρωποι και, επομένως, να εκμεταλλεύονται δηλώσεις σαν και αυτές του Μουρίνιο για να εντείνουν τις πιέσεις σε βάρος τους. ‘Η και το αντίθετο. Κορυφαίοι διαιτητές, που δέχονται πιέσεις από τα οικονομικά κυκλώματα του τζόγου, βρίσκουν μια πολύ καλή ευκαιρία να τα παρατήσουν και να πάνε σπίτι τους, χωρίς να χρειαστεί να αποκαλύψουν τον πραγματικό λόγο.
Οσον αφορά την περίπτωση Μουρίνιο (αν και η Τσέλσι σαν ομάδα μου είναι ιδιαίτερα αντιπαθής), πιστεύω ότι έχει δίκιο και ότι πάνε να του «φορτώσουν» αμαρτίες άλλων. Η ΟΥΕΦΑ και οι αξιωματούχοι της «δεν δικαιούνται για να ομιλούν», που θα έλεγε και ο μακαρίτης ο Κουτσόγιωργας, γιατί είναι οι πρώτοι διδάξαντες. Οι κατευθυνόμενες διαιτησίες και η εύνοια προς συγκεκριμένες ομάδες είναι αναμφισβήτητη πρακτική τους και για να το πετύχουν έπρεπε να έχουν στη διάθεσή τους και τα κατάλληλα εργαλεία, δηλαδή διαιτητές που έχουν την ικανότητα να ευνοούν μια ομάδα χωρίς κανείς να το παίρνει χαμπάρι. Τρανό παράδειγμα είναι η διαιτησία του Κολίνα στον επαναληπτικό αγώνα Τσέλσι – Μπαρτσελόνα. Ο Ιταλός έσφαξε με τον βαμβάκι τους Ισπανούς (δεν καταλόγισε πέναλτι υπέρ τους στο πρώτο ημίχρονο, ενώ στο τέταρτο γκολ της Τσέλσι, από το οποίο κρίθηκε η πρόκριση, υπήρχε φάουλ στον τερματοφύλακα το οποίο δεν καταλόγισε), όμως κανένας δεν διαμαρτυρήθηκε.
Ας το επαναλάβουμε μια ακόμη φορά. Οποιος καπιταλιστής βάζει φράγκα σε μια επένδυση έχει έναν και μόνο σκοπό, το κέρδος. Από τη στιγμή, λοιπόν, που το ποδόσφαιρο είναι επαγγελματικό και επενδύονται σε αυτό εκατομμύρια ευρώ, οι «επενδυτές», θεσμικοί και εξωθεσμικοί, προσπαθούν με κάθε τρόπο να αυξήσουν το κεφάλαιό τους και στην προσπάθεια αυτή δεν υπάρχουν κανόνες και ηθική.
► Με έγγραφό της προς την ΕΠΟ η Αλβανική Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου ζήτησε τα εισιτήρια που δικαιούται στον αγώνα Ελλάδα – Αλβανία για τα προκριματικά του Μουντιάλ. Η ΕΠΟ απάντησε καταρχάς αρνητικά, με πρόφαση ένα χρέος 7.000 ευρώ από προηγούμενο παιχνίδι και ξεκαθάρισε στην αλβανική πλευρά ότι αν δεν πληρώσουν το χρέος δεν θα πάρουν εισιτήρια. Το χρέος είναι δικαιολογία, προκειμένου η ΕΠΟ να αποφύγει πιθανές κυρώσεις από την ΟΥΕΦΑ, αν τελικά δεν τα βρουν οι δυο πλευρές, και ο στόχος της ελληνικής πλευράς είναι να μην βρεθούν Αλβανοί φίλαθλοι στο γήπεδο.
Οι αγώνες ανάμεσα στις δυο ομάδες τα τελευταία χρόνια αποτελούν στιγμές κορύφωσης του εθνικιστικού μίσους ανάμεσα στους δυο λαούς και οι κυβερνήσεις ένθεν κακείθεν των συνόρων χρησιμοποιούν το ποδόσφαιρο για να προωθήσουν τις πολιτικές τους επιδιώξεις. Στο πρώτο παιχνίδι στα Τίρανα (αμέσως μετά την κατάκτηση του EURO), η αλβανική ομάδα είχε κερδίσει με 2-0 μέσα σε ένα ντελίριο εθνικισμού. Ας μην ξεχνάμε ότι μετά την νίκη της ομάδας τους οι Αλβανοί οικονομικοί μετανάστες που ζουν στην χώρας μας βγήκαν να πανηγυρίσουν και αντιμετώπισαν το ρατσιστικό μένος τόσο των μπάτσων όσων και των Ελλήνων φιλάθλων, με αποτέλεσμα σε όλες τις ελληνικές πόλεις να υπάρχουν συμπλοκές και στην Ζάκυνθο και ένας νεκρός Αλβανός.
Οι «Ελληνάρες» δεν μπορούν να ξεχάσουν την τσαπού που έφαγαν και θα προσπαθήσουν να πάρουν τη ρεβάνς. Η παρουσία όμως Αλβανών φιλάθλων στο γήπεδο τους χαλάει τα σχέδια, αφού οι Αλβανοί δεν είναι μαμόθρεφτα παιδάκια που θα καθίσουν με σταυρωμένα χέρια αν τους προσβάλουν το εθνικό τους συναίσθημα, και είναι πολύ πιθανό να δημιουργηθεί εκρηκτική κατάσταση που να μην μπορούν να την ελέγξουν. Πιθανά επεισόδια στις εξέδρες, εκτός από την ενίσχυση για μια ακόμη φορά του μίσους ανάμεσα στους δυο λαούς και τη δημιουργία ρατσιστικών εκτροπών, θα αμαυρώσουν και την εικόνα της χώρας μας, η οποία διεκδικεί τη διοργάνωση του EURO 2012. Για το λόγο αυτό οι αρμόδιοι της ΕΠΟ θα κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους για να μην υπάρχουν στο γήπεδο Αλβανοί οπαδοί και μένει να δούμε που θα καταλήξουν τα παζάρια ανάμεσα στις δυο πλευρές, που δεν θα περιοριστούν μόνο στο αθλητικό επίπεδο.
Ενα επιπλέον στοιχείο, που αυξάνει σημαντικά το βαθμό επικινδυνότητας του αγώνα, είναι και το τεράστιο βαθμολογικό ενδιαφέρον που έχει για την ελληνική ομάδα, αφού οποιοδήποτε άλλο αποτέλεσμα εκτός της νίκης θα περιορίσει στο ελάχιστο τις ελπίδες πρόκρισης.
Ενα επιπλέον στοιχείο, που αυξάνει σημαντικά το βαθμό επικινδυνότητας του αγώνα, είναι και το τεράστιο βαθμολογικό ενδιαφέρον που έχει για την ελληνική ομάδα, αφού οποιοδήποτε άλλο αποτέλεσμα εκτός της νίκης θα περιορίσει στο ελάχιστο τις ελπίδες πρόκρισης.
Κος Πάπιας