«Γεμάτος» από αγωνιστικά και εξωαγωνιστικά περιστατικά ήταν ο τελικός κυπέλλου στο μπάσκετ ανάμεσα σε Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό. Στο παιχνίδι είχαμε αναφερθεί στο προη- γούμενο φύλλο, με αφορμή την απόφαση της ΕΟΚ να παρακολουθήσουν τον αγώνα λιγότεροι από 2.000 θεατές, προκειμένου να μην έχουμε επεισόδια. Το τεράστιο πανό που κάλυπτε τη μια άδεια κεντρική εξέδρα μας θύμιζε από την πρώτη στιγμή την ξεφτίλα του ελληνικού μπάσκετ. Πριν την έναρξη του αγώνα, είχαμε σοβαρά επεισόδια ανάμεσα στους οπαδούς του Παναθηναϊκού και τους μπάτσους (ο επικεφαλής των ΜΑΤ, κατά τη διάρκεια του σωματικού ελέγχου, είχε την απαίτηση οι πράσινοι οπαδοί να του παραδώσουν τις ζώνες των παντελονιών τους!). Οι βάζελοι αντέδρασαν και πέταξαν καθίσματα εναντίον των ΜΑΤάδων, οι οποίοι στη συνέχεια έκαναν Π στην εξέδρα και για περισσότερο από δέκα λεπτά ξυλοφόρτωναν τους πράσινους οπαδούς. Ο τελικός λίγο έλλειψε να τιναχτεί στον αέρα και μετά από παρέμβαση ανθρώπων της πράσινης ΚΑΕ οι μπάτσοι αποχωρήσαν από την εξέδρα και τα πνεύματα ηρέμησαν. Σε όσους αναρωτιούνται για τη στάση των μπάτσων θα πρέπει να θυμίσουμε ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα οι οπαδοί του Παναθηναϊκού έχουν πολλές φορές ξυλοφορτώσει και ξεφτιλίσει τα ΜΑΤ σε ποδοσφαιρικούς αγώνες των πράσινων. Στο Ελληνικό, λοιπόν, οι μπάτσοι βρήκαν την ευκαιρία, λόγω της στενότητας του χώρου, να πάρουν την ρεβάνς και δεν την άφησαν να πάει χαμένη, παρά την αλγεινή εντύπωση που προκάλεσε η συμπεριφορά τους.
Με την έναρξη του τελικού, άπαντες ασχολήθηκαν με τα δρώμενα στον αγωνιστικό χώρο. Το παιχνίδι ήταν μέτριο ποιοτικά –αν και υπήρχαν στιγμές που οι δυο αντίπαλοι «έκρυψαν» τη μπάλα και μας πρόσφεραν όμορφες φάσεις– και κρίθηκε στην προσωπικότητα των παιχτών. Οι πράσινοι είχαν περισσότερες αγωνιστικές εναλλακτικές λύσεις, στο τελευταίο δεκάλεπτο είχαν καθαρό μυαλό και σωστές επιλογές σε άμυνα και επίθεση και έφτασαν σε μια μεγάλη νίκη. Τη διαφορά την έκανε ο αρχηγός της ομάδας, Δημήτρης Διαμαντίδης, ο οποίος έβαλε τρία σερί τρίποντα όταν το παιχνίδι ήταν στην κόψη του ξυραφιού και έριξε τους ερυθρόλευκους στο καναβάτσο.
Μετά τη λήξη του αγώνα, το σκηνικό της έντασης μεταφέρθηκε στην πλευρά των ερυθρόλευκων. Οι οπαδοί του Ολυμπιακού δεν άντεξαν την ήττα και την έπεσαν στον προπονητή και τους παίχτες της ομάδας τους. Ο Γιαννάκης άκουσε ουκ ολίγα γαλλικά και εναντίον του εκτοξεύτηκαν μερικά καθίσματα, ενώ ο Βασιλόπουλος, που προσπάθησε να ηρεμήσει τους οπαδούς της ομάδας του, προπηλακίστηκε και φυγαδεύτηκε άρον-άρον από τους υπευθύνους ασφαλείας της ερυθρόλευκης ΚΑΕ. Το κλίμα στο λιμάνι είναι ιδιαίτερα τεταμένο, μετά τις αλλεπάλληλες ήττες σε Ευρώπη (ποδόσφαιρο) και Ελλάδα (ποδόσφαιρο και μπάσκετ) και όλοι ελπίζουν σε νίκες αύριο, όταν οι ερυθρόλευκοι υποδέχονται τους πράσινους στο Καραϊσκάκη και στο ΣΕΦ για τα ντέρμπι σε ποδόσφαιρο και μπάσκετ. Και μπορεί στο τόπι οι δυο αντίπαλοι να αγωνίζονται για το γόητρο, αφού ο Ολυμπιακός έχει καπαρώσει τον τίτλο, στην πορτοκαλί μπάλα όμως τα πράγματα είναι διαφορετικά. Ο νικητής καπαρώνει την πρώτη θέση της βαθμολογίας στην κανονική περίοδο και συνεπώς το πλεονέκτημα έδρας για τα play-off.
O αφρικανικής καταγωγής γάλλος ποδοσφαιριστής της Σεβίλλης Φρεντερίκ Κανουτέ έγινε ακόμη πιο δημοφιλής. Αιτία; Η τιμωρία του από την πειθαρχική επιτροπή της Ισπανικής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου για την πράξη αλληλεγγύης στον παλαιστινιακό λαό, κατά τη διάρκεια της αναμέτρησης Σεβίλλη – Ντεπορτίβο Λα Κορούνια. Οπως είχαμε γράψει πριν μερικά φύλλα, ο Κανουτέ πέτυχε το δεύτερο γκολ της ομάδας του και προτού προλάβουν οι συμπαίκτες του να τον «πνίξουν» στις αγκαλιές τους, εκείνος σήκωσε τη φανέλα και άφησε να φανεί η λέξη «Παλαιστίνη», γραμμένη τέσσερις φορές στο φανελάκι που φορούσε από μέσα, σε ισάριθμες γλώσσες: αγγλικά, αραβικά, γερμανικά, κινέζικα. Η πειθαρχική επιτροπή προφανώς ενοχλήθηκε με αυτό καθαυτό το μήνυμα του Κανουτέ, ειδάλλως δεν θα τον τιμωρούσε με το ανώτατο προβλεπόμενο πρόστιμο των 3.000 ευρώ για παραβίαση του κανονισμού «περί προβολής πολιτικών και θρησκευτικών πεποιθήσεων». Και για να προλάβουμε όσους υποστηρίξουν ότι αφού αυτός είναι ο κανονισμός έπρεπε να τηρηθεί, πρέπει να τους θυμίσουμε την απόφαση της ΟΥΕΦΑ για το χτύπημα της 11ης Σεπτέμβρη. Τότε, παρά την ύπαρξη του κανονισμού, είχε αποφασίσει να τηρηθεί ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των θυμάτων πριν αρχίσουν οι αγώνες του Champions League. Θα μου πείτε, βέβαια, ότι δεν πρέπει να βάζουμε στην ίδια μοίρα τα αθώα θύματα της τρομοκρατίας με τους Παλαιστινίους στη Γάζα, οι οποίοι προκαλούν με την επιμονή τους να μην υποτάσσονται και να αντιστέκονται στα σχέδια των ιμπεριαλιστών…
Ο Κανουτέ δεν είναι ο πρώτος ποδοσφαιριστής που τιμωρείται για εκδήλωση αλληλεγγύης. Μερικά χρόνια πριν, η ΦΙΦΑ είχε τιμωρήσει με πρόστιμο τον άγγλο ποδοσφαιριστή της Λίβερπουλ Ρόμπι Φάουλερ, γιατί είχε γράψει στη φανέλα του σύνθημα συμπαράστασης στην απεργία των λιμενεργατών ενάντια στην πολιτική της Θάτσερ. Αλλη μια χαρακτηριστική περίπτωση εκδήλωσης αλληλεγγύης κατά τη διάρκεια ποδοσφαιρικού αγώνα είναι αυτή του αργεντινού ποδοσφαιριστή Σορίν και μερικών ακόμη ομοεθνών του, που «έσπασαν» τη σχετική απαγόρευση και στήριξαν τους απεργούς εκπαιδευτικούς. Ηταν η εποχή της εξέγερσης στην Αργεντινή, τότε που κατέρρευσαν οι συνταγές του ΔΝΤ και μαζί τους η οικονομία της χώρας. Στην περίπτωση αυτή δεν είχαμε τιμωρία των παιχτών, αυτό όμως δεν μειώνει σε τίποτε την πράξη τους. Τα πρόστιμα στους Φάουλερ και Κανουτέ αποτελούν διαχρονικούς τίτλους τιμής για τους ίδιους, ενώ την ίδια στιγμή οι καρεκλοκένταυροι «τιμωροί» τους γίνονται συνώνυμα της γελοιότητας…
Κος Πάπιας
papias@eksegersi.gr
ΥΓ1: Ο τίτλος της στήλης είναι σύνθημα σε πανό που σήκωσαν στο γήπεδο του Περιστερίου οι οργανωμένοι οπαδοί του ΠΑΣ Γιάννενα, Los Τorros, κατά τη διάρκεια του αγώνα Ατρόμητος – Γιάννενα. Η συνάντηση ήταν ντέρμπι κορυφής, είχε εναλλαγές στο σκορ (οι Γιαννιώτες προηγηθήκαν 0-1 στο ημίχρονο, όμως οι γηπεδούχοι κατάφεραν να φτάσουν στη νίκη με 2-1 στο δεύτερο μισό του αγώνα) και πολλές δυνατές μονομαχίες, όμως οι οπαδοί των δυο ομάδων επιβεβαίωσαν για μια ακόμη φορά τις καλές σχέσεις που έχουν. Οταν οι οπαδοί του ΠΑΣ σήκωσαν το πανό, οι Fentagin, οι οργανωμένοι οπαδοί του Ατρόμητου, τους χειροκρότησαν ιπποτικά. Οι ενέργειες αυτές επιβεβαιώνουν με τον καλύτερο τρόπο τη ρήση ότι το ποδόσφαιρο είναι «το βασίλειο της ανθρώπινης πίστης και ελευθερίας».
ΥΓ2: «Κάθε θαύμα τρεις ημέρες» λέει ο λαός μας και επιβεβαιώνεται από τις εξελίξεις στο χώρο της διαιτησίας του ποδοσφαίρου. Η απομάκρυνση του Ψυχομάνη από τη θέση του αρχιδιαιτητή διαφημίστηκε σαν η αρχή μια νέας σελίδας για την ελληνική διαιτησία και κατά συνέπεια για το ελληνικό ποδόσφαιρο. Η στήλη είχε διαχωρίσει τη θέση της από το κλίμα ευφορίας που επικρατούσε και δεν χρειάστηκαν παρά μερικές μέρες για να δικαιωθεί. Ο αρμόδιος για τους παρατηρητές διαιτησίας Γιώργος Μπίκας αποφάσισε το πρωί της περασμένης Τρίτης να κάνει αλλαγές στον πίνακα παρατηρητών, χωρίς να έχει συνεννοηθεί με την ΕΠΟ και τη Λίγκα. Ο νέος πίνακας αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της ΕΠΟ, όμως το απόγευμα είχαμε από την ΚΕΔ/ΕΠΟ ανακοίνωση που τον «άδειαζε», με αποτέλεσμα ο Μπίκας να οδηγηθεί σε παραίτηση. Οι εξελίξεις αναμένονται με ιδιαί-τερο ενδιαφέρον και περιμένουμε τις διαιτησίες του Σαββατοκύριακου για να δούμε τις νέες «ισορροπίες» στο ελληνικό πρωτάθλημα και να μάθουμε τις δυο ομάδες που θα ακολουθήσουν τον Θρασύβουλο στη Β’ Εθνική. Τα πιο πονηρά παιχνίδια θα γίνουν σε Ηράκλειο (ΟΦΗ–Πανσερραϊκός) και Λειβαδιά (Λεβαδειακός– Ηρακλής).