Με τη νίκη τους στο ντέρμπι του ΟΑΚΑ κόντρα στους πράσινους οι ερυθρόλευκοι κατάφεραν να χαλάσουν τη φιέστα των αντιπάλων τους, να πάρουν τρεις πολύτιμους βαθμούς για τη μάχη της δεύτερης θέσης που οδηγεί στο Champions League και να «σώσουν» την άσχημη αγωνιστική τους παρουσία στο φετινό πρωτάθλημα. Περισσότεροι από 2.000 οπαδοί του Ολυμπιακού, όταν επέστρεψε η ομάδα στις εγκαταστάσεις του Ρέντη, έκαναν τη νύχτα μέρα με δεκάδες καπνογόνα και αποθέωσαν τους παίχτες. Αν κάποιος έβλεπε τις εκδηλώσεις των οπαδών του Ολυμπιακού και δεν γνώριζε τα δρώμενα στο ελληνικό πρωτάθλημα, θα στοιχημάτιζε ότι οι ερυθρόλευκοι είχαν κατακτήσει τον τίτλο και πανηγύριζαν γι’ αυτό.
Η αγωνιστική παρουσία των ερυθρόλευκων τη φετινή αγωνιστική περίοδο ήταν ίσως η χειρότερη της τελευταίας δεκαπενταετίας και οι οπαδοί τους έψαχναν με αγωνία μια επιτυχία για να πανηγυρίσουν, αφού η ομάδα έχει χάσει όλους τους στόχους της (Ευρώπη, πρωτάθλημα και κύπελλο). Τα παραπάνω, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η νίκη ήρθε στο ντέρμπι με τον αιώνιο αντίπαλο τους, οδήγησαν στο αυθόρμητο ξέσπασμα χαράς. Βέβαια, την επόμενη μέρα, που καταλάγιασε ο ενθουσιασμός και η χαρά της νίκης, ακολούθησε η μιζέρια της καθημερινότητας και οι ερυθρόλευκοι οπαδοί στα απανταχού αθλητικά στέκια περιόρισαν τους πανηγυρισμούς τους, γιατί ως γνωστόν ο δεύτερος δε μπορεί να κάνει πάρτι. Για μια ακόμη φορά στο ελληνικό πρωτάθλημα επιβεβαιώνονται όσοι πιστεύουν ότι στη χώρας μας ο τίτλος του πρωταθλητή κρίνεται στα παιχνίδια με τις μικρομεσαίες ομάδες και όχι στα ντέρμπι. Οι πράσινοι στο δεύτερο γύρο δεν κατάφεραν να κερδίσουν καμία από τις πέντε ομάδες που τους ακολουθούν στη βαθμολογία, παρολαυτά όμως, βρίσκονται τέσσερις βαθμούς μπροστά από τους ερυθρόλευκους και πέντε από τον ΠΑΟΚ και είναι αγκαλιά με τον τίτλο. Από τη στιγμή, λοιπόν, που η κατάκτηση του τίτλου με οποιονδήποτε τρόπο και μέσο είναι αυτοσκοπός για τις ομάδες και στο βωμό ενός καλού αποτελέσματος θυσιάζονται το θέαμα και το ελεύθερο ποδόσφαιρο, είμαστε υποχρεωμένοι να παραδεχτούμε ότι οι πράσινοι δεν ήταν «επικοινωνιακοί» και κατάφεραν για μια ακόμη φορά να «πληγώσουν» τον εγωισμό των οπαδών τους. Ηταν όμως ταυτόχρονα υπέρ του δέοντος «ρεαλιστές» και σοβαροί στη μεγαλύτερη διάρκεια του πρωταθλήματος και φτάνουν δίκαια στην κατάκτηση του τίτλου, παρά τις κατραπακιές που έφαγαν από τους ερυθρόλευκους στα δύο φετινά ντέρμπι.
Σκάνδαλο ντόπινγκ απειλεί το αγγλικό ποδόσφαιρο, σύμφωνα με στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας. Οπως αναφέρουν οι κυριακάτικοι Times, η QPR και η Bradford και συνολικά τουλάχιστον 35 ομάδες έχουν τιμωρηθεί ήδη με χρηματικά πρόστιμα, γιατί δεν συνεργάζονται με τις υπηρεσίες καταπολέμησης του ντόπινγκ. Οι ομάδες δεν έδωσαν τις σωστές πληροφορίες στους γιατρούς, προκειμένου να εντοπιστούν σε απροειδοποίητους ελέγχους παίχτες που έπρεπε να περάσουν από ντόπινγκ κοντρόλ. Πρόκειται για κάτι αντίστοιχο με τα αποκαλούμενα whereabouts της WADA (διεθνής οργανισμός καταπολέμησης του ντόπινγκ), τα οποία μάθαμε πολύ καλά στη χώρα μας το 2004 με την υπόθεση Κεντέρη – Θάνου. Στην Αγγλία, μάλιστα, υπάρχει και παράδειγμα τιμωρίας ποδοσφαιριστή για το λόγο αυτό. Ο Ρίο Φέρντιναντ παλιότερα δεν πήγε να δώσει δείγμα και τιμωρήθηκε με οκτάμηνο αποκλεισμό, αν και διεθνής, αλλά και παίκτης της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.
Τα δεδομένα για το ντόπινγκ στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο άλλαξαν, μετά την αποδοχή από τη FIFA των κανονισμών της WADA. Η Παγκόσμια Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία είναι η τελευταία που έκανε αποδεκτό τον κώδικα (μόλις πέρυσι), αν και όλες οι υπόλοιπες παγκόσμιες αθλητικές ομοσπονδίες τον είχαν υιοθετήσει από το 2003, και από φέτος έχει αρχίσει η εφαρμογή του. Σύμφωνα με τον κανονισμό, όποιος ποδοσφαιριστής χάσει τρία whereabouts σε διάστημα 18 μηνών τιμωρείται με ετήσιο αποκλεισμό από κάθε διοργάνωση, ενώ προβλέπεται και τιμωρία για την ομάδα του, αν αποδειχτεί ότι τον βοήθησε να αποφύγει τον έλεγχο. Από τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα προκύπτει ότι από τον Ιανουάριο του 2008 και για 20 μήνες 96 παίκτες έχασαν ένα τεστ, ενώ 2 ποδοσφαιριστές έχουν χάσει ήδη δυο ελέγχους και βρίσκονται λίγο πριν τους πιάσει η τσιμπίδα του νόμου. Οσον αφορά τις ομάδες, βρέθηκαν 22 να έχουν από ένα κρούσμα και 13 από αυτές να έχουν διπλά κρούσματα. Σε απλά ελληνικά, ο αριθμός των ομάδων που κινδυνεύουν με σοβαρότερες κυρώσεις είναι το ένα τέταρτο των ομάδων που αγωνίζονται σε κορυφαίο επίπεδο.
Το γεγονός προκαλεί πονοκεφάλους στα κλιμάκια των Ολυμπιακών Αγώνων, αφού είναι ορατός ο κίνδυνος οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2012 στο Λονδίνο να «συνυπάρξουν» με μεγάλο σκάνδαλο ντόπινγκ στο αγγλικό ποδόσφαιρο και βαριές τιμωρίες ποδοσφαιριστών, ενώ ταυτόχρονα έχει προκαλέσει σκεπτικισμό και στην Αγγλική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία, η οποία καταθέτει υποψηφιότητα για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2018 και όπως καταλαβαίνουμε οι πιθανότητες να κερδίσει τη διοργάνωση ελαχιστοποιούνται, αν υπάρξει τέτοιο σκάνδαλο. Οσον αφορά τη στάση των ποδοσφαιριστών, δεν υπάρχουν προς το παρόν ξεκαθαρισμένες και επίσημες τοποθετήσεις επί του θέματος. Η γενική στάση των εκπροσώπων τους είναι ότι στέκονται αρνητικά απέναντι στα whereabouts, υποστηρίζοντας πως με αυτό τον τρόπο καταπατάται η προσωπική ζωή και η ιδιωτικότητά τους, δεν προτείνουν όμως κάποιο τρόπο για τη διενέργεια των ελέγχων ντόπινγκ. Πολλοί υποστηρίζουν ότι σαν επαγγελματίες που κερδίζουν τόσα πολλά φράγκα θα πρέπει εκτός από δικαιώματα να έχουν και υποχρεώσεις και ότι θα πρέπει να δείξουν ιδιαίτερη ευαισθησία στο συγκεκριμένο θέμα, που εκτός των άλλων αφορά και την υγεία τους.
Αυτό που πρέπει να σχολιάσουμε για το συγκεκριμένο θέμα, το οποίο τώρα «ανοίγει» στο ποδόσφαιρο, είναι ότι αν υπάρχει βούληση η καταπολέμηση του ντόπινγκ στο ποδόσφαιρο είναι ευκολότερη σε σχέση με άλλα αθλήματα. Οι επαγγελματικές ομάδες προπονούνται καθημερινά σε συγκεκριμένους χώρους και σε συγκεκριμένες ώρες, ενώ οποιαδήποτε μετακίνηση μιας ομάδας γίνεται γνωστή, συνεπώς οι παίχτες είναι πολύ πιο εύκολο να εντοπιστούν σε απροειδοποίητους ελέγχους, σε σχέση με τους αθλητές του στίβου, που προπονούνται ατομικά, σε μέρη που οι ίδιοι επιλέγουν, ενώ και για τις μετακινήσεις τους αποφασίζουν μόνοι τους. Περισσεύει, λοιπόν, η υποκρισία απ’ όλες τις πλευρές. Οταν οι επαγγελματίες ποδοσφαιριστές έχουν μετατραπεί σε μηχανές, δίνοντας δεκάδες σκληρούς αγώνες κάθε χρόνο σε διάφορα επίπεδα (εθνικές και διεθνείς διοργανώσεις, με τις επαγγελματικές ομάδες και τις εθνικές ομάδες), δεν είναι δυνατόν ν’ αντέξουν χωρίς «υποστήριξη», χωρίς «χημεία». Κι αυτό το ξέρουν όλοι.
Κος Πάπιας
papias@eksegersi.gr
ΥΓ: Ο τίτλος της στήλης είναι ξεκάθαρα οπαδικός, ελπίζω όμως ότι οι αναγνώστες θα με συγχωρέσουν και θα μου αναγνωρίσουν το «δικαίωμα» να πανηγυρίσω την κατάκτηση του πρωταθλήματος μετά από τόσα χρόνια ερυθρόλευκης κυριαρχίας.