Ηεικόνα του προέδρου της ΠΑΕ ΠΑΟΚ Ιβάν Σαββίδη με το περίστροφο στη ζώνη, κατά τη διάρκεια της εισβολής του στον αγωνιστικό χώρο της Τούμπας, προκειμένου να «διαμαρτυρηθεί» για την ακύρωση του γκολ που πέτυχε η ομάδα του (το οποίο τελικά μέτρησε ως έγκυρο ο διαιτητής του αγώνα μετά από δυόμισι ώρες!), έκανε τον γύρο του κόσμου και εκτός από έναν ακόμη διασυρμό του ελληνικού επαγγελματικού ποδοσφαίρου, οδήγησε και στην επ' αόριστον διακοπή του πρωταθλήματος της Super League και του Κυπέλλου Ελλάδας. Δε χρειάζεται να αναφέρουμε όσα διαδραματίστηκαν στο γήπεδο της Τούμπας μετά το γκολ του ΠΑΟΚ, αφού είναι γνωστά ακόμη και σε αυτούς που δεν ξέρουν ότι το ποδόσφαιρο παίζεται με τα πόδια. Αλλωστε, δεν αποτελούν παρά μια επιπλέον αιτία στην πορεία της πλήρους απαξίωσης του ελληνικού ποδοσφαίρου.
Αξίζει όμως να σχολιάσουμε τη διαχείριση της κατάστασης από την κυβέρνηση και τον υφυπουργό Αθλητισμού Γιώργο Βασιλειάδη, καθώς και τον τρόπο που παρουσίασε τα όσα έγιναν στην Τούμπα η συντριπτική πλειοψηφία των ΜΜΕ.
Η αντιμετώπιση του θέματος από τον Βασιλειάδη είναι ασορτί με τη γενικότερη τακτική της κυβέρνησης, που χαρακτηρίζεται από τη λέξη «κωλοτούμπα». Πριν από τρεις βδομάδες, σε δηλώσεις του με αφορμή τη μη διεξαγωγή του ντέρμπι ΠΑΟΚ-Ολυμπιακός, εξαιτίας του τραυματισμού του ερυθρόλευκου προπονητή από ταινία ταμειακής μηχανής, είχε τονίσει μεταξύ άλλων ότι «ένα από τα καλύτερα πρωταθλήματα των τελευταίων 30 ετών θα κριθεί, δυστυχώς, στα δικαστήρια», υπονοώντας ότι με τις νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης είχαν δημιουργηθεί οι αναγκαίες και ικανές συνθήκες για την εξυγίανση του ελληνικού επαγγελματικού ποδοσφαίρου και ότι ο υγιής ανταγωνισμός μεταξύ των διεκδικητών του τίτλου είχε οδηγήσει στη διεξαγωγή ενός αμφίρροπου και συναρπαστικού πρωταθλήματος.
Μετά το ντέρμπι ΠΑΟΚ-ΑΕΚ, το «ένα από τα καλύτερα πρωταθλήματα» διακόπηκε επ' αόριστον και ο Βασιλειάδης στις δηλώσεις του τόνιζε: «Αν δεν πάρουμε δεσμεύσεις, αν δεν σταματήσουν οι δηλώσεις, αν δεν συμφωνήσουμε το νέο κανονιστικό πλαίσιο, το νέο ποινολόγιο, θα φτάσουμε μέχρι τέλους. Εμείς δεν πρόκειται να ρισκάρουμε τη δημόσια τάξη και την ασφάλεια γιατί αυτοί είναι κοκόρια. Η ΕΠΟ, η Λίγκα και οι τακτικοί δικαστές να κάνουν άμεσα αναμόρφωση του κανονιστικού πλαισίου, το οποίο δεν είναι επαρκές. Ας γίνει και Grexit στο ποδόσφαιρο, δεν μας απασχολεί. Αν δεν κάνουν μορατόριουμ οι ιδιοκτήτες των ΠΑΕ και αν δεν δεχτούν να εισαχθούν στο ποινολόγιο οι ποινές για τις εμπρηστικές τους δηλώσεις, εμείς δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω. Δεν πιεζόμαστε καθόλου. Εμάς δεν μας κρατάει κανένας. Δεν μπορούν να βγαίνουν οι άνθρωποι που ήταν της εξυγίανσης και να κάνουν αυτά τα πράγματα και να σφάζονται. Εχουν όλοι τους ευθύνη».
Αμφιβάλλει κανείς ότι αυτός είναι ο ορισμός της «κωλοτούμπας» και ότι από την εξυγίανση του ποδοσφαίρου και από το «ένα από τα καλύτερα πρωταθλήματα», είμαστε πολύ κοντά σε ένα ποδοσφαιρικό Grexit;
Ενα δεύτερο σημείο που πρέπει να σχολιάσουμε στις δηλώσεις Βασιλειάδη αναφορικά με τη διακοπή του πρωταθλήματος και τις προϋποθέσεις που θέτει η κυβέρνηση προκειμένου να ξεκινήσει η αγωνιστική δράση, είναι η «απαίτηση» να υπάρξουν δεσμεύσεις και να συμφωνήσουν όλοι σε ένα νέο κανονιστικό πλαίσιο και να δεχτούν οι ιδιοκτήτες των ΠΑΕ να εισαχθούν στο ποινολόγιο ποινές για τις εμπρηστικές δηλώσεις τους. Οσοι διαθέτουν μέσο επίπεδο ευφυίας καταλαβαίνουν ότι ο Βασιλειάδης θα καθίσει στο τραπέζι με τους σημερινούς ιδιοκτήτες των ΠΑΕ, θα καταλήξουν σε μια συμφωνία και αυτοί θα δεσμευτούν ότι θα την τηρήσουν χωρίς παρεκτροπές και χωρίς αντιρρήσεις! Αν δεν μας απατά η μνήμη μας, το ίδιο είχε συμβεί και στο πρόσφατο παρελθόν κατά τις διεργασίες για τον καθορισμό της διαδικασίας εξυγίανσης του ποδοσφαίρου μετά το γκρέμισμα της ερυθρόλευκης «παράγκας».
Οταν όμως το δίλημμα για τους μεγαλοκαπιταλιστές προέδρους των ομάδων είναι «τήρηση της συμφωνίας και της νομιμότητας ή εξασφάλιση των επιχειρηματικών τους συμφερόντων» (στον αθλητικό Τύπο χρησιμοποιούν τον όρο «διασφάλιση των συμφερόντων της ομάδας»), δεν έχουν κανένα ενδοιασμό να επιλέξουν το δεύτερο. Αλλωστε, το παραδέχεται ο ίδιος ο Βασιλειάδης στις δηλώσεις του, ότι αυτοί που κάνουν ανομίες και σφάζονται μεταξύ τους είναι άνθρωποι που είχαν δεσμευτεί ότι ο πρωταρχικός τους στόχος είναι η εξυγίανση του ποδοσφαίρου.
Ολο το προηγούμενο διάστημα, η κυβέρνηση απλά παρακολουθούσε τον πόλεμο ανάμεσα σε Σαββίδη, Μελισσανίδη και Μαρινάκη και προσπαθούσε να μείνει όσο το δυνατό αμέτοχη (στο παρασκήνιο έδινε τις αβάντες και τη στήριξη στους εκλεκτούς της). Αλλωστε, και να ήθελε να παρέμβει και να επιβάλει κανόνες, δε θα μπορούσε να το πετύχει. Δυστυχώς γι' αυτήν, ο ανταγωνισμός «ξέφυγε», κανένας από τους τρεις δεν ήθελε να κάνει πίσω και ως γνωστόν, κόμπος που δεν λύνεται κόβεται. Οταν ο Σαββίδης είδε ότι το πρωτάθλημα πάει γι' άλλες πολιτείες, θολωμένος από την εξέλιξη του αγώνα, αποφάσισε να δώσει τη λύση με τον τρόπο που αυτός ξέρει. Θα θέσουμε λοιπόν το ρητορικό ερώτημα στον υφυπουργό Αθλητισμού και την κυβέρνηση: με αυτούς τους ποδοσφαιρικούς παράγοντες θα έρθετε σε συμφωνία; Και τι είναι αυτό που σας κάνει να πιστεύετε ότι την επόμενη φορά ο Σαββίδης ή κάποιος άλλος παράγοντας δε θα μπει στο γήπεδο με το όπλο στο χέρι προκειμένου να επιβάλλει τη θέλησή του;
Για να το πούμε σε απλά ελληνικά, στο ελληνικό επαγγελματικό ποδόσφαιρο έχει κυριαρχήσει η λογική της αρπαχτής και εφαρμόζεται το δίκιο του ισχυρότερου, συνεπώς οποιαδήποτε συμφωνία εξυγίανσης και ομαλής λειτουργίας του -με τους υπάρχοντες ποδοσφαιρικούς παράγοντες- είναι καταδικασμένη σε αποτυχία, γιατί όλοι τους είναι μέρος του προβλήματος και όχι της λύσης. Σε τι μπορεί να ελπίζει ο Βασιλειάδης; Σε μια παρέμβαση ΦΙΦΑ-ΟΥΕΦΑ, οι οποίες θα καθορίσουν τους όρους του παιχνιδιού και θα ρίξουν και τις αναγκαίες ποινές για να «σφίξουν οι κώλοι». Στο προσεχές διάστημα θα έχουμε μια καλύτερη εικόνα για τον τρόπο που σκοπεύουν να αντιδράσουν οι διεθνείς ομοσπονδίες και θα επανέλθουμε.
Οσον αφορά τον τρόπο που αντιμετώπισαν τα κανάλια τα όσα έγιναν στην Τούμπα, δείχνει ότι στη συντριπτική τους πλειοψηφία οι αθλητικογράφοι έχουν ταχθεί στην πλευρά του Μελισσανίδη, προφανώς για να εξασφαλίσουν την εύνοιά του και να πάρουν διαφήμιση από τον ΟΠΑΠ. Χαρακτηριστική περίπτωση ήταν όσα διαδραματίστηκαν στην εκπομπή «Αθλητική Κυριακή» στην ΕΡΤ1, μετά το ντέρμπι. Ο παρουσιαστής αρπάχτηκε δημόσια με τον ανταποκριτή του καναλιού στη Θεσσαλονίκη, όταν ο δεύτερος τόλμησε να μεταφέρει μια διαφορετική εικόνα από αυτή που κυριαρχούσε και υποστήριζε ότι το γκολ του ΠΑΟΚ ήταν οφσάιντ. Στην ίδια εκπομπή, ο καθηγητής διαιτησίας Περικλής Βασιλάκης, στην προσπάθειά του να βρει επιχειρήματα για να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι δεν έπρεπε να μετρήσει το γκολ, ανέπτυξε ένα σκεπτικό, σύμφωνα με το οποίο η συγκεκριμένη φάση είναι πολύ δύσκολη και ότι είναι στη διακριτική ευχέρεια του επόπτη να αποφασίσει αν ο παίχτης του ΠΑΟΚ επηρέαζε ή όχι τη φάση, χωρίς να έχει παρατηρήσει ότι ο βοηθός διαιτητή δε σήκωσε τη σημαία του, αλλά έτρεξε κατευθείαν προς τη σέντρα.
Ενα ακόμα στοιχείο που δείχνει ότι το μεγαλύτερο μέρος των αθλητικών ΜΜΕ ελέγχονται από το σύστημα Μελισσανίδη είναι ότι δεν έχει γίνει σχεδόν καμία συζήτηση για το ότι από το φύλλο αγώνος προκύπτει ότι η ΑΕΚ έχει σοβαρό πρόβλημα. Ο Κομίνης έχει κατοχυρώσει το γκολ του ΠΑΟΚ και έχει γράψει ότι η ομάδα της ΑΕΚ δε δέχτηκε να βγει για να συνεχιστεί το παιχνίδι, γιατί οι παίχτες της ήταν τρομοκρατημένοι από την εισβολή του Σαββίδη. Είναι σαφές ότι η κατάσταση είναι κάτι περισσότερο από μπλεγμένη, αφού η κάθε πλευρά θα χρησιμοποιήσει κάθε θεμιτό ή αθέμιτο μέσο για να επιβληθεί και κατά συνέπεια είναι πιο πιθανό να αυξηθεί η ένταση της σύγκρουσης αντί να ομαλοποιηθεί η κατάσταση. Εν κατακλείδι, η συριζαίικη «παιδική χαρά», αντί να πανηγυρίσει το πρωτάθλημα με τον Σαββίδη (και να επωφεληθεί από την ευφορία στο κοινό της Βόρειας Ελλάδας για να αμβλυνθούν οι αντιδράσεις για το «Μακεδονικό»), βρίσκεται μπροστά σε ένα πολύ δύσκολο πρόβλημα που θα της στοιχίσει αρκετά και σε επικοινωνιακό και σε πολιτικό επίπεδο.
Κος Πάπιας
papias@eksegersi.gr
H φωτογραφική σύνθεση που φιλοξενεί σήμερα η στήλη κυκλοφορεί στο Διαδίκτυο με τη λεζάντα: «Ηταν παιδιά της εκκλησίας. Δικαίωμα δεν είχαν δώσει στη γειτονιά. Πέσαμε από τα σύννεφα όταν μάθαμε ότι είναι μαφιόζοι», χωρίς να διευκρινίζεται αν αναφέρεται στους ανιδιοτελείς εργάτες του ελληνικού ποδοσφαίρου ή στους παπάδες. Από τη σύνθεση λείπει ο Μάκης Ψωμιάδης, εκτός αν αφορά μόνον αυτούς που βρίσκονται στη ζωή.