Είναι πολύ δύσκολο να προσπαθείς να γράψεις για τις εξελίξεις της αθλητικής επικαιρότητας και να έχεις την απαίτηση να λειτουργούν εύρυθμα και με βάση τη λογική η ΕΠΟ, η Super League και οι «ανιδιοτελείς εργάτες» του ελληνικού ποδοσφαίρου, όταν στην πολιτική κατάσταση της χώρας γίνεται της πουτάνας. Η αθλητική στήλη της «Κ» θ’ αδράξει την ευκαιρία από την έλλειψη σοβαρών εξελίξεων στην αθλητική επικαιρότητα και σε μια προσπάθεια να είναι ασορτί με τη γενικότερη πολιτική κατάσταση θα σχολιάσει την οικονομική κατάσταση του ελληνικού επαγγελματικού αθλητισμού.
Το τελευταίο διάστημα, όποιος διαβάζει αθλητικές εφημερίδες διαπιστώνει ότι οι περισσότερες ομάδες, ανεξάρτητα αθλήματος, βρίσκονται σε οικονομικό αδιέξοδο, αφού στην πιάτσα δεν κυκλοφορούν φράγκα. Η οικονομική κρίση έχει χτυπήσει κατακούτελα τον ελληνικό επαγγελματικό αθλητισμό και επιβεβαιώνει και με πρακτικό τρόπο την άποψη που έχουμε γράψει πολλές φορές στη στήλη, ότι επί της ουσίας ο επαγγελματικός αθλητισμός είναι ένα μεγάλο «πλυντήριο» μαύρου χρήματος και ότι η συντριπτική πλειοψηφία όσων ασχολούνται ή «επενδύουν» σ’ αυτόν ενδιαφέρεται να προωθήσει τα επιχειρηματικά της σχέδια. Το τελευταίο διάστημα, διαβάζουμε καθημερινά για ιδιοκτήτες ομάδων που σκέφτονται να τα παρατήσουν, για μειωμένα μπάτζετ, για οικονομικά αδιέξοδα και περικοπές και άλλα πολλά, που σχετίζονται με την έλλειψη ρευστότητας και μαύρου χρήματος στην πιάτσα. Τα φράγκα που κυκλοφορούν στην αγορά μειώνονται ολοένα και περισσότερο και φυσιολογική συνέπεια είναι να μειώνονται και τα φράγκα που είναι διατεθειμένοι να ρίξουν στην αθλητική πιάτσα οι μικροί ή μεγάλοι καπιταλιστές που έχουν στην ιδιοκτησία τους επαγγελματικές ομάδες.
Ενα ακόμη στοιχείο που έχει ενισχύσει το τελευταίο χρονικό διάστημα την τάση φυγής των καπιταλιστών από τις επαγγελματικές ομάδες είναι η απόφαση της κυβέρνησης να βγουν οι χορηγίες προς τους αθλητικούς συλλόγους από τον κατάλογο των φοροαπαλλαγών, με το πρόσχημα ότι μ’ αυτόν τον τρόπο θα μειωνόταν η φοροδιαφυγή. Στο υπουργείο Οικονομικών ήξεραν πολύ καλά πως λειτουργούσε στην πιάτσα ο θεσμός των «χορηγιών». Είναι κοινό μυστικό ότι όσοι γίνονταν χορηγοί σε ομάδες, λειτουργούσαν με τη λογική: «αντί να τα δώσω στην εφορία, θα τα δώσω στην ομάδα». Ο τρόπος ήταν πολύ απλός. Η ομάδα έκοβε ένα τιμολόγιο ότι εισέπραξε ένα συγκεκριμένο ποσό, όμως στην πράξη τα φράγκα που πραγματικά έμπαιναν στο ταμείο της ήταν το ποσό που θα γλίτωνε ο «χορηγός» από την εφορία. Για να καταλάβουμε πώς λειτουργούσε το νταλαβέρι, θα δώσουμε ένα αριθμητικό παράδειγμα. Η εταιρία του καπιταλιστή Χατζηπαπαροβλαστάρογλου γινόταν χορηγός στην Αθλητική Ενωση Ανω Τραχανοπλαγιάς με το ποσό των 100.000 ευρώ.
Η μείωση του φόρου που θα κέρδιζε η εταιρία, παρουσιάζοντας σαν έξοδο τη χορηγία, θα ήταν 25.000 ευρώ. Στο ταμείο της ομάδας έμπαιναν στην καλύτερη περίπτωση τα 25.000 ευρώ και τα υπόλοιπα τα «διαχειριζόταν» ο πρόεδρος της ομάδας, ο οποίος συνήθως ήταν και ο ιδιοκτήτης της εταιρίας που έκανε τη «χορηγία». Με την απόφαση του υπουργείου Οικονομικών για εξαίρεση των χορηγιών από τα έξοδα της εταιρίας, το συγκεκριμένο αλισβερίσι δεν μπορεί να γίνει και ο πρόεδρος Χατζηπαπαροβλαστάρογλου την κάνει από την ομάδα με ελαφρά πηδηματάκια.
Η μείωση του φόρου που θα κέρδιζε η εταιρία, παρουσιάζοντας σαν έξοδο τη χορηγία, θα ήταν 25.000 ευρώ. Στο ταμείο της ομάδας έμπαιναν στην καλύτερη περίπτωση τα 25.000 ευρώ και τα υπόλοιπα τα «διαχειριζόταν» ο πρόεδρος της ομάδας, ο οποίος συνήθως ήταν και ο ιδιοκτήτης της εταιρίας που έκανε τη «χορηγία». Με την απόφαση του υπουργείου Οικονομικών για εξαίρεση των χορηγιών από τα έξοδα της εταιρίας, το συγκεκριμένο αλισβερίσι δεν μπορεί να γίνει και ο πρόεδρος Χατζηπαπαροβλαστάρογλου την κάνει από την ομάδα με ελαφρά πηδηματάκια.
Είναι γνωστό ότι η στήλη έχει ξεκάθαρη άποψη ενάντια στην επαγγελματοποίηση του αθλητισμού και τη μετατροπή των ομάδων σε αθλητικές καπιταλιστικές επιχειρήσεις και δεν κινδυνεύουμε να κατηγορηθούμε από κάποιους ότι μας έχει πιάσει ο πόνος για το οικονομικό αδιέξοδο των ομάδων και την απομάκρυνση μικρών ή μεγάλων καπιταλιστών από τη διοίκησή τους. Σχολιάζουμε, όμως, τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η αθλητική οικονομία, ή καλύτερα η αθλητική παραοικονομία, για να τονίσουμε για μια ακόμη φορά τη διαφορά ανάμεσα σε μια αθλητική ομάδα και σε μια αθλητική ανώνυμη εταιρία. Οι οπαδοί θα πρέπει να καταλάβουν ότι τα φράγκα που ο πρόεδρος ξοδεύει για την ομάδα δεν βγαίνουν από την τσέπη του προέδρου, αλλά από τη δική τους. Ο πρόεδρος απλά εκμεταλλεύεται την ομάδα και τους οπαδούς για να προωθήσει το προσωπικά του επιχειρηματικά σχέδια και όταν δεν μπορεί να τα ικανοποιήσει σηκώνεται και φεύγει, χωρίς να δώσει λογαριασμό σε κανέναν. Μπορεί κάποια πράγματα να α-κούγονται αυτονόητα, το γεγονός όμως ότι οι οπαδοί του ΟΦΗ και του Ηρακλή βγήκαν και βγαίνουν στους δρόμους για να προασπίσουν τα συμφέροντα των εταιριών και όχι των ομάδων τους, όπως νομίζουν, ενώ δεν βγαίνουν στους δρόμους για να προασπίσουν τα δικά τους συμφέροντα στη δουλειά και τη ζωή, δείχνει ότι υπάρχουν ακόμη πολλές αυταπάτες που θα πρέπει να ξεπεραστούν.
Κος Πάπιας
papias@eksegersi.gr
ΥΓ: Σε αναζήτηση αγοραστή για την ομάδα μπάσκετ του Παναθηναϊκού κινούνται οι Γιαννακοπουλαίοι, κάνοντας πράξη την «απειλή» αποχώρησής τους. Ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος είχε το περασμένο Σαββατοκύριακο επαφή με την εταιρεία Galatioto Sports Partners, που ειδικεύεται σε αγοροπωλησίες αθλητικών εταιριών, προκειμένου να διαπραγματευτεί την πώληση του πλειοψηφικού πακέτου της ΚΑΕ Παναθηναϊκός. Η κίνηση να αποταθεί σε αμερικανική εταιρία δεν πρέπει να θεωρηθεί τυχαία. Με δεδομένη την οικονομική κρίση τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη και σε συνδυασμό με το γεγονός ότι το μπάσκετ στην Ευρώπη δεν έχει μεγάλο μερίδιο στην αθλητική πιάτσα, θα ήταν πολύ δύσκολο να βρεθεί ευρωπαίος αγοραστής που να είναι πρόθυμος να ξοδέψει το ποσό που απαιτείται για να διατηρηθεί μια ομάδα με το brand name του Παναθηναϊκού στην ελίτ του ευρωπαϊκού μπάσκετ. Οι πιθανότητες για αμερικανό αγοραστή είναι μεγαλύτερες, στην προοπτική ο Παναθηναϊκός να λειτουργήσει ως «θυγατρική» κάποιας ομάδας του ΝΒΑ, ώστε ταλέντα του ευρωπαϊκού μπάσκετ να μετακομίζουν εκεί ευκολότερα και φθηνότερα. Αν θα πετύχει το deal, θα το ξέρουμε το επόμενο χρονικό διάστημα, όμως θα πρέπει να θεωρούμε σίγουρη τη δραματική μείωση του πράσινου μπάτζετ και στο μπάσκετ.