Ακόμη και οι πλέον απολιτίκ έχουν αρχίσει να καταλαβαίνουν ότι ο κοροναϊός «ξέφυγε» και θερίζει κόσμο, επειδή οι αστικές κυβερνήσεις, αδιαφορώντας για τη δημόσια υγεία και τις ανθρώπινες ζωές, έθεσαν ως προτεραιότητά τους τη διασφάλιση της «κανονικότητας» του καπιταλισμού, την ομαλή λειτουργία των επιχειρήσεων και της καπιταλιστικής παραγωγικής διαδικασίας και την εξασφάλιση του μέγιστου κέρδους, που είναι ο μοναδικός θεός στον οποίο πιστεύουν. Με δεδομένο ότι ο επαγγελματικός αθλητισμός είναι μια πολύ κερδοφόρα μπίζνα, με τεράστιο κύκλο εργασιών και μεγάλα κέρδη, δε θα μπορούσε να μην εφαρμόσει το γενικό καπιταλιστικό κανόνα.
Ακόμα και όταν οι κυβερνήσεις άρχισαν να παίρνουν δειλά-δειλά και καθυστερημένα μέτρα περιορισμού των συναθροίσεων, για να αντιμετωπίσουν την εκτεταμένη διάδοση του ιού, οι αθλητικές συναντήσεις πραγματοποιούνταν κανονικά και τα πρώτα περιοριστικά μέτρα ήταν η διεξαγωγή των αγώνων χωρίς την παρουσία φιλάθλων. Μάλιστα, οι «αρμόδιοι» περί των αθλητικών δε δίσταζαν να ομολογήσουν ότι η ματαίωση των αγώνων θα είχε πολύ μεγάλο οικονομικό κόστος για τις ομάδες και γι' αυτό δεν αποφάσιζαν να σταματήσουν τις αθλητικές δραστηριότητες. Οσοι ασχολούμαστε λίγο πιο συστηματικά με τα αθλητικά τεκταινόμενα και ιδιαίτερα με το χώρο του επαγγελματικού ποδοσφαίρου, εκείνη τη χρονική περίοδο, διαβάζαμε στις αθλητικές ιστοσελίδες και στον αθλητικό Τύπο αρκετά δημοσιεύματα που αφορούσαν τις οικονομικές επιπτώσεις στα μεγάλα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, τις οποίες υπολόγιζαν σε μερικά δισεκατομμύρια ευρώ.
Παρά την προσπάθεια των διεθνών Ομοσπονδιών να πείσουν ότι όλα βαίνουν καλώς και δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, η εξέλιξη της πανδημίας επέβαλε τη ματαίωση κάθε αθλητικής δραστηριότητας, Την περασμένη Τρίτη (17/3) είχαμε δυο τηλεδιασκέψεις στο ανώτερο επίπεδο σχετικά με την εκτίμηση της κατάστασης και τη διεξαγωγή των προγραμματισμένων διεθνών αθλητικών διοργανώσεων. Η πρώτη τηλεδιάσκεψη, της ΟΥΕΦΑ με τις 55 εθνικές ποδοσφαιρικές ομοσπονδίες, αφορούσε την εκτίμηση της κατάστασης, τη συνέχιση των εθνικών πρωταθλημάτων και τη διεξαγωγή του ευρωπαϊκού ποδοσφαιρικού πρωταθλήματος το καλοκαίρι του 2020. Η δεύτερη τηλεδιάσκεψη, της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (ΔΟΕ), είχε αντικείμενο τη διεξαγωγή των προολυμπιακών τουρνουά, την προετοιμασία των αθλητριών/τών και των ομάδων και τη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων στο Τόκιο το καλοκαίρι του 2020. Οπως θα δούμε στη συνέχεια, αν και οι αποφάσεις που πάρθηκαν είναι φαινομενικά σε διαφορετική κατεύθυνση (η ΟΥΕΦΑ αποφάσισε τη ματαίωση του EURO 2020 και τη διεξαγωγή του το καλοκαίρι του 2021, ενώ η ΔΟΕ συνεχίζει να θεωρεί ότι θα γίνουν κανονικά οι Ολυμπιακοί), επί της ουσίας έχουν κοινό παρανομαστή.
Οι αποφάσεις πάρθηκαν με γνώμονα τις οικονομικές επιπτώσεις που έχει επιφέρει στον επαγγελματικό αθλητισμό η επιδημία και όχι με βάση τη διασφάλιση της υγείας των αθλητών και των φιλάθλων. Οι διεργασίες στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο είχαν ξεκινήσει αμέσως μετά τις αποφάσεις για αναστολή των εθνικών πρωταθλημάτων. Η ΟΥΕΦΑ ήταν σε αντιπαράθεση με τις εθνικές ομοσπονδίες, καθώς η ευρωπαϊκή ομοσπονδία ήταν υπέρ της διεξαγωγής του EURO, ενώ οι ομοσπονδίες ήθελαν να ολοκληρωθούν τα εθνικά πρωταθλήματα. Ο καυγάς είχε θέμα ποιος θα πληρώσει τις συνέπειες από τη διακοπή της αγωνιστικής δράσης. Η ματαίωση του EURO θα έφερνε σε δύσκολη θέση την ΟΥΕΦΑ, που θα έπρεπε να πληρώσει τις σχετικές ρήτρες για τη ματαίωσή του, ενώ ταυτόχρονα θα έχανε τα φράγκα που θα έμπαιναν στο ταμείο της (υπολογίζονται σε 500 με 600 εκατ. ευρώ). Οι ομοσπονδίες από την πλευρά τους θέλουν να ολοκληρωθούν τα πρωταθλήματα, αφού σύμφωνα με τα στοιχεία από διάφορες οικονομικές μελέτες, τα πέντε μεγάλα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα θα έχουν απώλειες σχεδόν 1,5 δισ. ευρώ αν δεν ολοκληρωθούν (Premier League 600.000 ευρώ, La Liga 550 εκατ. ευρώ. Budesliga 250 εκατ. ευρώ, Serie A 150 εκατ. ευρώ και Ligue 1 100 εκατ. ευρώ).
Από τα στοιχεία γίνεται φανερό ότι ο οικονομικός συσχετισμός ήταν σε βάρος της ΟΥΕΦΑ και κατά συνέπεια η ματαίωση του EURO, προκειμένου να ολοκληρωθούν τα πρωταθλήματα, ήταν μονόδρομος. Η ηγεσία της ΟΥΕΦΑ αναγκάστηκε να συμφωνήσει στη μετάθεση της διεξαγωγής του EURO το 2021, επειδή αυτή η επιλογή είχε μικρότερο κόστος από τη μη ολοκλήρωση των εθνικών πρωταθλημάτων. Ορισμένα δημοσιεύματα αναφέρουν ότι οι κορυφαίες Λίγκες και ορισμένες από τις μεγάλες ευρωπαϊκές ομάδες έχουν συμφωνήσει να συνεισφέρουν οικονομικά στο ταμείο της ΟΥΕΦΑ («μίζα»), προκειμένου να αμβλυνθούν οι συνέπειες από τη ματαίωση του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος.
Διαφορετική είναι η οικονομική πραγματικότητα στην περίπτωση της ΔΟΕ και των Ολυμπιακών Αγώνων. Διαρροές «κύκλων» της οργανωτικής επιτροπής υποστήριξαν ότι ο κύκλος εργασιών των αγώνων θα ξεπεράσει τα 10 δισ. ευρώ και πως, αν ματαιωθούν, ΔΟΕ και ιαπωνική κυβέρνηση θα πρέπει να καταβάλουν τεράστια ποσά σύμφωνα με τις ρήτρες που υπάρχουν. Προς το παρόν, η ΔΟΕ δεν παίρνει οριστική απόφαση και καλεί άπαντες να κάνουν το καλύτερο δυνατό για τη διεξαγωγή των αγώνων, ενώ η κυβέρνηση της Ιαπωνίας ξεκίνησε συζητήσεις με τις χώρες του G7 (οι επτά πλουσιότερες χώρες στον κόσμο). Σε δηλώσεις του ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, Σίνζο Αμπε, τόνισε ότι το G7 συμφώνησε να υποστηρίξει τη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων και ότι θα προετοιμαστούν «για μια ολοκληρωμένη διοργάνωση». Αυτό σημαίνει ότι οι αγώνες θα γίνουν με την παρουσία θεατών στις εξέδρες, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας και της υγείας των συνοδών και των αθλητών.
Ιαπωνία, G7 και ΔΟΕ δηλώνουν ότι θα συνεργαστούν στενά σε θέματα που αφορούν την ασφάλεια και την υγεία, τόσο των αθλητών όσο και των θεατών, και ρίχνουν στην πιάτσα το ιδεολόγημα»ότι οι αγώνες πρέπει να γίνουν για να σταλεί το μήνυμα ότι ο κοροναϊός μπορεί να νικηθεί και ότι η ζωή προχωράει! Οπως ήταν αναμενόμενο, υπάρχουν αντιδράσεις για την απόφαση της ΔΟΕ και δηλώσεις αθλητριών και αθλητών που τάσσονται υπέρ της αναβολής. Αντίθετη με την διεξαγωγή των αγώνων είναι και η πλειοψηφία των Γιαπωνέζων, σε ποσοστό 65%-70%, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις που διοργάνωσαν γιαπωνέζικες εφημερίδες. Ομως αυτό είναι ψιλά γράμματα για την κυβέρνηση και τη ΔΟΕ.
Εν κατακλείδι, τα δεδομένα είναι αποκαλυπτικά και μιλούν από μόνα τους. Για μια ακόμα φορά αποδεικνύεται ότι για τους καπιταλιστές η εξασφάλιση του μέγιστου κέρδους είναι το πρώτο. Με βάση αυτό αποφασίζουν, αδιαφορώντας για τις συνέπειες που μπορεί να έχουν στο κοινωνικό σύνολο.
Κος Πάπιας
papias@eksegersi.gr
Οι οπαδοί της Ράγιο Βαγιεκάνο συχνα-πυκνά κάνουν ενέργειες που επιβεβαιώνουν την αντικαπιταλιστική – αντιφασιστική πολιτική τους αναφορά. Η λαίλαπα του κοροναϊού σαρώνει την Ευρώπη και η Ισπανία είναι μια από τις χώρες με πολύ μεγάλο αριθμό κρουσμάτων και νεκρών από τον ιό. Οι Bukaneros, για να δηλώσουν την αλληλεγγύη τους στους γιατρούς και τους εργαζόμενους στα νοσοκομεία, δεν αρκέστηκαν σε χειροκρότημα από τα μπαλκόνια. Τοποθέτησαν ένα μεγάλο πανό σε νοσοκομείο της Μαδρίτης με το σύνθημα: «Μόνο ο λαός μπορεί να σώσει το λαό. Εργαζόμενοι στα νοσοκομεία είμαστε περήφανοι για εσάς. Καλή δύναμη!».
Με αυτόν τον πρωτότυπο τρόπο, εκτός από την αλληλεγγύη τους στους εργαζόμενους στα νοσοκομεία, έστειλαν και ένα σαφέστατο πολιτικό μήνυμα. Ανέδειξαν την ουσία του προβλήματος, την ταξική διαχείριση της επιδημίας από τις αστικές κυβερνήσεις, προκειμένου να μην υπάρξουν προβλήματα στην καπιταλιστική παραγωγική διαδικασία και στους οικονομικούς δείκτες.
Εκτός από την παρέμβαση των οπαδών της Ράγιο, αξίζει να αναδειχτούν και οι δηλώσεις του του Dejan Kulusevski, του 20χρόνου ποδοσφαιριστή της Πάρμα. Ο παίχτης γεννήθηκε στη Σουηδία, οι γονείς του είναι μετανάστες από τη Bόρεια Μακεδονία, που έψαξαν ένα καλύτερο μέλλον στη σκανδιναβική χώρα, και συνδύασε με πολύ εύστοχο τρόπο την επιδημία του κοροναϊού με το μεταναστευτικό/προσφυγικό ζήτημα δηλώνοντας: «Σε εσάς που κρατάτε τώρα στα χέρια σας 20 πακέτα μακαρόνια. Σε εσάς που ψάχνετε στη μαύρη αγορά απολυμαντικό για τα χέρια. Σε εσάς που περπατάτε στον δρόμο με τη μάσκα στο πρόσωπο. Και σε εσάς που σχεδιάζετε να φύγετε με τα παιδιά σας προς περιοχές που δεν έχουν μολυνθεί από τον κοροναϊό: Μην κοιτάξετε ποτέ ξανά με απαξίωση τους ανθρώπους που φεύγουν λόγω πολέμου και φτώχειας». Σε μια χώρα σαν την Ιταλία, που ο φασίστας Σαλβίνι έφτασε ένα βήμα πριν την πρωθυπουργία, είναι πολύ σημαντικό τα ποδοσφαιρικά αστέρια που έχουν μεγάλη δημοτικότητα να εκφράζουν ένα ξεκάθαρο πολιτικό μήνυμα κόντρα στην ξενοφοβία και το ρατσισμό. Με τη δήλωσ;h του ο Dejan κάνει ένα πολύ ελπιδοφόρο «ντεμπούτο» στο κοινωνικό – πολιτικό «γίγνεσθαι» της Ιταλίας, Αν ο πολιτικός του λόγος αποδειχτεί αντίστοιχος του ποδοσφαιρικού του ταλέντου, είναι σίγουρο ότι θα φιλοξενήσουμε και στο μέλλον δηλώσεις του.