Η συνάντηση του προέδρου της ΕΠΟ Βαγγέλη Γραμμένου με τον πρόεδρο της ΦΙΦΑ Τζιάνι Ινφαντίνο την περασμένη Τρίτη (17/4) είναι το θέμα που κυριαρχεί στην αθλητική επικαιρότητα της εβδομάδας. Η συνάντηση έγινε εν αναμονή της συνεδρίασης της Επιτροπής Ομοσπονδιών της παγκόσμιας ομοσπονδίας, προκειμένου να αξιολογήσει τα δεδομένα για το ελληνικό ποδόσφαιρο και να αποφασίσει σχετικά με την εισήγηση της Επιτροπής Παρακολούθησης και του Χέρμπερτ Χούμπελ για αποβολή του ελληνικού ποδοσφαίρου.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ο Γραμμένος προσπάθησε να πείσει ότι η βούληση της ΕΠΟ είναι να γίνουν άμεσα οι απαραίτητες κινήσεις για να αλλάξει η εικόνα απαξίωσης και παρακμής του ελληνικού πρωταθλήματος και παρουσίασε το πλάνο με τις πρωτοβουλίες που προτίθεται να πάρει για να διαφοροποιηθεί το κλίμα. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΦΙΦΑ δήλωσε ότι είναι έντονα προβληματισμένος με τα όσα συμβαίνουν στο ελληνικό ποδόσφαιρο, κράτησε αποστάσεις από την αισιοδοξία του Γραμμένου για άμεσες αλλαγές, δε δεσμεύτηκε για βοήθεια προς την ΕΠΟ και ξεκαθάρισε ότι η Επιτροπή Ομοσπονδιών έχει την αποκλειστική αρμοδιότητα για το θέμα και ότι είναι αυτή που θα αποφασίσει αν θα κάνει δεκτή την εισήγηση για Grexit.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, το κλίμα στη συνάντηση δεν ήταν ενθαρρυντικό για την ελληνική πλευρά, αφού όσα έχουν διαδραματιστεί στο ελληνικό πρωτάθλημα και ιδιαίτερα η συμπεριφορά των μεγάλων ΠΑΕ και η εισβολή του Σαββίδη με το όπλο στην Τούμπα έχουν πάρει μεγάλη έκταση στα διεθνή ΜΜΕ και η πίεση προς τη ΦΙΦΑ για δραστικά μέτρα εναντίον της Ελλάδας είναι μεγάλη. Το ήδη άσχημο κλίμα για το ελληνικό ποδόσφαιρο έρχεται να δυσκολέψει και η μεγάλη καθυστέρηση στην έκδοση των δικαστικών αποφάσεων (τη στιγμή που έκλεισε η ύλη της «Κ» δεν είχε γίνει γνωστή η απόφαση της επιτροπής Εφέσεων για τον αγώνα ΠΑΟΚ-ΑΕΚ) αλλά και η ένταση ανάμεσα στους προέδρους των τριών μεγάλων ΠΑΕ, οι οποίοι συνεχίζουν να βρίσκονται σε τροχιά σύγκρουσης.
Οσον αφορά τις προβλέψεις για την απόφαση της Επιτροπής Ομοσπονδιών, τα βασικά σενάρια είναι δύο. Το πρώτο προβλέπει Grexit μικρής διάρκειας (2-3 μήνες) χωρίς μέτρα για την εθνική ομάδα και για τις ομάδες που θα συμμετέχουν στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Σε αυτό το χρονικό διάστημα, θα πρέπει η ΕΠΟ και η κυβέρνηση να έχουν σχεδιάσει και να υλοποιήσουν τα απαραίτητα μέτρα για να αλλάξει η εικόνα και ο τρόπος λειτουργίας του ελληνικού επαγγελματικού ποδοσφαίρου. Το δεύτερο, που είναι και πιο «σκληρό», προβλέπει τουλάχιστον εξάμηνο αποκλεισμό της ελληνικής ομοσπονδίας (αφορά την εθνική ομάδα) από τις αγωνιστικές δραστηριότητες και μη συμμετοχή των ελληνικών ομάδων στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Σε αυτό το διάστημα θα πρέπει να έχει γίνει η εξυγίανση και η αναδιάρθρωση του ποδοσφαιρικού οικοδομήματος και να έχουν θεσπιστεί οι αλλαγές που θα βγάλουν από το τέλμα το ελληνικό ποδόσφαιρο.
Αν προσπαθήσουμε να συνοψίσουμε τις κατά καιρούς εξαγγελίες της κυβέρνησης και της ΕΠΟ για τις αλλαγές που απαιτούνται προκειμένου να πειστεί η ΦΙΦΑ να μας κρατήσει στη στοργική αγκαλιά της, θα καταλήξουμε στα εξής. Πρωτάθλημα που θα παίζεται με ξένους αρχιδιαιτητές και VAR και με νέους κανόνες δημόσιας συμπεριφοράς, με αυστηρές ποινές σε όσους παράγουν βία, ακόμη και λεκτική βία. Ταχύτερη εκδίκαση των υποθέσεων από τακτικούς δικαστές. Πιο αυστηρά μέτρα πρόληψης της γηπεδικής βίας με μεγαλύτερη ευθύνη από ποτέ στις ΠΑΕ για τη διοργάνωση των αγώνων. Συνεχή παρακολούθηση των οικονομικών δεδομένων που παράγουν οι ΠΑΕ, οι οποίες θα λαμβάνουν δεσμεύσεις για την επένδυση ενός μέρους του τηλεοπτικού εσόδου στη βελτίωση των υποδομών και των παροχών προς τους θεατές. Αναδιάρθρωση του αριθμού των ομάδων στις κατηγορίες και αλλαγή της αγωνιστικής διαδικασίας με την εισαγωγή των play off.
Τα ερωτήματα που γεννούνται είναι αφενός πόσο χρόνο χρειάζεται η κυβέρνηση για να κάνει όλες αυτές τις αλλαγές και αφετέρου πόσο χρόνο είναι διατεθειμένη να της δώσει η ΦΙΦΑ. Οσον αφορά το χρόνο λήψης της απόφασης, η επικρατέστερη περίοδος είναι μέχρι το τέλος Απριλίου, υπάρχουν όμως και αξιωματούχοι της ΦΙΦΑ που τον μεταθέτουν, μετά τη διεξαγωγή του τελικού του Κυπέλλου Ελλάδας (είναι προγραμματισμένος για τις 12 Μάη), προκειμένου να δοκιμαστεί η ικανότητα της ΕΠΟ να διοργανώσει με επιτυχία και χωρίς παρατράγουδα ένα σημαντικό αγώνα. Είναι γνωστό ότι η ΦΙΦΑ απαιτεί, ο τελικός, ανεξάρτητα από τις ομάδες που θα συμμετέχουν σ' αυτόν, να διεξαχθεί στο ΟΑΚΑ με παρουσία οπαδών και από τους δυο φιναλίστ. Οπως είναι φυσικό, η απαίτηση της παγκόσμιας ομοσπονδίας έχει προκαλέσει κρίση πανικού στην κυβέρνηση και την ΕΠΟ. Μετά τη διεξαγωγή των δυο ημιτελικών, το ζευγάρι του τελικού είναι ΑΕΚ-ΠΑΟΚ και όλοι έχουν μεγάλη περιέργεια να μάθουν τον τρόπο με τον οποίο θα συνυπάρξουν στο γήπεδο οι οπαδοί των δυο ομάδων.
Είναι φανερό ότι ο χρόνος κυλάει σε βάρος της κυβέρνησης, αφού οι πιθανότητες να έχουν δρομολογηθεί οι αλλαγές σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα είναι από μηδενικές έως ελάχιστες. Ταυτόχρονα με την προσπάθεια να πείσουν τους αξιωματούχους της ΦΙΦΑ να μη ψηφίσουν Grexit, κυβέρνηση και ΕΠΟ προσπαθούν να πείσουν τους ανιδιοτελείς εργάτες του ελληνικού ποδοσφαίρου να δεχτούν μια σειρά αλλαγών στον Πειθαρχικό Κώδικα, αλλά και να συμφωνήσουν στο σχέδιο αναδιάρθρωσης των κατηγοριών και του αριθμού των ομάδων που θα συμμετέχουν σε αυτές. Την περασμένη Τετάρτη, σε αθλητική ιστοσελίδα με μεγάλη επισκεψιμότητα υπήρχε αναφορά για συγκεκριμένη πρόταση από την πλευρά της κυβέρνησης, η οποία συνοδεύεται από εξασφαλισμένη χρηματοδότηση μέσω της κρατικής τηλεόρασης.
Σύμφωνα με όσα ανέφερε το δημοσίευμα, ο υφυπουργός Αθλητισμού Γιώργος Βασιλειάδης έχει επεξεργαστεί σχέδιο με τρεις κατηγορίες: τη Super League 1, στην οποία θα μετέχουν 12 ομάδες (οι 10 πρώτες της σημερινής Super League και οι 2 πρώτες της σημερινής Football League), τη Super League 2, στην οποία θα μετέχουν 14 ομάδες (οι υπόλοιπες 6 ομάδες της σημερινής Super League και οι 8 ομάδες που συμπληρώνουν την πρώτη δεκάδα της σημερινής Football League) και τη Football League, στην οποία θα μετέχουν 10 ομάδες (οι υπόλοιπες ομάδες της Football League). Τα πρωταθλήματα και στις τρεις κατηγορίες θα διεξαχθούν σε δυο γύρους και στη συνέχεια θα υπάρχουν play offs. Ο στόχος είναι να αυξηθεί ο ανταγωνισμός μεταξύ των ομάδων, το θέαμα και το αγωνιστικό ενδιαφέρον.
Για να συμφωνήσουν οι ομάδες με τις προτάσεις της κυβέρνησης, ο Βασιλειάδης θα προσπαθήσει να τις δελεάσει με αρκετά φράγκα. Εφόσον οι ομάδες δεχτούν την κυβερνητική πρόταση, όλα δείχνουν ότι θα βάλουν στο ταμείο τους 60 εκατ. ευρώ (20 εκατ. από το συνδρομητικό κανάλι και 40 εκατ. από την ΕΡΤ). Σε περίοδο οικονομικής κρίσης αυτά τα φράγκα αποτελούν ένα… αδιάσειστο επιχείρημα. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το ποδόσφαιρο είναι καπιταλιστική μπίζνα και ως τέτοια έχει στόχο τη μεγιστοποίηση των κερδών. Συνεπώς, από τη στιγμή που οι ομάδες θα εξασφαλίσουν σίγουρα φράγκα στο ταμείο τους, οι πιθανότητες να δεχτούν το σχέδιο Βασιλειάδη αυξάνονται σημαντικά.
Το επόμενο χρονικό διάστημα η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να αποκομίσει επικοινωνιακό και πολιτικό όφελος, δείχνοντας ότι τάχα είναι διατεθειμένη να έρθει σε μικρές ή μεγάλες συγκρούσεις, προκειμένου να αποδεσμευτεί το ποδόσφαιρο από τα επιχειρηματικά συμφέροντα. Αλλωστε, δεν έχει να χάσει και πολλά, αφενός γιατί το Grexit για την πλειοψηφία των φιλάθλων είναι η πιο πιθανή κατάληξη της πορείας απαξίωσης στην οποία βρίσκεται εδώ και αρκετά χρόνια το ελληνικό ποδόσφαιρο και αφετέρου γιατί τα σπασμένα θα τα πληρώσει ο ελληνικός λαός μέσα από το χαράτσι για την ΕΡΤ. Μένει να δούμε αν θα πειστούν στη ΦΙΦΑ και αν θα προλάβει ο Βασιλειάδης να υλοποιήσει το σχέδιό του, αφού αρκεί ένα τυχαίο γεγονός για να ανατραπούν τα αισιόδοξα σενάρια. Πόσο μάλλον όταν πρέπει να βρει άμεσα λύση για το εμπόδιο που λέγεται “τελικός κυπέλλου ΑΕΚ-ΠΑΟΚ”.
Κος Πάπιας
papias@eksegersi.gr