ΚΟΡΑΚΙ ΣΦΥΡΑ ΤΟ

Ετσι όπως μας θέλετε εσείς, δε θα γίνουμε ποτέ εμείς

0

Η συνέντευξη Τύπου του Δημήτρη Γιαννακόπουλου, με την οποία ανακοίνωσε την αποχώρησή του από την πράσινη ΚΑΕ και πιθανόν και από την προεδρία του Ερασιτέχνη Παναθηναϊκού, είναι το θέμα που κυριαρχεί στην αθλητική επικαιρότητα. Η εντύπωση που σχημάτισε η στήλη διαβάζοντας τη συνέντευξη είναι ότι οι λόγοι που τον ώθησαν στην αποχώρηση είναι επιχειρηματικοί και όχι αθλητικοί. Από αυτή τη διαπίστωση βγαίνουν δυο συμπεράσματα. Πρώτον, επιβεβαιώνεται ο κανόνας ότι ο βασικός λόγος που οι καπιταλιστές ασχολούνται και «επενδύουν» σε μια αθλητική ομάδα είναι η προώθηση των επιχειρηματικών τους συμφερόντων. Δεύτερον, αν το επόμενο χρονικό διάστημα υπάρξουν εξελίξεις στις πολιτικές-επιχειρηματικές πτυχές της υπόθεσης που να τον ικανοποιούν, δε θα πρέπει να αποκλείσουμε το ενδεχόμενο ο Γιαννακόπουλος να διαφοροποιήσει την απόφασή του και να παραμείνει τόσο στην προεδρία του Ερασιτέχνη όσο και στην ΚΑΕ μέσω των εκπροσώπων του.
 
Το βασικό σχόλιο για τη συνέντευξη του Γιαννακόπουλου είναι η έντονα πολιτική και επιχειρηματική της διάσταση, αφού ο λόγος που τον ώθησε στην αποχώρηση είναι η αθέτηση των συμφωνηθέντων από το δήμαρχο Αθήνας για το θέμα της «Διπλής Ανάπλασης» και όπως θα δούμε στη συνέχεια ο στόχος του είναι να πιέσει πολιτικά την κυβέρνηση για να προωθήσει τις επιχειρηματικές του επιδιώξεις. Ξεκινώντας από το οικονομικό μέρος της συνέντευξης, το πρώτο σημείο που πρέπει να σταθούμε είναι τα στοιχεία για το κόστος που είχε η εμπλοκή της οικογένειας με την πράσινη ΚΑΕ. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε, στην πρώτη περίοδο (1987-2012) το κόστος ήταν 372.800.000 ευρώ (το κουμάντο της ομάδας είχαν ο Θανάσης και ο Παύλος Γιαννακόπουλος) και την περίοδο 2013-2020 το κόστος ήταν 63.000.000 ευρώ (το κουμάντο πέρασε στον Δημήτρη Γιαννακόπουλο).
 
Η στήλη δεν έχει ούτε τα δεδομένα ούτε κάποιο λόγο για να αμφισβητήσει τον απολογισμό του. Με μια πρώτη μάτια προκύπτει ότι την περίοδο Παύλου- Θανάση (25 χρόνια) ο μέσος όρος του κόστους της ομάδας ετησίως ήταν 14.912.000, ενώ την περίοδο του Δημήτρη (8 χρόνια) έχει πέσει περίπου στο μισό, στα 7.875.000 ευρώ. Αν και κάθε εποχή έχει τα δικά της οικονομικά δεδομένα, η σύγκριση των δυο περιόδων είναι σαφώς σε βάρος του Δημήτρη και απεικονίζει με χαρακτηριστικό τρόπο τη διαδικασία διαφοροποίησης της σχέσης της οικογένειας με την ομάδα. Θανάσης και Παύλος είχαν επανειλημμένως τονίσει ότι ο Παναθηναϊκός ήταν το πάθος τους και το πλήρωναν αδρά, σε αντίθεση με τον Δημήτρη που αποφάσισε να θέσει σε μια πιο «ρεαλιστική» επιχειρηματική βάση τη σχέση του με την ομάδα.
 
Το δεύτερο σημείο που πρέπει να σχολιάσουμε είναι η εμπλοκή του με τον Ερασιτέχνη Παναθηναϊκό, Από τα οικονομικά στοιχεία που έδωσε, η εμπλοκή της οικογένειας με τα «ερασιτεχνικά» τμήματα κόστισε περίπου 15.000.000 ευρώ και πλέον ο Ερασιτέχνης είναι απαλλαγμένος από τα χρέη (τα 3.600.000 ευρώ έχουν μειωθεί σε 550.000 ευρώ, τα οποία έχουν ρυθμιστεί). Οπως θα δούμε στη συνέχεια, η απόφαση του Δημήτρη Γιαννακόπουλου να αναλάβει την προεδρία του Ερασιτέχνη είχε καθαρά επιχειρηματικά κίνητρα, αφού με την ιδιότητα του προέδρου αποκτούσε σημαντικό ρόλο στις εξελίξεις, ιδιαίτερα όσον αφορά το «γηπεδικό» και το ιδιοκτησιακό καθεστώς της πράσινης ΠΑΕ, ενώ ταυτόχρονα εξασφάλιζε την αποδοχή και τη στήριξη της πλειοψηφίας των οπαδών και των φίλων της ομάδας (η κόντρα με μια μερίδα της Θύρας 13 προέκυψε αργότερα και αφορά περισσότερο μια προσωπική βεντέτα και λιγότερο αμφισβήτηση για τους χειρισμούς του στη διοίκηση της ΚΑΕ). Οπως κάθε καπιταλιστής που σέβεται τον εαυτό του, ο Γιαννακόπουλος προσπάθησε και θα προσπαθήσει περισσότερο στο άμεσο μέλλον να χρησιμοποιήσει τον κόσμο του Παναθηναϊκού σαν μοχλό πίεσης προς την κυβέρνηση και τον Δήμο Αθηναίων για να προωθήσει τα επιχειρηματικά του σχέδια. Αυτός ήταν ο βασικός λόγος που τον έκανε να επωμισθεί το οικονομικό κόστος του ρόλου του «σωτήρα» του Ερασιτέχνη και όχι η αγάπη του για την ομάδα.
 
Το τρίτο σημείο που αξίζει να σχολιάσουμε είναι η απαξίωση των «επιφανών» και οικονομικά δυνατών Παναθηναϊκών. Ο ισχυρός άντρας της πράσινης ΚΑΕ αναφέρθηκε στην πρόταση του PAO Alive για έναν Παναθηναϊκό ενιαίο και αυτοχρηματοδοτούμενο, με τη συμμετοχή του κόσμου της ομάδας και όλων των οικονομικά δυνατών Παναθηναϊκών και για τη δημιουργία στον ίδιο χώρο αθλητικών εγκαταστάσεων για όλα τα αγωνιστικά τμήματα του συλλόγου (αρχικά είχε διερευνήσει τη δυνατότητα να αξιοποιηθεί ο χώρος του ΟΑΚΑ και στη συνέχεια συμφώνησε για τον Βοτανικό). Τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα της προσπάθειας είναι απογοητευτικά, αφού το εγχείρημα, αν και αγκαλιάστηκε από τους απλούς φίλους της ομάδας, άφησε αδιάφορη τη συντριπτική πλειοψηφία των πράσινων με οικονομικές δυνατότητες. Αλλωστε, δεν είχαν κανένα λόγο να βάλουν φράγκα για να γίνει μάγκας ο Γιαννακόπουλος.
 
Το τέταρτο σημείο είναι οι εξελίξεις σχετικά με τη συμμετοχή του Παναθηναϊκού στην Euroleague. Η οριστική απόφαση θα παρθεί αφού εξεταστούν τα οικονομικά δεδομένα και γνώμονας θα είναι αν θα υπάρξουν δεσμεύσεις από την πλευρά της Λίγκας για συγκεκριμένου ύψους έσοδα. Με τα σημερινά δεδομένα, ο Γιαννακόπουλος και οι συνεργάτες του που θα «τρέξουν» την ομάδα το επόμενο διάστημα δείχνουν ότι έχουν επιλέξει τη διοργάνωση της ΦΙΜΠΑ. Εκτός από την αντιπαλότητα και την αντιπάθεια που τρέφει ο Γιαννακόπουλος για τον Τζόρντι Μπερτομέου, κατά την ταπεινή γνώμη της στήλης ο βασικός παράγοντας που τους ωθεί στη συγκεκριμένη απόφαση είναι το γεγονός ότι οι πράσινοι στη συγκεκριμένη διοργάνωση, ακόμα και με το μειωμένο μπάτζετ, θα είναι το πρώτο φαβορί για την κατάκτηση του τίτλου. Δε χρειάζεται να επιχειρηματολογήσουμε για να πείσουμε πόσο σημαντικό είναι για την επόμενη μέρα του μπασκετικού Παναθηναϊκού, να πανηγυρίσουν οι οπαδοί του έναν ευρωπαϊκό τίτλο.
 
Το πιο σημαντικό σημείο της συνέντευξης, όμως, είναι το πολιτικό-επιχειρηματικό της μέρος, που αφορά τη Διπλή Ανάπλαση. Είναι γνωστό ότι η μεγάλη «καψούρα» της οικογένειας είναι ο ποδοσφαιρικός Παναθηναϊκός, όμως η διαφορά στο μπάτζετ ανάμεσα σε μια ποδοσφαιρική και μια μπασκετική ομάδα είναι τεράστια και όπως όλα δείχνουν, με βάση τα σημερινά οικονομικά δεδομένα, ο Γιαννακόπουλος δεν μπορεί να αναλάβει μόνος του την ΠΑΕ. Προσπάθησε να εκμεταλλευτεί τη δύσκολη θέση στην οποία βρίσκεται ο Αλαφούζος και την απέχθεια που τρέφει γι' αυτόν η συντριπτική πλειοψηφία των πράσινων οπαδών, εξαιτίας της κατάστασης που επικρατεί στο ποδοσφαιρικό τμήμα, προκειμένου να μπει στη διοίκηση της πράσινης ΠΑΕ. Πρότεινε στον Αλαφούζο συνεργασία σε όλους τους τομείς και να αναλάβουν 50-50 ΚΑΕ, ΠΑΕ και γήπεδο. Οπως όλα δείχνουν, ο Αλαφούζος άντεξε στην πίεση, δεν τσίμπησε και σκοπεύει μετά την κυβερνητική αλλαγή και τις καλύτερες σχέσεις που έχει με τη ΝΔ, σε σχέση με το ΣΥΡΙΖΑ, να παζαρέψει μόνος του με την κυβέρνηση το θέμα του γηπέδου στον Βοτανικό.
 
Το προηγούμενο διάστημα, Ερασιτέχνης Παναθηναϊκός και Δήμος Αθηναίων είχαν ξεκινήσει συζητήσεις για να προχωρήσουν από κοινού το θέμα της Διπλής Ανάπλασης, με την προϋπόθεση ότι στον Βοτανικό, εκτός από το γήπεδο ποδοσφαίρου, θα υπήρχε γήπεδο μπάσκετ, εγκαταστάσεις για τα ερασιτεχνικά τμήματα και εμπορικές χρήσεις. Από όσα ισχυρίστηκε ο Γιαννακόπουλος, ο Μπακογιάννης προσπαθεί να αλλάξει την καταρχήν συμφωνία (προφανώς γιατί συζητάει και με τον Αλαφούζο για μια λύση καλύτερη από αυτή που θέλει ο Γιαννακόπουλος). Για να προλάβει αυτή την εξέλιξη, ο Γιαννακόπουλος επιχειρεί μια «ηρωική» απεμπλοκή από τον Παναθηναϊκό, παρουσιάζοντας τον εαυτό του σαν το ρομαντικό οπαδό της ομάδας, που για το καλό της τα έβαλε με όλους και με όλα. Στόχος του είναι να ενεργοποιήσει τα αντανακλαστικά των οπαδών του Παναθηναϊκού και να δημιουργήσει πολιτικό ζήτημα, ώστε να πιέσει Δήμο και κυβέρνηση για υιοθέτηση των επιχειρηματικών στόχων. Εθεσε ένα χρονικό όριο για να γίνουν οι διαβουλεύσεις ανάμεσα στις εμπλεκόμενες πλευρές, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι όποιος Παναθηναϊκός συμφωνήσει με τη θέση της κυβέρνησης για ανέγερση μόνο ποδοσφαιρικού γηπέδου θα έχει προδώσει την ιστορία του Παναθηναϊκού και κατά συνέπεια θα πρέπει να αντιμετωπιστεί από τους πράσινους οπαδούς σαν «προδότης» και «ξεπουλημένος».
 
Ο Γιαννακόπουλος ποντάρει στο ότι, σε μια χρονική περίοδο που η κυβέρνηση έχει να διαχειριστεί τα απόνερα της επιχειρηματικής κόντρας Μαρινάκη-Μελισσανίδη και την επιθετική τακτική που έχει υιοθετήσει ο Μαρινάκης εναντίον της (με αφορμή την υπόθεση Oil One, ο Μαρινάκης την έχει πέσει ανοιχτά στον Χατζιδάκη και τον πιέζει να «κλείσει» την εταιρία του Μελισσανίδη), δε θα ήθελε να ανοίξει και ένα νέο μέτωπο με τους οπαδούς του Παναθηναϊκού, για να ικανοποιήσει τον Αλαφούζο.
 
Κος Πάπιας
 

[email protected]
 
ΥΓ1. Αν βρεθεί λύση που να ικανοποιεί τον Γιαννακόπουλο στο «γηπεδικό», θα πρέπει να θεωρήσουμε σίγουρο ότι θα συνεχίσει να έχει το κουμάντο στην πράσινη ΚΑΕ, άμεσα ή έμμεσα. Δεν είναι και πολύ εύκολα να βρεθεί επιχειρηματίας που θα αποφασίσει να δώσει 25.000.000 ευρώ για να αγοράσει μια ομάδα που δεν είναι κερδοφόρα και απαιτεί να βάζει 10.000.000 ευρώ το χρόνο από την τσέπη του για να την τρέχει.
 
ΥΓ2. Το ντου μιας μερίδας των οργανωμένων οπαδών στο σπίτι του Γιαννακόπουλου έγινε είδηση ακόμα και στα διεθνή ΜΜΕ. Πέρα από τη διαχρονική κόντρα μεταξύ των δυο πλευρών, που έχει γίνει «προσωπική» και δεν αφορά τα τεκταινόμενα στην ομάδα, από το ρεπορτάζ προκύπτει ότι το ντου ήταν μια άμεση απάντηση στη «φιλική επίσκεψη» του Γιαννακόπουλου και των μπράβων του στο μαγαζί ενός ηγετικού στελέχους της Θύρας 13. Από τη στιγμή που η κόντρα ανάμεσα στις δυο πλευρές δεν αφορά τον Παναθηναϊκό, αλλά γίνεται με φόντο τον Παναθηναϊκό, το μοναδικό σχόλιο της στήλης είναι ένα παλιό σύνθημα της Θύρας 13 (ο τίτλος του άρθρου). Για να μαθαίνουν οι νεότεροι και να θυμόμαστε οι παλαιοί.
 
 

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ: