Στη φάση των «8» βρίσκεται το Μουντιάλ στη Νότια Αφρική και είναι ήδη γνωστά τα τέσσερα ζευγάρια των προημιτελικών. Η στήλη δεν έχει πλέον λόγο να ασχολείται με το Μουντιάλ μετά τον αποκλεισμό της Αγγλίας. Δυστυχώς για το ποδόσφαιρο, οι άγγλοι παίχτες αποδείχτηκαν κατώτεροι των περιστάσεων και απογοήτευσαν με την εμφάνισή τους στον αγώνα με τη Γερμανία. Τα διαιτητικά λάθη δεν μπορούν να αποτελέσουν άλλοθι, παρά το γεγονός ότι σε μια αναμέτρηση επιπέδου Παγκοσμίου Κυπέλλου, που οι ισορροπίες είναι «λεπτές» και η διαφορά δυναμικότητας μεταξύ των ομάδων μικρή, μια απόφαση του διαιτητή μπορεί να αλλάξει τη ροή και την έκβαση του αγώνα. Από τη στιγμή, όμως, που το Μουντιάλ συνεχίζει να αποτελεί το κυρίαρχο γεγονός της αθλητικής επικαιρότητας, η στήλη θα κάνει την καρδιά της πέτρα και θα συνεχίσει να παρακολουθεί τις αναμετρήσεις και τα δρώμενα στα γήπεδα της Ν. Αφρικής.
Ενα σημείο που πρέπει να σχολιάσουμε από την μέχρι τώρα εξέλιξη είναι η σαφής αγωνιστική ανωτερότητα των λατινοαμερικάνικων ομάδων. Από τις οχτώ ομάδες που συνεχίζουν οι τέσσερις είναι από τη Λατινική Αμερική και από τα προγνωστικά της πλειοψηφίας όσων παρακολουθούν το Μουντιάλ προκύπτει ότι εύκολα ή δύσκολα τρεις απ’ αυτές θα βρεθούν στην ημιτελική φάση. Βραζιλία, Ουρουγουάη και Αργεντινή θεωρείται ότι θα επικρατήσουν στις αναμετρήσεις τους με Ολλανδία, Γκάνα και Γερμανία και μόνο η Ισπανία δείχνει να έχει το προβάδισμα στην αναμέτρησή της με την Παραγουάη. Οι ειδικοί θεωρούν ότι οι κλιματολογικές συνθήκες στη Νότια Αφρική είναι ευνοϊκές για τους Λατινοαμερικάνους, αφού είναι παρόμοιες με αυτές που επικρατούν στο Κόπα Λιμπερταδόρες, και το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με την κούραση των ευρωπαίων ποδοσφαιριστών, λόγω του μεγάλου αριθμού αγώνων, έχει διαμορφώσει τη μέχρι τώρα εξέλιξη του Μουντιάλ.
Αν και σε μια πρώτη ανάγνωση η άποψη αυτή θεωρείται λογική και τεκμηριωμένη, επί της ουσίας τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά. Οι κλιματολογικές συνθήκες σε κάποιο βαθμό έχουν επηρεάσει αρνητικά της ευρωπαϊκές ομάδες, όμως αν αναλογιστούμε ότι οι περισσότεροι από τους πρωτοκλασάτους παίχτες των λατινοαμερικάνικων ομάδων αγωνίζονται στα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, το επιχείρημα της «κούρασης» δεν είναι τόσο ισχυρό. Η στήλη πιστεύει ότι ο κυριότερος λόγος της κυριαρχίας των Λατίνων είναι ότι στις χώρες αυτές συνεχίζεται η ποδοσφαιρική «παραγωγή», που τους επιτρέπει να διατηρούν την ποδοσφαιρική τους «σχολή» και την παράδοσή τους. Τα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα μπορεί αυτή τη στιγμή να είναι τα κορυφαία, όμως αυτό οφείλεται κυρίως στο ότι αγωνίζονται σε αυτά οι καλύτεροι ποδοσφαιριστές του πλανήτη (οι οποίοι στην πλειοψηφία τους είναι Λατίνοι) και λιγότερο στην ευρωπαϊκή ποδοσφαιρική «παραγωγή». Το παράδειγμα της Αγγλίας είναι το πλέον χαρακτηριστικό. Η «εισαγωγή» παιχτών στις αγγλικές ομάδες έχει αλλοιώσει σε μεγάλο βαθμό τη φυσιογνωμία του αγγλικού ποδοσφαίρου και αυτό έχει άμεση αντανάκλαση στην απόδοση της εθνικής ομάδας. Οι παίχτες προσπαθούν να συνδυάσουν το «σύγχρονο» ποδόσφαιρο με τις αρχές και τις αξίες της αγγλικής ποδοσφαιρικής σχολής και το αποτέλεσμα είναι παιχταράδες όπως οι Τζέραρντ και Λάμπαρντ να κουτουλάνε μεταξύ τους.
Στο επόμενο φύλλο θα σχολιάσουμε το αποτέλεσμα των αγώνων της προημιτελικής και της ημιτελικής φάσης και ελπίζουμε να επιβεβαιωθεί η πρόβλεψη της στήλης για τελικό ανάμεσα σε Αργεντινή και Ολλανδία.
Κος Πάπιας
papias@eksegersi.gr
ΥΓ1: Πολεμική εικόνα μετέφεραν οι ανταποκρίσεις από το κλειστό γήπεδο Μποκαγέτ της Αγκυρας για τους αγώνες της ελληνικής εθνικής ομάδας βόλεϊ κόντρα στην αντίστοιχη της Τουρκίας στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Λιγκ. Η ελληνική ομάδα έχασε και τους δυο αγώνες και αποκλείστηκε από τη συνέχεια και οι απαράδεκτες ενέργειες μιας μικρής μερίδας τούρκων οπαδών τονίστηκαν υπέρ του δέοντος προκειμένου να καλύψουν την υπεροχή των αντιπάλων της εντός του αγωνιστικού χώρου. Οι περισσότερες ελληνικές εφημερίδες έκαναν λόγο για την προκλητικότητα των τούρκων εθνικιστών, που ξεπέρασε κάθε όριο, για προσβολή της εθνικής μας υπόστασης (μερίδα τούρκων φιλάθλων γιουχάρισε τον ελληνικό εθνικό ύμνο) και για πέτρες και τσιμεντόλιθους που έπεσαν στο γήπεδο. Δεν είμαστε παρόντες για να έχουμε πλήρη εικόνα των όσων συνέβηκαν κατά τη διάρκεια του αγώνα, όμως από τις δηλώσεις του λίμπερο της Εθνικής Αχιλλέα Παπαδημητρίου (γνωρίζουμε προσωπικά τον Αχιλλέα και ξέρουμε και τη σοβαρότητά του αλλά και τον τρόπο σκέψης του) αντιλαμβανόμαστε κάτι διαφορετικό από αυτό που προσπαθούν να μας πείσουν ότι συνέβη. Μετά τον αγώνα ο Αχιλλέας δήλωσε: «Δεν είμαστε ακόμη έτοιμοι και οι πολλές αλλαγές δεν επιτρέπουν στην ομάδα να βρει ρυθμό. Υπάρχουν όμως παιδιά που αν δουλέψουν σε κατάλληλο περιβάλλον, μπορούν να παίξουν σε καλό επίπεδο. Αν εξαιρέσουμε 20 πιτσιρίκια, υπήρχε καλό κλίμα στο γήπεδο και είχαμε καλή φιλοξενία. Εχω εντυπωσιαστεί από την οργάνωση της τουρκικής ομοσπονδίας». Ελπίζουμε ότι οι τόνοι θα πέσουν, ενόψει του αγώνα μπαράζ για τα προκριματικά του Euro 2011, που θα διεξαχθεί στο Ηράκλειο Κρήτης στις 11 Σεπτέμβρη (η ημερομηνία είναι σημαδιακή) και ότι οι ελληναράδες δεν θα προσπαθήσουν να πάρουν τη ρεβάνς.
ΥΓ2: Δεν κουνιέται φύλλο στη μεταγραφική ποδοσφαιρική πιάτσα της χώρας μας και μέχρι σήμερα η μοναδική αξιόλογη μεταγραφή είναι του Σαλπιγγίδη από τον Παναθηναϊκό στον ΠΑΟΚ. Η έλλειψη χρήματος είναι φανερή και αν δεν υπήρχε το Μουντιάλ οι αθλητικές εφημερίδες για να γεμίσουν τις σελίδες τους θα έπρεπε να ασχοληθούν με τα ζώδια, τις αισθησιακές αγγελίες και τα κοσμικά νέα. Ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι στον Παναθηναϊκό και τον Ολυμπιακό οι διοικήσεις και οι μέτοχοι μεταθέτουν συνεχώς προς τα πίσω τις γενικές συνελεύσεις και τις οριστικές τους αποφάσεις. Στην πιάτσα έχουν πέσει ορισμένα ονόματα και αναφέρονται συζητήσεις και διαπραγματεύσεις, αλλά τα γεγονότα δείχνουν μια διαφορετική πραγματικότητα. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην πράσινη ΠΑΕ περιμένουν σαν μάννα εξ ουρανού τις προτάσεις της Μπενφίκα και της Μάντσεστερ για τους Λέτο και Νίνη, πριν προχωρήσουν σε οριστικές συμφωνίες με τους παίχτες που ενδιαφέρουν την ομάδα. Οσο για το πρόεδρο της πράσινης ΠΑΕ, το θέμα παραπέμπεται συνεχώς στο μέλλον, παρά τη συμμαχία ανάμεσα σε Τζίγγερ και Γιαννακόπουλους.

Η στήλη βλέποντας το Ρονάλντο να φωτογραφίζεται με φόντο την Παλαιστινιακή σημαία και φορώντας παλαιστινιακό κασκόλ, προς στιγμή άρχισε να αισθάνεται συμπάθεια για το βραζιλιάνικο ποδόσφαιρο, η οποία όμως ξεπεράστηκε σχετικά εύκολα, αφού η ευπρόσδεκτη ενέργεια του Ρονάλντο, μετά από ώριμη σκέψη θεωρήθηκε «μεμονωμένο» περιστατικό. Πάντως θα συμφωνήσω 100% με το σχόλιο του σ. Πέτρου, ότι είναι καλύτερα πλέον να φωτογραφίζεται (κυρίως όταν επιλέγει με αυτό τον τρόπο να δηλώσει την αλληλεγγύη του στην Παλαιστίνη), από το να ταλαιπωρεί με τα κιλά του τη μπάλα.