Οσοι στοιχημάτιζαν ότι έστω και την τελευταία στιγμή ο Παναθηναϊκός θα γλιτώσει τον υποβιβασμό μπορούν να περάσουν από το ταμείο. Με άνετη πλειοψηφία, το ΔΣ της Super League άλλαξε τον κανονισμό και πλέον οι ομάδες που δεν καταφέρνουν να πάρουν αδειοδότηση δε θα υποβιβάζονται σε ερασιτεχνική κατηγορία, αλλά θα ξεκινούν με -6 βαθμούς στο επόμενο πρωτάθλημα και η τιμωρία τους θα συμπληρώνεται με ελεγχόμενη απαγόρευση μεταγραφών (θα επιτραπούν μόλις τρεις μεταγραφές ή ανανεώσεις για παίκτες άνω των 23 ετών το καλοκαίρι και μία στη χειμερινή μεταγραφική περίοδο, ενώ οι παίκτες κάτω των 23 που θα αποκτηθούν θα πρέπει να είναι Ελληνες). Στη σχετική ψηφοφορία συμμετείχαν 15 από τις 16 ΠΑΕ της μεγάλης κατηγορίας (απουσίαζε η Κέρκυρα), με 11 από αυτές (Παναθηναϊκός, Ολυμπιακός, ΑΕΚ, Ξάνθη, Λεβαδειακός, Ατρόμητος, Παναιτωλικός, Απόλλων Σμύρνης, Πανιώνιος, ΑΕΛ, Λαμία) να ψηφίζουν υπέρ της αλλαγής, 3 κατά (ΠΑΟΚ, Αστέρας Τρίπολης, ΠΑΣ Γιάννινα) και 1 να δηλώνει αποχή (Πλατανιάς).
Για να οριστικοποιηθεί η αλλαγή, θα πρέπει να την εγκρίνει και η ΕΠΟ (ενημερώθηκε για την απόφαση και θα καλέσει έκτακτο ΔΣ για την εβδομάδα που έρχεται), κάτι που φαίνεται δεδομένο ότι θα συμβεί. Μαζί με τους πράσινους θα γλιτώσουν τον υποβιβασμό και οι ομάδες που δε θα έχουν καταφέρει να εξασφαλίσουν τηλεοπτικό συμβόλαιο, αφού ο κανονισμός τροποποιήθηκε και ως προς το σημείο που προέβλεπε ότι όσες ομάδες δεν πάρουν άδεια θα υποβιβαστούν. Μετά από την εξέλιξη αυτή, ήρθαν και οι πρώτες διαρροές από κύκλους του πρώην προέδρου των πράσινων Γιάννη Αλαφούζου, σύμφωνα με τις οποίες τις επόμενες μέρες θα τακτοποιηθούν τα χρέη προς τους παίχτες που έχουν κάνει προσφυγή και θα σταματήσει η διαδικασία των συνεχόμενων μηδενισμών της ομάδας.
Οπως ήταν αναμενόμενο, η απόφαση του ΔΣ της Super League προκάλεσε ειρωνικά σχόλια και ποικίλες αντιδράσεις, στη συντριπτική τους πλειοψηφία αρνητικές. Για να φτάσουμε στο επιθυμητό για τους πράσινους αποτέλεσμα χρειάστηκαν αρκετές παρασκηνιακές διεργασίες ανάμεσα στους τρεις νταβατζήδες του ελληνικού επαγγελματικού ποδοσφαίρου (Μελισσανίδης, Μαρινάκης και Σαββίδης), ενώ παρέμβαση υπέρ των πράσινων έγινε στο παρασκήνιο και από την κυβέρνηση, η οποία δεν ήθελε να χρεωθεί τον πιθανό υποβιβασμό. Για να καταλάβουμε πώς τη γλίτωσαν οι πράσινοι, θα αναφερθούμε σε μια σειρά γεγονότα που δείχνουν ξεκάθαρα το παζάρι που έγινε και τα παιχνίδια ανάμεσα στους τρεις μεγάλους.
Θα ξεκινήσουμε από την απουσία της Κέρκυρας από την ψηφοφορία, γεγονός που προκαλεί εντύπωση, αφού είναι η ομάδα που αν υποβιβάζονταν οι πράσινοι θα εξασφάλιζε την παραμονή της στη Super League και υπό κανονικές συνθήκες θα έπρεπε να εναντιωθεί στην αλλαγή του κανονισμού. Το ρεπορτάζ λέει ότι για να πάρουν οι Φαίακες αυτή την απόφαση δέχτηκαν πιέσεις και ότι έγινε παρέμβαση του ΠΑΟΚ (κάποιοι αναφέρουν ότι έγινε και προσωπική παρέμβαση του Σαββίδη).
Θα συνεχίσουμε με την ΑΕΚ και τον Μελισσανίδη, που ανέλαβε τα διαδικαστικά της υπόθεσης. Ο πραγματικός ιδιοκτήτης της κιτρινόμαυρης ΠΑΕ φρόντισε αφενός να ικανοποιήσει την κυβέρνηση, που προσπαθούσε να βρει τρόπο για να γλιτώσουν οι πράσινοι τον υποβιβασμό, και αφετέρου να διασφαλίσει τα κέρδη της ομάδας του, αφού το πρωτάθλημα χωρίς τον Παναθηναϊκό θα έχανε σημαντικό μέρος της ανταγωνιστικότητάς του και κατά συνέπεια αρκετά φράγκα από τους χορηγούς και τα τηλεοπτικά δικαιώματα. Μόνο τυχαίο δεν πρέπει να θεωρείται ότι η ΑΕΚ με τη Λαμία, τον Απόλλωνα και τον Ατρόμητο ήταν οι ομάδες, που έθεσαν το θέμα της αδειοδότησης των πράσινων στο ΔΣ της Super League και προκάλεσαν τη συζήτηση για την αλλαγή του κανονισμού. Για την ιστορία, και οι τέσσερις ομάδες ψήφισαν αντίθετα με την περσινή τους στάση, όταν στην υπόθεση του Ηρακλή είχαν ψηφίσει υπέρ του υποβιβασμού του. Ο Μελισσανίδης, στηρίζοντας την κυβέρνηση, κατάφερε να «πατσίσει» τις απροκάλυπτες κυβερνητικές παρεμβάσεις για να πάρει την άδεια και τη χρηματοδότηση για την ανέγερση του νέου γηπέδου της ΑΕΚ και ταυτόχρονα να στείλει το μήνυμα στην ποδοσφαιρική πιάτσα ότι είναι ο «εκλεκτός» της κυβέρνησης και αυτός που κινεί τα νήματα στο ελληνικό επαγγελματικό ποδόσφαιρο.
Στα χνάρια της ΑΕΚ βάδισε και ο Ολυμπιακός. Οι ερυθρόλευκοι αποφάσισαν να ψηφίσουν υπέρ του αιώνιου αντιπάλου τους και να τον κρατήσουν στην κατηγορία, διαψεύδοντας μια μεγάλη μερίδα φιλάθλων. Ο Μαρινάκης είχε κάθε λόγο να μη συναινέσει στην αλλαγή του κανονισμού, αφού τα τελευταία χρόνια βρίσκεται σε αντιπαράθεση με τον Αλαφούζο, με τον οποίο έχουν ανταλλάξει ουκ ολίγα «γαλλικά» χρησιμοποιώντας τα «παπαγαλάκια» τους (μέσω της «Δίκης» του Θωμαΐδη και των «Παραπολιτικών» του Κουρτάκη). Επιπλέον, ο Μαρινάκης ψηφίζοντας σε βάρος των πράσινων θα προκαλούσε φθορά στην κυβέρνηση με την οποία βρίσκεται σε ευθεία αντιπαράθεση το τελευταίο διάστημα. Η «παιδική χαρά» του Μαξίμου θα είχε να διαχειριστεί μια πολύ δύσκολη υπόθεση και ο ερυθρόλευκος ηγέτης θα έπαιρνε την εκδίκησή του.
Δεν μπορούμε να ξέρουμε επακριβώς τους λόγους που έγειραν την ερυθρόλευκη πλάστιγγα υπέρ του Παναθηναϊκού. Ισως ο Μαρινάκης να θέλησε να μιμηθεί το παράδειγμα του Γιώργου Ανδριανόπουλου, ο οποίος 43 χρόνια πριν (Δεκέμβρης 1975), είχε γλυτώσει τον Παναθηναϊκό από τον υποβιβασμό. Ισως να μην ήθελε να ανοίξει ένα ακόμη «μέτωπο» με τους πράσινους οπαδούς, αφού αυτό το χρονικό διάστημα, εκτός από τις δικαστικές του εκκρεμότητες, βρίσκεται σε ανοιχτή σύγκρουση με την κυβέρνηση. Ισως να μην ήθελε να δώσει άλλοθι στην κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ να ισχυριστεί ότι σε συνεργασία με τον Αλαφούζο και τη ΝΔ θυσιάζουν τον Παναθηναϊκό για να κάνουν αντιπολίτευση. Ανεξάρτητα από το λόγο ή τους λόγους που τον ώθησαν να πάρει αυτή την απόφαση, με την ψήφο υπέρ του μεγάλου αντίπαλου, ο Μαρινάκης δηλώνει ότι συνεχίζει να έχει λόγο στα δρώμενα και τις εξελίξεις στο ελληνικό επαγγελματικό ποδόσφαιρο.
Διαφορετικά από τους δυο μεγάλους της Αττικής ψήφισε ο ΠΑΟΚ, όμως όπως θα δούμε η επιλογή του Σαββίδη ήταν εκ του ασφαλούς. Στον ΠΑΟΚ γνώριζαν την επιθυμία της κυβέρνησης και της ΕΠΟ να αλλάξει ο κανονισμός και να γλιτώσουν οι πράσινοι τον υποβιβασμό και με τις κινήσεις τους μέχρι τη μέρα της ψηφοφορίας έδειχναν ότι αν η ψήφος του ΠΑΟΚ επηρέαζε τις εξελίξεις, θα «πειθαρχούσαν». Τελικά, όπως εξελίχθηκαν τα πράγματα στο ΔΣ της Λίγκας, ο Σαββίδης κατάφερε και να διαφοροποιηθεί από τους ανταγωνιστές του, προκειμένου να μπορεί να πουλήσει στους οπαδούς της ομάδας του ότι δε χειραγωγείται, δεν είναι φερέφωνο κανενός και πάνω απ' όλα βάζει το συμφέρον του ΠΑΟΚ, και οι πράσινοι να σωθούν. Την εξυπηρέτηση στην κυβέρνηση και τους πράσινους την έκανε πείθοντας τη διοίκηση της Κέρκυρας να απέχει. Στη συνέχεια, εκμεταλλεύτηκε τη διαδικασία της ψηφοφορίας, σύμφωνα με την οποία οι ομάδες ψήφισαν με αλφαβητική σειρά, και μπόρεσε να διαφοροποιηθεί, αφού όταν ψήφισε ο εκπρόσωπος του ΠΑΟΚ το αποτέλεσμα είχε κριθεί και υπήρχαν ήδη οι έντεκα θετικές ψήφοι για την παραμονή του Παναθηναϊκού.
Αυτό που πρέπει να κρατήσουμε από τη συγκεκριμένη συνεδρίαση της Λίγκας είναι ότι στο ελληνικό επαγγελματικό ποδόσφαιρο δεν υπάρχουν κανόνες και τα πάντα καθορίζονται από τις συμμαχίες της στιγμής και το όφελος που θα έχουν οι ομάδες. Ο υποβιβασμός του Παναθηναϊκού θα είχε αρνητικές συνέπειες για το πρωτάθλημα, αφού εκτός από τις άσχημες επικοινωνιακά εντυπώσεις, θα υπήρχε μείωση του ανταγωνισμού και περαιτέρω απαξίωσή του, με αποτέλεσμα τα φράγκα που θα έμπαιναν στο ταμείο των ομάδων από τα τηλεοπτικά δικαιώματα και τις χορηγίες να μειωθούν. Και επειδή η διασφάλιση «του άρτου του επιούσιου» είναι το μέγιστο καθήκον για τους ανιδιοτελείς εργάτες του ελληνικού ποδοσφαίρου, αποφάσισαν μετά από γόνιμο διάλογο και αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες να αλλάξουν τον κανονισμό και να σώσουν τα κέρδη τους.
Κος Πάπιας
papias@eksegersi.gr
Μια κίνηση που δε συνηθίζεται στο ελληνικό ποδόσφαιρο είχαμε από την πλευρά των δυο φιναλίστ του Κυπέλλου. Σε μια επίδειξη fair play, οι ομάδες δήλωσαν πολύ νωρίς τις ενδεκάδες (αλλά και τους αναπληρωματικούς παίχτες) με τις οποίες θα κατέβουν στον αγωνιστικό χώρο, αλλά και στις εξέδρες και στους πέριξ χώρους του ΟΑΚΑ. Στις αποστολές των δυο ομάδων δεν υπήρξαν εκπλήξεις, αφού εκτός από μερικές μικρές διορθωτικές αλλαγές, στον τελικό θα συμμετάσχουν όσοι συμμετείχαν και στον περσινό τελικό στο Βόλο.