Τα θέματα της αθλητικής επικαιρότητας τη βδομάδα που πέρασε ήταν κατά βάση εξωαγωνιστικά. Στο εσωτερικό μέτωπο είχαμε την αφαίρεση βαθμών από την ΑΕΚ, λόγω των επεισοδίων που δημιούργησαν οι οπαδοί της στο ημίχρονο του ντέρμπι με τον Ολυμπιακό στο ΟΑΚΑ, και την παραπομπή σε δίκη του Βαγγέλη Μαρινάκη και των συγκατηγορουμένων του στην υπόθεση των στημένων.
Η τιμωρία της ΑΕΚ προκάλεσε εντύπωση, αφού η ελληνική αθλητική δικαιοσύνη δεν μας έχει συνηθίσει σε τέτοιες αποφάσεις. Ο αθλητικός δικαστής αποδέχτηκε την έκθεση της αστυνομίας για την επίθεση εναντίον των ΜΑΤάδων από τους κιτρινόμαυρους οπαδούς στο ημίχρονο του ντέρμπι με βόμβες μολότοφ και θεώρησε ότι οι εξέδρες του ΟΑΚΑ αποτελούν μέρος του αγωνιστικού χώρου, συνεπώς ενεργοποιήθηκε το σχετικό άρθρο του αθλητικού ποινικού κώδικα. To αποτέλεσμα ήταν η Ενωση να τιμωρηθεί με -3 βαθμούς, δυο αγωνιστικές κεκλεισμένων των θυρών και χρηματικό πρόστιμο 73.500 ευρώ.
Η συγκεκριμένη απόφαση, αν παραμείνει και μετά την έφεση που έχει καταθέσει η ΠΑΕ ΑΕΚ, θα δημιουργήσει ένα δεδικασμένο που δε συμφέρει καθόλου τις ομάδες, αφού τυχόν «παρεκτροπές» των οπαδών τους στις εξέδρες θα τις φέρνει μπροστά στον κίνδυνο της αφαίρεσης βαθμών. Μπροστά σε αυτό τον κίνδυνο, το λογικό θα ήταν από την πλευρά των μεγάλων ΠΑΕ να τηρηθεί στάση «ουδετερότητας» για να διευκολυνθεί η διοίκηση της ΑΕΚ να ανατρέψει την απόφαση. Στην πράξη, όμως, ΠΑΟΚ και Ολυμπιακός με τις ανακοινώσεις τους εμμέσως πλην σαφώς χαιρέτισαν την απόφαση, προσδοκώντας σε άμεσο κέρδος και αδιαφορώντας για το ότι μελλοντικά πιθανότατα θα έχουν τις ίδιες συνέπειες.
Οπως ήταν αναμενόμενο, από την πλευρά της ΠΑΕ ΑΕΚ υπήρξαν αντιδράσεις που κάνουν λόγο για «διατεταγμένη υπηρεσία» και «εξοντωτική ποινή» καθ’ υπόδειξη των αντίπαλων της ομάδας και τονίζουν ότι σε αντίστοιχες περιπτώσεις επεισοδίων οπαδών του ΠΑΟΚ και του Ολυμπιακού, οι αποφάσεις ήταν λιγότερο σκληρές.
Δυστυχώς για τον Μελισσανίδη και την παρέα του, στα ΜΜΕ προβλήθηκαν αρκετές φορές εικόνες από την κόντρα των κιτρινόμαυρων οπαδών και των ΜΑΤάδων και η ρίψη των μολότοφ, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί αρνητικό κλίμα για την ΑΕΚ. Από τα σχόλια που υπάρχουν στις αθλητικές ιστοσελίδες το συμπέρασμα που βγαίνει είναι ότι η πλειοψηφία των φιλάθλων είδε θετικά τη συγκεκριμένη απόφαση, θεωρεί ότι κάποια στιγμή πρέπει να μπει τέλος στη δράση των οπαδικών στρατών και ότι ο καταλληλότερος τρόπος για να σταματήσουν να τους καλύπτουν οι ομάδες είναι να υπάρχουν τιμωρίες που να «πονάνε».
Η αποδοχή της απόφασης από τους φιλάθλους μειώνει την πίεση προς την αρμόδια επιτροπή της ΕΠΟ, που θα εξετάσει την έφεση (είχε προσδιοριστεί για το απόγευμα της Πέμπτης 18/10) και δυσκολεύει την προσπάθεια της ΑΕΚ. Ενας ακόμη παράγοντας που συνηγορεί υπέρ της αφαίρεσης των βαθμών είναι ότι από την αθλητική νομοθεσία η ποινή των -3 βαθμών δεν είναι εφέσιμη. Η ΠΑΕ ΑΕΚ υποστηρίζει ότι η ποινή θα πρέπει να εξεταστεί «πακέτο», και η τυχόν αλλαγή απόφασης για το χρηματικό πρόστιμο και τις δυο αγωνιστικές χωρίς κόσμο να συμπαρασύρει και την αφαίρεση βαθμών. Η απόφαση σχετικά με την έφεση αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, αφού αν παραμείνει η πρωτόδικη ποινή, θα είναι ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι το κουμάντο στο ελληνικό επαγγελματικό ποδόσφαιρο το έχουν οι ανταγωνιστές της ΑΕΚ.
Κόντρα στα αναμενόμενα, το Συμβούλιο Εφετών αποφάσισε να στείλει στο ακροατήριο την υπόθεση των στημένων αγώνων και έτσι ο Μαρινάκης μαζί με 27 ακόμη άτομα θα καθήσει στο εδώλιο του κατηγορούμενου για τα αδικήματα της αλλοίωσης αποτελέσματος (κακούργημα) και της σύστασης συμμορίας (πλημμέλημα). Με παλιότερη απόφασή του και με διαφορετική σύνθεση, το Συμβούλιο Εφετών είχε απαλλάξει τους κατηγορούμενους από δυο βαριές κατηγορίες, τη σύσταση εγκληματικής οργάνωσης και την εκβίαση (κακουργήματα) και διατήρησε τις κατηγορίες για αλλοίωση αποτελέσματος και σύσταση συμμορίας. Από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου ασκήθηκε αναίρεση στο βούλευμα ώστε να επανέλθουν όλες οι κατηγορίες, όμως το Ποινικό Τμήμα του ΑΠ απέρριψε την αναίρεση και επέστρεψε την απόφαση στο Εφετείο. Η συγκεκριμένη απόφαση είχε θεωρηθεί από την πλειοψηφία των νομικών ως προαναγγελία της οριστικής απαλλαγής των κατηγορούμενων. Το πιθανότερο σενάριο ήταν να τεθεί η υπόθεση στο αρχείο και να μη φτάσει καν στη δικαστική αίθουσα, αφού οι δυο κατηγορίες πολύ δύσκολα θα μπορούσαν να αποδειχτούν.
Με την απόφαση του Συμβουλίου Εφετών έχουμε νέα δεδομένα, αφού μέχρι την ολοκλήρωση της δίκης ο Μαρινάκης θα έχει μειωμένη ικανότητα ελιγμών και δε θα μπορεί να συμμετέχει άμεσα και με θεσμικό τρόπο στις διεργασίες στο ελληνικό επαγγελματικό ποδόσφαιρο. Πολλοί θεωρούν ότι η συγκεκριμένη απόφαση είναι μήνυμα και «τιμωρία» για την αντιπολίτευση που ασκεί ο Μαρινάκης στην κυβέρνηση και μια προσπάθεια να τον «μαζέψουν». Ομως έχοντας ως δεδομένο ότι οι «δεσμοί» της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ με το δικαστικό μηχανισμό δεν είναι δυνατοί, το σενάριο αυτό δε φαίνεται ιδιαίτερα ισχυρό. Το πιθανότερο είναι, ο εισαγγελέας Εφετών Περικλής Δράκος και το Συμβούλιο Εφετών να μην ήθελαν να χρεωθούν κατηγορίες ότι αβαντάρουν τον Μαρινάκη και να αποφάσισαν να στείλουν την υπόθεση στο δικαστήριο, το οποίο αξιολογώντας τα δεδομένα και τα στοιχεία θα βγάλει την τελική ετυμηγορία.
Εν αναμονή της ακροαματικής διαδικασίας αυτό που έχει ενδιαφέρον είναι αν θα υπάρξουν επιπτώσεις στον Ολυμπιακό και στον Ατρόμητο (ανάμεσα στους κατηγορούμενους είναι ο μεγαλομέτοχος της ομάδας Γιώργος Σπανός). Οι ποδοσφαιρικοί εισαγγελείς της ΕΠΟ, μέχρι στιγμής, θέλουν τελεσίδικη απόφαση (σε δεύτερο βαθμό) για να εξετάσουν αν θα ασκήσουν πειθαρχικές διώξεις. Αυτό σημαίνει ότι για τουλάχιστον δυο χρόνια δεν υπάρχει κίνδυνος για τις ομάδες. Από την πλευρά της ΟΥΕΦΑ, όμως, η κατάσταση είναι πιο δύσκολη και οι αποφάσεις σε ανάλογες υποθέσεις δημιουργούν προβληματισμό στις διοικήσεις των δυο ΠΑΕ. Αρκεί να θυμηθούμε ότι η ΟΥΕΦΑ είχε αποκλείσει τον Ολυμπιακό Βόλου από το Europa League για την υπόθεση των στημένων αγώνων και τη Φενερμπαχτσέ από το Champions League, επειδή ο πρόεδρός της κατηγορήθηκε ως «διευθυντής εγκληματικής οργάνωσης», πριν ακόμη η υπόθεση φτάσει στο δικαστήριο. Προς το παρόν, θα πρέπει να ενημερωθεί η ΟΥΕΦΑ για την παραπομπή των δυο παραγόντων, προκειμένου να ξεκινήσει η διερεύνηση της υπόθεσης από τα αρμόδια όργανα της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας. Για να μην υπάρξουν «απρόοπτα», καλό θα είναι ο πατήρ Θεοδωρίδης (αντιπρόεδρος της ΠΑΕ Ολυμπιακός) να συζητήσει το θέμα με τον υιό Θεοδωρίδη (γενικό γραμματέα της ΟΥΕΦΑ).
Κος Πάπιας
papias@eksegersi.gr
ΥΓ. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, τα δυο βασικά θέματα της επικαιρότητας τη βδομάδα που πέρασε ήταν η υπόθεση του στημένου αγώνα σε όμιλο του Champions League (αφορά την αναμέτρηση Παρί Σεν Ζερμέν – Ερυθρός Αστέρας 6-1) και το σκάνδαλο με τους στημένους αγώνες στο Βέλγιο. Ο χώρος της στήλης δεν επαρκεί για λεπτομερή αναφορά στα συγκεκριμένα θέματα, τα οποία θα σχολιάσουμε στο επόμενο φύλλο. Ενα πρώτο σχόλιο είναι ότι οι δυο υποθέσεις και ιδιαίτερα η περίπτωση του Champions League, που θέτει υπό αμφισβήτηση την αξιοπιστία της κορυφαίας ποδοσφαιρικής ευρωπαϊκής διοργάνωσης, έχουν μεγάλο βαθμό δυσκολίας για την ΟΥΕΦΑ και τυχόν επιβεβαίωση των σχετικών δημοσιευμάτων θα βάλει υψηλό βαθμό δυσκολίας στον υιό Θεοδωρίδη και την παρέα της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας.
Η στήλη επέλεξε τη συγκεκριμένη φωτογραφία για να τιμήσει την παγκόσμια μέρα της αγρότισσας (15/10), που γιορτάστηκε από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, τη Γενική Γραμματεία Ισότητας και την Περιφέρεια Αττικής με ημερίδα στις 16/10. Το μοναδικό σχόλιο είναι ότι θα πρέπει να αναθεωρηθεί η κυρίαρχη άποψη για το ποιο είναι το «ασθενές» φύλο, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τον πρωτογενή τομέα.
Τελευταία Νέα :