Στην τελική ευθεία μπαίνει το Μουντιάλ της Ρωσίας και οι οχτώ ομάδες που προκρίθηκαν στην προημιτελική φάση προετοιμάζονται για την δώσουν τη μάχη για την κατάκτηση της κορυφής. Η διοργάνωση από πολλούς χαρακτηρίζεται ως μια από τις καλύτερες όλων των εποχών, αφού εκτός από το σχετικά καλό θέαμα και την καλή αγωνιστική παρουσία των ομάδων, υπάρχουν και αρκετές εκπλήξεις που κρατούν αμείωτο το ενδιαφέρον των φιλάθλων. Από τα πέντε φαβορί, με βάση τις στοιχηματικές επιδόσεις των μπουκ και τις προβλέψεις των φιλάθλων, συνεχίζει μόνο η Βραζιλία, αφού Αργεντινή, Γερμανία, Ισπανία και Πορτογαλία έμειναν εκτός της προημιτελικής φάσης.
Αν και η πρόβλεψη για μια διοργάνωση που έχει χαρακτηριστεί για τις εκπλήξεις που έγιναν κατά την διάρκειά της είναι παρακινδυνευμένη, η στήλη δε θα αποφύγει τον πειρασμό. Οι Βραζιλιάνοι εύκολα ή δύσκολα θα ξεπεράσουν το εμπόδιο του Βελγίου και στο δρόμο προς τον τίτλο θα έχουν να αντιμετωπίσουν αρχικά τη Γαλλία, που διαθέτει μια πολύ δυνατή επιθετική γραμμή, ικανή να τσακίσει οποιαδήποτε άμυνα, και στον τελικό την Αγγλία, που στα γήπεδα της Ρωσίας δείχνει μια αξιοπρόσεκτη ρεαλιστικότητα στον τρόπο που αντιμετωπίζει τους αγώνες, γεγονός που έχει αυξήσει την αποτελεσματικότητά της, συνεπώς και τις πιθανότητές της να πανηγυρίσει -προς δικαίωση της στήλης- τον τίτλο. Την τετράδα της ημιτελικής φάσης θα συμπληρώσει η Κροατία, που δείχνει μεγαλύτερη σταθερότητα στο παιχνίδι της σε σχέση με αυτή της οικοδέσποινας Ρωσίας που θα αντιμετωπίσει στην φάση των «8».
Εκτός όμως από τα δρώμενα στον αγωνιστικό χώρο, υπάρχουν και δυο ακόμη παράγοντες που ενισχύουν τη θετική εικόνα της διοργάνωσης: η εφαρμογή του Video Assistant Referee (VAR) και τα μηδενικά περιστατικά αθλητικής βίας. Ο τρόπος εφαρμογής του VAR δικαίωσε αυτούς που πρότειναν τη χρήση του, αφού σε αρκετές περιπτώσεις έδωσε τη λύση σε καθοριστικές φάσεις και διασφάλισε την ισονομία και την αξιοπιστία των αγώνων. Το VAR εκ του αποτελέσματος βοήθησε τους διαιτητές, οι οποίοι απαλλαγμένοι από το άγχος του τυχαίου λάθους, είχαν πολύ καλή παρουσία και περιόρισαν στο ελάχιστο τα λάθη τους.
Οσον αφορά την οπαδική βία, οι προβλέψεις για ακραία περιστατικά και βίαιες συγκρούσεις, κυρίως ανάμεσα στους Ρώσους και τους Αγγλους διαψεύστηκαν. Η εντολή ήταν «μηδενική ανοχή» και εφαρμόστηκε στο ακέραιο με σκληρή καταστολή στους ρώσους χούλιγκαν και με απαγόρευση της μετακίνησης στους σεσημασμένους οπαδούς των υπόλοιπων ομάδων και ιδιαίτερα στους Αγγλους. Το έργο των δυνάμεων καταστολής βοήθησε και το γεγονός ότι η μετακίνηση στη Ρωσία, εξαιτίας της απόστασης αλλά και των περιορισμών που υπάρχουν, αφού είναι χώρα εκτός ΕΕ, ήταν πολύ δαπανηρή και αυτό ήταν μια ακόμη παράμετρος που διευκόλυνε το έργο των ρώσων μπάτσων. Οταν η ΦΙΦΑ πήρε την απόφαση να αναθέσει τη διοργάνωση του Μουντιάλ στη Ρωσία, ήταν πολλοί αυτοί που εξέφρασαν επιφυλάξεις για την επιτυχή και ασφαλή πραγματοποίηση της διοργάνωσης, όμως με τα μέχρι στιγμής δεδομένα έχουν διαψευστεί από την πραγματικότητα.
Σε αδιέξοδο έχουν οδηγηθεί οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στον υφυπουργό Αθλητισμού Γιώργο Βασιλειάδη και την ποδοσφαιρική Λίγκα, με αποτέλεσμα να μην είναι διασφαλισμένη η ομαλή έναρξη του νέου πρωταθλήματος. Στο πρόσφατο ΔΣ της Super League, οι εκπρόσωποι των ομάδων απέρριψαν την πρόταση αναδιάρθρωσης του Βασιλειάδη, που προβλέπει 12 ομάδες από τη μεθεπόμενη σεζόν, και αντιπρότειναν πρωτάθλημα με 14 ομάδες. Παρά το γεγονός ότι η απόφαση του ΔΣ ήταν ομόφωνη, στις δηλώσεις των παραγόντων ήταν φανερή η διαφορετική εκτίμηση της κατάστασης, αφού ο πρόεδρος της Super League Βαγγέλης Μπαταγιάννης δήλωσε πως πιστεύει ότι ο υφυπουργός θα δεχτεί την αντιπρόταση των ομάδων, ενώ η ΠΑΕ ΠΑΟΚ με ανακοίνωση επιτέθηκε στην κυβέρνηση και την κατηγόρησε πως εκβιάζει(!) τις ομάδες.
Το άσχημο κλίμα επιβεβαιώθηκε από το αρνητικό αποτέλεσμα της συνάντησης που είχαν οι δυο πλευρές, αφού ο Βασιλειάδης ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει θέμα αντιπρότασης, αλλά αποδοχής ή όχι της πρότασής του. Από την πλευρά της κυβέρνησης έχει επιλεγεί η «σκληρή» γραμμή, αφού υπάρχουν δυο παράμετροι που της επιτρέπουν να δίνει τόνο τελεσίγραφου στην πρότασή της. Λίγο πριν από την έναρξη του πρωταθλήματος υπάρχουν ακόμα ομάδες που δεν έχουν εξασφαλίσει τηλεοπτική στέγη και η μοναδική τους διέξοδος είναι η πρόταση της κρατικής ΕΡΤ. Δυστυχώς για τους «ανιδιοτελείς εργάτες» του ελληνικού ποδοσφαίρου, η λύση ΕΡΤ πάει πακέτο με την αποδοχή της κυβερνητικής πρότασης, κάτι που ο Βασιλειάδης φρόντισε να ξεκαθαρίσει, τονίζοντας ότι «στα πλαίσια του αυτοδιοίκητου του ποδοσφαίρου, η άρνηση της πρότασής μου είναι σεβαστή, ελπίζω ότι αντίστοιχα σεβαστό γίνεται και το γεγονός ότι το πλαίσιο, για οποιαδήποτε και με οποιονδήποτε τρόπο αρωγή εκ μέρους της Πολιτείας, γίνεται με τους όρους που η ίδια ορίζει».
Ακόμα όμως και αν ξεπεραστεί αυτό το εμπόδιο με τη βοήθεια του Σαββίδη, που αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να αναλάβει τη «στέγαση» των ομάδων το δικό του κανάλι, με πολύ λιγότερα φράγκα, όμως, σε σχέση με την πρόταση της ΕΡΤ, υπάρχει και το θέμα της απαξίωσης του ποδοσφαιρικού πρωταθλήματος. Η συντριπτική πλειοψηφία των φιλάθλων είναι παγερά αδιάφορη για το αν θα ξεκινήσει ή όχι το πρωτάθλημα, εξαιτίας της συνεχούς αγωνιστικής του πτώσης, της μιζέριας και του νοσηρού κλίματος που επικρατεί σε αυτό. Τα μέγεθος της ελληνικής ποδοσφαιρικής αγοράς και η λογική της αρπαχτής που έχει επικρατήσει στο ελληνικό επαγγελματικό ποδόσφαιρο κάνουν επιτακτική την ανάγκη αναδιάρθρωσης του πρωταθλήματος και η πρόταση του Βασιλειάδη δείχνει ότι είναι πιο κοντά στην πραγματικότητα, σε σχέση με την προσπάθεια της Λίγκας να διατηρήσει τις σημερινές ισορροπίες.
Μέχρι στιγμής, η αλλαγή των συσχετισμών σε βάρος της κυβέρνησης, μετά τη συμμαχία του Μαρινάκη με τον Σαββίδη (ο Ιβάν από θιασώτης της κυβέρνησης, έχει γίνει πολέμιός της), δε δείχνει να πτοεί τον Βασιλειάδη και παρά τα σοβαρά διοικητικά και οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πράσινοι, είναι πολύ πιθανό να παίξουν σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη της υπόθεσης. Από την πλευρά της κυβέρνησης γίνεται προσπάθεια να συνταχθεί ο Παναθηναϊκός με την πλευρά της, με αντάλλαγμα κάποια νομοθετική ρύθμιση για το γηπεδικό (υπάρχει ήδη καλό κλίμα με την πλευρά Γιαννακόπουλου για την παραχώρηση των εγκαταστάσεων του ΟΑΚΑ) και αν το αποτέλεσμα είναι θετικό, τότε θα ισοφαριστεί η «αποσκίρτηση» του Σαββίδη από το κυβερνητικό στρατόπεδο.
Πρέπει να τονιστεί ότι στόχος και των δυο πλευρών είναι να ελέγξουν τις διεργασίες και να έχουν τον πρώτο λόγο στις εξελίξεις και όχι να αντιμετωπιστούν ουσιαστικά οι αιτίες που έχουν οδηγήσει σε πορεία συνεχούς απαξίωσης το ελληνικό πρωτάθλημα. Για το λόγο αυτό δεν μπορούμε παρά να είμαστε αντίθετοι με τα παιχνίδια εξουσίας των δυο «αντίπαλων». Ανεξάρτητα από την κατάληξη που θα έχει η διαμάχη Βασιλειάδης-Super League, ένα πράγμα θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο. Οσο το ποδόσφαιρο είναι καπιταλιστική μπίζνα και οι εξελίξεις σ’ αυτό καθορίζονται με βάση το κέρδος και τα επιχειρηματικά συμφέροντα των καπιταλιστών, δεν μπορεί να υπάρξει από τις κάθε λογής αναδιαρθρώσεις, κανένα ουσιαστικό κέρδος για το άθλημα και τους φιλάθλους.
Κος Πάπιας
papias@eksegersi.gr
Μέσι και Ρονάλντο είναι αδιαμφισβήτητα οι κορυφαίοι εν ενεργεία ποδοσφαιριστές (η σειρά δεν είναι τυχαία), δεν κατάφεραν όμως να βγάλουν τις ομάδες τους από τη μετριότητα, με αποτέλεσμα αυτές να αποκλειστούν πρόωρα. Η εικόνα της Αργεντινής και της Πορτογαλίας απέδειξε ότι σε αντίθεση με το μπάσκετ, το ποδόσφαιρο είναι άθλημα που απαιτεί συλλογική προσπάθεια και δύσκολα ένας παίχτης μπορεί να καλύψει το χάντικαπ των συμπαιχτών του και να ανατρέψει την κατάσταση. Αυτό εξηγεί και τη διαφορετική συμπεριφορά των δυο παιχτών στις ομάδες τους σε σχέση με τη εθνική τους ομάδα.