Συνεχίζεται το αδιέξοδο στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο, αφού κυβέρνηση και Super League δεν έχουν καταφέρει να βρουν κοινή συνισταμένη και να συμφωνήσουν σε κάποια κοινά αποδεκτή λύση. Το νέο επεισόδιο στο σίριαλ είναι η επιστολή του υφυπουργού Αθλητισμού Γιώργου Βασιλειάδη προς τους εκπρόσωπους των ομάδων. Η πρώτη αίσθηση που αποκομίζει όποιος διαβάσει την επιστολή είναι ότι η κυβέρνηση έχει τον έλεγχο της κατάστασης και ότι είναι αυτή που καθορίζει τις εξελίξεις. Ο Βασιλειάδης ξεκαθαρίζει προς την αντίπαλη πλευρά ότι δε θα διαπραγματευτεί την πρότασή του για την αναδιάρθρωση του πρωταθλήματος και προσπαθεί να πείσει ότι μόνο με την πρόταση της κυβέρνησης μπορεί να βγει το ελληνικό επαγγελματικό ποδόσφαιρο από την πορεία συνεχούς απαξίωσης στην οποία βρίσκεται. Ομως, αν διαβάσουμε πιο προσεκτικά την επιστολή του υφυπουργού, το συμπέρασμα που θα βγάλουμε -κατά την ταπεινή άποψη της στήλης- είναι ότι η κυβέρνηση δείχνοντας ένα σκληρό πρόσωπο μπλοφάρει και επιχειρεί να απεμπλακεί από την υπόθεση προκειμένου να μη χρεωθεί μια πιθανή αποτυχία.
Οσοι παρακολουθούν την υπόθεση «αναδιάρθρωση» γνωρίζουν ότι στις προηγούμενες συναντήσεις των δυο πλευρών ο Βασιλειάδης είχε και πάλι δηλώσει ότι η πρόταση της κυβέρνησης δεν αλλάζει και ότι περιμένει από την πλευρά της Λίγκας ένα ναι ή ένα όχι. Από την πλευρά των «ανιδιοτελών εργατών» η κατάσταση δεν ήταν ξεκάθαρη, αφού οι ομάδες ήταν μοιρασμένες, με οχτώ απ’ αυτές (μεταξύ των οποίων ΑΕΚ και Παναθηναϊκός) να είναι υπέρ της κυβερνητικής πρότασης για μείωση των ομάδων σε δώδεκα και οχτώ (μεταξύ των οποίων Ολυμπιακός και ΠΑΟΚ) να ζητούν διαπραγμάτευση, σταδιακή μείωση των ομάδων και επανεξέταση των δεδομένων μετά από διετία. Η λογική λέει ότι ο χρόνος δουλεύει υπέρ της κυβέρνησης, αφού μέχρι στιγμής δεν υπάρχει επίσημα εναλλακτική πρόταση για τις τηλεοπτικά «άστεγες» ομάδες. Συνεπώς, δεν είχε κανένα λόγο ο Βασιλειάδης να στείλει επιστολή για να επαναλάβει αυτά που είχε πει πριν από μερικές μέρες. Εκτός αν εκτιμά ότι η Λίγκα δε θα ενδώσει στον «εκβιασμό» του και προσπαθεί να προλάβει τις αρνητικές για την κυβέρνηση εξελίξεις.
Στην πιάτσα κυκλοφορούν σενάρια ότι έχει αρχίσει να παίρνει σάρκα και οστά η προσπάθεια να δοθεί λύση από τον Σαββίδη και το ότι έχουν ξεκινήσει συζητήσεις με τις ομάδες που δεν έχουν εξασφαλίσει ακόμα τηλεοπτικά δικαιώματα ώστε να υπογράψουν σύμβαση με το κανάλι του. Δεν έχουμε τη δυνατότητα να γνωρίζουμε αν αυτό είναι πραγματικό γεγονός ή σκόπιμη διαρροή από τους αντίπαλους της κυβέρνησης, όμως το πιθανότερο είναι αυτά τα σενάρια να θορύβησαν την κυβέρνηση και να ανάγκασαν τον Βασιλειάδη να κάνει την προσπάθεια απεμπλοκής. Ενισχυτικό επιχείρημα υπέρ της άποψης για κυβερνητική απεμπλοκή είναι η τελευταία παράγραφος της επιστολής Βασιλειάδη: «Αφού λάβετε όλα τα παραπάνω υπόψη σας, ξανασκεφτείτε αν θα πρέπει να κάνετε επιλογές που θα επιφέρουν μια πρόσκαιρη σανίδα σωτηρίας, αλλά θα στερούν την όποια προοπτική. Σε διαφορετική περίπτωση, προφανώς εσείς έχετε ένα διαφορετικό μοντέλο στο μυαλό σας, το οποίο εμείς δεν μπορούμε να το στηρίξουμε. Μακάρι να δικαιωθείτε εσείς. Ειλικρινώς! Σε κάθε άλλη περίπτωση καλή τύχη και καλό καλοκαίρι».
Είναι φανερό ότι υπάρχει έμμεση αναφορά στο σενάριο για «τηλεοπτική στέγαση» των ομάδων από το κανάλι του Σαββίδη, την οποία ο υφυπουργός θεωρεί «πρόσκαιρη σανίδα σωτηρίας» (η υποτιθεμένη πρόταση Σαββίδη, στο οικονομικό σκέλος της είναι πολύ μικρότερη από αυτή της κυβέρνησης). Από την άλλη, είναι έκδηλη η ειρωνική διάθεση και γίνεται προσπάθεια απαξίωσης του «διαφορετικού μοντέλου» της Λίγκας. Σε απλά ελληνικά, ο υφυπουργός λέει στους «ανιδιοτελείς εργάτες» του ελληνικού ποδοσφαίρου: «Εμείς αποσυρόμαστε και εσείς παίρνετε την ευθύνη για τις εξελίξεις».
Εν κατακλείδι, δυο πράγματα πρέπει να τονίσουμε. Το πρώτο είναι ότι η κυβέρνηση προσπαθεί με μια επικοινωνιακή κίνηση να φορτώσει την αποτυχία και την εικόνα απαξίωσης του πρωταθλήματος στη Λίγκα και στους εκπρόσωπους των ομάδων. Προσπαθεί να θολώσει τα νερά και να αποπροσανατολίσει τη συζήτηση από την πραγματική της διάσταση. Κρύβεται πίσω από το αυτοδιοίκητο του ποδοσφαίρου και παίζει το ρόλο του Πόντιου Πιλάτου, προσπαθώντας να φορτώσει τις ευθύνες στη Λίγκα. Αν πραγματικά ήθελε να αλλάξει τα δεδομένα στο ελληνικό ποδόσφαιρο, δε θα ασχολούνταν με τη Λίγκα, αλλά θα έπαιρνε τις αναγκαίες νομοθετικές πρωτοβουλίες και θα μιλούσε απ' ευθείας με την ΕΠΟ και τη ΦΙΦΑ για να συμφωνήσει μαζί τους και να προχωρήσει στις αλλαγές που κατά την άποψή της θα άλλαζαν την εικόνα του ελληνικού ποδοσφαίρου και θα αντέστρεφαν τη σημερινή κατάσταση.
Το δεύτερο είναι ότι ακόμα και αν η κυβέρνηση καταφέρει να επιβάλει την άποψή της, αξιοποιώντας το γεγονός ότι στο οικονομικό σκέλος η πρότασή της για την τηλεοπτική στέγαση των ομάδων είναι πολύ καλύτερη από την εναλλακτική πρόταση Σαββίδη, δεν μπορούμε να ελπίζουμε σε σοβαρή βελτίωση της εικόνας του πρωταθλήματος, αφού δε θα έχουν απαλειφθεί οι βασικές αιτίες που έχουν οδηγήσει τα ελληνικό ποδόσφαιρο σε πλήρη απαξίωση. Οσοι έχουν μια στοιχειώδη επαφή με το ελληνικό επαγγελματικό ποδόσφαιρο γνωρίζουν ότι η πορεία απαξίωσής του μπορεί να αντιστραφεί μόνο αν ενισχυθεί σημαντικά η ποιότητα του ρόστερ των ομάδων και βελτιωθεί η «υλικοτεχνική» υποδομή (γήπεδα, διαιτησία κτλ.). Αυτό για να γίνει απαιτεί πολλά φράγκα. Είναι όμως γνωστό ότι οι ιδιοκτήτες των ομάδων βάζουν το χέρι στην τσέπη μόνο το Δεκέμβρη (όταν έχει χαμηλές θερμοκρασίες για να μη κρυώνουν) και αν αυτό συνδυαστεί και με την οικονομική κρίση, οι πιθανότητες να γίνουν πραγματικές οικονομικές επενδύσεις στο ελληνικό ποδόσφαιρο και όχι «αρπαχτές» είναι από ελάχιστες έως μηδενικές. Κατά συνέπεια, οι ελπίδες για ένα καλύτερο πρωτάθλημα είναι μόνο θεωρητικές.
Θολώνοντας τα νερά η κυβέρνηση θα αξιοποιήσει το ότι η κατάσταση θα παραμείνει ίδια ή θα γίνει χειρότερη και θα προσπαθήσει να πείσει ότι χάθηκε η ευκαιρία επειδή δεν εισακούστηκε η πρότασή της. Η πραγματικότητα όμως είναι ότι αν δεν πέσουν φράγκα στην πιάτσα, οι «αναδιαρθρώσεις» που προτείνει η κυβέρνηση θα είναι απλώς ρεφόρμες που δε θα μπορέσουν να αλλάξουν τη σημερινή κατάσταση.
Κος Πάπιας
papias@eksegersi.gr
ΥΓ1. Ασορτί με το θολό τοπίο της αναδιάρθρωσης του ελληνικού επαγγελματικού ποδοσφαίρου είναι και το τοπίο στην υπόθεση της ΠΑΕ Παναθηναϊκός. Οι διαβουλεύσεις ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους εκπρόσωπους των δύο αντίπαλων project, που φιλοδοξούν να αναλάβουν την ηγεσία της πράσινης ΠΑΕ για να μπορέσουν να πραγματοποιήσουν τα εξωαγωνιστικά επιχειρηματικά τους σχέδια, συνεχίζονται. Μέχρι στιγμής, από τις διαρροές και τα σχετικά δημοσιεύματα οποιαδήποτε πρόβλεψη είναι παρακινδυνευμένη, αφού η κάθε πλευρά δίνει μόνο τις πληροφορίες που ενισχύουν επικοινωνιακά την εικόνα της. Τελευταία εξέλιξη είναι η διαρροή από την πλευρά του ταϊλανδέζου «επενδυτή» Παϊρόζ Πιεμπονγκσάντ, σύμφωνα με την οποία τις πρώτες μέρες του Αυγούστου θα ολοκληρωθεί η μεταβίβαση του μετοχικού πακέτου από τον Αλαφούζο σ’ αυτόν. Από το αντίπαλο στρατόπεδο (πλευρά Γιαννακόπουλου) υπάρχουν διαρροές που αναφέρουν ότι υπάρχει συνεχής επικοινωνία απευθείας με το Μαξίμου και οι προβλέψεις είναι αισιόδοξες, αφήνοντας να εννοηθεί ότι σύντομα θα υπάρξει συμφωνία ανάμεσα στις δυο πλευρές για την «αξιοποίηση» του ΟΑΚΑ. Το ρεπορτάζ της στήλης δεν απέδωσε καρπούς, αφού οι πηγές της δήλωσαν ότι δεν μπορούν να αξιολογήσουν τις διαρροές και να ελέγξουν την αξιοπιστία τους. Το μόνο που επιβεβαιώθηκε είναι ότι το επιχειρηματικό παιχνίδι είναι πολύ «χοντρό» και ότι οι δυο πλευρές μιλούν απευθείας με το Μαξίμου.
ΥΓ2. Την ώρα που έκλεινε η ύλη της «Κ», σε αθλητικές ιστοσελίδες υπήρχε η είδηση ότι το κανάλι του Σαββίδη έστειλε επίσημη πρόσκληση στη Super League για να αποκτήσει τα τηλεοπτικά δικαιώματα των εφτά ομάδων που δεν έχουν βρει ακόμα τηλεοπτική στέγη. Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, η πρόταση έχει σαν στόχο να διερευνήσει τις προθέσεις της Λίγκας και των ομάδων και γι' αυτό δεν υπάρχουν συγκεκριμένες αναφορές για τη χρονική διάρκεια της συμφωνίας και τις οικονομικές απολαβές των ομάδων. Αν η είδηση επιβεβαιωθεί, ξεκαθαρίζει το τοπίο και δίνεται μια εξήγηση για την «πρωτοβουλία» Βασιλειάδη.

Ο Kιλιάν Eμπαπέ έκανε διπλό «χάι φάιβ» με μια από τις Pussy Riots που μπήκαν στο γήπεδο κατά τη διάρκεια του τελικού του Μουντιάλ, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για την πολιτική του Πούτιν. Σε άλλο σημείο του γηπέδου, ο Κροάτης Ντέγιαν Λόβρεν έριχνε στο έδαφος έναν άλλο ακτιβιστή, βοηθώντας στη σύλληψή του. Δυο διαφορετικοί παίχτες από δυο διαφορετικές ομάδες, καθώς η Γαλλία είναι το καλύτερο παράδειγμα συνύπαρξης ποδοσφαιριστών με διαφορετική καταγωγή, χρώμα και κουλτούρα, ενώ η πλειοψηφία των παιχτών της Κροατίας είναι φασισταριά του κερατά, που χαιρετούν ναζιστικά, φωνάζουν φασιστικά συνθήματα και ποζάρουν αγκαλιά με τον νεοναζιστή τραγουδιστή Μάρκο Πέρκοβιτς Τόμπσον, στον οποίο αρκετές ευρωπαϊκές χώρες έχουν απαγορεύσει τις συναυλίες, λόγω των ρατσιστικών και φασιστικών απόψεών του.