ΚΟΡΑΚΙ ΣΦΥΡΑ ΤΟ

Αγώνας χωρίς οπαδούς, φαγητό χωρίς αλάτι

0

Συνεχίζεται με νέα επεισόδια η κόντρα ΠΑΟΚ-Ολυμπιακού ή καλύτερα η επιχειρηματική κόντρα Σαββίδη-Μαρινάκη. Ο νέος κύκλος ξεκίνησε με την προσφυγή των ερυθρόλευκων στο CAS (ευρωπαϊκό αθλητικό δικαστήριο) για την υπόθεση της πολυϊδιοκτησίας. Mερικές μέρες αργότερα, ήρθε η απάντηση από την πλευρά ΠΑΟΚ, με αναγγελία καταγγελίας στην ΟΥΕΦΑ και την ECA (ομοσπονδία των ευρωπαϊκών ποδοσφαιρικών συλλόγων) για την υπόθεση παραπομπής του Ολυμπιακού και του Μαρινάκη στην Επιτροπή Δεοντολογίας της ΕΠΟ, σχετικά με την υπόθεση των «στημένων» αγώνων. Στο ενδιάμεσο είχαμε και ένα δημόσιο ξεκατίνιασμα, με τους εκπρόσωπους των δυο ομάδων να ανταλλάσσουν «γαλλικά» κατά τη συνεδρίαση της Super League για την επανέναρξη του πρωταθλήματος.
 
Θα ξεκινήσουμε από την ερυθρόλευκη προσφυγή που προηγείται χρονικά. Είναι κοινή παραδοχή ότι στην υπόθεση της πολυϊδιοκτησίας οι ερυθρόλευκοι ήταν οι «χαμένοι» της υπόθεσης, αφού με τη (ν)τροπολογία Γεραπετρίτη, ΠΑΟΚ και Ξάνθη γλίτωσαν τον υποβιβασμό και τιμωρήθηκαν με αφαίρεση βαθμών για την εμπλοκή τους στην υπόθεση. Μάλιστα, με βάση την κατάσταση που είχε διαμορφωθεί στη βαθμολογία από τα αποτελέσματα στους αγωνιστικούς χώρους, η αφαίρεση βαθμών το πιθανότερο θα είναι ανώδυνη για τις δυο ομάδες. Από την πλευρά του Ολυμπιακού έγινε μεγάλη προσπάθεια για τον υποβιβασμό των δυο ομάδων και ο Μαρινάκης ήρθε σε κόντρα με την κυβέρνηση για την απόφασή της να σώσει τον ΠΑΟΚ από τη Β' Εθνική.
 
Οι εξελίξεις δεν ήταν αυτές που επιθυμούσαν στο λιμάνι, με αποτέλεσμα, εκτός από την αρνητική έκβαση στο θέμα της ποινής, να υποστούν και μια επικοινωνιακή ήττα. Η πεποίθηση στις τάξεις των ερυθρόλευκων οπαδών ότι «ο Μαρινάκης δε χάνει» άρχισε να κλονίζεται, οπότε θα έπρεπε να βρεθεί ένας τρόπος για να αποκατασταθεί το προφίλ του ερυθρόλευκου ηγέτη και να αναπτερωθεί το ηθικό των οπαδών της ομάδας. Αυτή την ανάγκη εξυπηρετεί κατά βάση η απόφαση για την επαναφορά της υπόθεσης στις δικαστικές αίθουσες με την προσφυγή στο CAS. Στο λιμάνι γνωρίζουν ότι οι πιθανότητες δεν είναι υπέρ τους, με δεδομένη την ανοχή που έδειξαν ΦΙΦΑ και ΟΥΕΦΑ στην αξιοποίηση της (ν)τροπολογίας Γεραπετρίτη για να επιβληθεί η ποινή αφαίρεσης βαθμών.
 
Η πλευρά του Ολυμπιακού ζητάει να υποβιβαστούν ΠΑΟΚ και Ξάνθη και το βασικό της επιχείρημα είναι ότι η αθλητική δικαιοσύνη θα πρέπει, εφαρμόζοντας το αυτοδιοίκητο του ποδοσφαίρου, να αποφασίζει με βάση τους κανονισμούς ΦΙΦΑ και ΟΥΕΦΑ και τον Πειθαρχικό Κώδικα της εθνικής ομοσπονδίας και όχι με βάση τις νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης. Η νομική ομάδα του Ολυμπιακού τονίζει ότι στην παράγραφο 5 του καταστατικού της ΟΥΕΦΑ υπάρχουν κριτήρια για την ακεραιότητα των διοργανώσεων και τον τρόπο που θα διασφαλιστεί. Σε συνδυασμό με το άρθρο 48, παράγραφος 1 του ΚΑΠ («οι ισχύοντες διεθνείς κανονισμοί ΦΙΦΑ-ΟΥΕΦΑ ενσωματώνονται στον παρόντα ΚΑΠ και συμπληρώνουν όσες διατάξεις δεν ορίζουν σχετικά»), οι ερυθρόλευκοι θεωρούν ότι δεν υπάρχει «κενό νόμου» και κακώς οι αθλητικοί δικαστές έκαναν χρήση της κυβερνητικής (ν)τροπολογίας. Θυμίζουμε ότι η διοίκηση της ΕΠΟ ξεκίνησε τη διαδικασία τροποποίησης του άρθρου 30 του ΚΑΠ, που αφορά σε ζητήματα πολυϊδιοκτησίας. Μετά τις αντιδράσεις από ΦΙΦΑ-ΟΥΕΦΑ και κυβέρνηση, αντί να κάνει πίσω, κατάφερε να το εξαφανίσει από τον ΚΑΠ με ταχυδακτυλουργικό τρόπο, δημιουργώντας νομικό «κενό», το οποίο αξιοποίησαν οι αθλητικοί δικαστές.
 
Οπως ήταν αναμενόμενο, η πλευρά του ΠΑΟΚ θεώρησε ως «ακραία επιθετική πράξη» την ερυθρόλευκη προσφυγή και ξεκίνησε να ετοιμάζει την αντεπίθεσή της.  Από «κύκλους» της ΠΑΕ είχαμε δηλώσεις ότι ο ΠΑΟΚ θα καταγγείλει σε ΟΥΕΦΑ και ECA τον Ολυμπιακό και τον Μαρινάκη για την παραπομπή τους στην Επιτροπή Δεοντολογίας της ΕΠΟ σχετικά με την υπόθεση των «στημένων» αγώνων.
 
Σε προηγούμενο δημοσίευμα σχολιάσαμε την αβάντα που έκανε η διοίκηση της ΕΠΟ στην πλευρά Σαββίδη, μέσω του ερευνητικού τμήματος της Επιτροπής Δεοντολογίας. Το τμήμα θεώρησε ότι είναι ποινικά κολάσιμη η εμπλοκή της ΠΑΕ Ολυμπιακός και του Μαρινάκη στην υπόθεση χειραγώγησης ποδοσφαιρικών αγώνων και την έστειλε στο δικαστικό τμήμα της Επιτροπής για τα περαιτέρω. Τότε είχαμε τονίσει ότι ο Σαββίδης πήρε μια «εκδίκηση» για το χουνέρι που του έκανε ο Μαρινάκης με την υπόθεση πολυϊδιοκτησίας και ταυτόχρονα προσπαθούσε να κερδίσει το χαμένο έδαφος στην ποδοσφαιρική και την επιχειρηματική κόντρα που έχουν οι δυο καπιταλιστές. Πλέον, αποδεικνύεται μια ακόμη χρησιμότητα της «παραπομπής» Μαρινάκη.
 
Η πλευρά του ΠΑΟΚ αποφάσισε να αξιοποιήσει (μένει να δούμε αν θα πραγματοποιήσει την εξαγγελία της) την αβάντα της ΕΠΟ, για να αμυνθεί στην απόφαση των ερυθρόλευκων να βγάλουν εκτός ελληνικών συνόρων την κόντρα των δυο πλευρών και να δώσουν ευρωπαϊκή διάσταση με την προσφυγή στο CAS. Η αναγγελία της καταγγελίας μέσω «διαρροών» στον Τύπο και σε φιλικές προς τον ΠΑΟΚ ιστοσελίδες αξιολογήθηκε από την πλειοψηφία των φιλάθλων ως επικοινωνιακή κίνηση, χωρίς σημαντικές πιθανότητες επιτυχούς έκβασης. Η υπόθεση των «στημένων» αγώνων βρίσκεται σε δικαστική διερεύνηση από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων και για το λόγο αυτό όσοι ασχολούνται με το ελληνικό ποδόσφαιρο θεωρούν ότι είναι πολύ λίγες οι πιθανότητες να προχωρήσουν σε τόσο σημαντικές καταδικαστικές αποφάσεις η ΕΠΟ (υποβιβασμός για τον Ολυμπιακό και ισόβιος αποκλεισμός από το ποδόσφαιρο για τον Μαρινάκη) και κυρίως η ΟΥΕΦΑ (αποκλεισμός από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις και ισόβιος αποκλεισμός), πριν από την απόφαση του Εφετείου.
 
Ο τρόπος υποδοχής της αναγγελίας της από την πλειοψηφία των φιλάθλων ανάγκασε τη διοίκηση του ΠΑΟΚ, μέσω «διαρροών» στο φιλικό της Τύπο, να εξηγήσει τους λόγους που την ωθούν να καταγγείλει την υπόθεση σε ΟΥΕΦΑ και ECA και να προσπαθήσει να πείσει ότι η κίνησή της δεν έχει επικοινωνιακή διάσταση. Η ΠΑΕ ΠΑΟΚ θεωρεί ότι είναι σημαντικό για την αξιοπιστία του πρωταθλήματος να αναδειχθεί ότι οι ομάδες που ήταν συνδεδεμένες στο «άρμα» του Ολυμπιακού «ακολουθούσαν πιστά τις επιθυμίες του ιδιοκτήτη του», εντός και εκτός του αγωνιστικού χώρου, και να τονιστεί ότι στη χειραγώγηση των αγώνων, εκτός από το βαθμολογικό, υπήρχε και το στοιχηματικό ενδιαφέρον.
 
Σχετικά με τις πιθανότητες τιμωρίας του Ολυμπιακού πριν από την απόφαση του Εφετείου, από την πλευρά του ΠΑΟΚ αναφέρεται η περίπτωση της Φενέρμπαχτσε. Η ΟΥΕΦΑ στο παρελθόν είχε τιμωρήσει την τούρκικη ομάδα με αποκλεισμό από τις διοργανώσεις της, μόνο με την παραπομπή αξιωματούχων της σε δίκες για χειραγώγηση αγώνων, χωρίς καταδικαστική απόφαση. Τέλος, όσον αφορά την επιλογή να γίνει καταγγελία και στην ECA, οι κύκλοι του ΠΑΟΚ αναφέρουν ότι ο βασικός λόγος είναι η συμμετοχή της Λίνας Σουλούκου (συνεργάτιδας του Μαρινάκη) στο ΔΣ της ECA και ο κίνδυνος να μην υπάρχει αντικειμενική ενημέρωση της ομοσπονδίας, καθώς και η παλιότερη τιμωρία του ΠΑΟΚ μετά από καταγγελία της ΑΕΚ, για εισβολή του Σαββίδη με το όπλο στην Τούμπα (ο ΠΑΟΚ είχε τιμωρηθεί για 6 μήνες από την ECA).
 
Ελλείψει αγωνιστικής δράσης (σύμφωνα με τις δηλώσεις Αυγενάκη, δεν αναμένεται να κυλήσει η μπάλα στο χορτάρι πριν τις 15 Ιούνη), στην αθλητική επικαιρότητα κυριαρχούν οι δικαστικές πτυχές της κόντρας Σαββίδη-Μαρινάκη, αποδομώντας και τα τελευταία ψήγματα αξιοπιστίας του ελληνικού επαγγελματικού ποδοσφαίρου.
 
Κος Πάπιας
 
[email protected]
 
 
 

 

 
 
 
Οι οργανωμένοι οπαδοί των ομάδων είναι ιδιαίτερα ευρηματικοί όταν πρόκειται να βρεθούν κοντά στην ομάδα τους και να τη στηρίξουν με την παρουσία τους. Από την πρώτη στιγμή που ξεκίνησε η συζήτηση για την επανέναρξη των πρωταθλημάτων, ήταν ξεκάθαρο ότι οι αγώνες θα γίνονταν χωρίς οπαδούς στις εξέδρες. Και επειδή, όπως λέει και η ποδοσφαιρική ρήση, «αγώνας χωρίς οπαδούς είναι φαγητό χωρίς αλάτι», οι φίλοι της Γκλάντμπαχ αποφάσισαν να φτιάξουν ομοιώματα με τα πρόσωπά τους και να τα τοποθετήσουν στις εξέδρες του γηπέδου, προκειμένου να μην αφήσουν μόνη την ομάδα τους. Ο επικεφαλής για τους συνδέσμους οπαδών της ομάδας, Τόμας Βάινμαν, ανέφερε ότι αναμένεται μερικές χιλιάδες οπαδών να δώσουν τα 19 ευρώ που είναι το κόστος για κάθε ομοίωμα, τονίζοντας ότι 2 ευρώ θα δοθούν υπέρ μιας καμπάνιας για ένα παιδάκι που πάσχει από μία εκφυλιστική ασθένεια, ένα μέρος των χρημάτων θα πάει σε επτά εργάτες–μέλη του συνδέσμου, που λόγω της διακοπής δεν έχουν έσοδα, ενώ θα ενισχυθούν δυο μικρά μαγαζιά στο Μενχενγκλάντμπαχ, που κινδυνεύουν να κλείσουν (ε, όλο και κάποια προμήθεια θα βγει και για τους εμπνευστές της ιδέας – τα ‘χει αυτά η «ελεύθερη αγορά»).
 
 

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ: