Αποχή διαρκείας αποφάσισε το συνδικαλιστικό όργανο των ποδοσφαιριστών της Super League και της Football League, ξεκινώντας από τα παιχνίδια της 3ης αγωνιστικής στο Κύπελλο Ελλάδας το τριήμερο 15-17 Δεκέμβρη και συνεχίζοντας στα πρωταθλήματα των δύο κατηγοριών. Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Αμειβομένων Ποδοσφαιριστών (ΠΣΑΠ) αποφάσισε να αντιδράσει δυναμικά, γιατί παρά τις συνεχείς υποσχέσεις που έχουν δοθεί από την ΕΠΟ και τις δυο Λίγκες, δεν έχει λειτουργήσει το Εγγυητικό Ταμείο Αρωγής.
Η θεσμοθέτηση του Ταμείου και η λειτουργία του είχαν συμφωνηθεί πριν δυο χρόνια, με σκοπό να αποτελέσει «ασπίδα» και να προσφέρει οικονομική στήριξη στους ποδοσφαιριστές που οι ομάδες τους «διαλύονται» κατά τη διάρκεια του πρωταθλήματος ή αδυνατούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.
Ισως κάποιοι να παραξενευτούν ακούγοντας για απεργία από επαγγελματίες ποδοσφαιριστές που έχουν παχυλά συμβόλαια και κερδίζουν εκατομμύρια ευρώ. Η πραγματικότητα όμως είναι διαφορετική, αφού εκτός από τους πρωτοκλασάτους ποδοσφαιριστές που κερδίζουν εκατομμύρια, η συντριπτική πλειοψηφία κερδίζει τα απαραίτητα προς το ζην. Στην ανακοίνωση του ΠΣΑΤ τονίζεται το γεγονός ότι ήδη έχουν «διαλυθεί» τρεις ομάδες, που έπρεπε να συμμετέχουν στο πρωτάθλημα αλλά δεν κατέβηκαν, ή ξεκίνησαν το φετινό πρωτάθλημα αλλά αποσύρθηκαν στη συνέχεια (ΟΦΗ, Νίκη Βόλου και Πανηλειακός) και ότι τα συμβόλαια που υπογράφουν οι ποδοσφαιριστές με τις ομάδες προβλέπουν μηναίο μισθό 491 ευρώ.
Εχουμε γράψει αρκετές φορές για την αγωνιστική απαξίωση του ελληνικού επαγγελματικού ποδοσφαίρου και για τη λογική της αρπαχτής με την οποία λειτουργούν οι έλληνες παράγοντες, αδυνατώντας να θέσουν έστω και στοιχειώδεις κανόνες λειτουργίας. Οι βασικές πηγές χρηματοδότησης των ομάδων ήταν η κρατική επιχορήγηση, η χορηγία του ΟΠΑΠ (έμμεση κρατική επιχορήγηση), τα φράγκα από τα τηλεοπτικά δικαιώματα, το μεγαλύτερο ποσοστό από τα οποία τα έπαιρναν οι 5-6 μεγάλες ομάδες, ενώ οι υπόλοιπες μοιράζονταν τα ψίχουλα, και τα φράγκα που «έβαζε» από την τσέπη του ο καπιταλιστής πρόεδρος, ο οποίος επί της ουσίας είτε τα αφαιρούσε από το ποσό που έπρεπε να πληρώσει στην εφορία (χορηγός) είτε «ξεπλένοντας» χρήμα από τις άλλες επιχειρηματικές του μπίζνες. Οι ανιδιοτελείς εργάτες του ελληνικού ποδοσφαίρου έχτισαν όλα αυτά τα χρόνια ένα ποδοσφαιρικό οικοδόμημα κρατικοδίαιτο και μη παραγωγικό, το οποίο εξαιτίας της οικονομικής κρίσης έφτασε στο σημείο να μην μπορεί να ανταποκριθεί ούτε στα στοιχειώδη. Και επειδή δεν μπορεί να γίνει πρωτάθλημα με 5-6 ομάδες, η ΕΠΟ, η Super League και η Football League δεσμεύτηκαν, με την υπογραφή των Μνημονίων Κατανόησης πριν από δυο χρόνια, να συμβάλλουν οικονομικά στη δημιουργία του Εγγυητικού Ταμείου Αρωγής, προκειμένου να εξασφαλίσουν τις ελάχιστες οικονομικές απολαβές των ποδοσφαιριστών και κατά συνέπεια και την ύπαρξη του αναγκαίου αριθμού ομάδων για να διεξάγονται ομαλά τα πρωταθλήματα.
Οπως όλα δείχνουν, δεν μπορούν να ανταποκριθούν ούτε σε αυτή τη στοιχειώδη δέσμευση και το μέλλον του ελληνικού επαγγελματικού ποδοσφαίρου είναι δυσοίωνο. Η εμπειρία από προηγούμενες κινητοποιήσεις των ποδοσφαιριστών δείχνει ότι πολύ δύσκολα θα μπορέσουν να πραγματοποιήσουν την αποχή διάρκειας που εξήγγειλαν. Ο λόγος είναι απλός. Οι ποδοσφαιριστές των 5-6 ομάδων που μπορούν να ανταπεξέλθουν στις δεσμεύσεις τους συνήθως δε συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις, αφού η ομάδα τους απειλεί με τιμωρία αν δεν κατέβουν να αγωνιστούν, με αποτέλεσμα να μεταφέρεται στους ώμους των παιχτών από τις μικρές ομάδες όλο το βάρος των συνεπειών της αποχής και το δίλλημα ότι συνεχίζοντας την αποχή από τους αγώνες, η οικονομική και βαθμολογική θέση της ομάδας τους χειροτερεύει. Μπροστά στο φάσμα της ολοκληρωτικής καταστροφής, συμβιβάζονται με κάποια μικροποσά που τους προσφέρει η διοίκηση της ομάδας (τα οποία συνήθως προέρχονται από έρανο που γίνεται από τους οπαδούς της ομάδας) και με τις υποσχέσεις που τους δίνουν η κυβέρνηση, η ΕΠΟ οι παράγοντες και ο λοιπός ποδοσφαιρικός εσμός.
Με τα δεδομένα που έχουμε στη διάθεσή μας από το ρεπορτάζ, η εκτίμηση της στήλης είναι ότι και η τωρινή κινητοποίηση δε θα έχει τη δυναμική που απαιτείται για να αλλάξουν προς το καλύτερο τα δρώμενα στο ελληνικό επαγγελματικό ποδόσφαιρο. Το πρώτο στοιχείο είναι η ανακοίνωση των παιχτών της εθνικής ομάδας που μιλούν για την αναγκαιότητα να ληφθούν δραστικότερα μέτρα, όσο δεν ενεργοποιείται το Εγγυητικό Ταμείο για τους ποδοσφαιριστές, αφού αν οι διεθνείς αποφασίσουν να απέχουν οι συνέπειες για την ΕΠΟ θα είναι σημαντικές. Το δεύτερο σημείο είναι οι χαμηλές απολαβές των ποδοσφαιριστών, αφού τα φράγκα που θα κινδυνεύσουν να χάσουν θα είναι ελάχιστα.
Από την πλευρά της ΕΠΟ εκφράζεται δυσαρέσκεια για την τροπή που πήραν τα πράγματα, ενώ καλεί σε διάλογο για να βρεθεί μια λύση. Εν αναμονή της πρώτης φάσης των κινητοποιήσεων, θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι η στήριξη στον αγώνα των ποδοσφαιριστών δεν έχει ως στόχο την υπεράσπιση του επαγγελματικού ποδοσφαίρου και την ομαλή διεξαγωγή των πρωταθλημάτων, αλλά -εκτός από τη συμπαράσταση στον αγώνα τους- την επιβεβαίωση για μια ακόμη φορά της σαπίλας του επαγγελματικού ποδοσφαίρου.
Κος Πάπιας
papias@eksegersi.gr
Μπόχα από τη σαπίλα
Συνεχίζονται οι αποκαλύψεις για τα φαινόμενα διαφθοράς στη ΦΙΦΑ και οι συλλήψεις ηγετικών στελεχών της. Η Γενική Εισαγγελέας των ΗΠΑ, Λορέτα Λιντς, προχώρησε σε στοιχειοθέτηση κατηγοριών σε άλλα 16 επίσημα μέλη της FIFA για διαφθορά, μετά από πολύμηνη έρευνα του FBI, η οποία δείχνει «ξέπλυμα» που ξεπερνά τα 200 εκατ. δολάρια!
Οι ελβετικές αρχές την περασμένη Παρασκευή έκαναν ντου σε πολυτελές ξενοδοχείο, συλλαμβάνοντας τους Αλφρέδο Χάουιτ και Χουάν Ανχελ Νάπουτ. Ο πρώτος (Ονδούρα) είναι ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βόρειας, Κεντρικής Αμερικής & Καραϊβικής (CONCACAF) και ο δεύτερος (Παραγουάη) πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ν. Αμερικής (CONMEBOL). Από το ρεπορτάζ προκύπτει ότι οι δυο άνδρες ήταν έτοιμοι να αναχωρήσουν από τις Βρυξέλλες, αλλά τους προλάβανε.
Εκτός από τους δυο προέδρους που συνελήφθηκαν, ένα βήμα πριν τη σύλληψη βρίσκεται και ο πρόεδρος της βραζιλιάνικης ομοσπονδίας, Μάρκο Πόλο ντελ Νέρο, που φέρεται να παίρνει χρήματα ακόμα και από δωρεές. Ο βραζιλιάνος παράγοντας, μετά τις νέες συλλήψεις, επέλεξε να φύγει από το Μαϊάμι και τις Βρυξέλλες και να επιστρέψει στην πατρίδα του, προκειμένου να αποφύγει τη δική του σύλληψη.
Από τον περασμένο Μάη που ξεκίνησε το σκάνδαλο κατηγορούνται συνολικά 23 υψηλόβαθμα στελέχη της ΦΙΦΑ, με τις έρευνες να συνεχίζονται και τη μπόχα από τη σαπίλα να κατακλύζει το παγκόσμιο επαγγελματικό ποδόσφαιρο.
Εξελίξεις υπάρχουν όμως και στο θέμα της τιμωρίας του προέδρου της ΟΥΕΦΑ, Μισέλ Πλατινί. Ο γάλλος πρόεδρος κατέθεσε στο Ανώτερο Αθλητικό Δικαστήριο της Λωζάννης (CAS) έφεση κατά της ποινής που του επέβαλε η Επιτροπή Δεοντολογίας της ΦΙΦΑ, ζητώντας να διαγραφεί αυτή. Η απόφαση αναμένεται να εκδοθεί τις επόμενες ημέρες και θα καθορίσει τις μετέπειτα κινήσεις του Πλατινί και ιδιαίτερα την υποψηφιότητά του για τη θέση του προέδρου της ΦΙΦΑ. Από την πλευρά του Πλατινί εκφράζεται αισιοδοξία ότι το CAS θα κάνει δεκτή την προσφυγή και θα ανοίξει ο δρόμος για την προεδρία της ΦΙΦΑ, όμως οι αξιωματούχοι της ΦΙΦΑ δε δείχνουν να συμμερίζονται την αισιοδοξία του. Τονίζουν μάλιστα πως, ακόμα και αν δικαιωθεί από το CAS, αυτό δε σημαίνει ότι θα γίνει δεκτή η υποψηφιότητά του.

Ελπίζουμε ότι οι αναγνώστες με ερυθρόλευκα ποδοσφαιρικά αισθήματα θα συγχωρέσουν το γέροντα Παΐσιο για την πρόβλεψη που έκανε για το αποτέλεσμα της αναμέτρησης Ολυμπιακού – Αρσεναλ 0-3, που άφησε τους ερυθρόλευκους εκτός Champions League. Οσον αφορά την «πρόβλεψη» αυτή καθεαυτή, δε χρειάστηκε να προσπαθήσει πολύ ο γέροντας για να μας πει το αυτονόητο…