Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • Η συνδικαλιστική γραφειοκρατεία της ΟΙΕΛΕ απροκάλυπτος υπερασπιστής των σχολαρχών και της εμπορευματοποίησης της Παιδείας
  • Χαμάς: Για να περάσουμε στη δεύτερη φάση πρέπει ν’ ανοίξουν όλα τα περάσματα
  • Αυστρία: Υποπτος «τρομοκρατίας», επειδή αποκάλυψε μια πλευρά της σιωναζιστικής φρίκης
  • H νέα «μεγάλη ιδέα του έθνους»: Να προσκληθεί ο Κούλης στον Λευκό Οίκο
  • Koκκίνησαν οι δρόμοι του Γουέστμινστερ
  • Σαν σήμερα 12 Νοέμβρη
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Οικονομία»Αισχρή κυβερνητική κοροϊδία – συνέχιση της ληστείας των λαϊκών νοικοκυριών με το ρεύμα
Οικονομία

Αισχρή κυβερνητική κοροϊδία – συνέχιση της ληστείας των λαϊκών νοικοκυριών με το ρεύμα

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr6 Μάι 2022, 21:08

H αγωνία του Μητσοτάκη να κάνει κάτι για να σταματήσει την κατρακύλα ήταν εμφανής ακόμα και στο ύφος που είχε στο χτεσινό διάγγελμά του για το ηλεκτρικό ρεύμα. Βλέποντας τον Τσίπρα να σπεκουλάρει καθημερινά μ’ αυτό το θέμα και τον ΣΥΡΙΖΑ να γυρίζει ακόμα και σχετικά σποτάκια, ήθελε κάτι που θα του επέτρεπε να πάει στο συνέδριο της ΝΔ έχοντας πάρει μια ανάσα, έχοντας δώσει στα καλοταϊσμένα παπαγαλάκια της κυβερνητικής προπαγάνδας τη δυνατότητα να σκεπάσουν τα πάντα με τον εκκωφαντικό θόρυβο για τις… γενναίες κυβερνητικές παροχές.

Μέχρι και… ευρωσκεπτικιστής κινδύνεψε να χαρακτηριστεί, καθώς μίλησε για την «Ευρώπη [που] εμφανίζεται -μέχρι σήμερα τουλάχιστον- κατώτερη των περιστάσεων» και διακήρυξε με αποφασιστικό ύφος: «Δεν πρόκειται να περιμένω μέχρι το αργοκίνητο ευρωπαϊκό υπερωκεάνιο να αλλάξει πορεία»! Δεν είπε, βέβαια, ότι κανένας δεν τον υποχρέωσε να περιμένει. Μόνος του το επέλεξε. Ο ίδιος και οι υπουργοί του δήλωναν όλο το προηγούμενο διάστημα ότι λύση μπορεί να δοθεί μόνο σε επίπεδο ΕΕ και όχι από κάθε χώρα χωριστά. Τι άλλαξε τώρα και αποφάσισε να… στρίψει μόνος του, σαν… ευέλικτο ταχύπλοο;

Τίποτα δεν άλλαξε. Ολα όσα ανακοίνωσε είναι σκέτη προπαγάνδα, με την οποία οι γκεμπελίσκοι του Μαξίμου προσπαθούν να καλλιεργήσουν την ψευδαίσθηση κάποιων… ριζοσπαστικών μέτρων, ενώ πρόκειται για συνέχιση και ελαφρώς διεύρυνση των ίδιων φιλανθρωπικού χαρακτήρα μέτρων που εφαρμόζονται εδώ και καιρό. Ο Μητσοτάκης έπρεπε να προσποιηθεί ότι τάχα «τα χώνει» στην ΕΕ, για να δικαιολογήσει το καθυστερημένο της ανακοίνωσης αυτών των μέτρων.

Μέτρων που, μάλιστα, θα πληρωθούν (σε μεγάλο βαθμό έχουν ήδη πληρωθεί) από τον ελληνικό λαό μέσω της φορολογικής πολιτικής και των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη κλέβει πολλά από τη μία τσέπη και επιστρέφει ψίχουλα στην άλλη.

Προτού δούμε αναλυτικότερα τα μέτρα που περιέγραψε στο χτεσινό διάγγελμά του ο Μητσοτάκης και «συγκεκριμενοποίησαν» σήμερα το πρωί οι υπουργοί του (για να γίνει πιστευτή η προπαγάνδα παρατάχτηκαν Σταϊκούρας, Σκρέκας, Σκυλακάκης και οι γενικοί γραμματείς Πετραλιάς και Σδούκου, που υποτίθεται ότι θα συγκεκριμενοποιούσαν όσα είχε ανακοινώσει ο Μητσοτάκης, όμως στα βασικά σημεία κράτησαν τη γραμμή της… δημιουργικής ασάφειας), πρέπει να κάνουμε μερικές προκαταρκτικές επισημάνσεις.

  1. Πώς γίνεται να υπόσχονται πως οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας θα είναι «σημαντικά χαμηλότερες από αυτές που παρατηρήθηκαν τους προηγούμενους μήνες, και ελαφρώς υψηλότερες από αυτές που ίσχυαν πριν από την κρίση» για νοικοκυριά και επιχειρήσεις και πως «σκοπός είναι οι τιμές λιανικής να παραμένουν σταθερά σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα, ανεξαρτήτως της εξέλιξης της τιμής φυσικού αερίου» (Σταϊκούρας) και ταυτόχρονα να περιμένουν «ότι θα μειώσει, τουλάχιστον κατά 0,5 μονάδα, τον πληθωρισμό, σε ετήσια βάση» (Σκυλακάκης); Ο επίσημος πληθωρισμός έτρεχε τον Απρίλη με 9,4% και με αυξητική ροπή. Αν το ρεύμα επανερχόταν στις προ κρίσης τιμές (έστω «ελαφρώς υψηλότερες»), η επίδραση στον πληθωρισμό δεν θα ήταν μόλις μισή μονάδα. Αρα λένε ψέματα.
  2. Ο Μητσοτάκης είπε ότι «οι επιχειρήσεις παραγωγής ρεύματος θα κληθούν να καταβάλουν το δικό τους μέρισμα αλληλεγγύης (sic!) στην κοινωνία» και πως «τα πρόσθετα συγκυριακά έσοδά τους θα φορολογηθούν με ένα ειδικό τέλος ύψους 90%». Και διακήρυξε: «“Κόβονται μαχαίρι“ τα υπερέσοδα των εταιρειών ενέργειας». Εχουν «υπερέσοδα» (για υπερκέρδη πρόκειται αλλά το «υπερέσοδα» ακούγεται πιο… φιλοαναπτυξιακό) οι καπιταλιστές που παράγουν ενέργεια; Ρωτάμε, γιατί ακριβώς πριν από ένα μήνα, στις 5 Απρίλη, ο υπουργός Ενέργειας Σκρέκας έλεγε: «Τα κροκοδείλια δάκρυα όσων υπονόμευσαν και πολεμούν την εξυγίανση της ΔΕΗ, η διαστρέβλωση της πραγματικότητας και τα ψεύδη περί υπερκερδών, δεν μπορούν σήμερα να πείσουν κανέναν». Σημειώνουμε ότι η ιδιωτικοποιημένη ΔΕΗ είναι ο μεγαλύτερος από τους παραγωγούς ενέργειας στην Ελλάδα, μακράν μεγαλύτερος από τους άλλους τρεις. Ποιον να πιστέψουμε, λοιπόν, τον αρμόδιο υπουργό που μας διαβεβαίωνε ότι είναι ψεύδη τα περί υπερκερδών ή τον πρωθυπουργό που μας λέει ότι θα «κοπούν μαχαίρι» τα υπερκέρδη; Οι μόνοι ψεύτες εν προκειμένω είναι ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί του.
  3. Ξεπερνάμε την πρόκληση περί «μερίσματος αλληλεγγύης» που θα καταβάλουν οι καπιταλιστές στην κοινωνία (να τους στήσουμε και αγάλματα) και στεκόμαστε στη φημολογία που διαρρέεται από την κυβέρνηση, ότι η ΡΑΕ βρήκε υπερκέρδη 600 εκατ. ευρώ (και όχι 1,4 δισ. ευρώ που λέει ο ΣΥΡΙΖΑ). Με φόρο 90% προκύπτουν κρατικά έσοδα 540 εκατ. ευρώ. Δεν πρέπει να μας διαφύγει το γεγονός ότι αυτά είναι λεφτά που τα έχει ήδη πληρώσει στις εταιρίες ο ελληνικός λαός. Σύμφωνα με τον Σταϊκούρα, το συνολικό κόστος της «νέας δυναμικής δέσμης παρεμβάσεων» «ανέρχεται στα 3,2 δισ. ευρώ για το υπόλοιπο του 2022, εκ των οποίων περίπου 1,1 δισ. ευρώ επιβαρύνουν τον Κρατικό Προϋπολογισμό». Αν από τα υποτιθέμενα 3,2 δισ. αφαιρέσουμε το υποτιθέμενο 1,1 δισ. από τον Κρατικό Προϋπολογισμό και τα 0,54 δισ. που υποτίθεται ότι θα είναι ο φόρος επί των υπερκερδών των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας, φτάνουμε στο μισό του κατά Σταϊκούρα συνολικού κόστους της «νέας δυναμικής δέσμης παρεμβάσεων». Τα υπόλοιπα ποιος θα τα πληρώσει; Μιλάμε για 1,6 δισ. ευρώ, όχι για πενταροδεκάρες. Αρα λένε ψέματα και για το συνολικό κόστος.
  4. Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Σταϊκούρας αραδιάζει ψεύτικα νούμερα, θυμίζοντας τον Παπαδόπουλο της χούντας. Για να καταλάβετε για τι ψεύτη μιλάμε, παραθέτουμε αυτό που είπε σήμερα για τον κατώτατο μισθό: «Και τέλος, η “5η γραμμή άμυνας και στήριξης“ είναι η διπλή αύξηση του κατώτατου μισθού μέσα στο 2022, συνολικού ποσοστού 11,8% αν συνυπολογιστεί η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων». Μητσοτάκης και Χατζηδάκης, με τις δικές τους λαθροχειρίες, ανέβασαν την αύξηση του κατώτατου μισθού στο 9,7%. Ο Σταϊκούρας τους ξεπέρασε, μιλώντας για 11,8%! Είναι δυνατόν να πιστέψει κανείς αυτόν τον ανερυθρίαστο ψεύτη, όταν αραδιάζει νούμερα για τις… γενναίες επιδοτήσεις στο ρεύμα; [Θυμίζουμε ότι η πραγματική αύξηση του κατώτατου μισθού είναι μόλις 5%, με πληθωρισμό που «τρέχει» με διπλάσιο ποσοστό].

Ας δούμε τώρα τη «νέα δυναμική δέσμη παρεμβάσεων» που ανακοίνωσαν ο Μητσοτάκης και οι υπουργοί του.

  • Θα επιστρέψουν –λέει- το 60% της αύξησης που είχαν οι καταναλωτές από τον Δεκέμβρη μέχρι και τον Μάη. Δεν θα επικεντρωθούμε στο μπάχαλο που θα προκύψει, γιατί αυτό θα λειτουργούσε αποπροσανατολιστικά. Το μπάχαλο δεν είναι το κύριο ζήτημα.

Οι αυξήσεις στους λογαριασμούς του ρεύματος άρχισαν από τον Αύγουστο του 2021. Στις 5 Αυγούστου εισήγαγε η ΔΕΗ την περιβόητη ρήτρα αναπροσαρμογής (αντικαθιστώντας τη ρήτρα CO2, που ίσχυε για τα τιμολόγια χαμηλής τάσης, με τη ρήτρα αναπροσαρμογής, που συνέδεσε τα τιμολόγια με το χρηματιστήριο ενέργειας, που στηρίζεται στην τιμή του φυσικού αερίου). Επομένως, τα χαράτσια του τεράμηνου Αυγούστου-Νοέμβρη θα χρησιμοποιηθούν –εν μέρει- για τις επιστροφές του πεντάμηνου Δεκέμβρη-Μάη. Οι οποίες δεν θα είναι στο 100% των χαρατσιών, αλλά στο 60%, αφού αφαιρεθεί η όποια επιδότηση έχει δοθεί μέχρι τώρα.

Σύμφωνα με τον Σκυλακάκη, «οι οικιακοί καταναλωτές για την πρώτη κατοικία τους έχουν επιδοτηθεί με 755 εκατ. ευρώ, ενώ οι ίδιοι έχουν επωμιστεί 464 εκατ. ευρώ. Συνεπώς, το κόστος για τον κρατικό προϋπολογισμό υπολογίζεται σε περίπου 280 εκατ. ευρώ (60% των 464 εκατ. ευρώ)». Αν πάρουμε τοις μετρητοίς τα νούμερα (σίγουρα είναι χαμηλότερα σε ό,τι αφορά τις επιδοτήσεις και υψηλότερα σε ό,τι αφορά τα χαράτσια που πλήρωσε ο ελληνικός λαός), οι καταναλωτές θα πάρουν πίσω, μόνο για το χαράτσι στην πρώτη κατοικία (για τη δευτερεύουσα κατοικία που έχει παραχωρηθεί στα παιδιά ή για το κλειστό σπίτι στο χωριό τίποτα!) 280 εκατ. ενώ έχουν πληρώσει 464 εκατ. ευρώ! 

Τα υπόλοιπα πού θα πάνε; Στα χρηματοκιβώτια των «ολιγαρχών» παραγωγής ρεύματος! Θυμηθείτε ότι λογαριάζουν να τους φορολογήσουν με 540 εκατ. ευρώ. Τι θα φορολογήσουν; Τα υπερκέρδη που έβγαλαν με το μαυραγορίτικο κόλπο της ρήτρας αναπροσαρμογής, όχι τα κέρδη που θα έβγαζαν χωρίς αυτό το κόλπο. Μάλιστα, δε θα τους πάρουν όλα τα υπερκέρδη, αλλά θα τους αφήσουν και 60 εκατ. ευρώ! Από πού θα βγουν αυτά; Από τους λογαριασμούς της λιανικής, των νοικοκυριών και των μικρών επιχειρήσεων.

Οι καταναλωτές –πάντα σύμφωνα με την κυβέρνηση- πλήρωσαν παραπάνω 464 εκατ. και θα πάρουν πίσω 280 εκατ. ευρώ (μόνο για την περίοδο Δεκέμβρη-Μάη, καθώς τα χαράτσια της περιόδου Αυγούστου-Νοέμβρη πήγαν… υπέρ πίστεως). Θα πληρώσουν, δηλαδή, ένα «νταβατζιλίκι» 184 εκατ. ευρώ, τη στιγμή που οι καπιταλιστές παραγωγοί ενέργειας (λένε ότι) έβγαλαν υπερκέρδη 600 εκατ. και θα επιστρέψουν μόνο τα 540 εκατ. ευρώ! Περιττεύει να πούμε πως τα 600 εκατ. ευρώ υπερκέρδη θα είναι αποτέλεσμα της… δημιουργικής λογιστικής των εξπέρ που στελεχώνουν τα λογιστήρια αυτών των μεγάλων καπιταλιστικών επιχειρήσεων. Τα υπερκέρδη τους, χάρη στη «μόντα» της ρήτρας αναπροσαρμογής, είναι υπερδιπλάσια.

Επανερχόμαστε στο θράσος του Μητσοτάκη που βάφτισε «μέρισμα αλληλεγγύης» τη φορολόγηση των υπερκερδών (των υπερκερδών, όχι των κανονικών κερδών)! Κατέκλεψαν τον ελληνικό λαό, βυθίζοντάς τον σε παραπέρα φτωχοποίηση (μετά απ’ αυτήν της μνημονιακής περιόδου) και επιστρέφοντας μέρος των κλεμμένων βαφτίζονται… εθνικοί ευεργέτες! Τους αφήνει, μάλιστα, και το 10% των υποδηλωμένων υπερκερδών, ως… μπόνους για την… κοινωνική μεγαλοψυχία τους!

Να μην ξεχάσουμε να σημειώσουμε το γκεμπελίστικο κολπάκι με το ότι «η επιδότηση δεν μπορεί να ξεπερνά τα 600 ευρώ ανά καταναλωτή». Σιγά που θα βρεθεί λαϊκό νοικοκυριό που θα πάρει πίσω 600 ευρώ (για 100 ευρώ το μήνα μιλάμε). Τέτοια επιστροφή λίγα νοικοκυριά θα πάρουν, αστικά και μεσοαστικά κυρίως, με πολύ μεγάλα σπίτια και συστήματα θέρμανσης με ηλεκτρική ενέργεια. Η κυβέρνηση, όμως, ήθελε να ακουστεί το εξακοσάρι, για λόγους προπαγάνδας.

  • «Οι επιδοτήσεις ηλεκτρικού ρεύματος, για τους μήνες Μάιο και Ιούνιο, ενισχύονται σημαντικά και διευρύνονται γενναία», είπε ο Σταϊκούρας, περιγράφοντας το δεύτερο άξονα της κυβερνητικής παρέμβασης. Διότι, «επιδοτούνται, για πρώτη φορά, και οι καταναλώσεις πάνω από τις 300 KWh της κύριας κατοικίας, καθώς και καταναλώσεις υπολοίπων ιδιοκτησιών των νοικοκυριών» και «το κόστος αναμένεται να διαμορφωθεί στα 900 εκατ. ευρώ». Το κόστος αυτό «θα καλυφθεί από τους πόρους του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης, σε συνδυασμό με το ειδικό τέλος, ύψους 90%, επί των επιπλέον εσόδων στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας», πάντα κατά τον Σταϊκούρα.

Αν από τους καπιταλιστές παραγωγούς αντληθούν 540 εκατ. ευρώ και τα 280 διατεθούν για την επιδότηση Δεκέμβρη-Μάη, μένουν άλλα 260 εκατ. Επομένως, τα υπόλοιπα 640 εκατ. ευρώ (για να φτάσουμε στα 900 εκατ. που είπε ο Σκυλακάκης) θα διατεθούν από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης, που χρηματοδοτείται από τον Κρατικό Προϋπολογισμό, δηλαδή από τον ελληνικό λαό και πάλι. Είπαμε, κλέβουν πολλά από τη μία τσέπη και επιστρέφουν λίγα ως φιλοδώρημα στην άλλη.

  • Επαναλαμβάνουμε ότι όλες αυτές τις ψευτο-επιδοτήσεις (όποιο κι αν είναι το ύψος τους, γιατί δε θα φτάνει στα νούμερα που έδωσε ο Σταϊκούρας) θα τις πληρώσει ο ελληνικός λαός, μέσω του Κρατικού Προϋπολογισμού. Αυτός είναι ο περιβόητος «δημοσιονομικός χώρος» για τον οποίο μιλούσαν το πρωί Σταϊκούρας και Σκυλακάκης.

Οι τιμές αυξάνονται συνεχώς και μαζί τους αυξάνεται η μάζα του ΦΠΑ που εισπράττει το κράτος, καθώς οι συντελεστές ΦΠΑ παρέμειναν αναλλοίωτοι. Αυτό ονομάζεται φορολογική κλοπή των λαϊκών στρωμάτων. Το να διατηρείς στο ίδιο ύψος (ακόμα και στο δυσθεώρητο 24% του βασικού συντελεστή ΦΠΑ) τους συντελεστές της έμμεσης φορολογίας, με πληθωρισμό που καλπάζει και έχει ήδη πιάσει το 10%, είναι έγκλημα κατά του λαού. Γιατί οι λαϊκές μάζες πληρώνουν το συντριπτικά μεγαλύτερο τμήμα του ΦΠΑ, καθώς αυτές αποτελούν τη μεγάλη καταναλωτική μάζα.

  • Από τον Ιούλη –λέει- θα λειτουργεί ένα νέο σύστημα που θα κρατήσει τις τιμές του ρεύματος χαμηλά. Θα αυξάνονται μεν, αλλά… λίγο. Εδώ η… δημιουργική ασάφεια χτύπησε ταβάνι. «Θέτουμε ένα έμμεσο πλαφόν», είπε ο Μητσοτάκης. Γιατί έμμεσο και όχι κανονικό πλαφόν; «Αναστέλλεται έτσι ουσιαστικά η ρήτρα αναπροσαρμογής», συνέχισε. Ολο το ζουμί βρίσκεται στη λέξη «ουσιαστικά». Δεν αναστέλλεται νέτα-σκέτα, αλλά θα είναι… κάτι σαν αναστολή.

Αν δεν καταλάβατε τι ακριβώς θα γίνει, μην ανησυχήσετε για τη… νοητική σας επάρκεια. Είναι τα αποτελέσματα της… δημιουργικής ασάφειας. Πού ν’ ακούγατε τον Σταϊκούρα: «Από τον Ιούλιο του 2022 και με χρονικό ορίζοντα έως και ένα χρόνο, ενισχύεται –οριζόντια – ο μηχανισμός εκπτώσεων στα τιμολόγια ρεύματος, ώστε να σταθεροποιηθεί η τιμή λιανικής. Εισάγεται μηχανισμός απορρόφησης των επιπλέον εσόδων των παραγωγών στη χονδρική αγορά. Συγχρόνως, θα προσαρμόζεται –σε μηνιαία βάση– το ποσοστό επιδότησης στη λιανική αγορά, ενισχύοντας τον παρόντα μηχανισμό εκπτώσεων στα τιμολόγια, ώστε οι τιμές να παραμένουν μεσοσταθμικά σταθερές σε συγκεκριμένα επίπεδα, σημαντικά χαμηλότερες από αυτές που παρατηρήθηκαν τους προηγούμενους μήνες, και ελαφρώς υψηλότερες από αυτές που ίσχυαν πριν από την κρίση». Ουδείς κατάλαβε τι ακριβώς πρόκειται να γίνει. Ακόμα και διάφοροι «ειδικοί» που κλήθηκαν στις ραδιοφωνικές εκπομπές δήλωναν ότι δεν κατάλαβαν και… πλακώθηκαν στις εικασίες και τα σενάρια.

Ο Σκρέκας υπήρξε λιγότερο σιβυλλικός: «Υιοθετούμε ένα μοντέλο δραστικής παρέμβασης στην Ελληνική αγορά ενέργειας που “αποσυνδέει“ τη λιανική τιμή ηλεκτρικής ενέργειας από την διεθνή χρηματιστηριακή τιμή του φυσικού αερίου, αφού τα έσοδα των μονάδων παραγωγής για όσο διάστημα διαρκεί ο νέος μηχανισμός προκύπτουν από το πραγματικό κόστος λειτουργίας αποκλείοντας τη δημιουργία μελλοντικών υπερεσόδων». 

Ξέρετε τι σημαίνει αυτό; Οτι οι καπιταλιστές παραγωγοί θα πουλάνε με βάση το «κόστος παραγωγής» που θα προκύπτει από τα λογιστικά τους βιβλία. Εχετε ακούσει τον όρο «υπερτιμολόγηση εισαγωγών»; Είναι αγαπημένο… σπορ των καπιταλιστών στην Ελλάδα. Ολόκληρα βιβλία έχουν γραφεί (από τη δεκαετία του ’60 ακόμη) για τις υπερτιμολογήσεις με τις οποίες φούσκωναν τεχνητά τις δαπάνες των καπιταλιστικών επιχειρήσεων, αποκομίζοντας τριπλό όφελος: κερδοσκοπούσαν στην εσωτερική αγορά, γλίτωναν φορολογικά βάρη και μπορούσαν να κρατάνε το κρυφό κέρδος (απαλλαγμένο από κάθε φόρο) στις τράπεζες του εξωτερικού, όπου οι λογαριασμοί τους ήταν και είναι τεράστιοι.

Εφόσον οι τιμές των ενεργειακών πρώτων υλών (πρωτίστως του φυσικού αερίου, που χρησιμοποιούν κυρίως οι παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα) συνεχίσουν να αυξάνονται, θα αυξάνονται και οι τιμές λιανικής στο ηλεκτρικό ρεύμα. Ακόμα κι αν οι καπιταλιστές παραγωγοί δεν κάνουν υπερτιμολογήσεις κόστους (που θα κάνουν).

Θα περιμένουμε να δούμε σε τι κομπίνα θα καταλήξουν, καθώς θα πρέπει να υπάρξει έγκριση και από την ΕΕ. Οπως είπε ο Σκρέκας, «προκαταρκτικές συζητήσεις για τη θεσμική αλλαγή με την Γεν Διευθύντρια ενέργειας της ευρωπαϊκής  επιτροπής έχουν ξεκινήσει ήδη και την επόμενη εβδομάδα θα αποσταλεί επίσημα η γνωστοποίηση για την νέα θεσμική παρέμβαση». Δηλαδή, ακόμα δεν έχουν καταλήξει, αλλά έκαναν αυτές τις αόριστες ανακοινώσεις για να εξυπηρετήσουν το σκοπό της γκεμπελίστικης προπαγάνδας τους.

Σημειώνουμε ξανά πως όποιο σύστημα κι αν εφαρμόσουν, θα είναι προσωρινό και δε θα θίξει τα τεράστια κέρδη των καπιταλιστών παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας. Το είπε ευθέως ο Σκρέκας: «Με τον τρόπο αυτό ανακτούμε το σύνολο των υπερεσόδων των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας και του ειδικού λογαριασμού των ΑΠΕ». Μ’ άλλα λόγια, ό,τι παρουσιάσουν στους ισολογισμούς τους ως… νόμιμο κέρδος δεν πρόκειται να θιγεί. Κι ως γνωστόν, τους ισολογισμούς τους φτιάχνουν οι λογιστάρες των καπιταλιστικών επιχειρήσεων, όχι ο χονδρέμπορος καλσόν, καλτσών, αναψυκτικών, πετσετών και ειδών ζαχαροπλαστικής Σκρέκας.

  • Παρά τις… γενναίες κοινωνικές επιδοτήσεις, λοιπόν, το ρεύμα θα συνεχίσει να αυξάνεται. Το είπε… λογοτεχνικά ο Μητσοτάκης: «Θα είμαι, ωστόσο, ειλικρινής: όσο διαρκεί ο πόλεμος, καμία εθνική στήριξη δεν θα μπορεί να απορροφήσει όλες τις αυξήσεις και να κρατήσει τις τιμές ενέργειας εκεί που ήταν πριν την κρίση. Οποιος ισχυρίζεται ότι μπορεί να το κάνει, σας λέει ψέματα».

Λέμε ότι για όλα φταίει ο Πούτιν και… καθαρίσαμε. Δεν έκλεισε, όμως, ο Πούτιν τις λιγνιτικές μονάδες. Ο Μητσοτάκης τις έκλεισε (είχε ξεκινήσει ο ΣΥΡΙΖΑ), πριν από την ώρα τους μάλιστα. Ναι, αλλά πληρώνουμε στο χρηματιστήριο ρύπων της ΕΕ, είναι η απάντηση. Σταματήστε να πληρώνετε και στηρίξτε την ηλεκτροπαραγωγή στο λιγνίτη που επί δεκαετίες ήταν το «εθνικό καύσιμο» στην Ελλάδα και στήριξε τη δημιουργία του βιομηχανικού γίγαντα που ήταν κάποτε η ΔΕΗ, προτού την κόψουν σε κομμάτια. Αυτό, φυσικά, δεν πρόκειται να το κάνουν ποτέ. Η ανυπακοή στην ΕΕ θεωρείται έγκλημα καθοσιώσεως για την ελληνική αστική τάξη και το πολιτικό της προσωπικό.

Οι ιδιώτες καπιταλιστές που μπήκαν στην ενέργεια έστησαν μονάδες με φυσικό αέριο και ήταν αυτοί που πίεσαν για την «απολιγνιτοποίηση». Μαζί με το διευθυντήριο των Βρυξελλών, που οργανώνει την «πράσινη μετάβαση», δηλαδή το πλιάτσικο με τις ηλεκτρογεννήτριες.

Να μιλήσουμε μήπως για τους «τσαμπουκάδες» του Μητσοτάκη ενάντια στον ρωσικό ιμπεριαλισμό; Για το στήσιμο σταθμών επαναεροποίησης LNG, σύμφωνα με τους αμερικάνικους σχεδιασμούς, που ανεβάζουν το κόστος του καυσίμου σε δυσθεώρητα ύψη; Οχι πως μπορεί να υποκατασταθεί το ρωσικό φυσικό αέριο με το σε χαμηλή διαθεσιμότητα LNG, όμως αυτές οι κινήσεις σπρώχνουν προς τα πάνω τις τιμές. Ο ελληνικός λαός πληρώνει και το υπέρογκο κόστος για να βρίσκεται η ελληνική αστική τάξη «στη σωστή πλευρά της Ιστορίας».

Εκτύπωση 🖨
ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΡΕΥΜΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο Άρθρο34 νεκροί – 27 νέες διασωληνώσεις
Επόμενο άρθρο Σαν σήμερα 7 Μάη

Σχετικά Αρθρα

Προκλητική κυβερνητική μεθόδευση για να κουκουλωθεί το έγκλημα της Πύλου

Καταστολή 11 Νοέ 2025, 19:29

Η Ελλάδα ως μπανανία-ενεργειακό hub των ΗΠΑ

Οικονομία 9 Νοέ 2025, 10:37

Εγκλημα ανοιχτά της Πύλου: Στο σκαμνί με κακουργήματα και ο σημερινός αρχηγός του Λιμενικού

Εκλεκτός του Μητσοτάκη, που τον έκανε αρχηγό παρά το πόρισμα του Συνηγόρου του Πολίτη

Καταστολή 7 Νοέ 2025, 19:46

Ροϊλός (2η ΥΠΕ): Απαγορεύεται να μιλάτε σε δημοσιογράφους, αν δεν το εγκρίνω ΕΓΩ!

Υγεία 16 Οκτ 2025, 19:16

Μια κοινωνικά ανάλγητη κυβέρνηση με θεραπαινίδα μια Δικαιοσύνη της ντροπής

Πολιτική 8 Οκτ 2025, 12:32

Η Κοβέσι πέρασε πριονοκορδέλα την κυβέρνηση Μητσοτάκη

Πολιτική 3 Οκτ 2025, 21:24
Ροή Ειδήσεων
Εργατικά

Η συνδικαλιστική γραφειοκρατεία της ΟΙΕΛΕ απροκάλυπτος υπερασπιστής των σχολαρχών και της εμπορευματοποίησης της Παιδείας

12 Νοέ 2025, 17:34
Διεθνή

Χαμάς: Για να περάσουμε στη δεύτερη φάση πρέπει ν’ ανοίξουν όλα τα περάσματα

Oι σιωναζιστές υποχρεώθηκαν να ξανανοίξουν σήμερα το βορειοδυτικό πέρασμα Ζικίμ

12 Νοέ 2025, 14:43
Διεθνή

Αυστρία: Υποπτος «τρομοκρατίας», επειδή αποκάλυψε μια πλευρά της σιωναζιστικής φρίκης

12 Νοέ 2025, 13:52
Κόντρες

H νέα «μεγάλη ιδέα του έθνους»: Να προσκληθεί ο Κούλης στον Λευκό Οίκο

12 Νοέ 2025, 13:33
Διεθνή

Koκκίνησαν οι δρόμοι του Γουέστμινστερ

Καμπάνια με τίτλο Free Palestinian Hostages

12 Νοέ 2025, 09:14
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 12 Νοέμβρη

12 Νοέ 2025, 00:01
Διεθνή

Επέτειος μιας σπουδαίας αντιστασιακής επιχείρησης

11.11.2018: Ο μάρτυρας Νουρ αλ-Ντιν Μπάρακα και οι σύντροφοί του ξεπάτωσαν μια ομάδα σιωναζιστών κατασκόπων

11 Νοέ 2025, 23:37
Πολιτική

Δεν «έπιασε» στο Ηράκλειο το Crown Iris – Είχε ανακοινωθεί συγκέντρωση αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη

11 Νοέ 2025, 21:06
Διεθνή

Oι Υεμενίτες ανακοίνωσαν ότι σταμάτησαν τις επιθέσεις σε σιωνιστικών συμφερόντων τάνκερ

11 Νοέ 2025, 19:51
Καταστολή

Προκλητική κυβερνητική μεθόδευση για να κουκουλωθεί το έγκλημα της Πύλου

11 Νοέ 2025, 19:29
Πολιτισμός

Ενα ντοκιμαντέρ σκοπιμοτήτων και η καλύτερη ταινία της χρονιάς

11 Νοέ 2025, 17:16
Κόντρες

Αυτή και τα… άβατάρ της

11 Νοέ 2025, 12:33
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 11 Νοέμβρη

11 Νοέ 2025, 00:01
Διεθνή

Σκληρές διαπραγματεύσεις για το ζήτημα των αποκλεισμένων στη Ράφα παλαιστίνιων μαχητών

10 Νοέ 2025, 20:17
Διεθνή

Χάιθαμ Αμπού Γασλάν: «Κανείς δεν μπορεί να αφοπλίσει τον παλαιστινιακό λαό – Δεν δεχόμαστε διεθνή επιτροπεία»

Συνέντευξη του ηγετικού στελέχους της Παλαιστινιακής Ισλαμικής Τζιχάντ

10 Νοέ 2025, 19:21
Πολιτική

Οταν η Γκιλφόιλ χαρακτήριζε τους Ελληνες κακομαθημένα σκυλιά που κατουρούν στο χαλί

10 Νοέ 2025, 14:23
Κόντρες

Κόμμα είν’ αυτό ή απορρυπαντικό;

10 Νοέ 2025, 13:39
Αθλητισμός

Αιωρούμενοι πάνω από το φαράγγι του Βίκου με τη σημαία της Παλαιστίνης

10 Νοέ 2025, 09:56
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 10 Νοέμβρη

10 Νοέ 2025, 00:01
Διεθνή

Ταξιαρχίες Αλ-Κασάμ: Στο λεξιλόγιό μας δεν υπάρχει η λέξη παράδοση

Νέο ξεφτίλισμα των σιωναζιστών στη Ράφα

9 Νοέ 2025, 20:14
Εκδηλώσεις στην Κόντρα
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 12 Νοέμβρη

Ημέρα κατά της πνευμονίας.

Αυστρία: Ημέρα δημοκρατίας (1918).

1873: Διαδήλωση φοιτητών στα Προπύλαια διαλύεται από το ιππικό και με τη χρήση -για πρώτη φορά- πυροσβεστικών αντλιών.

1968: Εξι καταδίκες μελών της ΔΑ στη Θεσσαλονίκη.

1969: Ο Τζον Λένον αρνείται να παραλάβει μετάλλιο της βασίλισσας Ελισάβετ, διαμαρτυρόμενος για το Βιετνάμ.

1979: Καταδικάζεται ο ακροδεξιός βομβιστής Ν. Παναγόπουλος σε κάθειρξη 25 χρόνων.

1980: Βόμβες (ΕΛΑ) στα super markets «Δήμητρα» (Αμπελόκηποι) και «Μαρινόπουλος» (Δροσοπούλου).

1981: Η 17 Νοέμβρη καθιερώνεται ως επίσημη σχολική εορτή.

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

Κάθε κρίσιμη στιγμή συνοδεύεται από αυτή την εσωτερική παρόρμηση. Να μη δεχτείς τον κόμπο ως τελικό όριο. Να βρεις τον τρόπο, με ευθύνη, με σταθερότητα, με κόστος, να περάσεις απέναντι. Αυτή η δύναμη δεν προκύπτει από τη φιλοδοξία, αλλά από την ανάγκη να παραμείνεις πιστός σε μια αποστολή που υπερβαίνει το πρόσωπό σου. Να υπηρετήσεις όχι αυτό που σε συμφέρει, αλλά αυτό που θεωρείς σωστό. Το βιβλίο αυτό γεννήθηκε από μια τέτοια ανάγκη. Όχι από την ανάγκη για προσωπική δικαίωση. Δεν γράφτηκε για να εξωραΐσει αποφάσεις, να ωραιοποιήσει γεγονότα ή να κατασκευάσει ένα αφήγημα βολικό για τον συγγραφέα του. Ο αναγνώστης, εξάλλου, γρήγορα θα συνειδητοποιήσει πως το βιβλίο γράφτηκε από την αίσθηση μιας εσωτερικής υποχρέωσης: την ανάγκη της μαρτυρίας. (…) Οι αποφάσεις που έπρεπε να ληφθούν δεν είχαν απλώς πολιτικό κόστος· είχαν ηθικό βάρος, κοινωνική προέκταση, ιστορική διάσταση. Ένιωθα να κουβαλώ στις πλάτες μου τα φαντάσματα των αδικαίωτων αγώνων του χθες, αλλά και τις ελπίδες μιας ολόκληρης γενιάς που τόλμησε να πιστέψει ότι τα πράγματα μπορούσαν να αλλάξουν. (…) Ήξερα πια, βιωματικά, τι σημαίνει να κυβερνάς με κομμένη την ανάσα και σε συνθήκες τήξης: να σηκώνεις το βάρος και τις επιθέσεις, να αντέχεις την αμφισβήτηση, να προστατεύεις ό,τι μπορεί να σωθεί και να χτίζεις ό,τι δεν υπήρχε. (…) Αυτή η πολιτική είναι έφοδος στον ουρανό. Η πολιτική σε φθείρει, ναι, αλλά σου χαρίζει κάτι πολύτιμο. Τη σπάνια δυνατότητα να συνδεθείς αληθινά με την εποχή σου. Να αφήσεις πίσω σου μια ανεξίτηλη σφραγίδα, μια κληρονομιά που θα ξεπερνά τον χρόνο και το πρόσωπό σου. Να δεις την όμορφη χώρα σου να στέκεται όρθια και τον λαό της να έχει σηκωθεί λίγο ψηλότερα. (…) Σε μια εποχή όπου η πολιτική είχε γίνει διαχείριση της παρακμής, εμείς επιχειρήσαμε να αρθρώσουμε μια διαφορετική αφήγηση. Δεν το πετύχαμε πάντα. Δεν ήταν όλες οι μάχες νικηφόρες. Αλλά κάθε μας βήμα συνοδευόταν από το όνειρο ενός καλύτερου, πιο δίκαιου κόσμου για τους πολλούς, για τους πιο αδύναμους. Γράφω γιατί θέλω να δείξω πως μπορεί να έκανα λάθη, αλλά ποτέ δεν μου έλειψε το θάρρος, ούτε όμως και άφησα τη χώρα μου μοιρολατρικά να τη σπρώξουν στον γκρεμό οι ίδιοι αυτοί που στη συνέχεια θα μας έδειχναν με το δάχτυλο ως υπεύθυνους της καταστροφής. Γράφω γιατί θέλω να δείξω πως έθεσα τον εαυτό μου στην υπηρεσία της χώρας μου αλλά και στην υπόθεση της κοινωνικής δικαιοσύνης, επιδιώκοντας με όλη τη φλόγα της ψυχής μου, και με την τελευταία ικμάδα των δυνάμεών μου, μια καλύτερη μοίρα για αυτόν τον βασανισμένο λαό.

Αλέξης Τσίπρας

(Με το ίδιο θράσος που είχε ως υποψήφιος πρωθιυπουργός, όταν έταζε ότι θα καταργήσει τα μνημόνια με ένα νόμο σε ένα άρθρο, με το ίδιο θράσος που είχε ως πρωθυπουργός, όταν οργάνωνε fake δημοψήφισμα και μετά μετέτρεπε το «όχι» σε «ναι», επανέρχεται τώρα διεκδικώντας ένα νέο ξεκίνημα. Δε διστάζει να αυτοαποθεωθεί με τον πιο χυδαίο, τον πιο αηδιαστικό τρόπο. Χειρότερα από το κάνουν ο Μητσοτάκης και η δική του τσογλανοπαρέα. Παραμένει πάντα ο ίδιος πολιτικός αλήτης: αρριβίστας, αμοραλιστής, αδίστακτος. Ενα τεράστιο «εγώ» στο οποίο δε χωρούν ούτε οι πρώην συνεργάτες του στον ΣΥΡΙΖΑ. Ta πάντα είναι σε πρώτο ενικό πρόσωπο)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • 17Ν
    • Εφετείο 17Ν
  • ΕΛΑ
    • Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • Εφετείο ΕΛΑ
    • Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • Επαναστατικός Αγώνας
    • Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • 3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • 4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • Σπάζοντας την πολιορκία
    • Το ημερολόγιο της αποστολής
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)
Σύνδεσμοι
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo