Επανερχόμαστε στο ζήτημα της «μαϊμού» φέτας, παραγωγής της γαλακτοβιομηχανίας ΟΜΗΡΟΣ ΑΕΒΕ, που βρέθηκε σε ράφια γερμανικών σούπερ μάρκετ, και στους ψεύτικους ισχυρισμούς του διευθύνοντος συμβούλου του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ και του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ότι ο ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ εξέδωσε απόφαση προσωρινής ανάκλησης της πιστοποίησης για παραγωγή Φέτας ΠΟΠ από την εταιρία ΟΜΗΡΟΣ ΑΕΒΕ.
Οπως θα αποκαλύψουμε παρακάτω, ο διευθύνων σύμβουλος του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ δεν μπορούσε να εκδώσει τέτοια απόφαση. Απόφαση μπορεί να εκδώσει μόνο ο υπουργός ΑΑΤ.
Στο άρθρο μας με τίτλο «Ο ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ αρνείται να δώσει στην Ελληνική Πρεσβεία στο Βερολίνο στοιχεία για τη μαϊμού-φέτα» ανάμεσα στ’ άλλα αναφέραμε:
«Η Ελληνική Πρεσβεία στο Βερολίνο, η οποία προφανώς ανησυχεί για την τύχη της φέτας ΠΟΠ στη γερμανική αγορά, αλλά δέχεται και πιέσεις από τυροκομικές και εμπορικές επιχειρήσεις που υφίστανται αθέμιτο ανταγωνισμό στη γερμανική και ευρύτερα την ευρωπαϊκή αγορά, ζητά ενημέρωση από τον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ. Ο διευθύνων σύμβουλος του ΕΛΓΟ Παναγιώτης Χατζηνικολάου απαντά στην πρεσβεία ότι έχει ανακληθεί προσωρινά η πιστοποίηση της συγκεκριμένης γαλακτοβιομηχανίας για την παραγωγή φέτας ΠΟΠ.
Η πρεσβεία επανέρχεται και ζητά να της δοθεί αντίγραφο της απόφασης με την οποία ο ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ ανακάλεσε την πιστοποίηση της εταιρίας. Ο διευθύνων σύμβουλος του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ απαντά στην πρεσβεία ότι… δεν μπορεί να της δώσει αντίγραφο της απόφασης για την ανάκληση της άδειας για την παραγωγή φέτας ΠΟΠ από την εταιρία, διότι… εμπίπτει στα προσωπικά δεδομένα! Ας σημειωθεί ότι η πρεσβεία, ξέροντας ότι η απόφαση χαρακτηρίστηκε ως εμπιστευτική και αντιμετωπίζεται ως προσωπικό δεδομένο, ζήτησε να της κοινοποιηθεί η απόφαση. Δηλαδή, η πρεσβεία δεσμεύτηκε ως προς την εμπιστευτικότητα. Ομως, ο διευθύνων σύμβουλος του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ έκρινε ότι η πρεσβεία είναι… αναξιόπιστη και δε θα τηρήσει την εμπιστευτικότητα! Και δεν της κοινοποίησε την απόφαση.
Περιττεύει να σημειώσουμε ότι ο διευθύνων σύμβουλος του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ δε θα είχε το θράσος να συμπεριφερθεί με τόσο ιταμό τρόπο σε μια Ελληνική Πρεσβεία (στο υπουργείο Εξωτερικών δηλαδή), αν δεν είχε πάρει την έγκριση από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Τι σημαίνει η κίνησή του να μη στείλει ούτε ως εμπιστευτική την απόφαση για την προσωρινή ανάκληση της πιστοποίησης της ΟΜΗΡΟΣ ΑΕΒΕ για την παραγωγή φέτας ΠΟΠ; Για εμάς σημαίνει ότι τέτοια απόφαση δεν εκδόθηκε. Ανακοινώθηκε, ότι εκδόθηκε για να διασκεδαστούν οι εντυπώσεις και να κατασιγαστούν οι αντιδράσεις. Η ροή των γεγονότων επιβεβαιώνει αυτή την εκτίμηση».
Με βάση την εμπειρία και τη γνώση μας μπορούσαμε κάλλιστα, και χωρίς τα στοιχεία από την Ελληνική Πρεσβεία στο Βερολίνο, να αποδείξουμε ότι δεν υπάρχει τέτοια απόφαση από τον διευθύνοντα σύμβουλο του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ Π. Χατζηνικολάου. Το κάνουμε με καθυστέρηση και ήταν λάθος μας που δεν το κάναμε από την πρώτη στιγμή. Πέρα από την αποκάλυψή μας για τη συμπεριφορά του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ προς την Ελληνική Πρεσβεία στο Βερολίνο, θα είχαμε και μια πλήρη νομική τοποθέτηση, την οποία -έστω και με μικρή καθυστέρηση- προσθέτουμε στα προηγούμενα άρθρα μας.
Σύμφωνα με την ΚΥΑ για την προστασία των ΠΟΠ και ΠΓΕ (παρατίθεται στο τέλος) και τους νόμους 4235/2014 και 4691/2020, τα ΔΣ των φορέων που τους έχει ανατεθεί από το υπουργείο (το οποίο είναι η αρμόδια αρχή) ο έλεγχος (στην προκειμένη περίπτωση το ΔΣ του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ και όχι προσωπικά ο διευθύνων σύμβουλος), εισηγούνται τα πρόστιμα και τις διοικητικές κυρώσεις που πρέπει να επιβληθούν στις καπιταλιστικές επιχειρήσεις που παραβιάζουν την εθνική ή την κοινοτική νομοθεσία.
Προβλέπει η ΚΥΑ: «Οι διοικητικές κυρώσεις και τα πρόστιμα που αναφέρονται στο άρθρο 12 της παρούσας επιβάλλονται με απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και με τη διαδικασία που περιγράφεται παρακάτω».
Επίσης, στο νόμο 4335/2014 («Διοικητικά μέτρα, διαδικασίες και κυρώσεις στην εφαρμογή της ενωσιακής και εθνικής νομοθεσίας στους τομείς των τροφίμων, των ζωοτροφών και της υγείας και προστασίας των ζώων και άλλες διατάξεις αρμοδιότητας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων»), στο άρθρο 2, παράγραφος 1α, ορίζονται οι αρμόδιες αρχές για την εφαρμογή των άρθρων 1 έως 36 του νόμου, μεταξύ των οποίων είναι και τα άρθρα για την επιβολή των κυρώσεων και των προστίμων. Αρμόδια Αρχή είναι το ΥΠΑΑΤ. Αναφέρει ο νόμος:
«Αρμόδιες αρχές
1. Αρμόδιες αρχές για την εφαρμογή των άρθρων 1 έως και 36 είναι:
α) Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων δια των αρμόδιων, κατά περίπτωση, υπηρεσιών του και του εποπτευόμενου από αυτό Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ), ως αρμόδια κεντρική αρχή για την οργάνωση των επίσημων ελέγχων, όπως αυτοί ορίζονται στην παράγραφο 1 του άρθρου 2 του Κανονισμού (ΕΚ) αριθμ. 882/2004 (ΕΕ L 191)».
Επομένως, ούτε ο διευθύνων σύμβουλος Π. Χατζηνικολάου ούτε το ΔΣ του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ έχουν το δικαίωμα να εκδώσουν απόφαση ακόμη και για προσωρινή ανάκληση της πιστοποίησης της εταιρίας ΟΜΗΡΟΣ ΑΕΒΕ για την παραγωγή φέτας ΠΟΠ. Ο ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ έχει μόνο εισηγητική αρμοδιότητα. Απόφαση μπορούσε να βγάλει μόνο ο ΥΠΑΑΤ Λιβανός, κάτι που όμως δεν έκανε. Απλά, για δημαγωγικούς λόγους, ο υπουργός Λιβανός, όπως και ο διευθύνων σύμβουλος του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ Χατζηνικολάου εξέδωσαν στις 24 Μάρτη Δελτίο Τύπου, στο οποίο ισχυρίζονταν ότι έγινε προσωρινή ανάκληση της πιστοποίησης για παραγωγή φέτας ΠΟΠ από τη συγκεκριμένη εταιρία.
Να τελειώνουμε και με τον ισχυρισμό του Χατζηνικολάου ότι δεν μπορούσε να δώσει στην Ελληνική Πρεσβεία στο Βερολίνο την υποτιθέμενη απόφασή του, επειδή δήθεν υπέπιπτε στην απαγορευτική διάταξη για τα προσωπικά δεδομένα. Πρόκειται για μεγάλο ψέμα, διότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη ψήφισε νόμο που επιβάλλει τη δημοσιοποίηση των στοιχείων της επιχείρησης, για λόγους δημοσίου συμφέροντος. Παραθέτουμε τη σχετική διάταξη του νόμου 4691/2020 (η έμφαση δική μας):
«Αρθρο 23Α
Μη συμμορφώσεις ως προς τη σήμανση της χώρας καταγωγής και τη χρήση ενδείξεων Π.Ο.Π., Π.Γ.Ε., Ε.Π.Ι.Π. και βιολογικών προϊόντων
1. Μη συμμορφώσεις ως προς τη σήμανση της χώρας καταγωγής των προϊόντων και τη χρήση ενδείξεων Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (Π.Ο.Π.), Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ενδειξης (Π.Γ.Ε.), Εγγυημένων Παραδοσιακών Ιδιότυπων Προϊόντων (Ε.Π.Ι.Π.) και ενδείξεων βιολογικών προϊόντων, συνιστούν: α) Η με πρόθεση παραγωγή, εισαγωγή, εξαγωγή, αποθήκευση, διακίνηση, πισήμανση, διαφήμιση, προώθηση ή διάθεση στην κατανάλωση τροφίμων, τα οποία είτε τα ίδια είτε κατά τα συστατικά τους, εμφανίζονται να έχουν ως χώρα καταγωγής άλλη από αυτή από την οποία κατάγονται ή τόπο μεταποίησης ή παραγωγής ή προέλευσης άλλον από αυτόν στον οποίο μεταποιήθηκαν ή παράχθηκαν ή από τον οποίο προέρχονται ή τα οποία εμφανίζονται ως προϊόντα Π.Ο.Π., Π.Γ.Ε., Ε.Π.Ι.Π. ή βιολογικά, χωρίς να δικαιούνται τη χρήση των ενδείξεων αυτών, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.
β) Η με πρόθεση μη τήρηση των προδιαγραφών παραγωγής, διάθεσης, επισήμανσης, παρουσίασης και διαφήμισης των τροφίμων που φέρουν ενδείξεις Π.Ο.Π., Π.Γ.Ε., Ε.Π.Ι.Π. ή βιολογικών προϊόντων.
γ) Η με πρόθεση κατάρτιση ή νόθευση εγγράφων, η χρήση πλαστών ή παραποιημένων εγγράφων ή η αντιποίηση της ταυτότητας μιας επιχείρησης τροφίμων για να επιτευχθεί η κυκλοφορία ή διάθεση των παραπάνω προϊόντων.
2. Για τις μη συμμορφώσεις της παρ. 1, επιβάλλονται κατά περίπτωση σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος νόμου:
α) Τα ακόλουθα διοικητικά μέτρα και κυρώσεις, σωρευτικά ή διαζευκτικά…
αδ) Δημοσιοποίηση των στοιχείων της επιχείρησης και των επίμαχων προϊόντων για την προστασία του δημοσίου συμφέροντος».
Να τελειώνουμε, λοιπόν, με το παραμύθι των προσωπικών δεδομένων, που προβάλλεται για να καλύπτονται οι γαλακτοβιομήχανοι (και όχι μόνο), που παραβιάζουν συστηματικά την ίδια την αστική νομιμότητα προκειμένου να αποκομίζουν ανώτατο καπιταλιστικό κέρδος!
ΚΥΑ ΓΙΑ ΠΟΠ ΚΑΙ ΠΓΕ