Μια είδηση φαινομενικά άσχετη: χιλιάδες άνθρωποι στη βορειοδυτική Κίνα βρέθηκαν θετικοί στο βακτήριο brucella. Πρόκειται για το βακτήριο που προκαλεί τη βρουκέλλωση στα ζώα. Η συγκεκριμένη νόσος σπάνια μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο. Η μόλυνση οφείλεται είτε σε μολυσμένα τρόφιμα είτε στην εισπνοή βακτηρίων.
Στην Λανζού, πρωτεύουσα της επαρχίας Γκανσού, αποδείχτηκε ότι η μόλυνση τόσων χιλιάδων ανθρώπων οφείλεται σε αερολύματα που περιείχαν το βακτήριο. Τα αερολύματα προήλθαν από εργαστήριο παραγωγής εμβολίων βρουκέλλωσης. Το εργαστήριο χρησιμοποιούσε ληγμένα απολυμαντικά και αντισηπτικά, με αποτέλεσμα να μην εξοντώνονται όλα τα βακτήρια στα αέρια λύματά του.
Με κάποιο τρόπο, τα μολυσμένα από το βακτήριο αερολύματα μεταφέρθηκαν στο Ινστιτούτο Κτηνιατρικής Ερευνας του Λανζού, όπου και ξέσπασε η ασθένεια. Τουλάχιστον 181 εργαζόμενοι, φοιτητές και διδακτικό προσωπικό του Ινστιτούτου διαγνώστηκαν με βρουκέλλωση. Από εργαζόμενους του Ινστιτούτου έγινε η διάδοση και σε άλλη επαρχία.
Οι κινέζικες αρχές έκλεισαν το εργαστήριο, αφαιρώντας του την άδεια παραγωγής των δύο εμβολίων κατά της βρουκέλλωσης και επτά ακόμα κτηνιατρικών προϊόντων.
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η δίψα για κέρδος οδήγησε σε τοπική επιδημία μιας νόσου η οποία κατά καιρούς έχει προκαλέσει τεράστιες καταστροφές ζωικού κεφαλαίου σε διάφορες περιοχές του πλανήτη. Ομως, υπάρχει και μια άλλη διάσταση που κάνει τη συγκεκριμένη είδηση από τη μακρινή Κίνα σχετική. Αναφερόμαστε στη σκανδαλώδη υπόθεση της μεταφοράς του άκρως επικίνδυνου κινέζικου στελέχους της νόσου Aujeszky σε εργαστήριο του Τμήματος Κτηνιατρικής του ΑΠΘ. Μια υπόθεση που έφερε στο φως η δημοσιογραφική έρευνα της Κόντρας και η οποία ακόμα δεν έχει κλείσει.
Η γενική συνέλευση του Τμήματος Κτηνιατρικής έβαλε φρένο στα πειράματα που ήθελε να συνεχίσει ο καθηγητής Σ. Κρήτας, θεωρώντας ότι δεν πληρούνται οι απαραίτητες συνθήκες ασφάλειας, προκειμένου να μην υπάρξει «διαφυγή» του ιού και προσβολή της ελληνικής (και όχι μόνο) χοιροτροφίας με καταστροφικά αποτελέσματα.
Γιατί, ναι, οι ιοί, τα βακτήρια και άλλοι νοσογόνοι παράγοντες μπορούν να «δραπετεύσουν» από τα εργαστήρια. Και μην μας πει κανείς ότι το εργαστήριο στην Κίνα ήταν εργαστήριο παραγωγής εμβολίων και κτηνιατρικών φαρμάκων και όχι ερευνητικό εργαστήριο. Σημασία δεν έχει η κλίμακα μεγέθους, αλλά η ασφάλεια. Και δεν είναι «τρελοί» όλοι οι πανεπιστημιακοί του Τμήματος Κτηνιατρικής του ΑΠΘ, που ψήφισαν εν σώματι (διαφώνησε μόνο ο καθηγητής που έφερε τον ιό, χωρίς τις απαραίτητες άδειες, και ήθελε να συνεχίσει τα πειράματα) να σταματήσουν τα πειράματα, επικαλούμενοι τον κίνδυνο διαφυγής του ιού.
ΥΓ. Γράψαμε ότι η δίψα για κέρδος οδήγησε στη διαρροή βακτηρίων βρουκέλλωσης από το εργαστήριο παραγωγής εμβολίων στην Κίνα. Το κέρδος καθόρισε και την υπόθεση της Θεσσαλονίκης, καθώς τα πειράματα αφορούσαν την αποτελεσματικότητα εμβολίου (παραγωγής γερμανικού φαρμακευτικού μονοπώλιου) επί του κινέζικου στελέχους του ιού της νόσου Aujeszky. Αυτό το στέλεχος δεν υπάρχει στην Ελλάδα, ούτε στην Ευρώπη. Επομένως, από τη σκοπιά των συμφερόντων της ελληνικής ή της ευρωπαϊκής χοιροτροφίας δεν υπήρχε κανένας λόγος τέτοιων πειραμάτων, με το ρίσκο που τα συνοδεύει. Συμφέρον έχει μόνο το γερμανικό μονοπώλιο που θέλει να πουλήσει την «πραμάτεια» του στην Κίνα (όπου κινέζοι επιστήμονες έχουν χαρακτηρίσει το συγκεκριμένο εμβόλιο αναποτελεσματικό).