Σε κλοιό ο Βορίδης για την υπόθεση του επικίνδυνου κινέζικου στελέχους ζωονόσου των χοίρων

0

«Κτηνιατρική ΑΠΘ: Στην εισαγγελία καταγγελία για επικίνδυνο κινέζικο στέλεχος ιού των χοίρων». Αυτός ήταν ο τίτλος σημερινού εκτενούς ρεπορτάζ του Αλέξανδρου Αλεξιάδη στο grtimes.gr, το οποίο άρχισε να αναπαράγεται από μεγάλους ενημερωτικούς ιστότοπους με τίτλους όπως «Συναγερμός από το ΑΠΘ! Κίνδυνος εξάπλωσης ιού των χοίρων» (newsit.grnews247.grdikaiologitika.gr κ.ά.).

Στο ρεπορτάζ του Α. Αλεξιάδη γίνεται εκτενής αναφορά στα ντοκουμέντα αυτής της σκανδαλώδους υπόθεσης, καθώς και στη μηνυτήρια αναφορά που έχει καταθέσει στην Εισαγγελία Θεσσαλονίκης ο σύντροφος Γεράσιμος Λιόντος, ο οποίος έκανε το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ για λογαριασμό της Κόντρας. Αξίζει να σημειωθεί η αναφορά του δημοσιογράφου ότι «το GRTimes.gr είχε απευθυνθεί στις 24 Ιουλίου 2020 τηλεφωνικά και μέσωemail στη Διεύθυνση Υγείας των Ζώων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, θέτοντας ερωτήματα για το θέμα, αλλά μέχρι σήμερα δεν έχει πάρει απάντηση».

Οπως γνωρίζουν οι αναγνώστες μας, πρόκειται για την υπόθεση που αποκάλυψε η Κόντρα για πρώτη φορά την Κυριακή 5 του Ιούλη. Επανήλθαμε με νέα στοιχεία και έγγραφα την Τρίτη 14 του Ιούλη, ενώ την Κυριακή 24 του Ιούλη ολοκληρώσαμε το ρεπορτάζ, καταγγέλλοντας τη στάση του υπουργού Βορίδη, που «παίζει καθυστέρηση», και την ένοχη σιωπή του συριζαίου πρώην υπουργού Αποστόλου.

Τι θα κάνει ο Βορίδης τώρα που η υπόθεση παίρνει έκταση; Θα σύρει το χορό του Ζαλόγγου παρέα με τον Αλεξανδρόπουλο, την Δηλέ και «τ’ άλλα παιδιά»;

Επαναλαμβάνουμε αυτό που λέμε από την πρώτη στιγμή: πρέπει εδώ και τώρα να τελειώνουμε με το άκρως επικίνδυνο κινέζικο στέλεχος του ιού και με το «κακόηθες μελάνωμα» που έχει απλωθεί στη Γενική Διεύθυνση Κτηνιατρικής. Και βέβαια, να παραπεμφθούν στην ποινική δικαιοσύνη οι υπεύθυνοι αυτών των παράνομων χειρισμών, με βάση το άρθρο 285 του ΠΚ.

Το Τμήμα Κτηνιατρικής του ΑΠΘ έχει υποβάλει στην πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ τρία αιτήματα:

• Επειδή ο καθηγητής Κρήτας δήλωσε ότι έχει «γραμμένους» τους συναδέλφους του, που ομόφωνα (με αρνητική μόνο τη δική του ψήφο) αποφάσισαν να σταματήσουν τα άκρως επικίνδυνα πειράματα, και ότι θα τα συνεχίσει, να επιληφθεί το υπουργείο και να καταστρέψει την ποσότητα του επικίνδυνου ιού και μολυσμένων ιστών «από τον πειραματισμό που έχει πραγματοποιηθεί χωρίς εγκρίσεις και αδειοδότηση», προκειμένου «να αποτραπεί η διασπορά του ιού στο περιβάλλον και ο διεθνής διασυρμός της χώρας μας».

• Να προσαρμοστεί η χώρα στις διεθνείς κατευθυντήριες γραμμές του Παγκόσμιου Οργανισμού για την Υγεία των Ζώων σε ό,τι αφορά την εισαγωγή επικίνδυνων παθογόνων στελεχών και τη διενέργεια αυστηρού ελέγχου από Κρατική Εποπτεύουσα Αρχή.

• Να υπάρχει θεσμικός έλεγχος από το υπουργείο σε πειράματα που αφορούν «εξωτικά» παθογόνα.

Αυτά τα αιτήματα πρέπει να ικανοποιηθούν «εδώ και τώρα» από τον Βορίδη. Οσο καθυστερεί γίνεται συνένοχος και πρέπει να εξηγήσει τους λόγους αυτής της καθυστέρησης.

Σημείωση: Η λέξη ζωονόσος έχει χρησιμοποιηθεί για να υποδηλώσει νόσο των ζώων. Οχι με την επιστημονική έννοια του όρου που σημαίνει νόσο που μεταδίδεται από τα ζώα στον άνθρωπο. Είναι γνωστό ότι η νόσος Aujeszky δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ: