Προκαλούν με τις δηλώσεις τους ο πρώην και ο νυν υπουργός Γεωργίας, Αποστόλου και Βορίδης, για τη δήθεν προστασία της Φέτας ΠΟΠ με τη συμφωνία ΕΕ – Κίνας. Προκαλούν γιατί η πραγματικότητα είναι τελείως διαφορετική.
Μέχρι τώρα, η ΕΕ έχει υπογράψει συμφωνίες με τις χώρες ΚΑΜΑ (Μοζαμβίκη, Μποτσουάνα, Ναμίμπια, Σουαζιλάνδη, Ν. Αφρική), με τον Καναδά, τη Σιγκαπούρη, το Βιετνάμ, την Ιαπωνία και τις χώρες της MERCOSUR (Αργεντινή, Βραζιλία, Παραγουάη και Ουρουγουάη). Τελευταία είναι η συμφωνία με την Κίνα, που υπογράφηκε αυτές τις μέρες.
Οπως αποδεικνύεται από τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τις εξαγωγές Φέτας ΠΟΠ σ’ αυτές τις χώρες, οι εξαγωγές είναι μηδαμινές. Στον Πίνακα έχουμε συγκεντρώσει τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, που δεν επιδέχονται αμφισβήτηση.
Τα λεγόμενα θεσμικά όργανα της ΕΕ ξεπούλησαν, μεταξύ των άλλων, και τη Φέτα ΠΟΠ, δελεάζοντας τις κυβερνήσεις αυτών των χωρών, με σκοπό να διεισδύσουν στις οικονομίες τους τα ευρωπαϊκά κεφάλαια, βασικά του γαλλογερμανικού άξονα που διαφεντεύει τις τύχες όχι μόνο της Ελλάδας αλλά του συνόλου της ΕΕ, ακόμα και των υπόλοιπων ιμπεριαλιστικών χωρών της ΕΕ. Στο ζήτημα αυτό έχουμε αναφερθεί αναλυτικά στο παρελθόν, στηρίζοντας τη θέση μας με αποκαλύψεις εγγράφων της ΕΕ. Εχουμε αναφερθεί σε όλες τις συμφωνίες της ΕΕ με τρίτες χώρες ή ομάδες χωρών (πλην της Κίνας, με την οποία η συμφωνία είναι πολύ πρόσφατη) και δε θα επανέλθουμε.
Για το δελεασμό των τρίτων χωρών θα παραθέσουμε ένα απόσπασμα από Ανακοίνωση της Επιτροπής προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο, [COM (2007) 635 τελικό]: «3.5. Κανόνες καταγωγής: Η Επιτροπή θεωρεί τους νέους κανόνες καταγωγής στο πλαίσιο της ΣΟΕΣ ως αναπόσπαστο μέρος των ρυθμίσεων για την πρόσβαση στην αγορά εμπορευμάτων της ΣΟΕΣ. Η Επιτροπή υπενθυμίζει την πρότασή της για τη χαλάρωση και την απλούστευση των υφιστάμενων κανόνων καταγωγής του Κοτονού στο πλαίσιο μιας ΣΟΕΣ[7]». Ακόμα πιο αποκαλυπτική είναι η υποσημείωση [7]: «Η προσφορά περιλαμβάνει στοχευμένη χαλάρωση των κανόνων καταγωγής για τα αγροτικά προϊόντα και σημαντική χαλάρωση για τα αλιευτικά και τα κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα. Την προσφορά αυτή δέχθηκαν με ικανοποίηση οι περιφέρειες ΑΚΕ. Οι διαπραγματεύσεις για τους κανόνες καταγωγής συνεχίζονται».
Η προπαγάνδα της κυβέρνησης (και του ΣΥΡΙΖΑ) λέει ότι με τη συμφωνία ΕΕ-Κίνας κατοχυρώθηκε στην αγορά της Κίνας η προστασία της φέτας ως ΠΟΠ μετά την πάροδο ενός χρονικού διαστήματος. Πολλοί προσδιορίζουν αυτό το μεταβατικό καθεστώς σε οκτώ χρόνια, μετά την πάροδο των οποίων η ελληνική ΦΕΤΑ θα χαίρει δήθεν πλήρους προστασίας ως ΠΟΠ. Οταν δημοσιοποιηθεί η συμφωνία θα δούμε τι ακριβώς προβλέπεται.
Βορίδης και Αποστόλου, προκειμένου να εξαπατήσουν τους κτηνοτρόφους και ειδικά την κτηνοτροφική φτωχολογιά, έσπευσαν να εκθειάσουν αυτή τη συμφωνία και να ευλογήσουν τα γένια τους, πλειοδοτώντας για τη… μεγάλη συμμετοχή τους στη λήψη των αποφάσεων της συμφωνίας. Οι κτηνοτρόφοι, βέβαια, δεν είναι Χαχόλοι για να ξεχάσουν το ρόλο που έπαιξαν οι κυβερνήσεις των Σαμαροβενιζέλων και των Τσιπροκαμμένων σε όλες τις αντικτηνοτροφικές συμφωνίες που υπέγραψε η ΕΕ, για να ξεχάσουν ότι άφησαν ελεύθερους τους γαλακτοβιομήχανους να παράγουν μαζικά όλα τα γαλακτοκομικά προϊόντα χρησιμοποιώντας παράνομα εισαγόμενο γάλα, συμπυκνωμένο και νωπό, για να ξεχάσουν τις εξευτελιστικές τιμές που επέβαλαν οι γαλακτοβιομήχανοι στο νωπό γάλα, αιγοπρόβειο και αγελαδινό.
Και βέβαια, οι κτηνοτρόφοι δε θα ξεχάσουν τι είχε προτείνει ο Αποστόλου στους Κομισάριους απ’ αφορμή τη συμφωνία CETA (ΕΕ – Καναδάς). Σ’ αυτή την πρόστυχη πρόταση του Αποστόλου έχουμε αναφερθεί αρκετές φορές. Μια επανάληψη δε βλάπτει. Ιδού τι πρότεινε ο Αποστόλου:
«Τι ζητάει η Ελλάδα από την Ε. Επιτροπή. Η ελληνική αντιπροσωπεία, με το αριθ. md 401/15 έγγραφό της στις 3-12-2015 προς την Επιτροπή Πολιτικής Εμπορίου (TPC, Επιτροπή του Συμβουλίου), κατέθεσε μια συμβιβαστική πρόταση, ζητώντας από την Ε. Επιτροπή, χωρίς να αλλάξει καθόλου το κείμενο της συμφωνίας, να προστεθεί μια υποσημείωση (footnote) στη λέξη “Φέτα“ (παράρτημα 20-Α, Μέρος Α) με την οποία να διευκρινίζεται ότι ως “Φέτα“ μπορεί να θεωρηθεί μόνο το τυρί που παράγεται αποκλειστικά από 100% πρόβειο γάλα ή από αναμείξεις αυτού με γίδινο (70% κατ’ ελάχιστο πρόβειο και το υπόλοιπο από γίδινο γάλα). Με αυτό τον τρόπο, μόνο όσοι παράγουν λευκό τυρί με την ίδια πρώτη ύλη, όπως το αυθεντικό ΠΟΠ τυρί, μπορεί να το λένε “Feta“, εάν το έπρατταν μέχρι τις 18.10.2013».
Ομως, στην περίπτωση της συμφωνίας ΕΕ-Κίνας, Βορίδης και Αποστόλου απέφυγαν να αναφέρουν τι ποσότητες Φέτας ΠΟΠ εξάγονται στην Κίνα, γιατί θα αποκαλυπτόταν ότι με τη συμφωνία αυτή δε θα έχουν κανένα όφελος οι έλληνες κτηνοτρόφοι όσον αφορά τις τιμές του νωπού γάλακτος. Αφησαν να λειτουργεί το γνωστό ανέκδοτο: από μια πηρουνιά φέτα να φάει καθένας από το 1,5 δισεκατομμύριο Κινέζους, θα… χεστούμε στο τάληρο από τις εξαγωγές.
Από το διπλανό πίνακα διαπιστώνουμε ότι οι ποσότητες που εξάγονται στην Κίνα είναι μηδαμινές. Τέτοιες ποσότητες παράγει μια μεσαία ελληνική γαλακτοβιομηχανία σε μια μέρα.
Παραπέρα, από τη σύγκριση εξαχθέντων ποσοτήτων και αξίας πωλήσεων διαπιστώνουμε ότι το 2018 και το πρώτο τετράμηνο του 2019 οι γαλακτοβιομήχανοι έριξαν τις τιμές, προκειμένου να εξαγάγουν στην πράγματι μεγάλη κινέζικη αγορά μερικούς παραπάνω τόνους φέτας.
Το 2017, η μέση τιμή της εξαχθείσας φέτας ήταν 8,48 ευρώ το κιλό. Το 2018 έπεσε στα 7,78 ευρώ το κιλό και οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 7,81 τόνους σε σχέση με το 2017. Το πρώτο τετράμηνο του 2019, η τιμή έπεσε στα 7,1 ευρώ το κιλό. Αντιλαμβάνεστε, λοιπόν, ότι με τέτοιες αστείες ποσότητες εξαγωγών και με τιμές που συνεχώς πέφτουν, οι καπιταλιστές γαλακτοβιομήχανοι έχουν ξεγράψει την κινέζικη αγορά και, βέβαια, δεν υπάρχει περίπτωση να δώσουν μεγαλύτερες τιμές στο αιγοπρόβειο γάλα.
Γιατί ο κινέζικος λαός, γιατί οι λαοί της Ασίας, της Αφρικής και της Λατινικής Αμερικής (στις οποίες κυριαρχεί η μεγάλη φτώχεια) να προτιμήσουν την ελληνική φέτα, που παράγεται με τη μαζική χρήση και εισαγόμενου γάλακτος, νωπού και συμπυκνωμένου, όχι μόνο πρόβειου αλλά και αγελαδινού, όταν στις χώρες τους αγοράζουν λευκό τυρί από αγελαδινό γάλα, σε φθηνότερη τιμή, ενώ τα θεσμικά όργανα της ΕΕ, με τις συμφωνίες που υπογράφουν, βαφτίζουν φέτα το λευκό τυρί αυτών των χωρών;
Το κρίσιμο ερώτημα παραμένει: μέχρι πότε οι κτηνοτρόφοι θα ανέχονται την καταστροφική πολιτική που ασκούν οι κυβερνήσεις όλων των χρωμάτων;