Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • Φοιτητικές διαγραφές στο ΑΠΘ – η επόμενη μέρα ενός κυλιόμενου, κοινωνικά άδικου και αντιεκπαιδευτικού μέτρου
  • Και άλλος νεκρός στη Μινεάπολη από τους κεφαλοκυνηγούς του Τραμπ
  • Σαν σήμερα 25 Γενάρη
  • Η Ολγα Κεφαλογιάννη επιβεβαιώνει ότι έκανε χρήση της διάταξης για την επιμέλεια τέκνων – Ο Μητσοτάκης την καλύπτει
  • ΑΝΤΙΚΥΝΩΝΙΚΑ
  • Σαν σήμερα 24 Γενάρη
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Αγροτικά»Γκεμπελίστικο σόου με τη φέτα
Αγροτικά

Ασήμαντες οι εξαγωγές στην Ιαπωνία

Γκεμπελίστικο σόου με τη φέτα

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr15 Ιούλ 2017, 00:00

Στις 6 Ιούλη του 2017, έγινε άλλη μία σύνοδος κορυφής ΕΕ – Ιαπωνίας. Tην ΕΕ εκπροσώπησαν οι Τουσκ και Γιούνκερ και την Ιαπωνία ο πρωθυπουργός Aμπε. Μετά τη σύνοδο ανακοινώθηκε μια συμφωνία «ελεύθερων συναλλαγών» και στενότερη πολιτική συνεργασία. Οι διαπραγματεύσεις γι’ αυτή τη συμφωνία ξεκίνησαν το 2013 (πολύ πριν οι Τσιπροκαμμένοι αναλάβουν τη διαχείρηση της καπιταλιστικής εξουσίας στην Ελλάδα) και έφτασαν τους 18 γύρους. Οπως δήλωσαν, οι ηγέτες της ΕΕ και της Ιαπωνίας έχουν θέσει ως στόχο την ολοκλήρωση της συμφωνίας στα μέσα του 2018 και την εφαρμογή της στις αρχές του 2019.

Οι εκπρόσωποι της ΕΕ δεν έχασαν την ευκαιρία να επιτεθούν στον Τραμπ, που υπεραμύνεται του προστατευτισμού, δηλώνοντας: «Επίσης [η συμφωνία] θα συμβάλει στην εδραίωση του ηγετικού ρόλου της Ευρώπης στην θέσπιση παγκόσμιων εμπορικών κανόνων και θα εκπέμψει ένα ισχυρό μήνυμα, σύμφωνα με το οποίο οι παγκόσμιες προκλήσεις αντιμετωπίζονται με συνεργασία και όχι με προστατευτισμό».

Οπως φαίνεται και από τους υψηλούς στόχους που περιγράφει η δήλωση, όλος αυτός ο κύκλος των διαπραγματεύσεων εντάσσεται στο πλαίσιο του διεθνούς εμπορικού ανταγωνισμού ανάμεσα στα βασικά ιμπεριαλιστικά κέντρα. Για τη γκεμπελίστικη προπαγάνδα του Μαξίμου, όμως, είναι σαν όλα να έγιναν για την… ελληνική φέτα και την προστασία της! Περιττεύει να πούμε ότι η ελληνική φέτα δεν απασχόλησε καθόλου τους ιμπεριαλιστές ηγέτες. Αλλωστε, η προώθησή της στη γιαπωνέζικη αγορά είναι ασήμαντη.

Παρά ταύτα, οι διεστραμμένοι εγκέφαλοι της προπαγάνδας του Μαξίμου, ψάχνοντας να βρουν οτιδήποτε μπας και καταφέρουν ν’ αλλάξουν την ατζέντα, που είναι καταθλιπτική για τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, «ανακάλυψαν» ετεροχρονισμένα τη συμφωνία ΕΕ-Ιαπωνίας και έστησαν μπροστά στις κάμερες, τις οποίες φώναξαν στο Μαξίμου, μια ελεεινή παράσταση τριών κλόουν (Τσίπρας, Αποστόλου, Παπαδημητρίου), μπροστά στην οποία οι επιθεωρήσεις του «Δελφινάριου» φαντάζουν σαν παραστάσεις της Volksbuhne. Την αθλιότητα της παράστασης μπορείτε να διαπιστώσετε από το περιεχόμενο του σεναρίου (το παραθέτουμε ολόκληρο σε ένθετο), που ξεκίνησε με δήλωση του αρχικλόουν, εν είδει μεσαιωνικού τελάλη (Τσίπρας: Η είδηση είναι η μεγάλη επιτυχία για τη φέτα).

Από τους πίνακες της ΕΛΣΤΑΤ για το Εμπορικό Ισοζύγιο ΕΕ-Ιαπωνίας διαπιστώνουμε ότι οι ετήσιες εξαγωγές γαλακτοκομικών προϊόντων και αυγών πουλιών από την Ελλάδα το 2014, 2015 και 2016 ήταν 253.265, 273.130 και 350.140 ευρώ, αντίστοιχα. Μιλάμε για ποσά μεταξύ είκοσι και τριάντα χιλιάδων ευρώ το μήνα! Χωρίς καμιά δυσκολία μπορεί κάποιος να τα χαρακτηρίσει εξευτελιστικά (τζίρο μπακάλικου θυμίζουν). Σημειώστε ότι μιλάμε για μια ολόκληρη κατηγορία προϊόντων και όχι μόνο για τη φέτα. Το αδιαμφισβήτητο συμπέρασμα είναι ότι στην Ιαπωνία εξάγονται πενιχρές ποσότητες ελληνικής φέτας.

Αυτό σημαίνει, ότι η κυβέρνηση της Ιαπωνίας δεν είχε κανένα λόγο να ανοίξει μια συζήτηση για την ελληνική φέτα, αν δηλαδή είναι προϊόν ΠΟΠ (Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης) ή όχι. Η υποτίμηση του προϊόντος «ελληνική φέτα» αποτυπώθηκε και στο  Δελτίο Τύπου που εξέδωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 6 Ιούλη στις Βρυξέλλες με θέμα: «Βασικά στοιχεία της οικονομικής συμφωνίας εταιρικής σχέσης ΕΕ-Ιαπωνίας». Στο υποκεφάλαιο με τίτλο «Γεωργία και τρόφιμα» διαβάζουμε ότι στην Ιαπωνία εξάγονται από την ΕΕ αγροτικά προϊόντα αξίας 5,7 δισ. ευρώ. Από την Ελλάδα, τις χρονιές 2014, 2015 και 2016 εξήχθησαν στην Ιαπωνία 28,75, 40,17 και 25,82 εκατ. ευρώ, αντίστοιχα. Ποσά που αντιπροσωπεύουν ποσοστό 0,5%, 0,7% και 0,45% των ευρωπαϊκών εξαγωγών αγροτικών προϊόντων, αντίστοιχα. Μιλάμε, δηλαδή, για αμελητέες ποσότητες. Και έχεις τον αρχικλόουν των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ να παρουσιάζει τη συμφωνία ΕΕ-Ιαπωνίας σαν μεγάλη επιτυχία της φέτας!

Στο Δελτίο Τύπου της Κομισιόν γίνεται αναφορά στα τυριά και στις Προστατευόμενες Γεωγραφικές Ενδείξεις. Παραθέτουμε δύο αποσπάσματα:

«Οσον αφορά τον τομέα του τυριού -η ΕΕ αποτελεί ήδη τον κυριότερο εξαγωγέα τυριού στην ιαπωνική αγορά -, οι υψηλοί δασμοί σε πολλά τυριά, όπως το γκούντα και το τσένταρ (που σήμερα ανέρχονται σε ποσοστό 29,8%) θα καταργηθούν, ενώ θα καθιερωθούν αδασμολόγητες ποσοστώσεις για νωπά τυριά, όπως η μοτσαρέλα…
Γεωγραφικές ενδείξεις: Η συμφωνία ΕΕ-Ιαπωνίας αναγνωρίζει  το ειδικό καθεστώς και παρέχει προστασία εντός της ιαπωνικής αγοράς σε περισσότερα από 200 ευρωπαϊκά γεωργικά προϊόντα συγκεκριμένης ευρωπαϊκής γεωγραφικής  προέλευσης, γνωστών ως γεωγραφικών ενδείξεων (ΓΕ) – για παράδειγμα το Roquefort, το Aceto Balsamico di Modena, το Prosecco,  το Jambon d’ Atdenne, το Tiroler Spoeck, η Polska Wodka, το Queso Manchego, το Lubecker Matzipan και το Irish Whiskey.Τα προϊόντα αυτά  θα έχουν  στην Ιαπωνία το ίδιο επίπεδο προστασίας με αυτό που έχουν στην ΕΕ σήμερα».

Οι γραφειοκράτες των Βρυξελών ούτε ενδεικτική αναφορά δεν κάνουν στη φέτα (για τα μάτια, βρε αδερφέ), ενώ αναφέρονται στο τσένταρ, τη γκούντα, το ροκφόρ και τη μοτσαρέλα. Ούτε σε άλλο ελληνικό προϊόν ΠΟΠ ή ΠΓΕ γίνεται λόγος. Αυτό δε γίνεται τυχαία. Οπως είδαμε οι ποσότητες ελληνικής φέτας και γαλακτοκομικών προϊόντων που εξάγονται στην Ιαπωνία είναι αμελητέες, οπότε οι γραφειοκράτες της Κομισιόν θεώρησαν ανάξια λόγου κάθε ενδεικτική αναφορά στη φέτα έστω.

Κακόγουστη μπαλαφάρα

Στο τηλεοπτικό σόου των τριών αποτυχημένων κλόουν στο στούντιο «Μaximou», ο Τσίπρας άνοιξε την παράσταση λέγοντας ποια είναι η «είδηση»: «η μεγάλη επιτυχία για τη φέτα». Το έγραψε και στο twitter: «…πετύχαμε την προστασία της ονομασίας προέλευσης για τη φέτα». Προστασία γενικά, χωρίς καμιά αναφορά στην Ιαπωνία και στα πραγματικά δεδομένα της υπόθεσης. Αμέσως «ατακάρισε» ο Αποστόλου, λέγοντας το αμίμητο για την προστασία της αιγοπροβατοτροφίας, που τάχα στήριξε από την αρχή η κυβέρνηση των Τσιπροκαμμένων. Πρόκειται για πρόκληση, γιατί –όπως γνωρίζουν οι αναγνώστες μας από την εκτεταμένη αρθρογραφία της «Κόντρας» πάνω σ’ αυτά τα θέματα- η συγκυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και προσωπικά ο Αποστόλου έβαλαν με τις αποφάσεις τους την ταφόπλακα σε όλα τα γαλακτοκομικά προϊόντα και στην αιγοπροβατοτροφία.

Ο Παπαδημητρίου μένει σιωπηλός, για να «ατακάρει» ξανά ο αρχικλόουν με ύφος μαθητή του Δημοτικού που απαγγέλλει ποίημα σε σχολική γιορτή: «Από εδώ και στο εξής δηλαδή, φέτα μόνο ελληνική»! Δυστυχώς, έλειπε ο Μπαρουφάκης για να πετάξει ένα «ουάου» που θα ήταν τόσο ταιριαστό εκείνη τη στιγμή. Εμείς θυμίζουμε ότι οι εμπορικές συμφωνίες της ΕΕ με τον Καναδά και τις χώρες ΚΑΜΑ (Ν. Αφρική κτλ.) είναι σε πλήρη ισχύ και μ' αυτές μπήκε η ταφόπλακα στην ελληνική φέτα.
Επιπλέον, η κυβέρνησή του, επιτρέποντας τη μαζική χρήση εβαπορέ γάλακτος στην παραγωγή όλων των γαλακτοκομικών προϊόντων (μπίζνα που παράνομα –αλλά με κρατικές πλάτες-  άρχισε το 2009), ανοίγει το δρόμο για να μπει ταφόπλακα σε όλα τα προϊόντα ΠΟΠ και ΠΓΕ.

Η παπαρολογία περνάει και πάλι στον «ειδικό» Αποστόλου, που λέει θριαμβευτικά ότι ο όρος φέτα δε θα χρησιμοποιείται από κανένα άλλο στην γιαπωνέζικη αγορά. Οταν στη γιαπωνέζικη αγορά υπάρχει τόσο μικρή -απειροελάχιστη- ζήτηση για ελληνική φέτα, δε θα υπάρξουν και τρίτες χώρες (π.χ. ο Καναδάς που με τη συμφωνία CETE βάφτισε το άσπρο τυρί φέτα) που θα θελήσουν να πουλήσουν το λευκό τυρί ως φέτα. Είναι άνευ ενδιαφέροντος η γιαπωνέζικη αγορά (πάλι καλά που δεν μας είπαν ότι οι γιαπωνέζοι θ' αρχίσουν να καταναλώνουν μαζικά φέτα, την οποία θα κόβουν με το κοντί σπαθί των σαμουράι!).

Εχοντας δεμένο το «ειδικό» (την τάχαμου κατοχύρωση της φέτας), ο αρχικλόουν περνάει στο «γενικό»: «Οταν κανείς διαπραγματεύεται με σχέδιο, με σοβαρότητα και αποφασιστικότητα και δεν δεχθεί ό,τι η άλλη πλευρά του παρουσιάζει ως δεδομένο και επιμένει, καταφέρνει και πετυχαίνει νίκες»! Στη δεύτερη αξιολόγηση ήθελε να το πάει το πράγμα ο κουτοπόνηρος, αλλά δεν του βγαίνει με τίποτα.

Εδώ πρέπει να σημειώσουμε ότι στη συμφωνία ΕΕ-Ιαπωνίας δεν είχε και δεν μπορούσε να έχει καμία συμμετοχή η ελληνική κυβέρνηση. Τις διαπραγματεύσεις για τις συμφωνίες της ΕΕ με άλλες χώρες τις οργανώνει η Κομισιόν και συναποφασίζουν Κομισιόν, Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και Συμβούλιο Υπουργών της ΕΕ. Μετά, αυτές οι συμφωνίες επικυρώνονται από τα εθνικά κοινοβούλια. Εμπλοκή των κυβερνήσεων των εθνικών κρατών κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων της ΕΕ με τρίτες χώρες δεν προβλέπεται και ο Τσίπρας ψεύδεται (παλιά του τέχνη κόσκινο), όταν ισχυρίζεται ότι η κυβέρνησή του πήρε μέρος στη διαπραγμάτευση για τη συμφωνία ΕΕ-Ιαπωνίας.

Πιάνοντας στον αέρα το… υπονοούμενο του Τσίπρα, ο Αποστόλου κορυφώνει την ψευδολογία, ισχυριζόμενος ότι κατήγγειλε τις συμφωνίες με τον Καναδά και τη Νότια Αφρική από τον Μάρτη του 2015, ότι πέτυχε τη δέσμευση της ΕΕ να αναθεωρήσει τις συμφωνίες μετά την πάροδο πενταετίας και ότι με τη συμφωνία ΕΕ-Ιαπωνίας κατοχυρώνεται πλήρως η ελληνική φέτα. Εχει σημασία να σημειώσουμε ότι ο Αποστόλου δε συμμετείχε στο συμβούλιο υπουργών της ΕΕ που συναποφάσισε με την Κομισιόν και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τις συμφωνίες της ΕΕ με τις χώρες ΚΑΜΑ της νότιας Αφρικής και τον Καναδά. Στη συμφωνία ΕΕ-Καναδά συμμετείχε ο Γ. Σταθάκης, που τον Οκτώβρη του 2016 ψήφισε αυτή τη συμφωνία.

Οσον αφορά τη «δέσμευση της  ΕΕ για αναθεώρηση της συμφωνίας» σημειώνουμε συνοπτικά: Πρώτο, στο κείμενο της συμφωνίας προβλέπεται συγκρότηση μεικτής επιτροπής εκπροσώπων της ΕΕ και του Καναδά. Αποκλειστικά αυτή θα αποφασίσει για οποιαδήποτε αναθεώρηση της συμφωνίας και κανένας Επίτροπος δεν μπορεί να αναλάβει δέσμευση. Δεύτερο, και τα δύο μέρη έχουν δικαίωμα βέτο. Αυτό σημαίνει ότι ο Καναδάς δε θα δεχτεί να μη συνεχίσουν να πωλούν οι καναδέζικες επιχειρήσεις το λευκό τυρί ως φέτα. Τρίτο, και στις νέες συμφωνίες της με χώρες του λεγόμενου τρίτου κόσμου, η ΕΕ θα συνεχίσει να απεμπολεί προϊόντα ΠΟΠ και ΠΓΕ, προκειμένου να διεισδύει το κεφάλαιο του γαλλογερμανικού άξονα στις χώρες αυτές και να παίρνει κρατικές προμήθειες (και όχι μόνο). Και φυσικά, θα την πληρώνουν ΠΟΠ και ΠΓΕ χωρών σαν την Ελλάδα.

Συμπέρασμα: Η συμφωνία ΕΕ-Ιαπωνίας δεν προσφέρει την παραμικρή βοήθεια στην ελληνική φέτα, για τους λόγους που αναφέραμε. Η κυβέρνηση των Τσιπροκαμμένων σφράγισε την ταφόπλακα στα γαλακτοκομικά προϊόντα και στα  ΠΟΠ και ΠΓΕ, από την στιγμή που διαιωνίζει τη χρήση εβαπορέ γάλακτος στην παραγωγή όλων των γαλακτοκομικών προϊόντων.

Εκτύπωση 🖨
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο Άρθρο

Ασήμαντες οι εξαγωγές στην Ιαπωνία

Εγκλήματα
Επόμενο άρθρο

Ασήμαντες οι εξαγωγές στην Ιαπωνία

Παράσταση τριών παλιάτσων on camera

Σχετικά Αρθρα

Εξουσιοδοτημένος κτηνίατρος: Ομολογία ότι η ευλογιά δεν έχει κοπάσει

Και γκεμπελίστικου τύπου διαχείριση

Αγροτικά 19 Ιαν 2026, 11:03

32 κατηγορούμενοι, 3.307.631,97 ευρώ παράνομα εισπραχθείσες κοινοτικές επιδοτήσεις, οι 7 παραδέχτηκαν την ενοχή τους και ζήτησαν «ντιλ» με την Εισαγγελία

Αγροτικά 16 Ιαν 2026, 11:41

Εντολή από την Κομισιόν: Κάντε εμβολιασμό για την ευλογιά

Αγροτικά 16 Ιαν 2026, 10:04

Εστησαν το σκηνικό για να παρουσιάσουν τον καταστροφικό εμβολιασμό των αιγοπροβάτων για την ευλογιά σαν… ικανοποίηση αιτήματος των ίδιων των κτηνοτρόφων

Αγροτικά 11 Ιαν 2026, 20:15

Η Γαλλία ετοιμάζεται να καταθέσει στην Κομισιόν φάκελο για την αφαίρεση του ΠΟΠ από τη Φέτα!

Η εξάπλωση της ευλογιάς των αιγοπροβάτων και ο σχεδιαζόμενος εμβολιασμός εργαλεία για την υλοποίηση αυτής της στρατηγικής

Αγροτικά 3 Ιαν 2026, 13:33

ΟΠΕΚΕΠΕ: Εδιναν μέχρι το 2024 παράνομες επιδοτήσεις στους ποινικά διωκόμενους και ήδη καταδικασθέντες

Νέες αποκαλύψεις για το σκάνδαλο της εγκληματικής οργάνωσης

Αγροτικά 30 Δεκ 2025, 11:59
Ροή Ειδήσεων
Παιδεία

Φοιτητικές διαγραφές στο ΑΠΘ – η επόμενη μέρα ενός κυλιόμενου, κοινωνικά άδικου και αντιεκπαιδευτικού μέτρου

25 Ιαν 2026, 12:52
Διεθνή

Και άλλος νεκρός στη Μινεάπολη από τους κεφαλοκυνηγούς του Τραμπ

25 Ιαν 2026, 11:58
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 25 Γενάρη

25 Ιαν 2026, 00:01
Πολιτική

Η Ολγα Κεφαλογιάννη επιβεβαιώνει ότι έκανε χρήση της διάταξης για την επιμέλεια τέκνων – Ο Μητσοτάκης την καλύπτει

Θλιβερό delivery boy ο Φλωρίδης που κατέθεσε τη διάταξη

24 Ιαν 2026, 11:09
Αντικυνωνικά

ΑΝΤΙΚΥΝΩΝΙΚΑ

24 Ιαν 2026, 00:02
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 24 Γενάρη

24 Ιαν 2026, 00:01
Διεθνή

Αγρια σύγκρουση στο εσωτερικό της σιωνιστικής οντότητας, ενόψει της εφαρμογής της δεύτερης φάσης στη Γάζα

23 Ιαν 2026, 20:25
Η παπάρα

Ξεσκονόπανο made in Nederlands

23 Ιαν 2026, 15:14
Κόντρες

On the rocks

23 Ιαν 2026, 14:17
Παιδεία

Διοικητικοί ΕΚΠΑ: Καταγγελία για την νέα προσφυγή της κυβέρνησης ενάντια στην απεργία-αποχή από τις διαγραφές φοιτητών  

23 Ιαν 2026, 11:54
Διεθνή

Η ιδιωτικοποίηση δολοφονεί (και) στην Ισπανία

Σε γραμμή κουκουλώματος του εγκλήματος στο Αδαμούθ η κυβέρνηση Σάντσεθ

23 Ιαν 2026, 11:25
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 23 Γενάρη

23 Ιαν 2026, 00:01
Περιβάλλον

Το βουνό κατέβηκε αυτή τη φορά στη Γλυφάδα – Ενας θάνατος και μεγάλες καταστροφές

Αν η απαίτηση για ουσιαστική αντιπλημμυρική προστασία, που ξεκινάει από τα βουνά, δε γίνει οργισμένη λαϊκή απαίτηση, θα είμαστε διαρκώς στο ίδιο έργο θεατές

22 Ιαν 2026, 21:10
Παιδεία

«Η μουσική παιδεία είναι πολιτισμός, δεν είναι πολυτέλεια να είσαι μουσικός»

Στους δρόμους οι μαθητές του Μουσικού Σχολείου Χανίων

22 Ιαν 2026, 17:48
Πολιτική

Σύμπτωση είναι, μην πάει ο νους σας στο πονηρό

22 Ιαν 2026, 14:16
Κόντρες

Η σημασία της παύσης στη μουσική

22 Ιαν 2026, 13:47
Παιδεία

Κακοκαιρία και Tηλεκπαίδευση: Η μέγιστη υποκρισία

22 Ιαν 2026, 11:44
Εργατικά

Τα πειθαρχικά θα ηττηθούν – το Δημόσιο Σχολείο θα νικήσει (ανταπόκριση από την Τρίπολη)

Μαζική συμπαράσταση, την ημέρα διεξαγωγής του Πειθαρχικού κατά τριών νεοδιόριστων εκπαιδευτικών που συμμετέχουν στη νόμιμη απεργία-αποχή από την αξιολόγηση

22 Ιαν 2026, 10:12
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 22 Γενάρη

22 Ιαν 2026, 00:01
Πολιτική

Χάβρα το ΠΑΣΟΚΙΝΑΛ – Ο Ανδρουλάκης σε μέγγενη μάρκας «Χαρηπαύλου»

21 Ιαν 2026, 21:15
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΟΝΤΡΑ
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 25 Γενάρη

Ρωσία: Ημέρα φοιτητών.

1911: Σοβαρά επεισόδια σε απεργία των ταχυδρομικών (Αθήνα).

1916: Επιτάσσονται άλευρα και ζάχαρη στην Αθήνα, διανομή με δελτίο, απαγορεύεται η εξαγωγή τροφίμων.

1919: Ιδρύεται η Κοινωνία των Εθνών.

1945: Συλλαλητήριο 100.000 Θεσσαλονικέων κατά της αγγλικής επέμβασης, της τρομοκρατίας και των δολοφονιών στην Αθήνα. Ζητούν δημοκρατική, αντιπροσωπευτική διακυβέρνηση και τιμωρία των εθνοπροδοτών.

1971: Ο στρατηγός Ιντι Αμίν Νταντά ανατρέπει τον πρόεδρο Μίλτον Ομπότε και επιβάλλει δικτατορία στην Ουγκάντα.

1985: Πεθαίνει ο Ηλίας Ηλιού.

1996: Κρίση των Ιμίων.

2008: Επίθεση στο αστυνομικό τμήμα Πεύκης καίει δύο περιπολικά, δύο συμβατικά αυτοκίνητα και μία μοτοσικλέτα, ενώ σπάζεται και η τζαμαρία του τμήματος.

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

Δεν είμαι δημοφιλής σε εσάς τώρα επειδή υπερασπίζομαι τον Ντόναλντ Τραμπ, αλλά πραγματικά πιστεύω ότι μπορούμε να είμαστε χαρούμενοι που είναι σε αυτή τη θέση, επειδή μας ανάγκασε στην Ευρώπη να αντιμετωπίσουμε τις συνέπειες που πρέπει να φροντίσουμε περισσότερο για την άμυνά μας. Μπορεί η Ευρώπη να αμυνθεί; Με τίποτα. Χωρίς τον Ντόναλντ Τραμπ, αυτό δεν θα είχε συμβεί ποτέ, αρκετές ευρωπαϊκές χώρες δεν θα είχαν αυξήσει τις αμυντικές τους δαπάνες στο 2% του ΑΕΠ τους.

Μαρκ Ρούτε

(Ο πρώην πρωθυπουργός της Ολλανδίας και νυν γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ προκάλεσε το κοινό του Διεθνούς Οικονομικού Φόρουμ του Νταβός, μιλώντας σε ένα πάνελ με τίτλο «Μπορεί η Ευρώπη να αμυνθεί;». Οταν συναντήθηκε με τον Τραμπ, άρχισε και πάλι να τον ξεσκονίζει και να τον γλείφει. «Μπορείτε να είστε απολύτως βέβαιος ότι, αν ποτέ οι ΗΠΑ δεχτούν επίθεση, οι σύμμαχοί σας θα είναι μαζί σας. Υπάρχει απόλυτη εγγύηση. Με πονάει αν πιστεύετε πως δεν είναι έτσι και υπό την ηγεσία σας αυτή η Συμμαχία είναι ισχυρότερη από ποτέ», του είπε. Ο πορτοκαλομαλλιάς πήρε το γνωστό σε τέτοιες περιπτώσεις ύφος του, φούσκωσε σαν γαλοπούλα και ευχαρίστησε τον Ρούτε για το «μεγάλο κομπλιμέντο». Αντανακλά ο Ρούτε τις θέσεις του ολλανδικού ιμπεριαλισμού; Σε καμιά περίπτωση. Ο Ρούτε εκφράζει μόνο τον εαυτό του. Οι Αμερικάνοι διορίζουν τον εκάστοτε γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, αυτοί διόρισαν και τον Ρούτε. Η κυβέρνηση Μπάιντεν στήριξε δημόσια την υποψηφιότητά του, στέλνοντας σε όλα τα μέλη του ΝΑΤΟ το μήνυμα «αυτός είναι, τέλος». Λίγους μήνες αργότερα η διάδοχος του Μπάιντεν, Καμάλα Χάρις, είχε ηττηθεί από τον Τραμπ και ο Ρούτε, ως καλός επαγγελματίας, προσαρμόστηκε άμεσα στις απαιτήσεις του νέου αφεντικού, το οποίο δημόσια αποκαλεί daddy. Μπαμπάκα! Μπορεί σ’ εμάς τους απλούς ανθρώπους, με αξιοπρέπεια και τιμή, αυτή η συμπεριφορά να προκαλεί αηδία, όμως στους αστούς πολιτικούς δεν προκαλεί τα ίδια αισθήματα. Πολλοί και πολλές πρέπει να θαυμάζουν τον Ρούτε που took the job και κατάφερε να δείξει τέτοια προσαρμοστικότητα. Η κυβερνητική πολιτική σε κάθε ιμπεριαλιστική χώρα υπερασπίζεται τα συμφέροντα της μονοπωλιακής τάξης αυτής της χώρας. Οι αστοί πολιτικοί, όταν αναλαμβάνουν διεθνή πόστα, υπερασπίζονται εκείνους που τους διόρισαν στο πόστο. Ο προκάτοχος του Ρούτε, Γενς Στόλτενμπεργκ, πρώην πρωθυπουργός και υπουργός της Νορβηγίας, ξεκίνησε από τη… μαρξιστική-λενινιστική Κόκκινη Νεολαία και αργότερα πέρασε στο σοσιαλδημοκρατικό Εργατικό Κόμμα Νορβηγίας, με το οποίο έχτισε την πολιτική του καριέρα. Ως γενικός γραμμαστέας του ΝΑΤΟ δεν έκανε τίποτα διαφορετικό απ’ αυτό που κάνει ο δεξιός Ρούτε. Απλά ο Ρούτε είχε την «ατυχία» να πέσει πάνω στη δεύτερη θητεία του Τραμπ, κατά την οποία αυτός «έχει ξεφύγει». Αλλά ο Ρούτε τιμά τη δουλειά που του ανέθεσαν οι Αμερικάνοι, βάζοντας στοιχεία οσφυοκαμψίας, ξεσκονίστρας και γλειψίματος στη δημόσια συμπεριφορά του)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • Ασήμαντες οι εξαγωγές στην Ιαπωνία

    17Ν
    • Ασήμαντες οι εξαγωγές στην Ιαπωνία

      Εφετείο 17Ν
  • Ασήμαντες οι εξαγωγές στην Ιαπωνία

    ΕΛΑ
    • Ασήμαντες οι εξαγωγές στην Ιαπωνία

      Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • Ασήμαντες οι εξαγωγές στην Ιαπωνία

      Εφετείο ΕΛΑ
    • Ασήμαντες οι εξαγωγές στην Ιαπωνία

      Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • Ασήμαντες οι εξαγωγές στην Ιαπωνία

    Επαναστατικός Αγώνας
    • Ασήμαντες οι εξαγωγές στην Ιαπωνία

      Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • Ασήμαντες οι εξαγωγές στην Ιαπωνία

      Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • Ασήμαντες οι εξαγωγές στην Ιαπωνία

      Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • Ασήμαντες οι εξαγωγές στην Ιαπωνία

    Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • Ασήμαντες οι εξαγωγές στην Ιαπωνία

      3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Ασήμαντες οι εξαγωγές στην Ιαπωνία

      4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Ασήμαντες οι εξαγωγές στην Ιαπωνία

      Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • Ασήμαντες οι εξαγωγές στην Ιαπωνία

    Σπάζοντας την πολιορκία
    • Ασήμαντες οι εξαγωγές στην Ιαπωνία

      Ασήμαντες οι εξαγωγές στην Ιαπωνία

      Το ημερολόγιο της αποστολής
    • Ασήμαντες οι εξαγωγές στην Ιαπωνία

      Ασήμαντες οι εξαγωγές στην Ιαπωνία

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • Ασήμαντες οι εξαγωγές στην Ιαπωνία

      Ασήμαντες οι εξαγωγές στην Ιαπωνία

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
    • Ασήμαντες οι εξαγωγές στην Ιαπωνία

      Ασήμαντες οι εξαγωγές στην Ιαπωνία

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)
    • Ασήμαντες οι εξαγωγές στην Ιαπωνία

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)
Σύνδεσμοι
  • Ασήμαντες οι εξαγωγές στην Ιαπωνία

    Ασήμαντες οι εξαγωγές στην Ιαπωνία

    Ποιοι είμαστε
  • Ασήμαντες οι εξαγωγές στην Ιαπωνία

    Ασήμαντες οι εξαγωγές στην Ιαπωνία

    Επικοινωνία
  • Ασήμαντες οι εξαγωγές στην Ιαπωνία

    Ασήμαντες οι εξαγωγές στην Ιαπωνία

    Όροι χρήσης
  • Ασήμαντες οι εξαγωγές στην Ιαπωνία

    Ασήμαντες οι εξαγωγές στην Ιαπωνία

    Ποιοι είμαστε
  • Ασήμαντες οι εξαγωγές στην Ιαπωνία

    Ασήμαντες οι εξαγωγές στην Ιαπωνία

    Επικοινωνία
  • Ασήμαντες οι εξαγωγές στην Ιαπωνία

    Ασήμαντες οι εξαγωγές στην Ιαπωνία

    Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo