Μεταλλαγμένο στέλεχος του κοροναϊού SARS-CoV-2 βρέθηκε στους ανθρώπους που ασχολούνται με την εκτροφή μινκ (εργαζόμενους ή ιδιοκτήτες φαρμών). Το μεταλλαγμένο στέλεχος είναι ίδιο μ’ αυτό που ανιχνεύτηκε στη Δανία και πέρασε από τα ζώα στον άνθρωπο. Ετσι, έχουμε την ολοκλήρωση ενός επικίνδυνου επιδημικού κύκλου: ο SARS-CoV-2 πέρασε από τους ανθρώπους στα μινκ, διαδόθηκε στα ζώα, μεταλλάχτηκε και πλέον αρχίζει να περνά από τα μινκ στους ανθρώπους.
Το φαινόμενο αυτό, πέρα από τη συμμετοχή του στη διάδοση του SARS-CoV-2 αυτή καθαυτή, εμπερικλείει έναν άλλο τεράστιο κίνδυνο. Μια σημαντική διαφορά στην πρωτεϊνική δομή του στελέχους του ιού, παρότι μπορεί να μην επιφέρει αλλαγή στη μεταδοτικότητα ή τη θνητότητα που προκαλεί, μπορεί όμως να τινάξει στον αέρα τα σχέδια εμβολιασμού για την αντιμετώπιση της πανδημίας, γιατί τα εμβόλια είναι προσανατολισμένα σε συγκεκριμένα πρωτεϊνικά χαρακτηριστικά του ιικού στελέχους που έχει επικρατήσει εξαρχής στον πλανήτη. Γι’ αυτό το λόγο η δανική κυβέρνηση, με μια πραγματικά ρηξικέλευθη για αστική κυβέρνηση απόφαση, διέταξε τη θανάτωση όλων των μινκ που εκτρέφονταν σε δανικές φάρμες (17 εκατομμύρια ζώα!).
Στη χώρα μας, όμως, αντί για τη θανάτωση όλων των μινκ, όπως έγινε στη Δανία, ώστε να σταματήσει ο επιδημικός κύκλος και η μετάδοση ενός μεταλλαγμένου στελέχους του κοροναϊού από τα ζώα στον άνθρωπο, η κυβέρνηση Μητσοτάκη έδωσε εντολή να κρατηθούν ως επτασφράγιστο μυστικό τα εργαστηριακά ευρήματα.
Οι αναλύσεις έγιναν από το Εθνικό Κέντρο Ερευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ) και για τα αποτελέσματά τους ενημερώθηκαν ο ΕΟΔΥ και η Γενική Διεύθυνση Κτηνιατρικής. Αυτά τα αποτελέσματα τα γνωρίζουν ακόμα και τοπικοί παράγοντες, οι οποίοι περιμένουν τις κυβερνητικές αποφάσεις για να αναλάβουν οποιαδήποτε δράση.
Επικοινωνήσαμε σήμερα το πρωί με τον γενικό διευθυντή Κτηνιατρικής Θωμά Αλεξανδρόπουλο και του θέσαμε ευθέως το ερώτημα αν ανιχνεύτηκε μεταλλαγμένο στέλεχος SARS-CoV-2. Δεν απάντησε ευθέως, επιβεβαίωσε όμως ότι το στέλεχος που ανιχνεύτηκε σε εργαζόμενο/ους σε εκτροφεία μινκ στη Δυτική Μακεδονία είναι σαν το στέλεχος που ανιχνεύτηκε στη Δανία (μεταλλαγμένο, δηλαδή, που πέρασε από τα ζώα στον άνθρωπο). Στην ερώτησή μας γιατί δεν έχουν ληφθεί μέτρα άμεσης θανάτωσης όλων των ζώων και αναστολής της εκτροφής μινκ (τουλάχιστον για όσο διαρκεί η πανδημία), απάντησε με μια αμήχανη φλυαρία. Οτι περιμένουν τη Δευτέρα κάποια αποτελέσματα ελέγχων σε νεκρά μινκ από το ΕΚΕΤΑ, ότι πρόκειται για ειδικά επιστημονικά ζητήματα που εμείς δεν μπορούμε να τα καταλάβουμε κτλ. Διάψευση στην πληροφορία μας, πάντως, δεν έκανε.
Οπως έχουμε αποκαλύψει, υπάρχουν μεγάλα συμφέροντα στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας όπου εκτρέφονται μινκ, με ισχυρούς δεσμούς με την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Για χάρη αυτών των συμφερόντων τίθεται σε διακινδύνευση η δημόσια υγεία. Θανάτωσαν τα ζώα μόνο μιας μονάδας και μετά σταμάτησαν, κηρύσσοντας ένα καθεστώς «επιτήρησης», που ξέρουμε καλά τι σημαίνει: καμιά προστασία. Και βέβαια, ρίχνοντας κουρτίνα σκότους στην ενημέρωση σχετικά με τις εξελίξεις στην υπόθεση.
Και για να τελειώνουμε με το παραμύθι που πλασάρουν, ότι τάχα η Δανία έκανε λάθος, δείχνοντας τα δάκρυα της δανίδας πρωθυπουργού Μέτε Φρέντρικσεν και την παραίτηση του υπουργού Τροφίμων, Γεωργίας και Αλιείας Μόγκενς Γένσεν, ενημερώνουμε ότι ο υπουργός παραιτήθηκε επειδή αποφάσισε τη θανάτωση όλων των μινκ στις δανικές φάρμες χωρίς να έχει σχετική νομική εξουσιοδότηση και όχι επειδή το μέτρο δεν ήταν επιβεβλημένο από άποψη προστασίας της δημόσιας υγείας. Οπως είπε ο ίδιος, «λάθη έγιναν, αλλά αυτό δεν αλλάζει το γεγονός ότι αποτελεί μεγάλο κίνδυνο το να έχουμε εκτροφές μινκ στη Δανία σε συνθήκες κοροναϊού»! Η δε πρωθυπουργός δάκρυσε έξω από μια φάρμα (δεν ξέρουμε αν ήταν αυθόρμητη αντίδραση ή αν είναι τόσο καλή ηθοποιός – έχουμε δει και το Borgen βλέπετε), επειδή προκλήθηκε οικονομική ζημιά στους φάρμερ, όχι επειδή αμφισβήτησε το επιβεβλημένο της θανάτωσης των μινκ και της αναστολής της εκτροφής τέτοιων ζώων, τουλάχιστον όσο υπάρχει πανδημία του SARS-CoV-2.
Εδώ, όμως, συμβαίνει το αντίθετο. Δε ρίχνουν στάχτη στα μάτια μόνο του ελληνικού λαού, αλλά και των διεθνών οργανισμών που ασχολούνται με ζητήματα νόσων των ζώων και ζωοανθρωπονόσων.
Στις 3 Δεκέμβρη, η προϊσταμένη της Διεύθυνσης Υγείας των Ζώων, Χρυσούλα Δηλέ, έστειλε εξ ονόματος του γενικού διευθυντή Κτηνιατρικής, Θωμά Αλεξανδρόπουλου, επιστολή στον WOAH OIE (Παγκόσμιος Οργανισμός για την Υγεία των Ζώων), την οποία φέρνουμε στη δημοσιότητα:
ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΔΗΛΕΓια να μη δημοσιεύσουμε ολόκληρο το κείμενο σε μετάφραση, μεταφέρουμε τα βασικά του σημεία.
Αναφέρει ότι βρέθηκαν μινκ μολυσμένα με SARS-CoV-2 σε 12 εκτροφεία στη Βόρεια Ελλάδα (Κοζάνη, Καστοριά, Γρεβενά) και ότι τα ζώα «δεν έχουν επιδείξει είτε κλινικά σημεία είτε αυξημένη θνησιμότητα έως σήμερα». Ακόμα και στο εκτροφείο που βρέθηκαν τα πρώτα κρούσματα «η κατάσταση υγείας έχει βελτιωθεί σημαντικά έκτοτε (όχι νοσηρότητα, κανονικός ρυθμός θνησιμότητας και πρόσληψης τροφής)». Το συμπέρασμα είναι ότι «σε αυτό το στάδιο, οι διαθέσιμες πληροφορίες υποδεικνύουν μετάδοση ανθρώπου-σε-ζώο και στα 12 εκτροφεία μινκ όπου επιβεβαιώθηκε, έως τώρα, παρουσία SARS-CoV-2». Και γι’ αυτό, «σε αυτό το σημείο, δεν σκοπεύουμε να απομονώσουμε άλλα ζώα»!
Παίρνοντας στα χέρια του αυτή την επιστολή το ProMED (PROgram for Monitoring Emerging Diseases), στην υπόσταση του οποίου θα αναφερθούμε παρακάτω, τη δημοσίευσε την επόμενη μέρα (4 Δεκέμβρη) και τη σχολίασε εμφανώς ειρωνικά: «Η φαινομενική απουσία κλινικών συμπτωμάτων στις εκτροφές (εκτός από μία) είναι εντυπωσιακή, συγκρινόμενη με την περιγραφόμενη νοσηρότητα και θνησιμότητα σε εκτροφές των ΗΠΑ. Το γεγονός αυτό θα μπορούσε να αποδοθεί σε γενετικές διαφορές των ζώων ή του ιού;». Μέσω της εμφανούς ειρωνείας αμφισβητείται εμμέσως πλην σαφώς ο ισχυρισμός των ελληνικών κτηνιατρικών αρχών (Αλεξανδρόπουλος-Δηλέ) ότι ναι μεν υπήρξε μεταφορά του κοροναϊού από ανθρώπους σε μινκ, όμως –αντίθετα απότι συνέβη σε όλο τον κόσμο, στα ελληνικά εκτροφεία τα μινκ… χαίρουν άκρας υγείας.
Το ProMED είναι ένα Πρόγραμμα Παρακολούθησης Αναδυόμενων Νοσημάτων της Διεθνούς Εταιρίας Λοιμωδών Νοσημάτων (ISID), το οποίο εμφανίστηκε το 1994 ως υπηρεσία (πλατφόρμα) Διαδικτύου για τον εντοπισμό ασυνήθιστων συμβάντων υγείας, που σχετίζονται με αναδυόμενες και επανεμφανιζόμενες μολυσματικές ασθένειες και τοξίνες που προσβάλλουν ανθρώπους, ζώα και φυτά. Η Διεθνής Εταιρία Λοιμωδών Νοσημάτων (ISID) ιδρύθηκε το 1986 ως μη κερδοσκοπικός οργανισμός που εργάζεται για τον έλεγχο των εστιών μολυσματικών ασθενειών και τη βελτίωση της φροντίδας των ασθενών που πάσχουν από αυτές τις ασθένειες. Αποστολή της είναι η υποστήριξη των επαγγελματιών υγείας, των ΜΚΟ και των κυβερνήσεων σε όλο τον κόσμο. Εχει πάνω από 80.000 μέλη σε περισσότερες από 201 χώρες σε όλο τον κόσμο. Παραθέτουμε, λοιπόν, το σχολιασμό του ProMED για τους ελληνικούς ισχυρισμούς και χειρισμούς για τη μόλυνση των μινκ.
ProMEDOπως βλέπουμε, η Ελλάδα είναι το 7ο κράτος που ανέφερε επίσημα κρούσματα CoviD-19 σε εκτροφεία μινκ. Προηγήθηκαν Ολλανδία, Δανία, Ισπανία, ΗΠΑ, Ιταλία και Σουηδία, ακολούθησαν Γαλλία και Λιθουανία, ενώ αναμένονται επίσημες (κρατικές) επιβεβαιώσεις από Πολωνία και Καναδά. «Ενώ η πανδημία SARS-CoV-2 είναι γνωστό ότι κυκλοφορεί παγκοσμίως και ενόψει του καταγεγραμμένου προτύπου εξάπλωσης του ιού από τον άνθρωπο στα μινκ, ο ιός αναμένεται να έχει ήδη μολύνει τα μινκ παγκοσμίως», αναφέρει το ProMED, για ν’ ακολουθήσει η ειρωνική αναφορά στις διαβεβαιώσεις των ελληνικών αρχών ότι τα μινκ στα ελληνικά εκτροφεία χαίρουν άκρας υγείας.
Το ProMED εγείρει και ένα ακόμα σημαντικό ζήτημα. Μεταφράζουμε (η έμφαση δική μας):
«Αναφορικά με την υποσημείωση στην παραπάνω ελληνική επιστολή: Το άρθρο 1.1.6 του Κώδικα Υγείας των Χερσαίων Ζώων του ΟΙΕ αναφέρει: “Παρόλο που οι χώρες μέλη υποχρεούνται να κοινοποιούν μόνο υποχρεωτικής δήλωσης ασθένειες, λοιμώξεις και αναδυόμενες ασθένειες, ενθαρρύνονται να παρέχουν στον ΟΙΕ και άλλες σημαντικές πληροφορίες για την υγεία των ζώων “.
Το άρθρο 1.1.4 αφορά την “αναδυόμενη ασθένεια”, δηλαδή “την εμφάνιση σε ένα ζώο μιας νέας ασθένειας, μόλυνσης ή προσβολής, που έχει σημαντική επίδραση στην υγεία των ζώων ή στη δημόσια υγεία, που προκύπτει από:
– μια αλλαγή ενός γνωστού παθογόνου παράγοντα ή την εξάπλωσή του σε μια νέα γεωγραφική περιοχή ή ζωικό είδος, ή
– ένα παθογόνο παράγοντα που δεν είχε αναγνωριστεί προηγουμένως, ή μια ασθένεια που διαγνώστηκε για πρώτη φορά”.
Η Ελλάδα κατατάσσει την COVID-19 στα μινκ στις “άλλες σημαντικές πληροφορίες για την υγεία των ζώων“ και όχι στις “αναδυόμενες ασθένειες“, αν και αυτό το παθογόνο εμφανίζεται για πρώτη φορά στα ζώα (μινκ), ενώ έχει “σημαντικό αντίκτυπο στη δημόσια υγεία“. Η ελληνική άποψη αξίζει να εξηγηθεί».
Μιλάμε για κανονικό «κράξιμο». Οι ελληνικές αρχές κατηγορούνται από το ProMED ότι υποβιβάζουν το φαινόμενο και την επικινδυνότητά του στο επίπεδο των «άλλων σημαντικών πληροφοριών για την υγεία των ζώων» (λες και πρόκειται για μια γνωστή και αντιμετωπίσιμη ασθένεια των ζώων, η οποία γνωρίζει μια -ελάσσονα μάλιστα- έξαρση), ενώ πρόκειται για «αναδυόμενη ασθένεια», η οποία έχει επιπροσθέτως και «σημαντικό αντίκτυπο στη δημόσια υγεία». Προφανώς, οι επιστήμονες του ProMED εννοούν την ολοκλήρωση του επιδημικού κύκλου, με έναρξη μεταφοράς του ιού (μεταλλαγμένου μάλιστα) από τα ζώα στον άνθρωπο.
Ρωτάμε ευθέως τον υπουργό Βορίδη, ως πολιτικό προϊστάμενο του Αλεξανδρόπουλου και της Δηλέ: όταν στάλθηκε η καθησυχαστική επιστολή στις 3 Δεκέμβρη, ήταν γνωστή η ανίχνευση μεταλλαγμένου στελέχους του SARS-CoV-2, που υποδηλώνει διαδικασία μετάδοσης από τα ζώα στους ανθρώπους; Γιατί αν συμβαίνει αυτό, τότε έχουν διαπράξει έγκλημα κατά της δημόσιας υγείας.
Αν η ανίχνευση του μεταλλαγμένου στελέχους είναι μεταγενέστερη της επιστολής Δηλέ, τι σκοπεύουν να κάνουν τώρα; Θα εξακολουθήσουν να αρνούνται να διατάξουν τη θανάτωση όλων των μινκ και την αποτέφρωσή τους;
ΥΓ1. Η επιστολή Δηλέ περιγράφει συνέχιση της εκμετάλλευσης των μινκ σαν να μην τρέχει τίποτα: «Στη διάρκεια αυτής της περιόδου έχουν επίσης επιβληθεί αυξημένα μέτρα προστασίας και ειδικά πρωτόκολλα στις επιχειρήσεις όπου γίνεται εκδορά και στέγνωμα της γούνας. Τα ζώα των μολυσμένων εκτροφείων θα εκδαρούν τελευταία, υπό επίσημη επιτήρηση, αμέσως μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία για όλα τα μινκ που προέρχονται από μη-μολυσμένα εκτροφεία. Ολα τα στεγνά, ωμά δέρματα θα παραμείνουν αποθηκευμένα για τουλάχιστον 4 εβδομάδες στην υψηλότερη δυνατή θερμοκρασία περιβάλλοντος. Η περίοδος εκδοράς αναμένεται να ολοκληρωθεί στο τέλος της ερχόμενης εβδομάδας. Εκτιμάται πως 350.000 με 400.000 ζώα αναπαραγωγής θα κρατηθούν στα εκτροφεία. Η πιθανή κυκλοφορία του SARS-CoV-2 στον εναπομείναντα πληθυσμό μινκ θα συνεχίσει να παρακολουθείται τους ερχόμενους μήνες, μέσω επαναλαμβανόμενων κλινικών και εργαστηριακών εξετάσεων»!
Eδώ πρέπει κανείς να μπήξει τις φωνές. Η χώρα μας μετράει κάθε μέρα 100 νεκρούς, καθώς το δεύτερο πανδημικό κύμα δε λέει να κοπάσει με το «μισο»-λοκντάουν της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Οι πάντες περιμένουν το εμβόλιο μπας και μέχρι τα τέλη του 2021 μπορέσει να χτιστεί το λεγόμενο τείχος ανοσίας. Κι αυτοί αφήνουν μια εστία πιθανής μετάδοσης ενός νέου, μεταλλαγμένου στελέχους του ιού, που μπορεί να καταστήσει άχρηστο το εμβόλιο!