Πότε θα έρθει μια χρονιά
πότε θα έρθει η μέρα…
Ηταν τέτοιες μέρες (23 Φλεβάρη) του 1904 όταν οι ΗΠΑ αποκτούσαν τον έλεγχο της ζώνης της διώρυγας του Παναμά έναντι δέκα εκατομμυρίων δολαρίων, εξαγοράζοντας τα γαλλικά δικαιώματα. Τη διαχείρισή της είχαν για πολλά χρόνια μαζί με τον Παναμά, αλλά από το 1999 η κυβέρνηση του Παναμά διατήρησε τον πλήρη έλεγχο. Τώρα θέλουν να την ξαναπάρουν μόνο για πάρτη τους, ανοίγοντας την όρεξή τους και για τη Γροιλανδία, τον Καναδά, τον κόλπο του Μεξικού που εσχάτως… βαφτίστηκε «κόλπος της Αμερικής» από τη «Google» και μετά βλέπουμε και για άλλα…
Μέσα σε όλα τα άλλα, μη ξεχάσουμε μύξαι χάσουμε ότι την Τετάρτη (26 Φλεβάρη) ο πολυχρονεμένος σουλτάνος της γείτονος κλείνει τα 71 χρόνια του.
Απόψε την κιθάρα μου τη στόλισα βρισίδια
και στα καντούνια έπεσαν όλα τα κεραμίδια.
Λέει ο μεγάλος: «Σήμερα στον Πειραιά είχα τη χαρά να επισκεφθώ το υπό ανέγερση δικαστικό μέγαρο και το εργοτάξιο του νέου Μουσείου Εναλίων Αρχαιοτήτων. Δύο μόνο από τα έργα που συμβάλλουν ουσιαστικά στο να αλλάξει όψη ολόκληρος ο Πειραιάς και να γίνει πραγματικά η πόλη που πρέπει να είναι». Δηλαδή έτσι γίνονται οι πόλεις όπως πρέπει, Κούλη; Κουλό, διεκδικεί επάξια την «παπάρα της εβδομάδας» της «Κ».
Παρακάμπτουμε τα περί «χυδαίας τοξικότητας και αποσταθεροποίησης», γιατί δεν αντέχουν όχι μόνο σε πολιτική, αλλά ούτε σε καφενειακή ή κομμωτηριακή κριτική.
«Τελευταία μου προκαλούν ιδιαίτερη ανησυχία οι εκκλήσεις υπέρ του νόμου και της τάξεως. Ιδεώδες σκηνικό για τον νόμο και την τάξη είναι το νεκροταφείο. Στον κόσμο υπάρχουν χρεοκοπημένοι και τραπεζίτες, χριστιανοί και άθεοι, ομοφυλόφιλοι και ετεροφυλόφιλοι. Όλοι μαζί. Η έννοια της ζωής είναι αντίθετη προς τον νόμο και την τάξη. Μόνο οι νεκροί βρίσκονται σε τάξη και υπακούουν όλους του νόμους. Τα στρατόπεδα συγκέντρωσης αποτελούσαν μια πολύ επιτυχημένη υλοποίηση του νόμου και τάξεως και γι’ αυτό πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί με αυτό το σύνθημα» (Heinrich Böll).
Εχουν αφήσει τα κλαριά, απογοητευμένα
αλλοτινά λαμπρά πουλιά, ρωτάνε παγωμένα:
Λέτε του κουτσοφλέβαρου η τελευταία μέρα
να φέρει λίγη άνοιξη, μια ελπίδα, μιαν ανάσα;
Ακούτε κι εσείς κάτι κοπρόσκυλα που τριγυρνάνε παντού αλυχτώντας μέρα και νύχτα και δεν υπάρχει κάποιος να τα μαζέψει, να βάλει μια αλυσίδα;
Τι και πού ζούμε ρε; Η αστυνομία απαγόρευσε τις συγκεντρώσεις των αγροτών στη Θεσσαλονίκη, κατηγορώντας τους ότι «επαπειλείται σοβαρός κίνδυνος για τη δημόσια ασφάλεια λόγω πιθανής διάπραξης σοβαρών εγκλημάτων, ιδίως κατά της ζωής, της σωματικής ακεραιότητας, της ιδιοκτησίας και της πολιτειακής εξουσίας». Εκείνοι έβαλαν την απαγόρευση στα λάστιχα των τρακτέρ τους, αλλά η ιστορία την κατέγραψε…
Οι συμβασιλευουσιώτες γέρασαν με την αναμονή του μετρό και κρατιούνται στη ζωή με την προσμονή του fly over.
Το πουλάκι μας η Ράνια είδε περισσότερα ψιχουλάκια στο ΠαΣοΚ και -εν όψει μακράς κακοκαιρίας- έτρεξε προς τα εκεί.
Αυτή η άτιμη… «εισαγόμενη ακρίβεια» έφερε αύξηση κατά 90% μέσα σε μια επταετία (ποια χούντα ρε;) στη Θεσσαλονίκη και κατά 85% στην Αθήνα.
Πάντα έτσι (ή και αντίστροφα) δεν γινόταν, με τα χρήματα των ιθαγενών να διοχετεύονται σε… θεάρεστους σκοπούς; Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εγκρίνει ελληνικό μέτρο κρατικής ενίσχυσης ύψους 111,7 εκατομμυρίων ευρώ, στο πλαίσιο του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για τη στήριξη της «Motor Oil Hellas» στην παραγωγή ανανεώσιμου υδρογόνου.
Ημέτεροι και συγγενείς, νυν, πρώην και γειτόνοι
με το που αντικρίσανε τις φλόγες στα μπατζάκια
του Κούλη, σπεύδουνε να πουν, να γράψουν, να στηρίξουν…
Στους καιρούς του «χαζού πρωθυπουργού και της κοντούλας λεμονιάς» του Παναγιωτόπουλου, του «τη μια μας λέτε παιδεραστές, την άλλη λαθρέμπορους, τώρα δολοφόνους» του Αδώνιδος και της ηχούς του (Σκέρτσος), στους καιρούς που μαλλιοτραβιούνται οι σεισμολόγοι, οι μετεωρολόγοι και οι ιατροδικαστές, δεν πλήττει κανείς. Αλλωστε βρισκόμαστε παρασυρμένοι από ένα ποτάμι μασκαράδων και διάγουμε ένα τρελό, ξέφρενο (δίχως φρένας σημαίνει) καρναβάλι. Και όχι μόνο αυτό τον καιρό.
Κοκκινοσκουφίτσα