Τέλος η αγωνία των αναπληρωτών ή νεοδιόριστων εκπαιδευτικών να επιβιώσουν στα νησιά αυξημένου τουριστικού ενδιαφέροντος, τέλος οι εικόνες ντροπής με τα αντίσκηνα στην παραλία, τη διαμονή στα αυτοκίνητα. Η πονόψυχη κυβέρνηση βρήκε τη λύση και τα παπαγαλάκια των ΜΜΕ ανέλαβαν να την διαφημίσουν.
Και ποια είναι αυτή η περίφημη «λύση»; Να επιτρέπεται στις ξενοδοχειακές μονάδες «η εποχική μίσθωση δωματίων προσωπικού σε εργαζόμενους στην περιοχή που ευρίσκονται αυτά, εφόσον δεν έχουν εκεί τη μόνιμη κατοικία τους».
Αυτό αναφέρεται σε σχετική διάταξη σχεδίου νόμου (άρθρο 26 του νομοσχέδιου «Θέσπιση προδιαγραφών ακινήτων βραχυχρόνιας μίσθωσης, περιβαλλοντική κατάταξη καταλυμάτων, απλούστευση διαδικασίας ίδρυσης τουριστικών επιχειρήσεων και ειδικότερες διατάξεις ελέγχου και ενίσχυσης πλαισίου τουριστικών υποδομών») του υπουργείου Τουρισμού, που συζητείται στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής.
Άρθρο 26
Δυνατότητα εποχικής μίσθωσης δωματίων προσωπικού κύριων ξενοδοχειακών καταλυμάτων – Προσθήκη παρ. 3α και 4α στο άρθρο 1Α ν. 4276/2014
Στο άρθρο 1Α του ν. 4276/2014 (Α’ 155) περί δωματίων προσωπικού κύριων ξενοδοχειακών καταλυμάτων, προστίθενται παρ. 3α και 4α ως εξής:
………………………………………………………………………………………………………………………………………….
4α. Κατ’ εξαίρεση της παρ. 4, επιτρέπεται η εποχική μίσθωση δωματίων προσωπικού σε εργαζόμενους στην περιοχή που ευρίσκονται αυτά, εφόσον δεν έχουν εκεί τη μόνιμη κατοικία τους και συγκεκριμένα σε:
α) Μόνιμους υπαλλήλους και υπαλλήλους που υπηρετούν με συμβάσεις ορισμένου ή αορίστου χρόνου σε φορείς του δημοσίου τομέα της περ. α) της παρ. 1 του άρθρου 14 του ν. 4270/2014 (Α’ 143),
β) ιατρούς και νοσηλευτές του Εθνικού Συστήματος Υγείας,
γ) εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και
δ) ένστολο προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας, του Πυροσβεστικού Σώματος και του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής.
Τι προκύπτει από αυτήν τη διάταξη νόμου;
Πρώτον, ότι οι μεγαλοξενοδόχοι θα μπορούν να απαιτούν από τους εκπαιδευτικούς να τους αδειάσουν τη γωνιά μόλις αρχίσει η τουριστική περίοδος, από τον Μάιο-Ιούνιο, για να διαθέσουν τα δωμάτια στους τουρίστες. Εξ ου και η αναφορά σε «εποχική μίσθωση»!
Δεύτερον, ότι δεν λύνεται σε καμιά περίπτωση το τεράστιο πρόβλημα της στέγασης των εκπαιδευτικών, οι οποίοι θα αναγκαστούν να επανέλθουν στα αντίσκηνα και τα αυτοκίνητα για κάποιους μήνες, μιας και η σχολική χρονιά δεν λήγει με την έναρξη της τουριστικής περιόδου. Επειτα, είναι γνωστό ότι πολλοί εκπαιδευτικοί μετακομίζουν στον τόπο εργασίας μαζί με τα παιδιά τους -ειδικά αν αυτά είναι ανήλικα- και συνεπώς η διαμονή σε δωμάτια ξενοδοχείων δεν αντιμετωπίζει το πρόβλημα των στεγαστικών αναγκών.
Τρίτον, ότι η κυβέρνηση επέλεξε να κάνει, και μέσω αυτής της δημαγωγικής διάταξης, ένα ακόμη δώρο στους μεγαλοξενοδόχους. Οι οποίοι θα δουν την τσέπη τους να γεμίζει με κέρδη σε μια «νεκρή» περίοδο, που τα δωμάτια των ξενοδοχείων τους θα ήταν άδεια.
Αντί η κυβέρνηση να εξασφαλίσει στους εκπαιδευτικούς μόνιμη, αξιοπρεπή και δωρεάν κατοικία, ως οφείλει, καθώς τους τοποθετεί σε σχολεία μακριά από τον τόπο κατοικίας τους για να μορφώσουν τα παιδιά του ελληνικού λαού, τους υποχρεώνει από πάνω να ξοδεύουν μέρος του γλίσχρου μισθού τους για στέγαση που είναι πολύ πιθανό να είναι βραχύβια και μακριά από τις πραγματικές τους ανάγκες.
Η κυβέρνηση λειτουργεί «ως ντίλερ των μεγαλοξενοδόχων και όχι με σκοπό να επιλύσει το πρόβλημα στέγασης των εκπαιδευτικών και των άλλων εργαζομένων που δε βρίσκουν στέγη» καταγγέλλει η ΕΛΜΕ Ζακύνθου, η οποία εξέδωσε σχετική ανακοίνωση.
Η ανακοίνωση-καταγγελία της ΕΛΜΕ Ζακύνθου
ΘΕΜΑ: «Για την απαράδεκτη τροπολογία της κυβέρνησης για τη στέγαση των εκπαιδευτικών»
Το ΔΣ της ΕΛΜΕ Ζακύνθου θεωρεί απαράδεκτη την τροπολογία με την οποία η κυβέρνηση προπαγανδίζει ότι «λύνει» το θέμα της διαβίωσης των εκπαιδευτικών και άλλων δημοσίων υπαλλήλων στα τουριστικά νησιά.
Η πολυδιαφημισμένη σε διημερίδες, εκδηλώσεις και δημόσιες δηλώσεις παρέμβαση τοπικών παραγόντων του τουρισμού, στελεχών εκπαίδευσης και κυβερνητικών παραγόντων για τη διασφάλιση κατοικίας, αποδείχτηκε ότι ήταν…«άγρα πελατών» για τα μεγάλα ξενοδοχεία! Πιο συγκεκριμένα, με άρθρο που κατατέθηκε από το…Υπουργείο Τουρισμού (!), προβλέπεται ότι «επιτρέπεται η εποχική μίσθωση δωματίων προσωπικού σε εργαζόμενους στην περιοχή που ευρίσκονται αυτά, εφόσον δεν έχουν εκεί τη μόνιμη κατοικία τους» σε κατηγορίες δημοσίων υπαλλήλων, μεταξύ των οποίων και σε εκπαιδευτικούς Αθμιας και Βθμιας Εκπ/σης.
Πέραν του γεγονότος ότι δεν είναι λίγες φορές που έχουν δει το φως της δημοσιότητας περιστατικά και καταγγελίες σωματείων ξενοδοχοϋπαλλήλων που καταδεικνύουν ότι τα συγκεκριμένα καταλύματα είναι ακατάλληλα (προκάτ, ημιυπόγεια, χωρίς θέρμανση ή κλιματισμό κτλ) ή αποτελούν…κοινόβιο για 2 ή και παραπάνω εργαζομένους, τονίζουμε ότι οι εκπαιδευτικοί δεν είναι «πελάτες» για να τους κάνει «πάσα» το ΥΠΑΙΘΑ. Είναι βαριά φορολογούμενοι, και χαμηλά μισθοδοτούμενοι με διαχρονική ευθύνη όλων των κυβερνήσεων και απαιτούν από το κράτος να επιλύσει το τεράστιο πρόβλημα της στέγασής τους. Και μια ματιά στην πραγματικότητα του “τουριστικού θαύματος” της Ζακύνθου αρκεί για να δικαιώσει τους φόβους μας ότι πιθανότατα τον Μάιο-Ιούνιο θα ζητούν από τους συναδέλφους να εκκενώσουν τα δωμάτια ώστε αυτά να ενοικιαστούν σε τουρίστες! Τέλος, να μη διαφεύγει το γεγονός ότι πολλοί συνάδελφοι έρχονται για να διδάξουν στη Ζάκυνθο μαζί με τις οικογένειές τους. Είναι δυνατόν να καλυφθούν οι ανάγκες τους σε δωμάτια ξενοδοχείων; Συνεπώς δεν τίθεται ζήτημα για το ποιες είναι οι παροχές των μεγαλοξενοδόχων.
Είναι λοιπόν προφανές ότι η κυβέρνηση λειτουργεί ως ντίλερ των μεγαλοξενοδόχων και όχι με σκοπό να επιλύσει το πρόβλημα στέγασης των εκπαιδευτικών και των άλλων εργαζομένων που δε βρίσκουν στέγη. Συνεχίζει να αντιμετωπίζει τις ανάγκες μας ως κόστος, ενώ την ίδια στιγμή ψηφίζει έναν Κρατικό Προϋπολογισμό-μνημείο φοροληστείας και πολεμικών δαπανών, με πάνω από το 3% του ΑΕΠ (7 δις. ευρώ το 2025) να δαπανώνται για εξοπλισμούς στην υπηρεσία του ΝΑΤΟ, που θα τα πληρώσει ο λαός μας από την τσέπη του, μαζί με άλλους λαούς, και με το αίμα του, και δις. ευρώ να δίνονται σε επιχειρηματικούς ομίλους. Την ίδια ώρα η ακρίβεια εξανεμίζει το λαϊκό εισόδημα ενώ οι δαπάνες για Υγεία και Παιδεία βρίσκονται στο ναδίρ.
Το ΔΣ της ΕΛΜΕΖ απαιτεί από την κυβέρνηση την ανέγερση δωρεάν καταλυμάτων για τους εκπαιδευτικούς με ευθύνη του κράτους. Επίσης, να εφαρμοστούν και άλλα μέτρα με ευθύνη του κράτους, όπως να δοθεί επίδομα ενοικίου και να αξιοποιηθούν διαμερίσματα, δωμάτια, εστίες και ξενοδοχεία για τη δωρεάν στέγαση των εκπαιδευτικών.