Διευρυμένη προθεσμία στην κινεζική εταιρία ByteDance προκειμένου να πουλήσει τις μετοχές του TikTok δίνει η κυβέρνηση Μπάιντεν σε νόμο που θα κατατεθεί την επόμενη εβδομάδα στη Γερουσία. Ηδη, ο νόμος πέρασε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων με το εντυπωσιακό σκορ 360 «υπέρ» έναντι 58 «κατά». Ο Μπάιντεν έχει ξεκαθαρίσει ότι θα υπογράψει το νόμο μόλις κατατεθεί στη Γερουσία.
Αν ο νόμος εγκριθεί από τη Γερουσία, θα είναι η πρώτη φορά που η «κοιτίδα της δημοκρατίας και του ελευθέρου κόσμου» θα απαγορεύει μια πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης. «Αυτός ο νόμος προστατεύει τους Αμερικανούς και ιδίως τα παιδιά της Αμερικής από την κακόβουλη επιρροή της κινεζικής προπαγάνδας στην εφαρμογή του TikTok. Αυτή η εφαρμογή είναι ένας κρυμμένος κατάσκοπος στα τηλέφωνα των Αμερικανών», δήλωσε ο ρεπουμπλικανός βουλευτής του Τέξας Μάικλ Μακόλ, εκ των συντακτών του νόμου.
Η αλλαγή που έγινε, μετά από παρέμβαση της κυβέρνησης Μπάιντεν, αφορά στη διεύρυνση της προθεσμίας για την πώληση των μετοχών από την κινέζικη εταιρία. Στην εκδοχή που πέρασε από τη Βουλή ήταν έξι μήνες, ενώ στην εκδοχή που θα κατατεθεί στη Γερουσία γίνεται 12 μήνες. Οπως είπαν, η επέκταση της προθεσμίας δίνεται για να μπορέσει ο δυνητικός αγοραστής να ολοκληρώσει τη συμφωνία εξαγοράς.
Οι «κινεζοφάγοι» Αμερικανοί επικαλούνται την ανησυχία τους ότι τα προσωπικά στοιχεία που συλλέγει η πλατφόρμα θα πέσουν στα χέρια της κινέζικης κυβέρνησης. Κάποιοι φτάνουν στο σημείο να ισχυρίζονται ότι μέσω του TikTok η Κίνα θα μπορούσε να παρέμβει και να επηρεάσει τις αμερικάνικες εκλογές. Περιττεύει να πούμε ότι όλες οι μεγάλες πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης δίνουν κανονικότατα ραπόρτο στις μυστικές υπηρεσίες. Ιδιαίτερα η CIA παίρνει στοιχεία από παντού.
Η ByteDance οχυρώνεται πίσω από το στάτους της ως ιδιωτικής επιχείρησης. «Το TikTok είναι μια ανεξάρτητη πλατφόρμα με την δική του ηγετική ομάδα, συμπεριλαμβανομένου και ενός διευθύνοντος συμβούλου που έχει ως βάση τη Σιγκαπούρη, ενός υπηρεσιακού διευθυντή με βάση τις ΗΠΑ και ενός επικεφαλής παγκόσμιου καταπιστεύματος με βάση τη Ιρλανδία. Με αυτό τον νόμο, θα απαγορεύσετε μια εφαρμογή που συνεισφέρει 24 δισεκατ. δολάρια στην αμερικανική οικονομία κάθε χρόνο», ανακοίνωσε η εταιρία.
Είναι πολλά τα λεφτά, καθώς το TikTok είναι το πιο φρέσκο από τα Μέσα κοινωνικής δικτύωσης και γνωρίζει αλματώδη άνοδο. Η κινέζικη εταιρία αντιλαμβάνεται ότι ισχυροί αμερικανοί ανταγωνιστές θέλουν να της πάρουν τη μπουκιά από το στόμα και έβαλαν μπροστά μια «πατριωτική» επιχείρηση.
Εδώ σ’ εμάς, πάντως, δεν υπάρχουν τέτοιου τύπου ανησυχίες. Μητσοτάκης και Κασσελάκης χρησιμοποιούν το TikTok και του δίνουν και καταλαβαίνει. Εδώ ο Μητσοτάκης επέλεξε το συγκεκριμένο Μέσο για να ανακοινώσει την επέκταση του επιδόματος μητρότητας. Πιείτε κάνα αντιεμετικό και δείτε τον.