Είναι τόσο βαθύ το μίσος για τη νεολαία που τρέφει παραδοσιακά η Δεξιά και η κυβέρνηση Μητσοτάκη, που τύφλωσε τους εμπνευστές στο υπουργείο Αμάθειας και Καταστολής και τους μηχανισμούς, που προσέτρεξαν να ανακοινώσουν αγρίως νεοφιλελεύθερα και κατασταλτικά μέτρα ενάντια στους μαθητές, με πρόσχημα το bullying, χωρίς να λάβουν υπόψη τους την ισχύουσα νομοθεσία, αλλά και τις εκρηκτικές καταστάσεις που θα δημιουργηθούν στα σχολεία από τον Σεπτέμβρη, που είναι και η πρώτη περίοδος εφαρμογής.
Ετσι τώρα τρέχουν και δεν φθάνουν εκεί στο Μαρούσι και διαρρέουν ότι επανεξετάζουν κάποια από αυτά τα μέτρα, όπως την απαγόρευση εγγραφής στο σχολείο μαθητή που ο γονιός αρνείται να υπογράψει τον κανονισμό λειτουργίας ή το κατασταλτικό μέτρο των απουσιών. Ασφαλώς και έπαιξε ρόλο η γενική κατακραυγή που ξεσηκώθηκε από το σύνολο του εκπαιδευτικού κόσμου, με τον οποίο το ΥΠΑΙΘΑ έχει ήδη ανοιχτό πόλεμο για την αξιολόγηση, την οποία και δεν μπορεί να επιβάλλει, αλλά και από το σύνολο της αντιπολίτευσης. Αρχισαν δε, και οι δεύτερες σκέψεις ενόψει ευρωεκλογών, αφού οι ποινές αφορούν και τους γονείς-ψηφοφόρους.
Θυμίζουμε ότι ήταν τόση η βιασύνη να παρουσιάσει έργο η κυβέρνηση και το υπουργείο έναντι των ακροδεξιών και συντηρητικών ψηφοφόρων, που ο Πιερρακάκης είχε σπεύσει να δηλώσει ότι «η μη υπογραφή του Κανονισμού Λειτουργίας του Σχολείου σημαίνει αυτόματα πως ο μαθητής δεν θα μπορεί να εγγραφεί και να φοιτήσει σε κανένα σχολείο».
Το είπε αυτό, ωθούμενος από τον κατασταλτικό οίστρο του γενίτσαρου, χωρίς πρώτα να «βουτήξει τη γλώσσα στο μυαλό», που λέει και μια σοφή λαϊκή ρήση.
Διότι η φοίτηση στην εννιάχρονη εκπαίδευση (6 χρόνια Δημοτικό και τρία χρόνια Γυμνάσιο) είναι υποχρεωτική. Πώς μπορεί, λοιπόν, η άρνηση από τον γονέα υπογραφής ενός «κανονισμού» να σταθεί ενάντια στο νόμο;
Επειτα, είναι σίγουρο, ότι στα σχολεία θα δημιουργηθεί αλαλούμ, αφού οι εκπαιδευτικοί θα πρέπει καθημερινά να σημειώνουν εξαντλητικές λεπτομέρειες ως προς το χρόνο καθυστέρησης των μαθητών να μπουν στο μάθημα, ώστε να βάλουν την απουσία (15λεπτη καθυστέρηση: 1 απουσία, 3 καθυστερημένες προσελεύσεις μικρότερες των 15 λεπτών: 1 απουσία).
Ζήτημα επίσης θα προκύψει και με το ότι ακυρώνεται ο κυρίαρχος ρόλος του Συλλόγου Διδασκόντων, που δεν αμφισβητείται βάσει όλων των νόμων -ακόμη και αυτών της αξιολόγησης- ως προς τις ποινές που επιβάλλονται στους μαθητές.
Το πιο ουσιαστικό, όμως, είναι ότι θα δημιουργηθεί εκρηκτικό κλίμα και θα προκληθούν μαθητικές αντιδράσεις που είναι πιθανόν να δημιουργήσουν κίνημα εξαιτίας του ασφυκτικού κλοιού που δημιουργείται λόγω των συνεχών ποινών και λόγω του αυξημένου κινδύνου ο μαθητής να μείνει στην ίδια τάξη (διαχωρισμός απουσιών σε δικαιολογημένες και αδικαιολόγητες που αφήνουν μετέωρη τη ρύθμιση ακόμη και για τις απουσίες που ως τώρα δεν προσμετρώνται σε περιόδους γενικευμένων ιώσεων, απουσίες με την παραμικρή χρονοκαθυστέρηση προσέλευσης στο μάθημα).
Το εκρηκτικό κλίμα θα πυροδοτήσουν και οι αντιδράσεις των γονέων -που έως τώρα δεν είναι μπορετό να μετρηθεί το μέγεθός τους-, που υποχρεώνονται να επωμιστούν τα έξοδα για την αποκατάσταση των φθορών, που υποτίθεται ότι προκάλεσαν τα παιδιά τους (σ.σ. γνωρίζουμε τις προβοκάτσιες που στήνονται εναντίον μαθητών που πρωτοστατούν στις μαθητικές καταλήψεις) είτε αρνούνται να υπογράψουν τον «εσωτερικό κανονισμό» έμπνευσης του Πιερρακάκη.
Μαύρα φίδια, λοιπόν, έχουν ζώσει το ΥΠΑΙΘΑ και προφανώς και τον Μητσοτάκη, που προφανώς και έδωσε την εντολή για «επανεξέταση» κάποιων μέτρων στους υποτακτικούς του.
Σύμφωνα με όσα διαρρέονται, τα μέτρα που «επανεξετάζονται» είναι:
– Η άρνηση εγγραφής μαθητή στο σχολείο του οποίου ο γονιός αρνείται να υπογράψει τον εσωτερικό κανονισμό.
– Η θεσμοθέτηση 1 απουσίας σε περίπτωση 15λεπτης καθυστέρησης προσέλευσης του μαθητή στο μάθημα.
– Η υποχρεωτική παραμονή στο σπίτι του μαθητή που παίρνει αποβολή.
– Η αλλαγή στη διαδικασία αποφάσεων από τον Σύλλογο διδασκόντων.
– Η απαγόρευση της χρήσης κινητών τηλεφώνων στο σχολείο.
Τα τιμωρητικά, κατασταλτικά μέτρα που έχει ήδη ανακοινώσει το ΥΠΑΙΘΑ
Νέο κανονισμό λειτουργίας των σχολείων από τον Σεπτέμβριο του 2024
- Διατυπώνονται σαφείς κανόνες συμπεριφοράς και συνεπειών για κάθε παράπτωμα.
- Στην αρχή του έτους κοινοποιείται σε όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, εκπαιδευτικούς, γονείς/κηδεμόνες και μαθητές, ώστε από πριν όλοι να γνωρίζουν τους κανόνες, τις υποχρεώσεις και τις συνέπειες. Παραμένει αναρτημένος στην ιστοσελίδα του σχολείου.
- Οι γονείς με την εγγραφή υπογράφουν ότι έλαβαν γνώση και βεβαιώνουν τη δέσμευση του παιδιού τους και τη δική τους.
- O Σχολικός Κανονισμός εφαρμόζεται εντός του σχολείου, κατά τη διάρκεια των ωρών λειτουργίας του, καθώς και σε όλες τις δράσεις, πολιτιστικές ή αθλητικές εκδηλώσεις και εκπαιδευτικές εκδρομές/ επισκέψεις/ μετακινήσεις τις οποίες διοργανώνει το σχολείο.
- Εκτός του Εσωτερικού Κανονισμού και των γενικών διατάξεων που διέπουν την λειτουργία των σχολείων της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, σε περιπτώσεις σοβαρών παραβιάσεων εφαρμόζεται ο νόμος για τα ποινικά παραπτώματα.
Φοίτηση Μαθητών / Συνευθύνη Γονέων-Κηδεμόνων
- Ψηφιοποίηση Ημερήσιου Δελτίου Φοίτησης (απουσιολογίου) ώστε να ενισχύεται η διαφάνεια στην προσμέτρηση απουσιών.
- Βιβλίο φοίτησης myschool, Αυτόματη μεταφορά στα Ατομικά Δελτία μαθητών myschool.
- Αυτόματη ενημέρωση των γονέων για τις απουσίες των παιδιών τους (εφαρμογή eParents).
- Απαγορεύεται η διαγραφή απουσιών από τον σύλλογο διδασκόντων με συγκεκριμένες εξαιρέσεις (π.χ. σοβαρούς ιατρικούς λόγους).
Επαναφορά της διάκρισης απουσιών σε δικαιολογημένες και μη
- Διατήρηση του ορίου των 114 απουσιών.
- Επανέρχεται το όριο απουσιών χωρίς αιτιολόγηση: 50. Οι πάνω από τις 50 απαιτούν αιτιολόγηση.
- Προσμέτρηση των καθυστερημένων προσελεύσεων στις απουσίες (15λεπτη καθυστέρηση: 1 απουσία, 3 καθυστερημένες προσελεύσεις μικρότερες των 15 λεπτών: 1 απουσία /από 2024-25).
- Αιτιολόγηση απουσιών έως 2 συνεχόμενων ημερών από γονείς (Πάνω από 2 συνεχόμενες ημέρες με ιατρική γνωμάτευση).
Αυστηροποίηση των παιδαγωγικών και πειθαρχικών μέτρων στα σχολεία (Τροποποίηση Υ.Α. 79942/2019, στο άρθρο 31)
- Προφορική παρατήρηση, επίπληξη, ωριαία απομάκρυνση από εκπαιδευτικό.
- Αποβολή από τα μαθήματα μέχρι τρεις (3) ημέρες από Δ/ντή Σχολείου (από 1 σήμερα).
- Αποβολή από τα μαθήματα μέχρι πέντε (5) ημέρες από Σύλλογο Διδασκόντων (2 σήμερα).
- Αλλαγή τμήματος (δεν υπήρχε) από Σύλλογο Διδασκόντων.
- Αποκλεισμός από δράσεις, πολιτιστικές ή αθλητικές εκδηλώσεις, εκπαιδευτικές εκδρομές/μετακινήσεις (δεν υπήρχε) από Σύλλογο Διδασκόντων.
- Αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος (διευκόλυνση της διαδικασίας με απλή γνώμη συμβούλου εκπαίδευσης και χωρίς σύμφωνη γνώμη ΚΕΔΑΣΥ) από Σύλλογο Διδασκόντων.
Αποκατάσταση ζημιών στο σχολείο από τους γονείς/κηδεμόνες των μαθητών/τριών που τις προκαλούν
Σε περίπτωση φθοράς:
- Ο μαθητής /τρια που προκαλεί συνειδητά φθορά στην περιουσία του Σχολείου, ελέγχεται για τη συμπεριφορά αυτή και η δαπάνη αποκατάστασης βαρύνει τον γονέα/ κηδεμόνα του/της ή τον/την ίδιο/α αν είναι ενήλικος.
- Η Διεύθυνση της σχολικής μονάδας καλεί τον ίδιο τον/την μαθητή/τρια που είναι ενήλικος/η ή τον γονέα/κηδεμόνα στον οποίο/α αποδεδειγμένα αποδίδεται η ζημία και του ζητάει να την αποκαταστήσει, μέσα σε προθεσμία πέντε (5) ημερών.
- Στην περίπτωση που δηλώσουν ότι δεν προτίθενται να αποκαταστήσουν την ζημία, τότε η Διεύθυνση της σχολικής μονάδας το γνωστοποιεί στον οικείο Δήμο ή στη σχολική επιτροπή, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 28 του ν. 5056/2023.
Για την αποκατάσταση της φθοράς:
- Ο Δήμος ή η σχολική επιτροπή οφείλει να ζητήσει και να λάβει τρεις (3) προσφορές για την αποκατάσταση της ζημίας και να διαλέξει την πιο οικονομική, συντάσσοντας προς τούτο σχετικό πρακτικό.
- Αφού ολοκληρωθούν οι εργασίες στη σχολική μονάδα, τότε ο οικείος Δήμος ή η Σχολική Επιτροπή που επιβαρύνθηκε με την σχετική δαπάνη καλείται να αποστείλει το αποδεικτικό εξόφλησης είτε στον/στην ενήλικο/η μαθητή/τρια ή στους γονείς/κηδεμόνες του/της.
- Τους καλεί εντός προθεσμίας πέντε (5) ημερών να καταβάλουν το ποσό σε συγκεκριμένο λογαριασμό του Δήμου ή της Σχολικής Επιτροπής και γνωστοποιώντας τους, ταυτόχρονα, ότι σε περίπτωση μη καταβολής του θα υπάρξει σχετική βεβαίωση οφειλής από την αρμόδια οικονομική υπηρεσία του Δήμου και είσπραξή της, σύμφωνα με τα οριζόμενα στον ν. 4978/2022.
- Αν δεν πληρωθεί, την οφειλή διαχειρίζεται η ΑΑΔΕ.
Παιδαγωγικά μέτρα για τη χρήση κινητών
Αν μαθητής/τρια χρησιμοποιεί το κινητό τηλέφωνό του/της και:
- Αν έχει κινητό και μαγνητοφωνεί ή φωτογραφίζει ή βιντεοσκοπεί εκπαιδευτικούς ή συμμαθητές/τριες του/της, ανάλογα με τη βαρύτητα του περιστατικού επιλαμβάνεται ο Διευθυντής ή μετά από κρίση του τελευταίου ο Σύλλογος Διδασκόντων για ποινή αποβολής 1-5 ημερών ανάλογα με τη βαρύτητα του περιστατικού.
- Αν αφορά σε ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα τρίτων προσώπων, τότε ο Σύλλογος Διδασκόντων υποχρεούται να εφαρμόσει το παιδαγωγικό μέτρο της αλλαγής σχολικού περιβάλλοντος για τον/την υπαίτιο/α μαθητή/τρια.