Ενα σύστημα που ξερνά βία από όλους τους πόρους του, και μια κυβέρνηση που έχει αποθεώσει την καταστολή για να αντιμετωπίσει τους κοινωνικούς αγώνες, στοχοποιούν τη νεολαία, το θύμα τους δηλαδή, και το τιμωρούν με απειλές, αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος, αποβολές, κ.λπ., κλείνοντας ταυτόχρονα το μάτι στο ακροδεξιό και συντηρητικό ακροατήριο των ψηφοφόρων τους.
Γιατί τι άλλο από ταξική βία δεν συνιστούν οι κοινωνικές διακρίσεις, η απειλή της ανεργίας, οι ελαστικές εργασιακές σχέσεις στις γαλέρες των καπιταλιστών, η αβεβαιότητα για το μέλλον, η δυσθεώρητη ακρίβεια που στραγγαλίζει τα νοικοκυριά, οι απολύσεις, οι απέραντοι ταξικοί φραγμοί που έχουν επιβληθεί στο σχολείο, η κατακρήμνιση των ονείρων για μόρφωση, πανεπιστημιακές σπουδές, επαγγελματική αποκατάσταση, οι διώξεις κ.λπ.;
Ολες αυτές οι κακοφορμισμένες πληγές του καπιταλισμού, αντάμα με τις «αξίες» του, τον άκρατο ατομισμό, τον σκληρό ανταγωνισμό, τον ρατσισμό, την ξενοφοβία δηλητηριάζουν με τη σειρά τους τις οικογενειακές σχέσεις και πληγώνουν τη φιλία και την αλληλεγγύη, βομβαρδίζοντας και τους νέους, που αποτελούν το πλέον ευαίσθητο κομμάτι της κοινωνίας.
Οι τιμωρίες, οι ποινές, ο αυταρχισμός κατά αδυνάτων θυμάτων λέει μια σοφή λαϊκή ρήση διαμορφώνουν ανθρώπους κατ’ εικόνα και καθ’ ομοίωση των θυτών, αν δεν λειτουργήσει λυτρωτικά η ταξική συνείδηση. Εκεί στοχεύει, μεταξύ άλλων, και η τιμωρητική και κατασταλτική συμπεριφορά της κυβέρνησης του κεφαλαίου απέναντι στους νέους, που θα αποτελέσουν τους μεθαυριανούς εργαζόμενους-ανθρώπους στους ανθρώπους λύκοι, μαζί με την προσπάθεια να αποποιηθεί τις ευθύνες της να προσφέρει στη νεολαία όραμα και μια καλύτερη ζωή.
Αυτό το χαρακτήρα έχει η ψευδεπίγραφη «εθνική καμπάνια για την αντιμετώπιση της ενδοσχολικής βίας», για την οποία κάνει τόσο θόρυβο και τόση προπαγάνδα η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Αλλωστε, είναι και αυτός ένας τρόπος για να αλλάξει την ατζέντα, τώρα που είναι στριμωγμένη «στα σχοινιά» εξαιτίας της λαϊκής οργής για το έγκλημα των Τεμπών και τη συγκάλυψή του, της οργής για την ακρίβεια, την εμπορευματοποίηση της Παιδείας, της Υγείας και την εγκατάλειψη των αγροτών, της δυσωδίας του σκανδάλου των υποκλοπών, του τραβήγματος του χαλιού από τους «φίλους» της ΕΕ που διαπίστωσαν παρατυπίες «στο κράτος δικαίου», κ.λπ.
«Ντύθηκε», λοιπόν, ο Μητσοτάκης ευαίσθητος ακροατής, με μαθητικές μνήμες θύματος τάχα bullying από τα ακριβά σχολεία στα οποία τον έστελνε ο μπαμπάς του και έκανε φιέστα «εκκίνησης της εθνικής καμπάνιας ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης σχετικά με το φαινόμενο της βίας στα σχολεία» στο 3ο Γυμνάσιο Πολίχνης Θεσσαλονίκης με ντεκόρ κάποιους μαθητές.
Η καμπάνια περιλαμβάνει και τη δημοσίευση του ΦΕΚ (αρ. φύλ. 2176/Β΄/8 Απριλίου 2024) με την ψηφιακή πλατφόρμα για να καταγράφονται οι καταγγελίες «ενδοσχολικής βίας» στην οποία «βία» και στον «εκφοβισμό» σκοπίμως και εντέχνως περιλαμβάνονται και οι μαθητικές καταλήψεις και κινητοποιήσεις της νεολαίας για τα δίκαια αιτήματά της.
Θυμίζουμε ότι στο νόμο «”Ζούμε Αρμονικά Μαζί – Σπάμε τη Σιωπή”: Ρυθμίσεις για την πρόληψη και αντιμετώπιση της βίας και του εκφοβισμού στα σχολεία και άλλες διατάξεις» (ν. 5029/2023), βάσει του οποίου δημιουργήθηκε και η εν λόγω ψηφιακή πλατφόρμα, οι μαθητικές καταλήψεις και οι κινητοποιήσεις των μαθητών εντός του σχολείου (π.χ. αποχή από τα μαθήματα) θεωρούνται άσκηση ενδοσχολικής βίας και εκφοβισμού εναντίον όσων τυχόν αντιδρούν:
«Κάθε μορφή σωματικής, λεκτικής, ψυχολογικής, συναισθηματικής, κοινωνικής, ρατσιστικής, σεξουαλικής, ηλεκτρονικής ή άλλης βίας και παραβατικής συμπεριφοράς, που πλήττει τη σχολική κοινότητα και διαταράσσει την εκπαιδευτική διαδικασία συνιστά ενδοσχολική βία και εκφοβισμό και ιδίως:…
δ) η παρεμπόδιση της ομαλής διεξαγωγής των μαθημάτων και ο βίαιος αποκλεισμός μαθητών είτε από την εκπαιδευτική διαδικασία είτε από τη συμμετοχή τους στην καθημερινή σχολική ζωή, καθώς και ο εν γένει κοινωνικός αποκλεισμός, οι απειλές και η ψυχολογική βία στις επαφές των μαθητών με τους συμμαθητές τους,
ε) η επιβολή με τη βία και ο εξαναγκασμός σε πράξεις ή παραλείψεις παρά τη θέληση των μαθητών,
στ) οποιαδήποτε μορφή βίαιης ή απαξιωτικής συμπεριφοράς ή η ενθάρρυνση σε διάπραξη βίαιων εκδηλώσεων που διαταράσσουν τη σχολική γαλήνη και πλήττουν το κύρος της εκπαιδευτικής κοινότητας…»
Καλούνται, δε, όσοι αντιδρούν στην κατάληψη του σχολείου να γίνουν καταδότες των αγωνιζόμενων συμμαθητών τους. Η καλοδεχούμενη ρουφιανιά δεν αφορά μόνο τους μαθητές αλλά και τους αυτόκλητους σωτήρες των παιδιών, τους μονίμως «ανησυχούντες» και «αγανακτισμένους» γονείς,
Στόχος βεβαίως είναι και οι εκπαιδευτικοί και οι σχολικές μονάδες. Τα σχολεία με «ζωηρούς» μαθητές και «επιεικείς» εκπαιδευτικούς στιγματίζονται, κατηγοριοποιούνται και βαθμολογούνται αναλόγως κατά τις διαδικασίες της αξιολόγησης: «Οι ομάδες αυτές (σ.σ. οι τετραμελείς «ομάδες δράσης» σε επίπεδο Δ/νσης Εκπαίδευσης, των οποίων τα δύο μέλη είναι ο Διευθυντής Εκπαίδευσης και ο Σύμβουλος Εκπαίδευσης) παρακολουθούν, επιβλέπουν και συνεπικουρούν τις σχολικές μονάδες στον χειρισμό των σχετικών κρίσεων, ιδιαίτερα σε σοβαρά περιστατικά που έχουν αντίκτυπο στη σχολική και στην κοινωνική ζωή. Επιλαμβάνονται, ιδίως, αν παρατηρείται καθυστέρηση στον χειρισμό και την αντιμετώπιση σοβαρών περιστατικών ενδοσχολικής βίας ή σημειώνεται αδυναμία επίλυσης του περιστατικού, στο οποίο αναφέρεται η καταγγελία».
Για να ζεσταθεί δε, το κλίμα και να δημιουργηθεί «κουλτούρα ρουφιανιάς», σε αυτήν τη φάση, η ψηφιακή πλατφόρμα θα δέχεται μόνο επώνυμες καταγγελίες.
Ποινολόγια, αποβολές, απουσίες
Η ποινική αντιμετώπιση των μαθητικών καταλήψεων και της λεγόμενης «νεανικής παραβατικότητας» πάει αντάμα με την αυστηροποίηση λειτουργίας του σχολείου και του ποινολόγιου των μαθητών. Γενικώς η λέξη «καταστολή» κλίνεται σε όλες τις πτώσεις. Τα μέτρα ανακοίνωσε ο και ευαίσθητος περί τα παιδαγωγικά υπουργός Πιερρακάκης, παρουσία του Μητσοτάκη και της Μακρή, που εκτός των καθημερινών διώξεων των εκπαιδευτικών και των συνεχών παραπομπών στην αστική δικαιοσύνη για να απαγορευτεί η απεργία-αποχή από την αξιολόγηση, δείχνει υπερβάλλοντα ζήλο και όσον αφορά τις τιμωρίες των μαθητών.
Σύμφωνα με τον Πιερρακάκη τα κατασταλτικά μέτρα περιλαμβάνουν:
Νέο κανονισμό λειτουργίας των σχολείων από τον Σεπτέμβριο του 2024
- Διατυπώνονται σαφείς κανόνες συμπεριφοράς και συνεπειών για κάθε παράπτωμα.
- Στην αρχή του έτους κοινοποιείται σε όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, εκπαιδευτικούς, γονείς/κηδεμόνες και μαθητές, ώστε από πριν όλοι να γνωρίζουν τους κανόνες, τις υποχρεώσεις και τις συνέπειες. Παραμένει αναρτημένος στην ιστοσελίδα του σχολείου.
- Οι γονείς με την εγγραφή υπογράφουν ότι έλαβαν γνώση και βεβαιώνουν τη δέσμευση του παιδιού τους και τη δική τους.
- O Σχολικός Κανονισμός εφαρμόζεται εντός του σχολείου, κατά τη διάρκεια των ωρών λειτουργίας του, καθώς και σε όλες τις δράσεις, πολιτιστικές ή αθλητικές εκδηλώσεις και εκπαιδευτικές εκδρομές/ επισκέψεις/ μετακινήσεις τις οποίες διοργανώνει το σχολείο.
- Εκτός του Εσωτερικού Κανονισμού και των γενικών διατάξεων που διέπουν την λειτουργία των σχολείων της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, σε περιπτώσεις σοβαρών παραβιάσεων εφαρμόζεται ο νόμος για τα ποινικά παραπτώματα.
Φοίτηση Μαθητών / Συνευθύνη Γονέων-Κηδεμόνων
- Ψηφιοποίηση Ημερήσιου Δελτίου Φοίτησης (απουσιολογίου) ώστε να ενισχύεται η διαφάνεια στην προσμέτρηση απουσιών.
- Βιβλίο φοίτησης myschool, Αυτόματη μεταφορά στα Ατομικά Δελτία μαθητών myschool.
- Αυτόματη ενημέρωση των γονέων για τις απουσίες των παιδιών τους (εφαρμογή eParents).
- Απαγορεύεται η διαγραφή απουσιών από τον σύλλογο διδασκόντων με συγκεκριμένες εξαιρέσεις (π.χ. σοβαρούς ιατρικούς λόγους).
Επαναφορά της διάκρισης απουσιών σε δικαιολογημένες και μη
- Διατήρηση του ορίου των 114 απουσιών.
- Επανέρχεται το όριο απουσιών χωρίς αιτιολόγηση: 50. Οι πάνω από τις 50 απαιτούν αιτιολόγηση.
- Προσμέτρηση των καθυστερημένων προσελεύσεων στις απουσίες (15λεπτη καθυστέρηση: 1 απουσία, 3 καθυστερημένες προσελεύσεις μικρότερες των 15 λεπτών: 1 απουσία /από 2024-25).
- Αιτιολόγηση απουσιών έως 2 συνεχόμενων ημερών από γονείς (Πάνω από 2 συνεχόμενες ημέρες με ιατρική γνωμάτευση).
Αυστηροποίηση των παιδαγωγικών και πειθαρχικών μέτρων στα σχολεία (Τροποποίηση Υ.Α. 79942/2019, στο άρθρο 31)
- Προφορική παρατήρηση, επίπληξη, ωριαία απομάκρυνση από εκπαιδευτικό.
- Αποβολή από τα μαθήματα μέχρι τρεις (3) ημέρες από Δ/ντή Σχολείου (από 1 σήμερα).
- Αποβολή από τα μαθήματα μέχρι πέντε (5) ημέρες από Σύλλογο Διδασκόντων (2 σήμερα).
- Αλλαγή τμήματος (δεν υπήρχε) από Σύλλογο Διδασκόντων.
- Αποκλεισμός από δράσεις, πολιτιστικές ή αθλητικές εκδηλώσεις, εκπαιδευτικές εκδρομές/μετακινήσεις (δεν υπήρχε) από Σύλλογο Διδασκόντων.
- Αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος (διευκόλυνση της διαδικασίας με απλή γνώμη συμβούλου εκπαίδευσης και χωρίς σύμφωνη γνώμη ΚΕΔΑΣΥ) από Σύλλογο Διδασκόντων.
Αποκατάσταση ζημιών στο σχολείο από τους γονείς/κηδεμόνες των μαθητών/τριών που τις προκαλούν
Σε περίπτωση φθοράς:
- Ο μαθητής /τρια που προκαλεί συνειδητά φθορά στην περιουσία του Σχολείου, ελέγχεται για τη συμπεριφορά αυτή και η δαπάνη αποκατάστασης βαρύνει τον γονέα/ κηδεμόνα του/της ή τον/την ίδιο/α αν είναι ενήλικος.
- Η Διεύθυνση της σχολικής μονάδας καλεί τον ίδιο τον/την μαθητή/τρια που είναι ενήλικος/η ή τον γονέα/κηδεμόνα στον οποίο/α αποδεδειγμένα αποδίδεται η ζημία και του ζητάει να την αποκαταστήσει, μέσα σε προθεσμία πέντε (5) ημερών.
- Στην περίπτωση που δηλώσουν ότι δεν προτίθενται να αποκαταστήσουν την ζημία, τότε η Διεύθυνση της σχολικής μονάδας το γνωστοποιεί στον οικείο Δήμο ή στη σχολική επιτροπή, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 28 του ν. 5056/2023.
Για την αποκατάσταση της φθοράς:
- Ο Δήμος ή η σχολική επιτροπή οφείλει να ζητήσει και να λάβει τρεις (3) προσφορές για την αποκατάσταση της ζημίας και να διαλέξει την πιο οικονομική, συντάσσοντας προς τούτο σχετικό πρακτικό.
- Αφού ολοκληρωθούν οι εργασίες στη σχολική μονάδα, τότε ο οικείος Δήμος ή η Σχολική Επιτροπή που επιβαρύνθηκε με την σχετική δαπάνη καλείται να αποστείλει το αποδεικτικό εξόφλησης είτε στον/στην ενήλικο/η μαθητή/τρια ή στους γονείς/κηδεμόνες του/της.
- Τους καλεί εντός προθεσμίας πέντε (5) ημερών να καταβάλουν το ποσό σε συγκεκριμένο λογαριασμό του Δήμου ή της Σχολικής Επιτροπής και γνωστοποιώντας τους, ταυτόχρονα, ότι σε περίπτωση μη καταβολής του θα υπάρξει σχετική βεβαίωση οφειλής από την αρμόδια οικονομική υπηρεσία του Δήμου και είσπραξή της, σύμφωνα με τα οριζόμενα στον ν. 4978/2022.
- Αν δεν πληρωθεί, την οφειλή διαχειρίζεται η ΑΑΔΕ.
Παιδαγωγικά μέτρα για τη χρήση κινητών
Αν μαθητής/τρια χρησιμοποιεί το κινητό τηλέφωνό του/της και:
- Αν έχει κινητό και μαγνητοφωνεί ή φωτογραφίζει ή βιντεοσκοπεί εκπαιδευτικούς ή συμμαθητές/τριες του/της, ανάλογα με τη βαρύτητα του περιστατικού επιλαμβάνεται ο Διευθυντής ή μετά από κρίση του τελευταίου ο Σύλλογος Διδασκόντων για ποινή αποβολής 1-5 ημερών ανάλογα με τη βαρύτητα του περιστατικού.
- Αν αφορά σε ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα τρίτων προσώπων, τότε ο Σύλλογος Διδασκόντων υποχρεούται να εφαρμόσει το παιδαγωγικό μέτρο της αλλαγής σχολικού περιβάλλοντος για τον/την υπαίτιο/α μαθητή/τρια.