Παραφράζοντας το σύνθημα του ΕΑΜ τον ματωμένο Δεκέμβρη του 1944, όταν ο λαός κλήθηκε να διαλέξει ανάμεσα στις αλυσίδες της τυραννίας που του ετοίμαζαν οι άγγλοι αποικιοκράτες ή τα όπλα, μπορούμε να πούμε ότι οι φοιτητές διαλέγουν τον δύσκολο αλλά δίκαιο και όμορφο δρόμο της ανύψωσης της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, της υπεράσπισης του δημόσιου πανεπιστήμιου με όλα τα μέσα ενάντια στην κυβέρνηση Μητσοτάκη -και όλο τον εσμό που την στηρίζει- που επιδιώκει την άλωσή του, την πλήρη και αχαλίνωτη εμπορευματοποίησή του.
Παράνομη είναι η κυβέρνηση που δρομολογεί την κατεδάφιση του άρθρου 16 του Συντάγματος, παραβιάζοντας τη ρητή απαγόρευση ίδρυσης ιδιωτικών ΑΕΙ μέσω του νομικού τρικ του άρθρου 28 και όχι η φοιτητική νεολαία που το υπερασπίζει. Παράνομες είναι οι απειλές, οι εκβιασμοί, οι εγκύκλιοι-διαταγές του Πιερρακάκη και του Ζώρα σε φοιτητές και πανεπιστημιακούς που αρνούνται να εφαρμόσουν την απεργοσπαστική μέθοδο της διεξαγωγής των εξετάσεων με ψηφιακά μέσα και όχι οι φοιτητές που καταλαμβάνουν τις σχολές τους με αποφάσεις μαζικότατων γενικών συνελεύσεων.
Ολες οι απειλές έχουν πέσει στο κενό. Ακόμη και οι εισαγγελικές παραγγελίες δεν έχουν φέρει το ποθούμενο αποτέλεσμα για την κυβέρνηση. Οι καταλήψεις συνεχίζουν και νέο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο έχει εξαγγελθεί για την ερχόμενη Πέμπτη 8 Φλεβάρη. Ακόμη και η συνδικαλιστική γραφειοκρατία της ΠΟΣΔΕΠ, αναγκάστηκε να εκδώσει ομόφωνη απόφαση στηρίζοντας τον αγώνα των φοιτητών και την ανυπακοή των πανεπιστημιακών, εξαγγέλλοντας 24ωρη απεργία για τις 8/2 και επαναλαμβανόμενες στάσεις εργασίας για όλη την εβδομάδα, από τη Δευτέρα 5/2 έως την Παρασκευή 9/2.
Εισβολή των ΜΑΤ στη Νομική Κομοτηνής
Κυνική ομολογία Μητσοτάκη, ότι οι εξετάσεις μπορεί να είναι διαβλητές, αλλά πρέπει να γίνουν για να σπάσουν οι καταλήψεις! Μητσοτάκης στην εβδομαδιαία ανασκόπηση Φεβρουαρίου:
«Οι καθηγητές των ΑΕΙ έχουν υποχρέωση και ευθύνη να αξιοποιήσουν τη δυνατότητα των ψηφιακών εξετάσεων, ώστε να εγγυηθούν και να προστατεύσουν το δικαίωμα των φοιτητών να μην χαθεί η εξεταστική του Φεβρουαρίου. Ακούω μια κριτική περι του ‘’αδιάβλητου’’ των τηλέ-εξετάσεων, όμως ας είμαστε ειλικρινείς, πρώτοι οι ίδιοι οι καθηγητές γνωρίζουν ότι αντικειμενικά δεν υπάρχει κανένα σύστημα εξετάσεων που να είναι πλήρως αδιάβλητο. Υπάρχουν τρόποι να γίνουν έγκυρες εξετάσεις και στην εποχή του chat gpt αρκεί να υπάρχει θέληση. Επομένως εκλαμβάνω αυτά τα επιχειρήματα ως προφάσεις κάποιων -ελπίζω λίγων- καθηγητών που δεν σκέφτονται ως ακαδημαϊκοί δάσκαλοι που αγωνιούν για το συμφέρον των φοιτητών τους».
Μετά απ’ αυτήν την κυνική ομολογία και το βούρδουλα των εισαγγελικών παρεμβάσεων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, χωρίς τα επιθυμητά αποτελέσματα, κινήθηκαν οι ίδιοι οι μηχανισμοί καταστολής της αστυνομίας.
Τα ΜΑΤ εισέβαλαν στη Νομική Κομοτηνής του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης, της οποίας οι φοιτητές είχαν αποφασίσει κατάληψη, τους ξυλοκόπησαν και προσήγαγαν 18 φοιτητές, τους οποίους στη συνέχεια υποχρεώθηκαν να αφήσουν (αρχικά τους 6 και μετά τους υπόλοιπους 12), ύστερα από τις μαζικές αντιδράσεις και τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας μπροστά στο αστυνομικό μέγαρο Κομοτηνής, και προφανώς τις εντολές άνωθεν για να μην χειροτερέψουν τα πράγματα και δεν μπορούν να «μαζευτούν», πλην όμως, απαγγέλθηκαν κατηγορίες για «διατάραξη λειτουργίας υπηρεσίας».
Σημειώνουμε ότι οι μπάτσοι ισχυρίστηκαν ότι καταπάτησαν το πανεπιστημιακό άσυλο και εισέβαλαν στη Νομική μετά από αίτημα του Κοσμήτορα της Νομικής Σχολής του ΔΠΘ, Μιχάλη Χρυσομάλλη. Ο ίδιος όμως, το διαψεύδει, αναφέροντας ότι «φοιτητές» ήταν εκείνοι που ζήτησαν την παρέμβαση της αστυνομίας. Θυμίζουμε ότι αντίστοιχη περίπτωση ήταν και αυτή του Πρύτανη του ΑΠΘ Απόστολου Αποστολίδη, ο οποίος, όμως, διέψευσε κατηγορηματικά με ανακοίνωσή του ότι έκανε αίτημα στους μπάτσους να εισβάλουν στο κτίριο της Πρυτανείας: «Με ιδιαίτερη έκπληξη ανέγνωσα δημοσιεύματα, με τίτλο “Μετά από αίτημα του προσωρινού πρύτανη η αστυνομική εισβολή στο ΑΠΘ”. Δηλώνω ρητά ότι ουδέποτε υπέβαλα τέτοιο αίτημα».
Υπάρχει, λοιπόν, από την πλευρά της αστυνομίας, των μηχανισμών και της ίδιας της κυβέρνησης μια προσπάθεια να εμφανιστούν οι δυνάμεις καταστολής ότι ενεργούν μετά από κλήση των Πρυτανικών Αρχών -κάτι που τόνιζε με ιδιαίτερη έμφαση ο Πιερρακάκης για να παρουσιάσει ότι όλα γίνονται με τη συναίνεση των διοικήσεων των ΑΕΙ και που υπογράμμιζε, άλλωστε, και στη γνωστή εγκύκλιό του προς τα Πανεπιστήμια, υπενθυμίζοντας το νομοθετικό πλαίσιο και τις «υποχρεώσεις» των Πρυτανικών Αρχών που απορρέουν από αυτό.
Και από την άλλη υπάρχει το πανεπιστημιακό κατεστημένο, που ανεξάρτητα από αυτά που πιστεύει, αρνείται να «σηκώσει» το βάρος της καταστολής και να στιγματιστεί στην πανεπιστημιακή κοινότητα και ιδιαίτερα τους φοιτητές, αλλά και την εργαζόμενη κοινωνία γενικά που αντιλαμβάνεται τον κίνδυνο από την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, ως μια άλλη εκδοχή του πρύτανη των τανκς Ευάγγελου Σδράκα.
Το υψηλόβαθμο πανεπιστημιακό κατεστημένο αντιλαμβάνεται ότι Μητσοτάκης και Πιερρακάκης θέλουν να το μετατρέψουν σε «σάκκο του μποξ», για να κρύψουν κατά το δυνατόν το αποκρουστικό τους πρόσωπο. Και ότι για το σκοπό αυτό του ασκούν πιέσεις και εκβιασμούς, με πλείστους τρόπους από τις εισαγγελικές παρεμβάσεις μέχρι τα κατευθυνόμενα δημοσιεύματα των πληρωμένων κονδυλοφόρων.
Γι’ αυτό και σε μια ιδιαίτερα «αιχμηρή» νέα ανακοίνωση της Συνόδου των Πρυτάνεων, οι Πρυτάνεις καταδικάζουν κάθε μορφή επίθεσης εναντίον του Δημόσιου Πανεπιστήμιου. Είναι σαν να λένε στον Μητσοτάκη να «μαζευτεί» και να μην τους στοχοποιεί, προκειμένου αυτός να βγει έξω από το «κάδρο» όταν δηλώνουν ότι δεν τρομοκρατούνται υπερασπιζόμενοι το αυτοδιοίκητο, την ακαδημαϊκή ελευθερία και την ελεύθερη διακίνηση των ιδεών: «Η πανεπιστημιακή κοινότητα υπερασπιζόμενη το αυτοδιοίκητο, την ακαδημαϊκή ελευθερία και την ελεύθερη διακίνηση των ιδεών στους χώρους των ανωτάτων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, δεν καταβάλλεται ούτε τρομοκρατείται και συνεχίζει αδιάλειπτα το έργο της για την ενίσχυση του Δημόσιου Πανεπιστημίου».
Δεν τα λες και ευχάριστα νέα αυτά για τον Μητσοτάκη και τους σχεδιασμούς του.
Η απόφαση της Συνόδου των Πρυτάνεων
Η Σύνοδος των Πρυτάνεων διαπιστώνει ότι το τελευταίο διάστημα παρατηρούνται βίαιες επιθέσεις από συγκεκριμένες ομάδες κατά των προσώπων που κατέχουν θέσεις ευθύνης στα ΑΕΙ. Παράλληλα εκδηλώνονται παρεμβάσεις εισαγγελικών αρχών και πυκνώνουν οι αναφορές και τα δημοσιεύματα από ορισμένα Μ.Μ.Ε. που στρέφονται με απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς κατά των οργάνων και των προσώπων που ασκούν διοίκηση στα ΑΕΙ, καταλογίζοντας τους τουλάχιστον ολιγωρία, αν όχι σκοπιμότητα.
Η Σύνοδος των Πρυτάνεων καταδικάζει κάθε μορφής επίθεση εναντίον του Δημόσιου Πανεπιστημίου και θεωρεί ότι οι διοικήσεις των ΑΕΙ εκπληρώνουν, στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων τους, στο ακέραιο τις εκ του νόμου υποχρεώσεις τους, για να διασφαλιστεί η υλοποίηση του εκπαιδευτικού έργου, σε μια κρίσιμη περίοδο ιδιαίτερα εν όψει της δημοσιοποίησης του νομοσχεδίου για τα μη κρατικά – μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια.
Καλούμε όλους τους εμπλεκόμενους να εγκαταλείψουν τη προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων και μετάθεσης ευθυνών προς όσους κατέχουν θέσεις ευθύνης στα Πανεπιστήμια και να δουν την κρίση αυτή ως μια ευκαιρία για την επίλυση των πραγματικών προβλημάτων των Πανεπιστημίων.
Η πανεπιστημιακή κοινότητα υπερασπιζόμενη το αυτοδιοίκητο, την ακαδημαϊκή ελευθερία και την ελεύθερη διακίνηση των ιδεών στους χώρους των ανωτάτων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, δεν καταβάλλεται ούτε τρομοκρατείται και συνεχίζει αδιάλειπτα το έργο της για την ενίσχυση του Δημόσιου Πανεπιστημίου.