Τρόμαξε η γενική γραμματεία (Αντ)εγκληματικής Πολιτικής με τις αλλαγές που θέλει να κάνει ο Φλωρίδης στον Ποινικό Κώδικα, οι οποίες θα έχουν ως αποτέλεσμα το «πατίκωμα» των φυλακών με κρατούμενους της λεγόμενης ήπιας παραβατικότητας. «Εντάξει, να κάνετε τις αλλαγές, αλλά πού θα τους βάλουμε όλους αυτούς τους ανθρώπους που θα φυλακίζονται για μερικούς μήνες, όταν οι φυλακές είναι ήδη υπερπλήρεις;» Αυτό είναι το νόημα εγγράφου που έστειλε στις 22 Σεπτέμβρη η γενική γραμματέας (Αντ)εγκλήματικής Πολιτικής, Δήμητρα Λυγούρα, στον γενικό γραμματέα του υπουργείου Δικαιοσύνης, Πάνο Αλεξανδρή, με κοινοποίηση στους προϊσταμένους της υπουργό και υφυπουργό Προ Πο.
Για τις αλλαγές σε αντιδραστική κατεύθυνση που θέλει να επιφέρει στον Ποινικό Κώδικα ο Φλωρίδης γράψαμε αναλυτικά τον περασμένο Αύγουστο.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ
Γκεμπελισμός και καταστολή
Νέες αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα: Ρύθμιση βαθύτατα αντιδραστική και αναχρονιστική, με στόχο μια ιδιότυπη κρατική τρομοκρατία
Η Λυγούρα, επιλογή Μητσοτάκη για το συγκεκριμένο πόστο (όπως ήταν παλαιότερα η Σοφία Νικολάου) αναφέρεται σε αλλαγές όπως «η οριζόντια αύξηση των ανώτατων ποινών φυλάκισης και κάθειρξης και των συνολικών ποινών, η δυνατότητα μετατροπής της ποινής φυλάκισης μέχρι δύο (2) ετών σε χρήμα, η δυνατότητα αναστολής εκτέλεσης ποινής που δεν υπερβαίνει το ένα (1) έτος, η δυνατότητα μετατροπής της ποινής φυλάκισης μέχρι δύο (2) ετών σε κοινωφελή εργασία, η κατάργηση των Δικαστικών Συμβουλίων κλπ», και σημειώνει ότι «μέρος των ανωτέρω προωθούμενων αλλαγών, ιδιαίτερα δεδομένης της αύξησης των ορίων των εκτιόμενων ποινών και αντίστοιχα της μείωσης των ορίων για την αναστολή, την εξαγορά των ποινών και την παροχή κοινωφελούς εργασίας για ποινές έως δύο (2) έτη, ενδεχομένως θα δυσχέραινε το έργο αποσυμφόρησης των Σωφρονιστικών Καταστημάτων της Χώρας, με το οποίο -μεταξύ άλλων- έχει επιφορτιστεί η Γενική Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής και να επιφέρει αντίθετα αποτελέσματα» (η έμφαση είναι παντού δική μας).
Η Λυγούρα ζητάει από το υπουργείο Δικαιοσύνης στοιχεία για να μπορέσει να διατυπώσει απόψεις «ιδιαιτέρως για ζητήματα που σχετίζονται με αρμοδιότητές μας, καθώς και με πτυχές της καθημερινής λειτουργίας μας». Αποκαλύπτεται ότι ο Φλωρίδης δεν έχει αποστείλει στη ΓΓΑΠ το σχέδιο με τις αλλαγές. Απλώς υπήρξε κάποια προφορική ενημέρωση (!) στις 28 Αυγούστου. Η Λυγούρα, με όση κομψότητα μπορούσε να επιστρατεύσει, γράφει: «Παρακαλώ όπως εξεταστεί η δυνατότητα να μας αποστείλετε επίσημα το σχέδιο των αλλαγών του Ποινικού Κώδικα και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, και την παροχή των κάτωθι στοιχείων:
- Πόσες είναι οι αμετάκλητες καταδικαστικές αποφάσεις κατά πόσων κατηγορούμενων Α’ και Β’ βαθμού του έτους 2022 που επιβάλλουν ποινή φυλάκισης αφενός μέχρι ένα (1) έτος, αφετέρου από ένα (1) έως δύο (2) έτη και εκ τρίτου άνω των δύο (2) ετών, με σκοπό να υπολογισθεί σε ετήσια βάση η αναμενόμενη αύξηση των νέων κρατούμενων στα Σωφρονιστικά Καταστήματα, μετά την αλλαγή των διατάξεων για αναστολή εκτέλεσης της ποινής, σε συνδυασμό με τις αντίστοιχες περί μετατροπής των σε χρήμα.
- Ποιο είναι το ποσοστό επί τοις εκατό, των αμετάκλητων παραπεμπτικών και απαλλακτικών βουλευμάτων του έτους 2022.
- Δεδομένα για το έτος 2022 για τις εναλλακτικές μορφές έκτισης ποινών».
Και καταλήγει το έγγραφο της Λυγούρα: «Παρακαλούμε για τη συνδρομή σας, προκειμένου να παρασχεθούν τα αιτούμενα στοιχεία από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Δικαιοσύνης, ώστε να μας δοθεί η δυνατότητα διατύπωσης παρατηρήσεων επί των υπό επεξεργασία διατάξεων που αφορούν ζητήματα που εμπίπτουν στην Αρμοδιότητα και της Γενικής Γραμματείας Αντεγκληματικής Πολιτικής και να διασφαλιστεί η αγαστή συνεργασία μεταξύ των Υπουργείων Δικαιοσύνης και Προστασίας του Πολίτη στην προσπάθεια βελτίωσης και εκσυγχρονισμού του νομοθετικού πλαισίου».
Τα… ευγενικά καρφιά στο τέλος αποκαλύπτουν μια ακόμα πλευρά της λειτουργίας του… επιτελικού κράτους. Υπουργείο επεξεργάζεται νομοθετικές αλλαγές και δεν ενημερώνει το συναρμόδιο υπουργείο που στέλνει έγγραφο υποβάλλοντας αίτημα ενημέρωσης. Ασφαλώς θα χρειαστεί να επιληφθεί το Μαξίμου, γιατί ο Φλωρίδης έχει «καβαλήσει το καλάμι» κατά το κοινώς λεγόμενο, πλέοντας σε πελάγη μέθης και αλαζονείας καθώς σε κυβέρνηση της ΝΔ έγινε υπουργός που δεν είχε γίνει ποτέ σε κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ.
Στο τέλος ο Φλωρίδης μπορεί να υποχρεωθεί να «μαζέψει» κάποια απ’ αυτά που σχεδιάζει. Οχι γιατί οι άλλοι διαπνέονται από πιο φιλελεύθερη και λιγότερο κατασταλτική αντίληψη, αλλά γιατί δεν έχουν φυλακές για να βάλουν όλον αυτό τον κόσμο που ο Φλωρίδης θέλει οπωσδήποτε να στέλνει «μέσα», έστω και για τρεις μήνες. Και πάλι, όμως, οι αλλαγές που θα προωθήσουν θα είναι σε μια κατεύθυνση αναβάθμισης της ποινικής καταστολής.
Η λογική του Φλωρίδη είναι ανατριχιαστική: «Το Υπουργείο Δικαιοσύνης βρίσκεται σε μια διαδικασία αναθεώρησης των θεμελιωδών διατάξεων του Ποινικού Κώδικα με βάση τις οποίες θα επιδιώξουμε όλο αυτό το αίσθημα ατιμωρησίας που υπάρχει στην ελληνική κοινωνία να υποχωρήσει σαφέστατα. Και τι εννοώ; Οι ποινές οι οποίες θα επιβάλλονται θα πρέπει να εκτίονται. Με απλά λόγια, όπως είπα και στις προγραμματικές μου δηλώσεις στη Βουλή, όποιος σκέφτεται μετά τις αλλαγές να παρανομήσει θα πρέπει να το σκεφτεί δυο και τρεις φορές διότι το ενδεχόμενο να οδηγηθεί στη φυλακή θα είναι πάρα πολύ σοβαρό. Με την έννοια αυτή θα αντιμετωπιστούν και τα εγκλήματα που αφορούν στους εμπρησμούς, είτε εξ αμελείας τελούμενα, είτε από πρόθεση. Τα από πρόθεση τελούμενα εγκλήματα του εμπρησμού ήδη τιμωρούνται με πολύ βαριές ποινές. Η θεμελιώδης αλλαγή στον Ποινικό Κώδικα θα είναι ότι και τα εξ αμελείας εγκλήματα του εμπρησμού από μια ποινή και πάνω θα εκτίεται. Δηλαδή οι υπαίτιοι θα οδηγούνται στη φυλακή. Για να τελειώνει όλη αυτή η αίσθηση η οποία τυραννά την ελληνική κοινωνία ότι τελικά στην Ελλάδα ό,τι και να κάνει δεν έχει καμία συνέπεια. Από εδώ και πέρα θα υπάρχουν συνέπειες» (οι εμφάσεις δικές μας).
Θα πηγαίνεις φυλακή ακόμα και για εξ αμελείας διαπραχθέντα αδικήματα, προκειμένου η φυλάκισή σου να λειτουργήσει… παραδειγματικά για όλη την κοινωνία! Πρόκειται για μια προκλητική καταφυγή στη θεωρία της λεγόμενης γενικής πρόληψης, την οποία έχει «ξετινάξει» η νομική θεωρία, καθώς την πλήρη εφαρμογή της βρήκε στα φασιστοναζιστικά καθεστώτα του Μεσοπολέμου.